Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

(jatkoa) Hua Hinistä, Bangkokista ja Kwai-joelta

Kaitsu Kalakukkolandiasta

Ruokailun jälkeen ostosten tekoon jäi vielä kolmisen tuntia aikaa (Robinson-tavaratalo, Silom Village, Silom Complex). Sukhumvit Roadilla kuusikerroksisessa MBK:ssa ostosten tekoon saisi hyvin menemään yhden kokonaisen päivän. Sokkeloisessa ostoskeskuksessa on satoja kauppoja. Chatuchakin viikonloppumarkkinat ovat myös näkemisen arvoiset. Viikonloppumarkkinoilla käy päivittäin liki 200 000 ihmistä. Harmi, ettemme ehtineet käymään China Townissa l. Worachakissa - sieltä olisivat löytyneet vasta ne todella halpaakin halvemmat hinnat. China Townissa jokainen kadunpätkä on erikoistunut yhteen tuotteeseen. Paikalliset eivät muuten mielellään puhu halvoista hinnoista, vaan heidän mukaansa kyse on vain parhaasta hinnasta. Näkemyskysymys tämäkin. Toki meille eurooppalaisille heidän hintatasonsa on halpa.

Bangkokissa tuk-tuk -kyydistä neljän hengen seurueeltamme pyydettiin peräti 200 bahtia. Tuk-tuk on katettu kolmipyöräinen lavataksimopo. Matkaa Narai -hotellilta nelikerroksiseen Robinson-tavarataloon (Central- tavaratalo on myös vieressä) oli kiertotietämmekin pitkin vain kolme-neljä kilometriä, joten valitsimme suosiolla ilmastoidun taksin (Taxi Meter). Kiertotietä jouduimme käyttämään, koska olimme liikkeellä sunnuntai-iltapäivänä ja kaduilla oli paikkapaikoin ruuhkaa. Tuk-tuk -miehet huutelivat meiltä vielä tarjousta, mitä olisimme valmiita kyydistämme maksamaan. Taksissa ei tarvitse tingata - ihanaa! Perusmaksu on aina Bangkokissa 37 bahtia (noin 5.3 Fim) ja sillä voit ajaa pari-kolme kilometriä. Sen jälkeen taksamittari pyörähtää todella verkkaisasti. Matkamme lopuksi taksamittari näytti 46 bahtia. Eipä ihme, että maailman halvimmat mittaritaksit löytyvät Bangkokista ja Malesian Kuala Lumpurista. Muistat vain tarkistaa, että taksamittari on päällä - tai ettei se ole ”rikki”. Thaimaan taksit ovat usein muuten vuokratakseja. Joskus - joskin harvoin - voi käydä niin, että auton vuokra-aika umpeutuu eikä aika riitäkään taksikyytiin. Takaisin tullessamme kuulimme tuk-tuk -miehiltä uuden entistä houkuttelevamman tarjouksen. Nyt kyyti tuk-tukilla olisi maksanut enää vain 20 bahtia/tunti! Tähän ei kannata sortua. Kaverit vie teitä sen jälkeen tuttaviensa kauppoihin. Aikaa palaa ja jos jotakin ostatte, tuk-tuk -miehet saavat siitäkin provisiot. Ilmaradalla (BTS Sky Train) - kahdenkymmenen metrin korkeudessa - pääset liikkumaan halvalla ja vaivattomasti Bangkokissa. Narai -hotellin lähistöllä Silom Roadilla on lähin pysäkki (Chong Nonsi). Lipun hinta vaihtelee 10 ja 40 bahtin välillä, halvimmillaan puoli tuntia ilmaradalla maksaa 10 bahtia. Ilmarataa Bangkokissa on 25 kilometriä. Ilmaradassa on kaksi linjaa, mitkä risteävät. Junat kulkevat aamukuudesta aina puolille öin. Keskinopeus on 35 km/h. Bangkokiin voit tutustua halvalla myös bussista käsin. Ostat vain bussikartan ja ajelet linjoja edestakaisin. Lippujen hinnat ovat 1.5 sentistä ylöspäin.

Sitten jokunen sana Bangkokin muista nähtävyyksistä. Wateja l. temppeleitä on Bangkokissa paljon. Bangkokissa on entinen kuninkaan asuinpaikka l. suuri palatsi, Wat Phra Kaeo, mikä on Bangkokin päänähtävyyksistä pyhin. Alueella on useita museoita, pääsymaksu sinne on 200 bahtia. Sieltä löytyy Thaimaan itsenäisyyden symbolin - smaragdibuddhan temppeli - Buddha on nimestään huolimatta vihreää jadea. Valokuvaaminen täällä on kielletty. National Museum taas on eräs Kaakkois-Aasian suurimmista kansallismuseoista. Viisi ja puoli tonnia painavan kultaisen Buddhan temppeli taas sijaitsee China Townissa. Buddha löydettiin nelisenkymmentä vuotta sitten savikuoren sisältä. Sanomattakin on selvää, että koko Buddha ei ole täyttä kultaa. Thaisilkin tekotaidon elvyttäneen ja sen kehittäneen Jim Thompsonin talo museoineen löytyy Rama I Roadilta. Mainittakoon, että krokotiilifarmeja on Bangkokissa ja sen liepeillä useita. Samut Prakamin krokotiilifarmi - 30 kilometriä Bangkokin keskustasta kaakkoon - on lajissaan maailman suurin. Krokotiilejä farmilla kuhisee 60 000! Pääsymaksu paikkaan on 300 bahtia/henkilö. Taisi olla muuten vuosi 1995, kun Bangkokissa olivat viimeisimmät suurtulvat. Tuolloin krokotiilejä pääsi pakenemaan krokotiilifarmilta Bangkokin kanaviin. Niitä ne sitten olivat metsästäneet intensiivisesti seuraavan vuoden ajan. Muistan, kun meillä Suomessakin näitä uutisia aikoinaan kerrottiin. Tuskinpa kanavista enää krokotiilejä löytyy. Käärmefarmi sijaitsee Rama IV kadulla. Sisään pääsee 70 bahtin hintaan. Kuninkaan kuuluisa valkoinen elefantti asustelee taas Dusit Zoo-eläintarhassa. Eläintarhassa on nisäkkäitä ja lintuja ja pääsylippu sinne maksaa 10 bahtia. Tunnin ajomatkan päässä Bangkokista sijaitsee Safari World. Aitauksien sisäpuolella voit ajella omalla autolla ja tarkkailla eläimiä aivan lähietäisyydeltä. Safarilla on nähtävillä kirahveja, leijonia, seeproja ja muita safarieläimiä. Kasvissyöjiä voitkin sitten ruokkia vaikka auton ikkunasta.

Teimme retket myös Petchaburiin l. timanttikaupunkiin (Factory outlet -tehtaanmyymälä, Big C -ostoskeskus). Mainittakoon, että tehtaanmyymälän hintataso oli varsin korkea, mutta Big C:stä vaatteita sai edullisemmin. Petchaburista palattuamme olimme todistamassa kuninkaallisten ja jonkin Kiinan edustajan parituntista valtiovierailua Hilton hotellin White Lotukseen. Kuninkaallisia ei saanut kuvata Hiltonin ala-aulassa - ulkona kylläkin. Seuraavana päivänä kävimme maankuuluilla Ratchaburin kaupungissa olevilla Damnoe Saduakin uivilla markkinoilla. Lähes yhtä suuret uivat markkinat löytyvät myös Bangkokista, missä turisteja on enemmän kuin Damnoessa. Markkinapaikalle matkatessamme oppaamme kertoi silkin valmistuksesta. Aikoinaan Kiinassa silkin valmistuksen salojen paljastamisesta vieraan valtion edustajalle olisi saanut kuolemantuomion. Se oli ollut silloinen valtiosalaisuus. Niinpä silkin valmistuksen salat säilyivät pitkään mysteeriona. Silkkiä valmistetaan silkkitoukkien avulla. Toukkia voi ostaa niiden tuottajilta. Silkin tuottamisessa kallein vaihe on toukkien syöttämisvaihe. Toukkia syötetään mulberry -puun lehdillä. Toukkien syöttäminen tapahtuu erityisen ohjelman mukaisesti - esimerkiksi kuusi päivää niitä syötetään ja seitsemäs päivä on paastopäivä. Toukkia syötetään päivän aikana neljän tunnin jaksoissa. Syöttövaiheen jälkeen toukat alkavat erittää sylkeä. Toukan sylki ilman kanssa reagoidessaan muodostaa silkkirihmaa. Kun silkkirihmaa on tarpeeksi toukan ympärillä, toukka silkkirihmoineen keitetään. Keittämisen jälkeen toukan ympäriltä voidaan valmista silkkirihmaa ottaa talteen peräti kahden kilometrin verran. Silkkirihmasta sitten jatkojalostetaan silkkikangasta. Näin helppoa! Sitten takaisin uiville markkinoille. Joka päivä täällä käydään aamupäivisin kauppaa. Markkinat alkavat klo 06.00 ja ensimmäiset turistit tulevat markkinapaikalla jo ennen kello yhdeksää. Itse menimme alueelle hieman ennen kymmentä ja tungosta oli. Markkinapaikalla klongeissa ajettiin kapealla veneellä sampaanilla. Monien kauppiaiden sampaanit olivat täynnä hedelmiä - oli pomeloita, mangoja, mangostaaneja, durianeja, litsejä, rambutaaneja, karambolaa, papaijaa ja kookospähkinää. Jotkut olivat täyttäneet veneensä sianlihalla. Ratchaburissa hintataso on räätälöity turisteille. Pyyntöhinnat olivat tähtitieteellisiä - ostoksen useimmiten sai lopulta 25-35%:n pyyntöhintaan. Kannattaa oppia tinkimään!

