Viinin valmistus tarvikkeista

sannuli

Heips

Tarkoituksena olisi laittaa ensimmäinen kotiviinisatsi tulemaan viikonloppuna. Olen lueskellut ohjeita ja valmispakkauksesta meinaan viinin tehdä. Minua vain jäi vaivaamaan pari välinekysymystä:

LÄMPÖMITTARI: Täytyykö tähän siis olla joku erityisesti viinin valmistukseen käytettävä lämpömittari, vai millainen? Ovatko kalliita. netistä en tietoa löytänyt...

VIINIMITTARI: Marketissa oli joitakin viinimittareita, mutta en oikein tajunnut ovatko ne juuri näitä lämpömittareita VAI jotain muuta...paketissa kun ei lukenut...

OMINAISPAINOMITTARI: Tiedän mikä tämä on, mutta en sitä millainen.

Lähinnä siis kiinnostaisi tietää, että meinaakohan tuo viinimittari sitä lämpömittaria vai jotain muuta

Kiitos

11

9666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Höpönlöpön
      • sannuli

        Ihan asialliset sivut, mutta siihen en kyllä tuoltakaan vastausta löytänyt että millasen lämpömittarin tarvii...


      • pepe
        sannuli kirjoitti:

        Ihan asialliset sivut, mutta siihen en kyllä tuoltakaan vastausta löytänyt että millasen lämpömittarin tarvii...

        itekkään en tiedä miten yleensä muut mittaa, mutta ite näin.

        viinin lämpötilaa mitatessa valmistusvaiheessa olen itse käyttänyt normaalia paistomittaria. eli sellanen mikä tökätään kinkun kylkeen paistaessa. kannattaa desinfioida kunnolla.

        näyttää nopeasti lämpötilan kun vähän kärkeä uittaa siellälitkussa.


    • Pike

      Vesilämpömittariksi käy hyvin vauvan avustuspakkauksessa oleva mittari. Jos ei itselläsi ole, pyydä naapurilta, niitä on varmaan joka talossa. Viinimittarilla tarkoitetaan varmaan alkoholimittaria, siinä kyllä lukee alkoholimittari.

      • kysyn vaan.

        Millainen mittari se on? Jos se on niitä muovikuorisia niin unohda se. Mittarin kuoreen kertyy hiivaa ja likaa, jolloin viiniin tulee epäpuhtauksia.

        Paras mittari on yksinkertainen lasimittari, josta on helppo lukea alue 10 astetta - 40 astetta. Se on helppo desinfioida.

        muutamalla eurolla saa niitä marketeista


      • Pike
        kysyn vaan. kirjoitti:

        Millainen mittari se on? Jos se on niitä muovikuorisia niin unohda se. Mittarin kuoreen kertyy hiivaa ja likaa, jolloin viiniin tulee epäpuhtauksia.

        Paras mittari on yksinkertainen lasimittari, josta on helppo lukea alue 10 astetta - 40 astetta. Se on helppo desinfioida.

        muutamalla eurolla saa niitä marketeista

        En todella tarkoittanutkaan, että mittari laitettaisiin viinin sekaan, mutta sillä voi kyllä mitata veden lämpötilan, että hiiva ym. pussien sisällöt tulevat oikean lämpöiseen nesteeseen. Tavallisen mittarin voi laittaa viiniastian kannen pälle, siitä voit seurata lämpötilaa viinin käymisen aikana.


    • Kotiviinin ystävä

      Viinilämpömittari, jonka itse aikanaan ostin viinitarvikeliikkeestä, oli muovikuorinen ja siinä oli ripustuskoukku päässä. Uitin sitä viinissä itse kiinni pitäen, kun mittasin nesteen lämmön, mutta nykyisin en enää mittaa lämpötilaa, vaan kokeilen kädellä pytyn kyljestä, että se on melko viileä.(!) Käytäntö on opettanut, miten paljon kuumaa tai kylmää vettä pyttyyn laitan.

      Viinimittarilla saat tietää, paljonko prosentteja viinissäsi on.
      Ominaispainomittari näyttää, kuinka paljon sokeria viinissä on / jää. Sen avulla voit myös laskea viinisi prosentin ottamalla mittausarvoja alussa, sokeria lisättäessä (ennen ja jälkeen) sekä viinin pysäyttämisen jälkeen.
      Kannattaa ostaa jokin viinintekokirja, jos aiot ruveta harrastamaan tätä jaloa taitoa enemmänkin. Sieltä saat paljon hyviä ohjeita. Onnea yrityksellesi!

    • timokkk

      Ostin saiturinpörssistä alkoholimittarin (ei söhkönen) .... ohjeet on vain saksan/ruotsin kielellä .... yritin tossa www.ilmainensanakirja.fi avulla suomentaa ...mutta ei se mkittari näytä mitään joku joka osaa voitko kertoa miten tämä mittari toimiii

    • PellePeloton

      Lämpömittarit

      Kaikki tässä ketjussa esilletulleet mittarit sopivat lämpötilan mittareiksi. Itse olen kuitenkin käyttänyt ns. "teippimittaria" joka liimataan astian ulkopuolelle noin pöntön puolivälin korkeudelle. Se on musta teipin pätkä, jossa lämpötilan nyttöalue on 18...34 astetta yhden asteen välein. Saatavana viinitarvikkeita myyvistä liikkeistä muutamalla eurolla. Kaikkiin pönttöihini olen liimannut tällaisen mittarin. Se ei ole kovin tarkka, mutta riittävä. Se ei vaurioidu kuumassa vesipesussa, eikä myöskään astian säilyttämisestä pakkasessa, esim kylmävarastossa. On aina läsnä, eikä tarvitse sen erikoisemmin desinfioida. Ulkopuolella kun on.

      Alkoholimittari

      Alkoholipitoisuuden mittaaminen näillä "viiniväkevyyksillä onkin jo vaikeampaa. Eräs, joskin melko epätarkka ja vaikeakäytöinen on ns. Kapillarimittari. Se on lasinen suppilo, josta lähtee mahottoman pienireikäinen putki. jonka kyljessä on asteikko (tilavuus% alc).
      Suppilo täytetään mitattavalla viinillä ja odotetaan, kunnes näyte alkaa vapaasti tippua putken alapäästä. Käännetään suppilo yhtäkkiä ylösalaisin esim. lautaselle, ja tarkataan mihin asti näytepatsaan yläpää putkessa laskeutuu. Tällä kohdalla asteikolla on näytteen likimääräinen alkoholipitoisuus. Valitettavasti tulokseen vaikuttaa monet muutkin seikat; esim viinissä oleva yljäämäsokeri. Ja edelleen valitettavasti, vaalean väristen näytteiden patsasta on vaikea havaita putkesta. Tummalle punkulle kyllä sopii.

      Tiheys- (ominaispaino) mittari. Areometri.

      Tämä on lähes välttämätön viinin valmistuksessa.
      Tällä voidaan todeta viinin (myös oluen) valmiiksi käyminen, Sokerimäärän alkuarvo, ja sitä kautta epäsuorasti myös alkoholipitoisuus.

      Areometri (tai viinimittari) on lasinen, umpinainen rakennelma, jonka alapäässä on paksumpi, usein hauleilla painotettu "möltti", josta lähtee ylöspäin ohuempi osa, joka sisältää monenlaisia asteikkoja. Mm. tiheys, sokeria/litra, Oechsle-arvo ja tilavuus% alc.
      Pakkauksen mukana seuraa asteikkoa helppolukuisempi taulukko, ja ainakin minun ostamassani laitteessa suomen- ja ruotsinkielinen käyttöohje.

      Käyttöperiaatteena on, että viininpanon alussa mitataan liuoksen sokeripitoisuus, ja merkitään muistiin. (sokeripitoisuus määrää lähes täysin liuoksen ominaispainon). Käyminen todetaan päättyneeksi, kun mittari näyttää tiheyttä 1,000 kg/litra, tai vähemmän. Alkuperäisen sokerimäärän kohdalta voidaan nyt todeta alkoholipitoisuus melko tarkasti.

      Hiivakäymisessä melko tarkkaan puolet sokerista muodostuu alkoholiksi, ja toinen puoli hiilidioksidiksi (siis massayksikköinä, kiloina).
      Abs. alkoholin tiheys on n. 0,78 kg/litra. Kaikki nämä laskelmat on otettu huomioon mittarin asteikoissa valmiiksi.

      Mittarin mukana seuraavasta taulukosta on myös apua arvioitaessa tarvittavaa sokerimäärää haluttuun tulokseen pääsemiseksi.

      Tätä mittaria suosittelen lämpimästi kaikille "viininikkareille"!

      Tuosta "Saiturin Pörssin" mittarista en noilla tiedoilla osaa mitään sanoa.

      Onnea yrityksille! ja muistakaa: "Harjoitus tekee mestarin"

      PS. Useimmille kokeneillehan nämä jutut ovat tuttuja, mutta, kun kysymyksiä näyttää riittävän, niin ajattelin panna kokemuksiani, ettei kaikkien tarvitsisi kaikkia oppirahoja maksaa.

      Viinimisiin! PP

    • viinin tekijä

      ei siinä tavita mitään muuta mittareita, jos viiniä vaan teet.. hiivaa, sokeria ja vettä niin siinä on kaikki. parin kuukauden päästä juot niin hyvää on.

    • tekijä2

      Ominaispainomittari on hyvä olla.
      ilmalukko on myös tärkeä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      107
      5658
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3723
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3255
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      455
      2601
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      264
      1641
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      87
      1376
    7. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      14
      1322
    8. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1313
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1258
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      151
      1206
    Aihe