IB-linja!

Kosti

Siispä, olen kiinnostunut IB-lukiosta (Jyväskylä), ja haluaisin siitä kaikkea mahdollista tietoa.
1.Kuinka hyvä ka riittää ib-lukioon?
2.Tarvitseeko omaa konetta oppitunneilla?
3.Onko opiskelu kallista (vrt. tavallinen lukio)?
4.Mitä CAS:issä pitää tehdä?
5.Ovatko pääsykokeet hankalat?
6.Onko IB:stä yleensä paljon etua verrattuna tavalliseen lukioon, jos hakee Suomeen yliopistoon?
Nämä olivat vain ohjaavia kysymyksiä, mutta jokainen tiedonjyvä kelpaa!

5

2618

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • exib

      1. pääsin ib:lle sellaisella ka:lla kuin 8,2; eli uskoisin että 8 on sellainen "raja-alue", muttei sitä koskaan tiedä tarkkaan... ne laskee yhteen peruskoulun päättötodistuksen ja pääsykokeiden pisteet, eli myös pääsykokeella on tärkeä vaikutus!
      2. omaa tietokonetta ei tunneilla tarvitse, ihan tavallista opiskelua se on!
      3. kirjat ovat kalliimpia, mutta ne ovatkin yleensä koko kahden vuoden ajaksi. (huom että pre-ib on erikseen, ja ainakin meillä opiskeltiin ihan tavallisen lukion kirjojen mukaan, eli nämä tuo lisäkuluja..) myös itse loppukokeet ovat kalliimpia kuin Ylioppilastutkinnon kokeet..., mutta uskoisin että kaikki yhteen laskettuna IB on melkein yhtä kallis kuin tavallinen lukio.
      4. CAS (Creativity, Action, Service) pitää kerätä poitseja kaikesta kolmesta, tämä vastaa sitä "elämää" mitä opiskelijoilla on koulun ohella :D hehe Itse pitää myös kirjoittaa CAS Diary, päiväkirjaa jossa kerrot miten CAS on kehittänyt sua jne.
      5. Eivät ole. Pääsykokeet ovat helppoja jos olet opiskellut hyvin peruskoulussa, ei ne kysy mitään ylivaikeita kysymyksiä!
      6. Tähän en oikein osaa vastata... Riippuu kai myös alasta minne hakee... esim Otaniemeen pääsee 26:lla pisteellä (toivottovasti en ole väärässä!) (24 on se minimi millä saa IB diplomin)... Uskon että yliopistot arvostaa IB:tä...

      IB on ihan hyvä juttu, jos oikeesti jaksaa opiskella kunnolla. Eikä se ole mitenkään ylivaikea, joten jos haluat suorittaa IB:n - hae sinne! :)
      Onnea!

      • Kosti

        Kovasti paljon kiitoksia!


    • JoJo

      Elikkäs voisin vähän täydennellä ja korjailla tuota edellistä vastausta. ;)

      Minä olen kuopiossa IB-linjalla, ja ainakin tänne on melko helppo päästä kun hakijoita on niin vähän. Ei kuitenkaan kannata alle 8 ka:lla elätellä suuria toiveita sisäänpääsystä, vaikka joissain tapauksissa joitain rajatapauksiakin hyväksytään aivan kuin äsken jo kirjoitettiin.

      Opiskelu IB:llä ainakin koulussa on ihan "normaalia" jos eli ei mitään läppäriä tarvitse mukana kantaa. Tosin tietokone on kyllä täysin välttämätön kotitöiden hoitamisessa, sillä työselkat, esseet ja muut sellaiset on kyllä hyvä tehdä koneella.

      Kirjat eivät varmaankaan ole suhteessa kalliimpia kuin tavallisessa lukiossa, mutta kerralla niistä joutuu kyllä maksamaan enemmän. Tosin kirjat ovat vaikkakin raskaita, myös pitkään kestäviä hakuteoksia, joita kärsii katsella kirjahyllyssä varmasti vielä IB vuosieni jälkeenkin (ainakin joitain kirjoista ;)). Onhan ne hieman eri kaliiperia kuin normaalit lukiokirja läpyskät. :D

      CAS ohjelmaan minulla ei ole pahemmin mitään lisättävää edelliseen. Sitä ei ole kovin vaikea kerätä, kunhan jaksaisi pitää sen päiväkirjan ajantasalla.

      Pääsykokeet varmaan vähän riippuu paikkakunnasta (tai en kyllä tiedä varmasti). Kuopiossa ainakin sisään pääsee melkeinpä sillä että osaa puhua hyvin haastatteluissa ja vastailla edes jotain kokeisiin. Haastatteluissa kannattaa tosiaan loistaa. :D

      IB lukiosta ei ole välttämättä etua yliopistoon hakiessa, mutta joissain tapauksissa kyllä. Edelliseen vastaukseen voisin korjata sen verran, että OTANIEMEEN PÄÄSEE 34:LLÄ PISTEELLÄ, toivottavasti tuo 26: pisteen luulijakin tuon luki. 26 pisteen diplomistahan ei ole todellisudessa kyllä yhtään mitään hyötyä, huonosti kirjoitettuihin ylioppilaskokeisiin verrattuna siis. Mutta ainakin kuopion IB:llä nuo keskiarvot liikkuvat jossain 35 ja 38 pisteen välillä.

      Jos aikoo hakea luonnotieteitä lukemaan IB:stä on jonkin verran hyötyä, sillä IB:llä sinulla on mahdollisuus painottaa luonnontieteitä aika paljon. IB:llä oppii myös kirjoittamaan työselostuksia sekä tekemään suurikokoisia tutkielmia, mitkä ovat molemmat hyödyllisiä taitoja yliopistossa.

      Mun mielestä IB:llä on aika paljonkin etuja tavalliseen lukioon nähden, mutta se on vain minun mieleipide.
      - Opettajat eivät vaihdu, vaan pysyvät samoina koko kolmen vuoden opiskelun ajan. Opettajat siis tuntevat oppilaat hyvin, pystyvät antamaan paljon enemmän palautetta ja tukea ja olemaan muutenkin rennompia.
      - Luokka ei vaihdu, van pysyy samana toisin kuin tavallisen lukion ryhmät. (tässä on kyllä myös huonoja puolia)
      - Opiskelu on ohjatumpaa ja vaikka opiskelija saakin itse vastuuta, ottavat myös opettajat enemmän vastuuta oppilaistaan.
      - IB:llä on kohtalaisen rento meno (ainakin täällä kuopiossa) ja meillä on hyvä ryhmähenki myös ylempien/alempien IB vuositasojen kanssa.
      - IB:llä on aina kaikki bileet ja ryyppäjäiset kahteen kertaan, koska me osallistutaan sekä lyseon pippalointeihin että IB-bileisiin.

      Kaikki IB:eet eivät siis todellakaan ole mitään ihme hikareita, vaikka tuotakin esiintyy siellä täällä (ja taidan kyllä itsekin noihin hyviin oppilaisiin kuulua). Ja ainakin mulle IB on kyllä ollut se paras vaihtoehto.. :D

      Kysy ihmeessä lisää jos haluat vielä jostain tietää, vastaan kyllä ihan mielelläni ja toivottavasti ainakin kerron asioita jotka edes joten kuten pitävät paikkansa.

    • Toivon

      Älkää ikinä menkö IB-lle. Kadun sitä, että menin ja hukkasin elämästäni 3 vuotta. Normaali ylioppilastutkinto on aivan yhtä arvostettu kuin IB-tutkinto ja on helpompaa saada hyviä numeroita lukion puolella kuin IB:llä. En ymmärrä miksi IB-linja edes on Suomessa, sillä siitä ei ole kuin haittaa monelle. Ymmärrän, että IB on ideaalinen vain englantia puhuville opiskelijoille, mutta suomalaisille opiskelijoille siinä ei ole mitään järkeä. Omalla kohdallani IB pilasi kaikki mahdollisuudet jatko-opintoihin, vaikka kuinka paljon töitä lukion aikana tein.

      • Anonyymi

        silkkaa laiskuutta ja ei sitten tainnut sulla olla motivaatio kohallaan...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      67
      1696
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1401
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1096
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      859
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      825
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      190
      758
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      93
      737
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe