Dysfasia

Isosisko

Löytyisikö täältä hyviä vinkkejä.
Pikkuveljelläni (14v) on keskivaikea dysfasia, haluaisin edes hieman auttaa häntä "kuntoutuksessa". Äiti kyllä tietää enemmän ko. asiasta, mutta jostain syystä ei itse laita tikkuakaan ristiin pojan puolesta.
- Mitä kirjoja veljeni olisi hyvä lukea tukeakseen kielen kehitystä. Mikään lukutoukka ei ole kyseessä, eli joku esim. potteri voisi olla vielä ehkä liian suuri pala.
- Hän ei ole oppinut vieläkään kelloa. itse olen kotona käydessäni yrittänyt opettaa ja hieman onnistunutkin. Se vain unohtuu melko nopeasti kun kukaan ei jatka siitä mihin viimeksi jäimme. Asun itse sen verran kaukana, että kovin usein en pääse edes käymään. Onko jotain pelejä tai muuta motivoivaa tapaa opetella kelloa, missä ei välttämättä tarvita avustajaa?
Kiitos jos jollakin on tietoa. Haluaisin auttaa veljeäni tavoittamaan hieman omaa itsenäisyyttä, edes sen verran, että itsetunto kohenisi vähän.

5

3757

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Moi. Lue ja kysy neuvoja myös tuolta tarkkaavaisuushäiriöt palstalta. Ne sivuaa toisiaan niin läheltä. Joissakin kaupungeissa on saatavilla tietokone ohjelmia. Jos koulussa menee huonosti, niin ainut tapa lukea kokeisiin on tehdä se siten, että lukee hänelle ja kyselee.

      • mami

        Olen tehnyt hänelle kuvateksti Päiväohjelma taulun ja hänkään ei kelloa vielä ole oppinut,mutta tein myös pahvisen kellon jos on esin partio on kellossa määrätyn ajan kohdalla partion kuva ja terapian jne,.. vieressä on numeroilla oleva kello. tyttäremme vertaa pahvikelloa ja oikeata kelloa tietää siitä kun numerot osaa,että milloin mikäkin harrastus alkaa. Hänellä on laajat oppimisvaikeudet ja kun on lukuläksyjä luemme sitä vuorotellen aina kappaleen kerrallaan. sitten kyselen mitä siinä on ollut ja usein käytämme juuri tietokonetta apuna ja kuvia. Meillä on myös 5 Vuotias Dysfasia poika jonka kanssa käytämme mm. Tukiviittomia ja kuvallista reissuvihkoa. Pelaamme tuon kanssa sanojen muodostus peliä sekä kuvanumero dominoa.
        Meillä on myös pojan takia kuvia ympäri kotia että missä on mitäkin jne..
        Vaikeaa tietysti jos äiti ei osallistu pojan opettamiseen =( meillä lapset käy lisäksi sellasta tukiviittoma-kuva -leikki kerhoa kerran viikossa =).


    • dysfaatikon äiti

      Onpa veljesi saanut hienon siskon!
      Dysfaatikkoja on hyvin monenlaisia, joten selkeää yhtä auttamiskeinoa heille ei ole. Ilmiselvästi veljesi on ollut tutkimuksissa, koska sinulla on tiedossa diagnoosin vaikeusaste. On tärkeää ottaa huomioon juuri ne seikat, jotka ovat sinun veljesi heikot kohdat. Omalla pojallani (12v) työmuistin heikkous vaikeuttaa kaikkea oppimista eli toistoja pitää olla todella paljon. Näkeminen helpottaa oppimista ja tietysti, jos oppimisesta onnistuu tekemään jollain konstilla mielenkiintoista, videot, kirjat, vierailut erilaisissa kohteissa, pelit, leikit. Myös meillä kellon oppiminen oli/on vaikeaa. Digitaalisen kellon oppiminen oli meillä helpompaa ja niin unohdimme analogisen kellon käytön pitkäksi aikaa, kunnes digitaalisen kellon ajat alkoivat merkitä pojalle jotain; kouluunlähtöaika, äidin kotiintuloaika jne. Sitten analoginen kello rinnalle. Oppiminen jatkuu nyt ja poikani opettelee yhden ajankohdan kerrallaan. Hän osaa nyt, että 8:30 pitää lähteä odottamaan koulukuljetusta, ei vielä muuta.
      Kaikessa oppimisessa tärkeintä on mielestäni ilon säilyttäminen. Ja että lapsella, kenellä tahansa, voisi olla tieto siitä, että vaikka tämä asia onkin vaikeaa, hän on hieno ja hyvä ja rakastettu ihminen.
      Siis toista, toista, toista, löydä yksi tapa, löydä toinen, kuunnellen mille veljesi reagoi.

    • peutti

      myypi ainakin kehitysvammaliitto ja niiden oppimateriaalikeskus Opike. Löytyy netistä. Ne on kirjoitettu lyhyin lausein, isoin kirjaimin, lyhyehköin sanoin. Myös tekstin asettelu tukee luetun muistamista ja ymmärtämistä. Kirjat on osin varta vasten kirjoitettu, mutta tietääkseni on myös klassikoita "käännetty" selkokielelle.
      Opike myy muistaakseni myös ajan opettelumateriaalia, ehkä joku tietokonepeli? On tosin varmaan kalliinpuoleinen.
      Tulee mieleen että äitisi ei jaksa tehdä mitään veljesi hyväksi, koska hän ei hyväksy veljesi "viallisuutta"? Hän joutuisi perehtymään pettymykseensä, jos paneutuisi poikansa kuntoutukseen. Sillä vanhemmalle on iso pettymys, kun menettää mielikuvan loistavan terävästä, vahvasta, notkeasta ja täydellisestä nuorukaisesta ja joutuu opettelemaan mitä ihanaa on siinä pojassa, minkä on saanut. Ehkä helposti juuttuu siihen ettei se osaa sitä eikä tätäkään. Ja joskus asiantuntijat valitettavasti vahvistavat sellaista kuvaa.
      Ja toinen syy on tuo asiantuntijarumba. Jos lapsella on erityisopettajaa, avustajaa ja puheterapeuttia, voi äiti helposti jäädä/jättäytyä sivustakatsojan osaan. "Ne hoitaa, jotka osaa".

    • kipakka

      Hei
      Tyttärelläni on todettu erittäin vaikea kehitysviivästymä joka on kärjistynyt nyt 14 vuotiaana, oireina valikoiva puhumattomuus, sosiaaliset lukkotilanteet, tunnetason kehitysviive....Tilanne on vaikea nyt on huomattu masennus joka on saanut tyttäreni täysin vetäytymään.....Olen äiti ja aivan pulassa, miten voisin lastani auttaa.Lapseni on ollut nuorisopsykatrisella osastolla hoitojaksolla nyt 4 vk, nämä kaikki asiat on selvinny siellä tutkimuksissa, hyvää on se että lapseni oireisiin on löytynyt nimi, mutta syyllistän itseäni kun näitä asioita ei ole lähdetty tutkimaan aikaisemmin...lapsellani on nyt aloitettu masennuslääkitys, mutta silti tulevaisuus huolestuttaa.Useat oireet joita tutkittiin sai nimekseen Dysfasia joka on ollut leikkiikäisestä asti mutta nyt teiniiässä oireet on kärjistyny....en edes tiedä minne voisin ottaa yhteyttä jakaakseni ajatuksia sekä tunteita joita tällä hetkellä koen???
      Pikkuhiljaa eteenpäin
      nimim.Kipakka

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1143
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1091
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe