Ilmansuunnat

perhe rakentaa

Mitä (taika)uskomuksia ilmansuuntien suhteen on huoneiden sijoituksella? Tai pihatien sijainnilla? Pitääkö keittiöstä nähdä lasten leikit vai naapuriin vai kukkapenkeille vai aamu- tai ilta-aurinkoon? Voiko makuuhuone olla etelään, vai pimentääkö sen seinän pienet ikkunat koko talon? Miten poppakonsteilla talosta tehdään valoisan oloinen?
Esim. Kastellin Kotikartano 2 (http://www.kastelli.fi/omakotitalot/kotik2p.php) sijoittuisi meidän tontille niin, että vasen ylänurkka tulisi pohjoiseen, onko pimeä talo vai valaseeko ilta-aarinko lempeästi kotopesää? Vai pitäiskö keittiön ja oikean alanurkan sijainnit vaihtaa? Kertokaa viisammat, kiitos!

22

5228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on pohjoisen

      puolella, mutta ilmansuunta ei häiritse, koska keittiöön tulee runsaasti valoa kahdesta ikkunasta. Lisäksi keittiömme on avokeittiö, joten valo pääsee esteettä olohuoneen ja ruokailutilan kautta myös keittiöön.
      Olohuone ja toinen makuuhuone on etelään, mutta niitä viilentävät osittain katettu terassi.
      Pesutilat ja khh kannattaa sijoittaa pohjoiseen, koska ne vaativat vain pienet ikkunat.

      Makuuhuoneiden sijoittelussa ratkaisee ilmansuunnan lisäksi ikkunoiden koko. Mitä isommat ikkunat, sitä lämpimämmäksi huone tulee. Jos rakennat kivestä, makuuhuoneet eivät kuumene liiaksi vaikka ne olisivat etelään päin (on kokemusta). Paras makuuhuoneen ilmansuunta on tietysti pohjoisen ja idän puolella.

      Meidän talomme on valoisa koska
      - alakerta (oh, keittiö, rt) yhtenäistä tilaa
      - alakerran kirjastoon avautuvat lasiovet
      - kaikissa yläkerran makuuhuoneissa on ikkunat kahteen ilmansuuntaan.

      Pihatien sijainnista sanoisin, että sen tulee luontevasti johtaa pääsisäänkäynnille. Ei ole kivat jos vieraat erehtyvät sisäänkäynnistä ja tulevat esim. khh:n ovesta sisään. Tällöin ongelmana kylläkin yleensä se, että talo on valittu suoraan luettelosta eikä se istu luontevasti tontille. Esim. meillä sisäänkäynti on lännen puoleisesta päädystä, jonne tonttitie johtaa, ei etelästä tai pohjoisesta, jollaisia talopakettitalojen mallipohjat suurimmaksi osaksi tarjoavat. Kannattaa käyttää arkkitehtiä, niin saa juuri sellaisen talon, joka sopii tontille.

    • että talon

      saa samaan hintaan myös peilikuvana eli aina kannataa se huomioida kun pohjia tutkii.

      Pääsuunnittelijan (pakko palkata) homma on laittaa talo tontille ja sitä kannattaa hyödyntää myös mahdollisiin pohjan muutoksiin.

    • toinen suunnittelija

      Onko ilmansuunnilla merkitystä kaupungin pienellä kaavatontilla, jossa joka suunnalla on naapureita tai ohikulkua, ja kaihtimia joutuu joka tapauksessa säätelemään?

      • Oikea suunnittelija

        Ilmansuunnilla ja näkymillä on oikeasti merkitystä.
        Siksi on merkitystä myös sillä, että palkkaa kunnollisen suunnittelijan, joka myös
        käy tontilla ja tekee tarvittavat sovitukset.


      • On niillä väliä.

        Talvella kun valo tulee hyvin alhaalta, pohjoisen puolella ei tunnu paistavan koskaan, eikä kaihtimia paljon tarvita. En ikinä sijoittaisi olohuonetta pohjoisen puolelle. Talvi on kuitenkin Suomen oloissa pitkä vuodenaika.

        Kesällä kaikki on toisin. Valoa tulvii taloon (jos ikkunat oikein sijoiteltu) joka puolelta, jopa pohjoisen puolelta tulee valoa.

        Kiinnittäisin huomiota myös näkymiin ikkunasta. Niillä on todella suuri merkitys ja sen huomaa usein vasta asuessa. Tietysti alan ammattilainen (en tarkoita merkonomitalokauppiasta) osaa ottaa näkymät huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ei nimittäin ole kiva olohuoneen paraatipaikalta tuijotella naapurin keittiöön... Ei ole liioin sattumaa, että ulkomaisissa sisustuslehdissä olohuoneen ikkunoiden näkymät on suunnattu kohti puutarhaa eli talon parasta näkymää kohden.


    • siihen tontille sellaisen

      vakiopohjan, halvalla tietysti. Mitä väliä sellaisella on esim. seuraako tilat ja toiminnot mitenkään päivänvaloa, tai huomioiko naapurien toimitojen sijaintia. Mukaavahan sekin on kun naapuri kierii munasillaan saunasta siinä olohuoneenne 40 m2 ikkunan takana ja itse istutte siellä kuin näyteikkunassa. Kyllä ne vakiopohjat on ihan hyviä.

    • Rakennustarkastaja(sis.ins)

      Makuuhuone kannattaa laitta siihen huoneeseen missä on sänky ja olohuone telkkarilliseen huoneeseen. Pihatien ilmansuunta riippuu siitä kummalle puolelle katua rakentaa talon. Vessasta täytyy nähdä ruokapöytä. Tontti kannatta pitää talon ulkopuolella. Talosta saa valoisan oloisen piirtelemällä seiniin pikku aurinkoja. Olen kuullut jonkun käyttäneen myös lamppuja ja ikkunoita tarkoitukseen. Ikkunat on syytä sijoittaa talon ulkoseiniin. Kellaria ei kannata sijoittaa ylimmäiseksi kerrokseksi, koska se on yleensä kivirakenteinen ja painaa paljon.
      Katossa kannattaa huolehtia siitä että harja on keskellä kattoa, eikä reunoilla kuten aina joskus näkee tehtävän. Nykyään saa esim. talon katolle, valvontakameroita joilla voit tarkkailla naapureitasi ja aurinkoa ihan miten vaan.

      Voit tehdä talon pimeänä tai verokirjalla sopimuksen mukaan. Talon mukana tulee kokoamisohjeet jotka kertovat voitko laittaa vasemman ylänurkan pohjoiseen. Tuolloinhan vasen alanurkka osoittaisi etelään etkä tarvisisi salaojitusta.

      Pesästäsi en osaa sanoa mitään kun en ole nähnyt sitä.

      • Sami_

        Saako lainata? Vai lainasitko itsekkin?

        Vieläkin hekottelen täällä :)


    • Vanhempi suunnittelija

      Minä järkkäsin olohuoneen 7 m leveän 13 astetta taitetun erkkeriaukon kohti pohjoista. Pohjoisessa on kevättalvella mainio postimerkkimaisema noin 2 km päähän talviseen horisonttiin. Välissä peltoa ja pieni järvi. Kesällä ilta-aurinko paistaa olohuoneeseen, kon on lievästi keskeltä taitettu erkkeri. Iltarusko näkyy kesällä kokonaisuudessaan olohuoneeseen. Olen aivan tyytyväinen pohjoisen näkymiin.

      Naapuri osti pakettitalon ja järkkäsi olohuoneen näkymän myös pohjoiseen kohti korkeaa kalliota, joka alkaa 2 m seinästä. Niillä on myös postimerkkimaisema mutta itään. Sinne ne sijoittivat takaoven ja teknisen tilan oven. Pakettisuunnittelija ei käynyt tontilla.

    • Sami_

      Ilman suunnat ovat ihan yhtä täkeitä asioita, kuin talon sijoitus tontille ja huonejärjestelyt.

      Toisarvoiset tilat, josta ei tarvitse edes nähdä pihalle, voidaan sijoittaa pohjoiseen (autotalli, pesutilat, khh, WC). Makuuhuonekkin voi ihan hyvin olla pohjoisen puolella. Keittiö itään, jolloin aamuaurinko piristää aamukahvipöydässä, makuhuonekin voi olla itään. Terassit ja parvekkeet etelä-länsi suunnalle samoin oleskelutilat.

      Pahimpia mokiahan on laittaa terassi pohjoiseen, jolloin siellä on aina kylmä.

      Sisäänkäynnit pitää olla suhteessa kulkuväyliin niin että kulkeminen on luonnollista ja tietysti pääoven pitää näyttää pääovelta, ettei vartiotornikauppiaat ole kopputelemassa jotain varaston ovea.

      Erillaisia vaatimuksia yhteen sovittaessa joutuu tekemään kompromisseja ja miettimään mihin järjestykseen niitä vaatimuksa laittaa, koska kaikke tuskin saa ihan just niin kuin haluaa.

      • idassä

        ja oh lännessä, pitkä matka jääkaapille.


    • peukku68

      taloon tulon olisi hyvä olla luonteva ja sisäänkäynti tien puolella. Kauppakasseja ja huutavia kakaroita on kivempi kantaa lyhyt kuin pitkä matka. Keittiö on siten toimivin lähellä ovea jolloin kassit saa perille ilman kenkien riisumistakin.

      Pesutilat yleensä takapuolelle koska ne ovat julkisivussa ikävähkön näköiset. Vilpola niin että pallit ei pasta naapuriin...

      Olohuonetta ei kannata laittaa keskipäivän paahteeseen ja ilta-aurinkoonkin voi suhtautua varauksella mikäli on tarkoitus tuijottaa siellä tv:tä..

      Isoja ikkunoita ei paahteeseen koska ne on silloin peitetävä kaihtimilla sun muilla laitoksilla ja mikä olikaan idea? Maisema?

      Lapset ovat huoneisssaan paljon joten valoisat huoneet ettei aina keinovalossa..

      Kodinhoidosta hyvä yhteys ulos..

      Laita se talosi sille tontille ja mieti miten päivällä toimit siellä ja miten ilmansuunnat silloin ovat. Maillä esim on isoimmat ikkunat etelään, mutta kesällä puut varjostavat niitä niin että vain hajavaloa tulee sisään jne. Pelkkä ilamnsuunta ei siis kerro koko totuutta ja niiden mukaan ei voi yksin toimia..

      • jäljillä

        Isoja ikkunoita ei missään tapauksessa etelään, tällöin kesällä siellä ei ole pirukaan. Samoin terassilla ei ole kesällä pirukaan, jos siihen paistaa suoraan aurinko.

        Olohuoneessa pitää pystyä katsoman telkkua. Olohuoneen ikkunat itään/pohjoiseen, jolloin etelästä paistava aurinko paistaa katsojan "takaa".

        Keittiöstä voisi olla pihalle näkymä (lapsien vahdinat).

        MH:t mieluummin pohjoispäätyyn, idästä aurinko nousee, jolloin kesällä heräät valoon? Jos ne on lännessä niin iltapäiväaurinko lämmittää ne tukaliksi.

        Laita ilmalämpöpumpulle varaus pariin kohtaan jo suunnitteluvaiheessa niin saat kämpän lämpimäksi / viileäksi helposti huonejärjestyksestä riippumatta.

        Jusa


      • suski
        jäljillä kirjoitti:

        Isoja ikkunoita ei missään tapauksessa etelään, tällöin kesällä siellä ei ole pirukaan. Samoin terassilla ei ole kesällä pirukaan, jos siihen paistaa suoraan aurinko.

        Olohuoneessa pitää pystyä katsoman telkkua. Olohuoneen ikkunat itään/pohjoiseen, jolloin etelästä paistava aurinko paistaa katsojan "takaa".

        Keittiöstä voisi olla pihalle näkymä (lapsien vahdinat).

        MH:t mieluummin pohjoispäätyyn, idästä aurinko nousee, jolloin kesällä heräät valoon? Jos ne on lännessä niin iltapäiväaurinko lämmittää ne tukaliksi.

        Laita ilmalämpöpumpulle varaus pariin kohtaan jo suunnitteluvaiheessa niin saat kämpän lämpimäksi / viileäksi helposti huonejärjestyksestä riippumatta.

        Jusa

        viherpeukalona en laittaisi olohuoneen ikkunoita pohjoiseen/itään silloin ei kukat viihdy olkkarissa!!!


      • ei laske
        jäljillä kirjoitti:

        Isoja ikkunoita ei missään tapauksessa etelään, tällöin kesällä siellä ei ole pirukaan. Samoin terassilla ei ole kesällä pirukaan, jos siihen paistaa suoraan aurinko.

        Olohuoneessa pitää pystyä katsoman telkkua. Olohuoneen ikkunat itään/pohjoiseen, jolloin etelästä paistava aurinko paistaa katsojan "takaa".

        Keittiöstä voisi olla pihalle näkymä (lapsien vahdinat).

        MH:t mieluummin pohjoispäätyyn, idästä aurinko nousee, jolloin kesällä heräät valoon? Jos ne on lännessä niin iltapäiväaurinko lämmittää ne tukaliksi.

        Laita ilmalämpöpumpulle varaus pariin kohtaan jo suunnitteluvaiheessa niin saat kämpän lämpimäksi / viileäksi helposti huonejärjestyksestä riippumatta.

        Jusa

        lämpöä sisälle eli etelään vaan oh aina laitetaan.


      • hsh
        suski kirjoitti:

        viherpeukalona en laittaisi olohuoneen ikkunoita pohjoiseen/itään silloin ei kukat viihdy olkkarissa!!!

        ...paahteessa ne eivät viihdy, eivätkä vedossa. Näin yleistetysti, kun edellinenkin kirjoittaja yleisti.


      • Suski
        hsh kirjoitti:

        ...paahteessa ne eivät viihdy, eivätkä vedossa. Näin yleistetysti, kun edellinenkin kirjoittaja yleisti.

        ...on paljon kukkia jotka viihtyvät juuri etelä ikkunalla. Ja niinkuin tuolla yksi sanoi että mitä väliä sillä on mihin huoneet sijoittaa kun nykyajan ikkunat eivät lämpöä sisään päästä ja jos päästävät niin kai jokaisessa talossa nykyään on lto ja ilmastointi!


      • Anonyymi
        Suski kirjoitti:

        ...on paljon kukkia jotka viihtyvät juuri etelä ikkunalla. Ja niinkuin tuolla yksi sanoi että mitä väliä sillä on mihin huoneet sijoittaa kun nykyajan ikkunat eivät lämpöä sisään päästä ja jos päästävät niin kai jokaisessa talossa nykyään on lto ja ilmastointi!

        "Nykyajan ikkunat eivät lämpöä sisään päästä." Vai sellaista oli vuonna 2006. Kymmenen vuotta myöhemmin rakennetussa asuvana voin kertoa, että saunahikeä pukkaa ihan ilman saunaa. Koko kesä. Myös öisin. Kaavoittajako tässä siis 10 vuoden aikana sekosi?


    • Nimetön

      Täällähän oli laaja keskustelu. Kun tontillemme on kulku etelästä, eli sisäänkäynti tulisi sinne, niin kysynpä: Pimeneekö koko talo, kun osan eteläseinästä vie sisäänkäynti? Vai kannattaisko tehdä sisäänkäynti talon päätyyn? Kyseessä kaupungin kaavatontti, naapurit joka puolella.

      • pimene

        ovi päässä johtaa läpikulkuun ja pimeisiin käytäviin.


    • Anonyymi

      Oli aika nostaa tämä 14- vuotta vanha aloitus!

      • Anonyymi

        Siis OH K etelään, makkarit pohjoiseen . Pääovi tulosuuntaan(tie yms) khh hyvä pääsy ulos... niin terassi etelään/länteen?????


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe