Kissan vatsakalvontulehdus

Kissaansa ikävöivä

Rakas poikakissani, vasta 2-vuotias, jouduttiin maanantaina lopettamaan vatsakalvontulehduksen(?) vuoksi.

Kisullani oli ollut pienestä pitäen herkkä vatsa. Ruoan suhteen se myös oli melko valikoiva, eli ihan mitä vain ei suostunut syömään.
Kisulla oli myös ollut aikaisemmin yksi virtsatulehdus, ja nyt se oli taas alkanut oireilemaan samalla tavalla; kyyhötti vain paikoillaan ja maukui välillä surkeasti. :(

Veimmekin sen nopeasti eläinlääkärille, joka totesi virtsassa kiteitä. Edessä oli ruokavalion perusteellinen vaihto. Uuden ruoan myötä kisu kuitenkin lopetti syömisen ja juomisenkin lähes kokonaan, oksenteli vain ja aristi vatsaansa.

Lopulta veimme sen toiselle eläinlääkärille, joka heti epäili tarttuvaa ja parantimatonta vatsakalvontulehdusta. Luultavasti kissamme oli saanut sen piilevänä jo emoltaan. Nyt se sitten yllättäen oli alkanut enemmän vaivaamaan..

Eniten minua ihmetyttää, että aikaisempi eläinlääkäri oli tutkinut kisun vatsan ultraäänellä, muttei ollut huomannut siellä mitään erityistä. Kuitenkin tämä toinen lääkäri pelkästään vatsaa tunnustelemalla epäili vahvasti kyseessä olevan vatsakalvontulehduksen. Kuulemma vatsa oli piukea ja siellä tuntui olevan nestettä.
Ihmettelen, että eikö tätä todellakaan nää ultraäänessä? Entä voiko tällainen sairaus "puhjeta" päälle todellakin näin nopeasti?

Tämä toinen lääkäri sanoi heti, että kissa kärsii kovasti. Ei siihen sitten jäänyt muita vaihtoehtija kuin kisun päästäminen tuskistaan.. (itkettää)

Jos muilla kissanomistajilla on tästä kamalasta sairaudesta kokemuksia, niin voisitteko kertoa niistä?

Olisin todella kiitollinen kaikesta aiheeseen liittyvästä tiedosta! Kiitos jo etukäteen!

12

3104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mamma39

      on tuon kissasi taudin käytetympi nimitys (lyhenne). FIPiä on kahta muotoa, kuiva ja kostea joista kostea ikävä kyllä johtaa helposti kuolemaan tai lääkärin suorittamaan eutanasiaan, kuiva taas yleensä jää oireettomana kantajaansa.

      FIP on coronaviruksen aiheuttama sairaus joka voi tulla vanhemmilta (kantaja) tai myös ulkopuolelta tarttuvana. Coronavirusta sanotaan olevan lähes 100% sellaisissa kodeissa joissa on yli 3 kissaa ja FIPiin ei silti sairastu kuin murto-osa kissoista. Sairauden puhkeamiseen vaikuttaa kissan yleiskunto, ympäristön puhtaustekijät (hiekkalaatikot, ruokakupit ym.), liiallinen stressi tai kissan sairastama muu sairaus joka alentaa tuota yleiskuntoa merkittävästi.

      FIPin syntyä voi siis ehkäistä pitämällä koti siistinä (desinfiointi), hiekkalaatikot puhtaina (myös desinfiointi kissamäärästä riippuen), hyvä ruokinta ja kissan muu terveyden ylläpito (hampaat, rokotukset, madotukset jne.). Jos kaikesta huolimatta kissa sairastuu FIPiin, on eutanasia kaikkein paras ratkaisu kissan kannalta.

    • Kisu35

      Kovasti harmillista, että kisullesi ja sinulle kävi noin. Oma kisuni kärsi ensin mystisestä virtsaamisvaivasta, joka ei ottanut talttuakseen antibiooteilla. Ruokavalio tietenkin muutettiin munuaisten rasituksen vähentämiseksi, vaikka kiteitä ei virtsassa näkynytkään. Myöhemmin kisun kunto heikkeni edelleen ja hänelle ilmeni melko lailla samankaltaisia oireita kuin vatsakalvontulehduksessa. Tässäkin tapauksessa eutanasia oli lopulta väistämätön ja armeliain ratkaisu, niin hirveän raastavalta kuin se tuntuikaan.

      Oman kisuni tarina on siinä mielessä ehkä opettavainen, että aina ei ole kovin yksiselitteistä, mikä on kisun vatsavaivojen taustalla. Kyseessä voi olla esimerkiksi kasvain, epämääräinen virtsatieongelma, munuaisten toimintahäiriöt jne. Lopulta eläinlääkärikin joutuu veri- ja virtsakokeiden perusteella tekemään vain "parhaan mahdollisen arvion", joka voi tietenkin joskus osua harhaan.

      Aina oman kisun kuoleman jälkeen jää kysymys "miksi", ja sen kanssa pitäisi koettaa tulla jotenkin toimeen. Helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka tietoakin kisujen vaivoista olisi tarjolla paljon ja kissaa hoidettaisiin parhaiden taitojen mukaan, joskus käy silti onnettomasti. Voimia sinulle surussa...

    • Kajw

      Moi
      Meidän rakkaalla kisulla oli myös fib.nestettä kerääntyi juuri vatsaonteloon.kissamme oli mellä lähes 9vuotta mutta ikää jo lähes 17v.
      Elmeri oli koko ikänsä terve ja hyvinvoiva.luultavast sai tartunnan pihalta muilta kissoista.hän muutti meille v.2009 naapurista,koska jokin asia stressasi häntä.nyt olemme joutuneet hänet hautaamaan omalle pihalle ja meillä kaikilla on suuri ikävä Elmeriä.
      T.kaitsu

      • kenenvastuustartunta

        Tarttuva tauti, kun joku pitää sairasta kissaa ulkona, se sairastuttaa kaikki muutkin lähistön ulkokissat.Ja ne taas seuraavia jne.Ei pitäis antaa tautien kiertää, eikä kissojen.Vaan huolehtia niistä omista.Kärsimystä tarttuvien tautien vuoksi ei siten olis.


    • rkissa

      Kissan vastustuskyky on kaiken a ja o. Kaikkein heikoin se on 6 kk - 2 vuoden iässä ja tartuntatautikuolemat koskevat yleisimmin kyseistä ikäluokkaa. Toinen riskiryhmä ovat iäkkäät kissat. Lisäksi pitkäkestoinen stressi on vaarallista kaikille kissoille, koska se heikentää vastustuskykyä.

      • Kissattartuttaa

        Monet taudit tarttuu ulkokissoista, ja niihin ei oo edes rokotusta tai parantavaa hoitoa.Siksi, on kurjaan kun irtokissat tulee tauteja tuomaan vieraille pihoille.Ei haluta,et omat sairastuu, ja menehtyy irtokissojen vuoksi.Irtokissat tartuttaa muita,ja levittävät tauteja isolle alueelle.


      • fjkads
        Kissattartuttaa kirjoitti:

        Monet taudit tarttuu ulkokissoista, ja niihin ei oo edes rokotusta tai parantavaa hoitoa.Siksi, on kurjaan kun irtokissat tulee tauteja tuomaan vieraille pihoille.Ei haluta,et omat sairastuu, ja menehtyy irtokissojen vuoksi.Irtokissat tartuttaa muita,ja levittävät tauteja isolle alueelle.

        Höpö höpö. Koronaviruksen saa elinaikanaan lähes jokainen kissa ja vain pienellä murto-osalla virus kehittyy vatsakalvontulehdukseksi. Suurin todennäköisyys on pennuilla, jotka ovat saaneet viruksen jo emoltaan.


      • Taudintuojat

      • taudintartuttajat
        fjkads kirjoitti:

        Höpö höpö. Koronaviruksen saa elinaikanaan lähes jokainen kissa ja vain pienellä murto-osalla virus kehittyy vatsakalvontulehdukseksi. Suurin todennäköisyys on pennuilla, jotka ovat saaneet viruksen jo emoltaan.

        Entäs fip,höpöäkö mielestäsi...


      • taudintartuttajat
        fjkads kirjoitti:

        Höpö höpö. Koronaviruksen saa elinaikanaan lähes jokainen kissa ja vain pienellä murto-osalla virus kehittyy vatsakalvontulehdukseksi. Suurin todennäköisyys on pennuilla, jotka ovat saaneet viruksen jo emoltaan.

        Entäs kissan klamydia,höpöäkö sekin...


    • Huolestuttavaa
    • Enunohdakoskaan

      Meidän 5 kk:n ikäinen poikakissa kuoli fipiin sairastettuaan sitä melkein koko sen ajan, mitä ehti meillä olemaan. Monta elänlääkärireissua, monet verikokeet, monet itkut. Välillä oli parempi, jolloin heräsi toivo että onkin jotain muuta. Fipiä kun ei voi varmasti todeta kuin ruumiintarkastuksessa. Ikinä en unohda sitä, kun viimeisinä päivinä kannoin pennun hiekkalaatikolle ja ruiskulla syötin kermaa. Eutanasiaan olisimme päätyneet heti, jos vain olisimme tienneet mikä on kyseessä. Eläinlääkärit kuitenkin antoivat toivoa ja kissa ei näyttänyt kärsivän. Kamala tauti, en toivo kenenkään lemmikinomistajan kohdalle. Kehoitan kuitenkin kaikkia lähettämään kuollut kissa (jos on fip-epäily) ruumiinavaukseen, jolloin taudista saadaan lisää tietoa ja toivon mukaan siihen joskus keksittäisiin lääke/rokote.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe