Borderterrieri vai Jackrussellinterrieri..?

Russeli vai Borderterris

Kumpi mielummin ekax koirax? Vai onko sillä välii? Voiko kumpaakaan päästää ulos vapaax? Ja mikä on Bordercollien hinta nykyään? Kaikki ihmiset jotka tietää jotain näistä roduista niin kertokaa! Kumpi?
P.S. Kyseessä ei ole monen lapsen perhe..

23

15347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Russeli vai Borderterris

      Siis tossa mun kysymykses : "Mitä bordercollie maksaa nykyään?" on kyse Borderterrieristä XD

      • nimetön

        meidän bortsutyttö ostettiin vuos sitten ja makso 1000e (hinta muistaakseni kennelliiton suositus). borderi on jokseenkin omapäinen joten vaatii tiukan koulutuksen. tosin saattaa niitä yksilöllisiä eroja olla mutta ainakin toi meidän on ja tiedän pari muutakin jotka on olleet jokseenkin hankalia pentuja. meidän koirulin voi päästää vapaaksi jos on vaan tarpeeks nameja et sen saa sitte kiinni. pupujen, oravien yms perään se kyllä lähtee ja sen jälkeen ei kuule eikä näe enää mitään muuta.
        jackrusselista en osaa sanoa mitään.


      • Russeli
        nimetön kirjoitti:

        meidän bortsutyttö ostettiin vuos sitten ja makso 1000e (hinta muistaakseni kennelliiton suositus). borderi on jokseenkin omapäinen joten vaatii tiukan koulutuksen. tosin saattaa niitä yksilöllisiä eroja olla mutta ainakin toi meidän on ja tiedän pari muutakin jotka on olleet jokseenkin hankalia pentuja. meidän koirulin voi päästää vapaaksi jos on vaan tarpeeks nameja et sen saa sitte kiinni. pupujen, oravien yms perään se kyllä lähtee ja sen jälkeen ei kuule eikä näe enää mitään muuta.
        jackrusselista en osaa sanoa mitään.

        Jos valitset ensimmäiseksi koiraksesi terrierin,perehdy niiden maailmankatsomukseen huolella. Käy tutustumassa koiriin erilaisissa tilanteissa. Siihen kumpi olisi rotuna helpompi, en osaa sanoa. Onko näissä pohjimmiltaan juurikaan eroja.


      • .:DoGi:.

        riippuu siitä mitä aiot harrastaa koirasi kanssa. bordercollie tylsistyy hyvin nopeasti jos sen kanssa ei tehdä mitään.sillä pitää olla aivojumppaa, jne...


      • .:DoGi:.

        luin taas väärin. soriiii! borderterrie on eri asia kun b.collie..:/


    • terri

      Tai ei jackrusselista vaan parsonrusselista ja borderista. Molemmat aivan ihania koira jotka tulevat lasten kanssa hyvin toimeen. Ensimmäiseksi koiraksi voivat olla aika kovapäisiä ja vaativat omistajaltaan johdonmukaisuutta sillä ovat äärettömän fiksuja ja yrittävät saada pomon paikan. Aktiiviseen perheeseen, ei sohvaperunoiksi sillä voi olla ettei sohvaa pian enää ole...

    • Janna K.

      Terrierit eivät valitettavasti sovellu ensimmäiseksi koiraksi, koska koulutus vaatii huumoria ja kärsivällisyyttä. Terrierin koulutus on hankalaa joten kuka ottaa vastuun ? Terrierit myös tuppaavat näykkimään. Terrierit eivät kovin hyvin sovellu myöskään kerrostaloon sillä ne tuppaavat haukkua, ellei tätä estetä kovalla ja pitkällä koulutuksella. Terrierit eivät myöskään ole vain sylikoiria ja pikku "pehmoja", ne tarvitsevat oikeasti liikuntaa ja paljon virikkeitä oli koira sitten perheen kanssa tai ollessaan yksin kotona. Huonekkalut saattavat kärsiä rajusti jos ei ole tarpeeksi virikkeitä älypelit ovat hyviä (ja valitettavasti kalliita). Muistakaa että koiraan kuuluu myös muitakin kuluja kuin itse koiran hinta: eläinlääkärikäynnit, koiravakuutus, pantoja, hihnoja/fexejä, ruokaa, luuta, leluja, muita virikkeitä, mahdollisesti trimmaus ja jos eläin sairastuu ja sitä joudutaan läkitsemään. Ko. rotujen hinta vaihtelee siinä 1000-2000. Kannattaa ostaa koira (mihin rotuun sitten päädyttekin) kenneliliiton kasvattajalta, sillä he eivät teetä koiria rahan vuoksi vaan koirien kannan ja harrastuksen vuoksi. Koiran hankita on oltava kaikille perheen jäsenille sopiva päätös, ja asiasta kannattaa keskustella. Tutustukaa koiriin näyttelystä ja käykää kasvattajien luona. Kannattaa myös perehtyä koirarotujen ominaisuuksiin, liikunnan tarpeeseen, kokoon ja erityisesti tilaan jossa pennut kasvatetaan, luonteeseen, terveyden tilaan ja alkuperäiskäyttöön.(Isot ja aivan pienet koirat eivät sovellu perheeseen jossa on pieniä lapsia. Ensimmäiseksi koiraksi kannattaa ottaa lyhyt karvainen, koska se on helpompi hoitaa. ) Minulla on kokemusta ko. roduista ja paljon muista roduista. Ja olen kasvattanut koiria jo monta kymmentä vuotta.
      Mutta jos/kun olette varmiita hoitamaan ja ottamaan vastuun koirasta voitte ottaa yhteyttä kasvattajiin. Onnea uuden perheenjäsenen etsimiseen !

      • Irskit rulettaa<3

        mel on ihan ensimmäisenä koirana irlanninterrieri. ei mitään ongelmaa!!! Itsepäisiä ja ihania. Ihan nuoren kuolettavaksikin käy!!


    • omistaja x3

      Itselläni useamman vuoden (ja koiran) kokemus russeleista, enkä kyllä suosittelisi ensimmäiseksi koiraksi. En terrieriä yleensäkään.
      Luonnetta löytyy enemmän kuin pikkukoirasta uskoisi löytyvän, ja vaatii jämäkän ja määrätietoisen koulutuksen.

      Kotonani oli muita terrierejä ennen ensimmäistä russeliani, ja onnistuin silti pilaamaan ensimmäisen russelini. Seuraavien kohdalla onneksi en tehnyt samoja virheitä, valitettavasti jouduin oppimaan kantapään kautta ja tämän takia ensimmäinen koirani onkin jo jouduttu lopettamaan.

      Kannattaa opetella koiranomistajan elämää jonkin helpomman, vähemmän luonteikkaan rodun kanssa.

      Oikein koulutettuina russelit ovat kyllä aivan mahtavia tapauksia, terrierejä joista ei energia lopu :)
      upeita harrastuskavereita.

    • Terrieristi

      Ensimmäiseksi koiraksi en suosittele kumpaakaan näistä roduista. Unohda myös parson russeli, saksanmetsästysterrieri, kettuterrierit, lakelandit, walesinterrieri, irlanninterrieri ja monet muut. Ne ovat kaikki luonteeltaan vaativia ensimmäiseksi koiraksi.

      Jos kuitenkin arvelet ylipäänsä pärjääväsi jonkin terrierin kanssa, niin aloita jostakin vähän helpommasta kuten vaikkapa westiesta, norwichista, norfolkista tai vaikkapa cairnista. Niillä ei ole enää ihan niin voimakas metsästysvietti tai ainakin se kohdistuu enemmän pieniin tuhoeläimiin kuten rottiin ja hiiriin.

      Noita ensin luettelemiani terriereitä on käytetty ketun ja mäyrän metsästykseen eikä niillä sen vuoksi saa housukarvat helposti tutista! Tämä kaikkia näkyy (onneksi) vielä näissä roduissa yleisemmin. Toki vaihtelee aina yksilöstä riippuen.

      Terrieri ei saa koskaan olla vihainen ihmisille (koiraa pitää myös suojella lasten liian voimakkaalta käsittelyltä), mutta se ei välttämättä tule toimeen muiden vieraiden koirien kanssa.

      Minulla on kokemusta cairneistä, jack russeleista ja bortsuista. Sanoisin, että cairn on näistä ylivoimaisesti helpoin ja russeli vaativin. Bortsu asettuu sitten siihen välimaastoon.

      Ja vielä, koiran hankintahinta ei ole oleellinen, sillä se on vain murto-osa siitä mitä kuluja koirasta vuosien mittaan aiheutuu. Suurin menoerä on erilaiset eläinlääkärikulut. Koira tulee myös ehdottomasti vakuuttaa ja sekin maksaa.
      Koiran hankinta kannattaa unohtaa jos joutuu miettimään jo pennun ostohintaa.

      Onnea oikean rodun ja pennun valintaan ja hyvää kesän jatkoa!

    • en ihan samaa mieltä

      "Terrierit myös tuppaavat näykkimään. Terrierit eivät kovin hyvin sovellu myöskään kerrostaloon sillä ne tuppaavat haukkua, ellei tätä estetä kovalla ja pitkällä koulutuksella."
      Ei meillä ainakaan näyki! Pentuna järsi käsiä, mutta eikä niin tee rotu kuin rotu? Me asumme kerrostalossa ja meidän borderterrieri ei hauku, tähän ei tarvittu kovaa koulutusta vaan hyvin välinpitämätön ja neutraali suhtautuminen kolinoihin ja ääniin itseltä.

      "Ko. rotujen hinta vaihtelee siinä 1000-2000." Minä maksoin 950, kun hoidin sirutuksen itse. 2000, huh !!! ????

      "Koiran hankinta kannattaa unohtaa jos joutuu miettimään jo pennun ostohintaa." En ihan ymmärrä tätä että miksi ei saisi selvittää etukäteen mitä joku tietty koirarotu maksaa yleensä. Jos vaikka menee tietämättömänä sitä koiraa ostamaan niin voi maksaa muutaman satasen ylihintaa, perempi säästää nekin rahat esim rokotuksiin. Itse selvitän ainakin ensimmäisten asioiden joukossa mitä joku rotu yleensä maksaa. Hinnan mukaan en valitse rotua, mutta olisihan se tyhmää jos ei olisi hintatietoinen ostaja. Jos pennusta pyydetään enemmän kuin yleensä, täytyyhän sille olla perusteet.

      Ensimmäiseksi koiraksi en minäkään terrieriä sinua enenpää tuntematta suosittelisi. Meillä oli 3. koira ja tuntui siltä että mitä lampaita ne muut ovat olleet :-) .... eikä omani edes ole vilkkaimmasta päästä. Ihana koira, pois en vaihtaisi, mutta aina ei ole helppoa ollut. Iso koira pienessä paketissa on hyvin osuva kuvaus.
      Jos tiedät saavasi asiantuntevaa apua ja hyvät neuvot ovat koko ajan saatavilla, en kuitenkaan edotonta eitä sanoisi. Jos et tiedä paljoakaan koiran kasvatuksesta ja koulutuksesta eikä ole koiraihmistä perheessä, silloin suosittelisen jotain muuta rotua. Borderi ja varmasti muutkin terrierit (periaatteessa lähes kaikki rodut) vaativat määrätietoisen opetuksen pienestä pitäen. Tarkoitan että sinulla pitää olla säännöt selvillä mitä haluat sen tekevän ja mitä jättävän tekemättä ja sitä pitää noudattaa sinun ja vaatia se koiralta. Esim. hihnakoulutus periaatteella että ohi mennään eikä nuuskita toisia koiria -> tämä oli hankalaa koska pentuna oli niin energinen ja kesti aikansa että oppi kulkemaan kiskomatta. Kovaa kättä en silti käytä ja tämä oli asia mitä kasvattanikin painotti: silloin koira menettää luottamuksen.

      "Koiran hankita on oltava kaikille perheen jäsenille sopiva päätös, ja asiasta kannattaa keskustella." Meillä ei koko perhe halunnut toista koiraa, mutta tämä persoonallinen terrieri on kyllä vallannut kaikkien sydämmet. Meillä kävi siis hyvin. Toki asia keskusteltiin etukäteen ja sovittiin ketkä koiraa hoitavat ja ottavat vastuun. Olisihan se ideaali tilanne jos koko perhe tykkäisi samoista asioista. Meillä kuitenkin on niin että osalle on urheilu tärkeä harrastus ja osalle koirailu. Me kunnioitamme toisiamme ja otamme erilaiset mielenkinnot huomioon. Koiran kanssa ei siis harrasta koko perhe, mutta hoitoon osallistuu 4/5.

    • terrieeri

      en tiedä toista rotua, mut jackrusselit tarttee päivittäin tosi paljon liikuntaa yms. semmosta (=

    • gfhfghjghk

      Sanoisin borderterrierin olevan yleisesti katsoen inan helpompi.

      Mutta jos jackiin päädyt niin älä ota workinglinjaista.

      • fghjhgkk

        Itselläni oli kettuterrieri eka koira teininä..ja hyvin meni. :)

        Terrierit vaatii toimintaa ja rajat eli hyvän kasvatuksen niin kaikki ok.

        Normaaleja koiria nuo on. Hauskoja joka paikan touhottajia..ja opettaa paljon koirien käytöksestä ja koulutuksesta.

        Mutta jämpti ja johdonmukainen pitää olla eli ihan vain se että mikä sallitaan niin sallitaan mikä ei niin ei. Ja toimintaa sohvapottuja kun ei ole ..mutta terriereissä on rauhallisiakin rotuja eli dandy silkit skotti westie norfolk ja toimeliaampia jackit borderit foxit russelit irlikset kerryt..


    • -miu

      itselläni oleva jackrusseli-uros on yksi kilteimmistä koirista mitä voi olla. Ei hauku, ei ole tuhonnut kotona mitään koskaan. Vaatii toki tekemistä, mutta ei niitten kanssa tarvitse koko aikaa olla juoksemassa ja älyleikkejä leikkimässä. Yrittää toki pomottaa vieraita, mutta omassa kotona tietää kuka on pomo ja komennuksella jättää vieraat rauhaan. Osaa olla lasten kanssa ja muiden koirien, todella sosiaalinen. Jokainen koira tarvitsee rajat ja kurit, ja ainakaan jackrusseli ole yhtään sen hankalampi kuin mikään muukaan koira kun kotona on kaikki kunnossa.

    • russelinosaava

      Minulla on 6-vuotias russelinarttu. Mieletön koira, pennusta asti ollut hyvin ihmisrakas ja muutenkin kiltti.
      Molemmat rodut hyvin viisaita ja nopeita oppimaan. Tosin vaativat kyllä kuria ja paljon koulutusta sekä paljon aktiviteettejä, ettei purkaisi energiaa negatiivisiin asioihin kuten tavaroiden rikkomiseen.
      Oma russelini tykkää harrastaa ja on ilolla kaikessa mukana.
      Turkissa molemmilla roduilla on yhtä paljon työtä jos on ottamassa puolikarkeaa/karkeaa koiraa.
      Itse tiedän enemmän russeleista kun tulee joka päivä seurattua niiden tekemisiä.
      Molemmat rodut ovat hyvin vaativia varsinkin aloittelijalle enkä ehkä suosittelisi kumpaakaan ekaksi koiraksi..... :)

      • Russelifani

        Mulla on nyt russeli ja se on eka oma koira :) Sille oon opettanu peruskäskyt, paljon temppuja ja agilitya! Mahtava rotu kerta kaikkiaan:D


    • saipe3

      Itselläni nyt 3-vuotias borderterrieri uros ja kaksi aikaisempaa koiraa omistaneena, sanoisin, että helpoin kaveri tähän mennessä! Ensimmäinen koirani oli suursnautseri/labbis mix, kovapäinen kuin mikä ja toinen koirani Labbis jolta ei energia loppunut,, oikea ikiliikkuja. Ihania koiria toki nämäkin. Borderini on todella rauhallinen, ei ole koskaan (edes pentuna) järsinyt mitään ja eroahdistuksia ei ole esiintynyt , eikä hauku turhia (asumme kerrostalossa). Todella fiksu ja oppii helposti erilaisia temppuja ja nauttii niiden tekemisestä. Agility suosikkiharrastus. Liikuntaa ja pääjumppaa toki vaatii, mutta ei mielestäni ihan älyttömiä määriä, näissäkin tietysti yksilöeroja. Ainoa ongelma on aikuisiällä alkanut rähinä muille saman kokoisille uroksille.. nartut, pennut ja leikatut isommat urokset käy kyllä leikkikavereiksi.

    • Majoko

      Ehdottomasti Bordernarttu, jos näistä kahdesta ihanasta riiviöstä on valittava!! Huomattavasti rauhallisempi ja pikkasen vähempään liikuntaan tyytyväinen tapaus ainakin meidän kokemuksilla.. :) Mutta molemmat rakkaita!

    • halvemmalla

      Haluttais meiän kotiin bortsu mut ollaan löyetty vaan hinn
      alla 1200€ tai enemmän. Saako jostain halvemmalla?
      P.S.virheellinen koira käy koska ei käyä näyttelyis

    • Borderterrier

      Hei !

      Bortsuja saisi halvemmalla jos menee borderterrieri ry sivulle ja siellä lukee myynnissä olevat :)

    • hani3

      Otappa russeli mulla itelläni on russeli ja hyvin viihdytään :D Sekä russelin ja borderterrierin pystyy päästään vapaaks valvonnassa jos niille sen opettaa :) Tutustuppa nuihin kahteen rotuun ja mieti kumpi ois itelles parempi.

    • SomethingToThinkAbt

      Borderterrierit ja jackrusselit ovat vaativia rotuja niinkun moni muu terrieri! toisaalta KAIKKI koirat oli sitten samaa rotua tai ei ovat erilaisia. Kaikki koirat tarvitsee ihmisen, joka oikeasti panostaa koulutukseen ja itse koiraan. Tietty on niitä rotuja jotka on jalostettu aikoinaan taistelukoiriksi tms,ja siksi luonteessa voi esiintyä ''huonoja'' piirteitä. Koira ei ole vain hankinta vaan yli 10 VUODEN perheenjäsen. Jos haluaa perheystävällisen koiran niin se lähtee itsesstään ja ehdottaisin jotain koirankoulutuskurssia ennen koiran hankintaa. Itselläni borderterrieri ja vaatii hyvin paljon liikuntaa ja erilaisia aktiviteettejä. Itsepäinen luonteeltaan ja erittäin vaativa. Siis omani. Mutta soppii hyvin perheeseen koska en tähän asti ole tavannut yhtäkään agressiivista bortsua ihmisiä kohtaan(MUTTA riippuu aina koirasta). Pittää myös miettiä huonot puolet ; koiran sairastamiskulut on usein paljon suuremmat kuin itse koiran hankintahinta. Jos vaikka sairastuu ihottumaan niin oletko valmis kustantamaan sen 10 vuotta kalliita lääkkeitä?jos koira vaikka muuttuukin ongelmakoiraksi ja aggressiiviseksi jonkun tapahtuman takia niin oletko valmis aloittamaan koulutuksen alusta asti uudestaan ja vieläkin tehokkaammin? Entä kun koira ei olekaan enää söpö, vaan paljaastuukin uusia puolia missä koira puree sohvanreunuksia, haukkuu kaikille ja kaikelle, ei tottele? Olen myös huomannut että kun uusi lapsi tulee perheeseen tai muuten vain tarvitsee enemmän huomiota niin koira lähtee samointein lätkimää. EI ole tarkoitus haukkua koiria, tai omistajia tai kettää muitakkaa, mutta aina ei tule ajattelleeksi huonoja puolia kun on ''koirakuume'' :) Ei ole sopivaa koiraa, on vain sopivia omistajia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1415
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1215
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      168
      922
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      29
      889
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      167
      789
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      766
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      49
      752
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      36
      635
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      595
    Aihe