Voiko kouluun meno lykkääntyä?

äitee huolissaan

Heippa kaikki!

Pojallamme puuttuu puheesta s-ja r-kirjaimet mikä tekee puheen aika epäselväksi. Heillä on päiväkodissa r-ryhmä jossa he harjoittelevat r-kirjainta,mutta vielä en ole huomannut (6kk)mitään apua,puheterapeutti sanoi,että koska s-äänne tulee,mutta hän ei osaa sitä liittää sanoihin esim. sssshh tulee hyvin mutta sana setä on etä.

Mietin nyt vain kun hänellä alkaisi eskari syksyllä, että kannattaisiko sitä siirtää vuodella,vai vaikuttaako tämä pahasti koulun käyntiin vai uskotteko että nämä puuttuvat kirjaimet vielä tulevat itsestään? Onko muilla näitä kokemuksia?

10

3508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitee +4

      en pelkästään parin kirjaimen takia alkaisi siirtämään koulua. Eka luokka on lukemista ja kirjoittamista, laskemisen alkeet joten sen selviää vähemmälläkin taidolla ja lukeminen voi vaikuttaa noiden kirjainten tuloonkin varsinkin sen s:n joka tulee siis ilmeisesti joskus.

      Jos nyt siirrät lapsen koulun aloitusta niin se on toisessa päässä myös vuosi lisää. Jos tulee jotakin vaikeutta muuten koulussa ja luokan kertaaminen olisi aiheellista niin taas tulee vuosi lisää. Lapsesi onkin jo sitten ajokortti-iässä äkkiä päästessään peruskoulusta..

      Pelkkä r ja s puuttumiset voivat kyllä hoitua nopeaankin ja siksi jos julkisen kautta ei pääse terapiaan harkitsisin yksityisesti käyntiä vaikka kieltämättä se maksaa. Muutamalla kerralla voi hommaan tulla iso muutos..

    • minä

      jos kerran s-äänne tulee niin luulisin että loapsi oppii käyttämään s kirjainta ajan kanssa kun korjaa hänen puhettaan vaikka jos sanoo etä niin sano että pitää sanoa setä ja pyydä lasta sanomaan perässä.Näin on ainakin meidän poika (4v)alkanut sanoa s kirjainta ja enää harvoin puuttuu hänen puheestaan s kirjain.
      Ja joka päivä ollaan harjoiteltu s kirjaimella alkavia sanoja mutta ei liiaksi!!!!
      R kirjainta voi harjoitella että r kirjaimen paikalle laittaa D kirjaimen
      Eli näin:
      Risto=Disto
      Henri=Hendi
      Koira=koida
      jos oikein lujasti teet töitä niin uskon että s sekä r kirjaimet tulevat ennen koulua ja tietysti sekin vaikuttaa että lapsi haluaa itse osallistua harjoittelemaan s ja r kirjaimia.
      Meillä s kirjain tuli jo 4 viikon harjoittelun jälkeen!:)Mutta lapseni oli innokas korjaamaan puhettaan!!!
      Sinuna laittaisin pojan ihan oikeeseen aikaan esikouluun,aika monelta lapselta puuttuu koulun alkaessa ainakin toi r kirjain,ja eikös siellä koulussakin käy puheterapeutti kerran viikossa?
      Itse opin r kirjaimen vasta 9 vuotiaana ja ei minulla ainakaan ollut vaikeuksia oppia lukemaan ja kirjoittamaan(luin neljä vuotiaana ja kirjoittamaan opin sujuvasti koulussa,ensimmäisellä luokalla)Eikä minua kiusattukkaan r vian takia!

      • hammashoitaja

        Pyydä hammaslääkäriä tarkistamaan lapsesi kielijänne, jos se on tiukka niin r-kirjaimen oppiminen on vaikeaa ja joissakin tapauksissa sistä voi hieman nipsasta löysemmäksi niin johan alkaa r-kirjain sujua. Tiukka se on silloin jos kieli ei nouse ylähuulen ulkopuolelle kunnolla.


    • kehäkukka

      Itselläni on lapsi jolla on puheen viivästymää sekä r-äänne puuttui,sanataivutukset olivat osittain väärin sekä näitä ääntämis virheitä, panin lapsen normaalisti eskariin ja neuvolan kautta pääsin neurologille jossa tutkittiin puheen viivästyminen sekä päästiin puheopettajalle. Lapsella on mahdollisuus käydä eskari uudelleen jos tarvitaan tai sitten käydä eskaria osittain ja siirtää lapsi ykköselle kesken lukukauden. Koululta sain lapselle myös kaksi puheopettajaa ja lisäksi otin hoitopaikan koska kuntouttavassa tarkoituksessa se on ilmainen ja siellä on muita lapsia joiden kanssa vuorovaikutuksessa puhetta oppii lisää. Sekä ihanat hoitotädit jotka myös opettavat lapsia ryhmässä eskarin jälkeen. Lapsi on mennyt huimasti eteenpäin ja toivossa on että lapsi pääsee suoraan ykköselle ilman toista eskarivuotta. Sinuna laittaisin lapsen eskariin koska sieltä saa nämä puheopettajat sekä muuta opetusta, onhan sitten mahdollisuus käydä eskari myös uudelleen jos näyttää olevan aihetta.

    • kouluun

      Minullakin on lapsi jolta puuttuu r- kirjain. Poika on nyt eskarissa ja on aloittamassa syksyllä koulun. Minun mielestäni s- ja r- kirjaimen puuttuminen ei ole syy jättää lasta kertaamaan eskaria tai olla laittamatta kouluun. Jos kerran muut valmiudet koulun aloittamiselle on. Koulunsa aloittaneella lapsella on mahdollisuus käydä puheterapeutilla myös koulun aikana. Jos lapsellasi on muut valmiudet aloittaa koulu, sinuna laittaisin hänet kouluun. Puuttuuhan monelta aikuiseltakin äänteitä sekä r- kirjain.

    • tuttua puuhaa

      heips! Aattelin nyt vaan kertoa että mulla on itsellä vanhin poika dysfaatikko joka oppi ekat sanansa vasta 4v ja eskarissa vasta tuli r ja s. Eikä tuo ole menoa haitannut. Toisin hän on käynyt monta vuotta puheterapeutilla, mutta eskari-iässä kaikki saatiin kuntoon ja nyt normaalissa koulussa 1 luokalla ihan niin kuin kuuluukin ja loistavasti menee. Nyt aletaan hankkia ns. terveen papereita. Saas nähdä miten muut pojat, 5v keskimmäinen ja s sekä r puuttuu vaikkakin r alkanut jo hiukan tulemaan. Mutta ehdottomasti normaaliin aikaan kouluun, äänevirheet ei ole ongelma kyllä ne sieltä tulee sitten kun tulee ja niin juu tarkista ihmeessä se kielijänne.

      • marjukka

        ..pelkkä puheterapeutin luon käyminen kerran viikossa ei auta yksin. Pitää harjoitella kotona joka ainut päivä.


    • ärrä ongelma

      Veljeni ei osannut l-,s- ja r-kirjainta kun meni kouluun.Mutta osaa ne kaikki nyt.Itse en osaa r-kirjainta.Olen käynyt koulun puheterapiassa,mutta ei auttanut.Hävettää puhua koulussa ääneen,koska en osaa sanoa ärrää.

      • :c

        Itselläni on sama ongelma, koulussakin numerot laskenu kun en voi vastata tunnilla sillä pelkään r-kirjaimen sanomista ihan kauheasti. jopa kotona valehtelen kavereideni nimien olevan jotai ihan muuta jos oikea nimi sattuu olemaan esim. harri tai vastaava ;s


    • koulun aloitusta

      tuommoisen asian takia. Isompi ikävä se on kun jää ikäryhmästään jälkeen. Kyllä ne kirjaimet sieltä tulevat sitten hyvinkin oivalluksen kera nopeaan tahtiin.

      Meilläkin harjoiteltiin noita ärriä ja ässiä niin paljon että kun sanottiin lapselle:

      SAAPASS, niin seuraavaksi lapsi jo sanoi että KIRJASS, luuli että se ässä kuuluu joka sanan perään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      456
      3326
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      436
      3115
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2849
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2202
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2050
    6. 182
      1420
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1226
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      81
      1200
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe