Sopiva lämpö

parappa

Tere!

Mulla on tässä koneessa myt 100% pitkäaikaisella kuoromalla prossun lämpö 55 astetta.

Eikös se oo aika hyvä? Tuulettimenakin toi AMD alkuperäinen, ei oo tarvinnu vielä ostaa muuta. Kone on kyllä hiljainenkin, tuuletin ei pyöri nyt kun 2600 kierrosta minuutissa (ja se voi pyöriä jopa 5000).

Mutta mikäs olikaan se lämpötila eletroniikka komponenteille jolloin eletronien pommituksesta tulee pitkällä tähtäimellä vaurioita?

2

976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erkko

      Tuo Boxed tuuletin on lämpötilaohjattu. Tuulettimen pyörimisnopeus kasvaa prosessorilämpöjen noustessa. Eikä pyörimisnopeuden kasvo ole välttämättä lineaarinen.

      Ällös pelkää.. kyllä ne prossut kestää 70°C. Ja yleensä on BIOSissa sen verran järkeä, että lyö virrat pois jossakin kuumuudessa. Niitä pääsee säätämään itsekin sieltä. Mun Asuksen emosta sitä ei kuitenkaan voi ottaa täysin pois päältä, vaan katkasee väkisin jossain vaiheessa koneen.. Mistä olikin kerran hyötyä. =)

      • askartelija...

        "Ällös pelkää.. kyllä ne prossut kestää 70°C. Ja yleensä on BIOSissa sen verran järkeä, että lyö virrat pois jossakin kuumuudessa. Niitä pääsee säätämään itsekin sieltä. Mun Asuksen emosta sitä ei kuitenkaan voi ottaa täysin pois päältä, vaan katkasee väkisin jossain vaiheessa koneen.. Mistä olikin kerran hyötyä. =)"

        Niin, siis kyllähän prosessori, kuten muutkin komponentit, useimmiten kestävät lämpötiloja aina jonnekin 70-80 asteen tienoille, jotkut jopa sitäkin enemmän... Mutta se mitä komponentit kestävät kärähtämättä välittömästi ei ole sama kuin se mitä komponentit kestävät pidemmässä juoksussa.

        Kuulemani mukaan prosessoreissa alkaa esiintymään jonkinlaista "vuotoa" jossain noin 50 asteen paikkeilla, ja kun sitä ilmaantuu, niin prosessorin elinikä lyhenee. Eli kyseessä on siis tietokoneen näkökulmasta tupakointiin verrattavissa olevasta "terveyshaitasta", joka lyhentää elinikää, muttei aiheuta mitään ihan heti.

        Tieto ei kuitenkaan ole mikään varma, mutta varmuuden vuoksi olen aina kuitenkin yrittänyt pitää oman koneeni lämpötilat mahdollisimman matalina.

        Todennäköisesti jos koneen kuormitus on epätasaista, ja täydellä kuormalla ajetaan vain hetkittäin, niin tuskin lämmöstä tulee ongelmia vaikka lämpötila pääsisi nousemaan jonnekin 60-65 asteen tienoille, mutta jos kuormitus on jatkuvaa, ja kyse on pitempiaikaisesta ajosta, jota esiintyy suoritettaessa jatkuvasti jotain oikein järeää laskentaa, kuten esim. "setiläisillä" on tapana.

        Seti-koneillahan on kuormitus usein jatkuvasti täydet 100%, ja lämpötilat pysyvät maksimilukemissaan jatkuvasti, eli joissain tapauksissa jopa 24/7. Tälläisissä tapauksissa kannattaa mielestäni suhtautua lämpötiloihin ihan eritavalla, ja maksimilämpö olisi hyvä saada ainakin alle 60 asteen. Itse olen saanut lämpötilat pysymään melko tarkkaan siinä 50 asteen tienoilla, mutta 55 ei kuulosta sekään ollenkaan pahalta. Ja tokihan on hyvä muistaa, että nuo lämpötilalukemat eivät välttämättä ole aina kovin tarkkoja.

        Koska tässä tapauksessa lämpötila tuntuu pysyvän sitkeästi 55 asteessa, eikä suurempaa meluakaan tunnu syntyvän, niin todennäköisesti BIOSsilla on asetettu tavoitelämpötilaksi se 55. Tämän vuoksi todennäköisesti ainakin helpoin tapa kokeilla lämpötilan laskua olisi käydä BIOSsissa alentamassa tavoitelämpötilaa. Se tosin saattaa lisätä melua melkoisestikin, ja koska lämmönsiirtyminen riippuu niin vahvasti lämpötilaerosta, voi sen pienentäminen lisätä tuuletin melua sen verran ettei siihen välttämättä kannata koskea ollenkaan noin pienen jutun takia. Se 55 astetta kuitenkin kuulostaa ihan kohtuulliselta lämpötilalta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sähköpotkulautaonnettomuus

      Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
      Vantaa
      281
      3704
    2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

      On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
      Ikävä
      74
      2439
    3. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      88
      1680
    4. No nainen...

      Mitkä on fiilikset nykyään?
      Ikävä
      114
      1640
    5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

      Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
      Maailman menoa
      325
      1532
    6. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      408
      1416
    7. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

      Ikäväsi kohteessa?
      Ikävä
      67
      1353
    8. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

      Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
      Sinkut
      78
      1300
    9. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

      ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
      Ikävä
      99
      1289
    10. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      89
      1188
    Aihe