Kävimme myös kuninkaallisessa käsityökeskuksessa, mikä on hieno paikka. Kuninkaallisen käsityökeskuksen suojelijana toimii kuningatar Sirikiti. Paikka sijaitsee noin 10-15 minuutin automatkan päässä uivista markkinoista. Täältä voi tehdä hyviä matkamuistolöytöjä - kannattaa varata paljon aikaa. Täällä meille esiteltiin, kuinka paperia valmistetaan bambusta tai vaihtoehtoisesti mulberry -puusta. Ensin märkää puumassaa hakataan mekaanisesti, minkä jälkeen selluloosamassa liuotettiin veteen ja sitä siivilöitiin. Kun ohut selluloosamassa oli tasalaatuista, sitä siivilöitiin siivilän pinnalle. Seuraavaksi siivilä selluloosamassoineen kuivattiin auringossa. Thaimaasta ostettujen valokuva-albumien paperi on tehty tähän tapaan. Näimme käsityökeskuksessa erittäin koristeellisten taulujen valmistusta. Tauluissa on näkyvissä pienen pieniä yksityiskohtia. Samaan tauluun mahtuivat niin norsut kuin puiden lehdet lehtikuvioineen - puhumattakaan lukemattomista puista roikkuvista liaaneista. Noin 1.5x3-4 metrin kokoisen taulun tekemiseen ammattimieheltä sanottiin menevän aikaa 9-11 kuukautta. Taulut tehtiin käsityönä pelkällä taltalla - yleensä tiikkipuuhun. Montakohan sataatuhatta Suomen vanhaa markkaa nämä taulut maksaisivat Suomessa? Ei niitä monet pystyisi ostamaan. Tiikkipuu kasvaa täysikasvuiseksi noin 80 vuotta. Suomeen tuotuna yhden tiikkipuurungon hinta on jo noin 10 000 euroa. Alueella on myös myynnissä mm. tiikistä valmistettuja huonekaluja - monet norsuaiheisia pöytiä ja tuoleja. Eräskin kalusto - kaksi tuolia, sohva ja pöytä - oli tilattu Italiaan, hintaan vajaat 10 000 dollaria. Myös japanilaisille oli muhkea tilaus vetämässä.

Käsityökeskuksesta matkasimme noin tunnin ajomatkan kohti Bangkokia. Siellä tutustumiskohteenamme oli elefantti- ja krokotiilipuisto nimeltään Samphran. Siellä oli nähtävillä elefantti- ja krokotiilishow taikatemppuineen. Elefanttishowssa näytettiin mihin kaikkeen norsuja on aikojen saatossa käytetty, kun krokotiilishowssa nähtiin krokotiilien käsittelyä - pää työnnettiin krokotiilin kitaan.

Omatoimiretkiä teimme Hua Hinin lähialueille. Kymmenen minuutin ajomatkan päässä Hiltonista - Seaview safarilla - oli tarjolla norsuratsastusta. Norsuajuri istui elefantin niskan päällä jaloilla korvien takaa norsua ohjaten ja ynähdyksiään päästellen. Itse killuimme norsun selässä kolmen metrin korkeudella olevan erityisen istuimen päällä. ”Ratsaille” noustiin erityisen lavan päältä. Ratsastus elefantilla on hidasta ja keinuvaa. Thaimaan lomamme aikana istuimme norsun selässä puolisentoista tuntia. Yksi tunti norsuratsastusta maksoi 700 bahtia/henkilö. Kuvat norsun selästä lähtivät matkaamme 300 bahtin hintaan. Täällä voit antaa 18 kuukautiselle norsuvauvalle 20 bahtin setelin, minkä se tottuneesti vie baaritiskille. Baaritiskiltä norsuvauva sai kärsäänsä maitopullon ja banaaniterttukorin, mitkä voin sitten syöttää sille. Tiesitkö, että syntyessään Intian norsu painaa noin 100 kiloa ja aikuisena noin viisi tonnia. Täysikasvuinen norsu on 20-25 vuotiaana. Aikuinen norsu syö päivittäin 200-250 kiloa (lehtiä, hedelmiä yms.). Useassa paikassa oli kaupan banaaniterttuja hintaan 10 tai 20 bahtia, mitkä sait sitten norsuille syöttää. Nukkumiseen norsu ei kuluta aikaa kuin vain neljä tuntia päivittäin - kaksi tuntia kerrallaan - ja koko hereillä oloaikansa se syö. Norsu tulee raskaaksi elämänsä aikana keskimäärin kolmesta neljään kertaan, kantoajan ollessa 18-22 kuukautta. Norsun on havaittu oppivan nelisenkymmentä erilaista käskyä. Norsut elävät 70-75 vuoden ikäisiksi. Sea View -safarilla voit tutustua myös sikareita polttelevaan Charlie -apinaan. Yleensä Thaimaan gibbon -apinoiden kanssa kannattaa olla hieman varovainen. Apinakukkulan apinat ryöstävät sinulta mielellään esimerkiksi pussin pähkinöitä, laukun tai kameran olaltasi tai silmälasit päästäsi - meiltä lähti pähkinäpussi ja laukku oli jo lähdössä niiden mukaan. Eikä niitä kannata myöskään liiemmälti matkia, jos vaikka aggressiivisempi yksilö on joukossa. Muuten kyllä ovat ihan vekkuleita otuksia.

Kävimme siis Khao Takiabilla l. apinakukkulalla, mikä sijaitsee 5-6 kilometrin näköetäisyyden päässä Hiltonista - Hua Hin Beachin päässä. Apinakukkulan juurella seisoo kullattu Buddha. Temppelin kukkula (Khao Krailas) sijaitsee Takiabin vieressä. Alueella on temppeleitä, Buddha patsaita, luostari ja temppelialue. Kyyti Takiabille ja Sea View -safarille maksaa pienoisbussilla tehtynä kahdelta henkilöltä 400 bahtia - aikaa kierros vei kolmesta neljään tuntia. Lavataksi tai tuk-tuk vie apinakukkulalle Hua Hinin keskustasta 80 bahtin hintaan/suunta. Matkalla apinakukkulalle voit käydä ihastelemassa ja aistimassa 1920-luvun alussa rakennetun Hua Hinin rautatieaseman kuninkaallisen odotushuoneen tunnelmaa. Tällä vanhalla juna-asemalla pysähtyvät kaikki Bangkokista etelään menevät junat. Lähialueella voit harrastaa myös golfia. Aasian ensimmäinen 18 reikäinen golfkenttä, Royal Hua Hin Golf Club, perustettiin juna-aseman viereen jo vuonna 1924. Muita Hua Hinissä sijaitsevia golfkenttiä ovat: Palm Hills Country Club, Majestic Creek ja Springfield.

Teimme omatoimiretken myös Ban Pala U:n vesiputouksille. Vesiputoukset sijaitsevat noin 63 km länteen Hua Hinistä. Pala U:n vesiputouksille matkasimme Dolen tehtaiden tienhaaran ohi. Täällä pakataan liemeen meillekin tulevat ananasviipaleet - myös kotimaastamme ostettavat tonnikalapurkit pakataan Hua Hinissä. Dolen tehtaiden ympärillä kasvatetaankin paljon ananasta. Muuten - ananas ei kasva puusta vaan maasta - että tiedoksi. Matkalla Pala U:lle oli pari check point -pistettä. Poliisit tarkkailevat raja-alueelle meneviä ja sieltä tulevia autoja. Burman ja Thaimaan välisillä rajanylityspaikoilla huumeiden salakuljettajat ottavat aina silloin tällöin yhteen poliisin kanssa. Pala U on osa Kaeng Krachan National Parkia. Luonnonpuisto on erityisesti lintuharrastajien suosiossa. Puisto perustettiin vuonna 1981. Kyseessä on Thaimaan suurin luonnonpuisto, jonka pinta-ala on 2 915 km2. Vetensä luonnonpuisto saa Phetburi- ja Pranburi -joista. Thaimaassa ei liene yhtään oikeaa järveä. Yksi tekojärvi ainakin löytyy Kaeng Krachanin alueelta. Pala U on alueen vesiputouksista suosituin, muita ovat Thohthip ja Tharn Thip. Luonnonsuojelualueelle päästäkseen on ensin maksettava 200 bahtia/henkilö. Maksu maksetaan noin neljä kilometriä ennen Pala U:n aluetta. Kun saavut Pala U:n parkkialueelle, siitä ei ole ensimmäiselle putoukselle matkaa kuin noin 100 metriä. Pala U:lla vesi on kirkasta ja kalaa on putouksien alla olevissa suvannoissa todella paljon - sekaan ei meinannut mahtua uimaan. Virtaus on suvantopaikoissa sellaista, että jaksat hyvin pitää itsesi paikoillasi. Patikointi ei tunnu kovalla helteelläkään tehtynä rankalta urakalta. Voit näet vähän väliä pulahtaa uimaan virkistävään veteen. Yhdensuuntaisella kilometrin kävelymatkalla on kolme vesiputousta, joista viimeisin on suurin näistä kolmesta. Syyskuussa vesiputous on kotoista Kuusamossa sijaitsevaa Jyrävää hieman pienempi. Polku Pala U:lle kulkee viidakon reunamilla. Kun sataa tai aurinko paistaa liian kuumasti, voit kävellä mukavasti viidakon suojissa. Alkumatkasta mennään osin joen uomaa seuraten. Patikoinnin lomassa voit nähdä liaanien roikkuvan puista ja nähdä monenkirjavan eläimistön olemassaolon. Ja niitä perhosia oli sitten ainakin tuhansia eri lajeja - jo 20 kilometriä ennen Pala U:n aluetta. Matkalla on hieman liukkaanlaista maastoa. Mukaan kannattaa ottaa hyvät remmisandaalit tai lenkkarit. Sadekauden aikana myös mäen päällä olevalle parkkialueelle pääseminen voi olla joskus hankalaa. Suosittelen käyntiä Pala U:lla! Pienoisbussi otti edestakaisesta retkestämme 1 000 bahtia (l. noin 150 Fim). Paluumatkalla kävimme vielä lepakkoluolassa, mikä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Hua Hinistä. Luola sijaitsee erään temppelialueen takana olevassa kalliossa. Temppelille jätettiin 20 bahtin korvaus sähköstä - toden totta - sähköt napsautettiin päälle alhaalta! Kapusimme luolastoon noin 50 metrin matkan. Luolastoa oli noin 100-200 metriä ja se oli täynnä lepakoita. Lepakoita lenteli katossa tuhansittain - väliin korvan vierestä lennellen. Luolan katto kohosi korkeimmillaan noin 10 metrin korkeuteen. Haju lepakkoluolassa oli melkoinen.

Hua Hinistä 60 kilometriä etelään päin sijaitsee Sam Roi Yod -luonnonpuistoalue. Sen tärkein nähtävyys on Phra Nakhon-luola, minne noustaan rinnettä ylös 500 metrin matka. Luolassa on Rama V:n paviljonki. Jotkut tykkäsivät myös käydä kahden vuorokauden mittaisella omatoimiretkellä Koh Talulla. Siellä veden kirkkaus on sopivaa snorklaukseen ja rantahiekat valkeat.

Itseltämme jäi käymättä Khao Wangilla l. kuningas Rama IV:n vuonna 1858 rakennuttamassa kesäpalatsissa (Taivaallinen kaupunki vuorella tai Phetchaburin-linnavuori). Paikka sijaitsee korkeahkon vuoren päällä tien oikealla puolella, kun matkataan Hua Hinistä kohti Phetchaburia. Jokainen matkaaja on sen varmaan ohi ajaessaan huomannut. Paikka on näkemisen arvoinen. Alueelta löytyy kesäpalatsin lisäksi temppeli ja tähtitorni, mistä voi ihailla kuuleman mukaan upeita näkymiä. Vuorelle noustaan vuoristoratahissillä. Pääsymaksu alueelle on 20 bahtia ja kaapelihissimatka ylös maksaa 30 bahtia. Museossa ei kylläkään voi valokuvata. Kun retki tehdään omatoimisesti Hua Hinistä, se vie matkakassastasi 550 bahtia/suunta (13.2 euroa l. 78.6 Fim) - ei siis ole tämäkään hinnankiroissa. Matkaa sinne on noin 50-60 kilometriä. Phetchaburissa voit myös tutustua Khao-Luang -luolatemppeliin. Tänne Rama IV aikoinaan munkkina ollessaan vetäytyi mietiskelemään. Hänen poikansa, Rama V, perusti tämän temppelin isänsä muistoksi. Kun jo esittelin kuninkaiden Rama IV:n ja V:n nimet, lienee paikallaan mainita, että nykyinen kuningas Rama IX (Bhumibol) on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti hallinnut monarkki. Hänen valtakautensa alkoi jo vuonna 1946. Rama -suvun valtakausi alkoi jo vuonna 1781. Kuningasperhe Thaimaassa on hyvin kunnioitettu ja pidetty ja sen häpäisystä voit päätyä vankilaan. Kuninkaan (05.12.) ja kuningatar Sirikitin syntymäpäivinä (12.08.) kadut täyttyvät heitä esittävistä kuvista. Nyt vuonna 2002 oli juuri kuningattaren 70-vuotispäivät ja kuningas täyttää tänä vuonna 74 vuotta. Rama VII:n - hallitsijana aina vuoteen 1935 asti, jolloin hän muutti Englantiin - aikana valmistunut ja nykyisen kuninkaan Rama IX:n asuttama kesäpalatsi - Klai Kangwong (Kaukana huolista) - löytyy kaksi kilometriä Hua Hinistä Cha Amiin päin meren puoleiselta rannalta. Rama IX on aikoinaan laajentanut Hua Hinissä sijaitsevaa asuinpalatsiaan. Kesäpalatsin puutarha avattiin vasta äskettäin turisteille, mutta se on useimmiten kiinni, koska kuningas ja kuningatar hyvin usein - ilmeisesti terveydellisistä syistä - ovat paikan päällä. Kuninkaan paikallaolon kesäpalatsissaan voit aistia siitä, että palatsin ympäristö kuhisee poliiseja. Lisäksi Hua Hinin sataman läheisyydessä on kolme sotalaivaa iltavalaistuksessaan. Maruekhatayaman Rama IV:n rakennuttama tiikkipuinen kesäpalatsi sijaitsee Hua Hinin eteläpuolella. Kruununprinssin tai -prinsessan voit joskus nähdä huahiniläisessä kaupassa. Rama IX:llä on neljä lasta. Vanhin lapsista on tyttö ja seuraavaksi syntyi kruununprinssi, mistä siis vanhan käytännön mukaan tulisi aikanaan kuningas. Perustuslakia on kuitenkin vastikään muutettu niin, että myös vanhin lapsista voi periä kruunun. Saapa nähdä kuinka käy.

Ensimmäiseksi kerrottakoon valuutanvaihdosta. Kun vaihdat valuuttaa kadulla olevissa valuutanvaihtopisteissä, sinulta ei mene vaihtopalkkiota. Periaatteessa siis kannattaa vaihtaa rahaa, euroja, vain muutaman päivän tarvetta vastaava summa - kurssi näet muuttuu kaiken aikaa. Kolmen viikon aikana bahtin kurssi muuttui 39.5:sta 41.6:een. Eri valuutanvaihtopisteiden hinnoissa on suurehkoja eroja - varsinkin jos vaihdat paljon valuuttaa kerralla.

Joku sana Hua Hinin hintatasosta. Hotelli- ja ravintolalaskun loppusummaan lisätään automaattisesti 17%:n tarjoilupalkkio ja vero. Sopivan juomarahan määrä voisi ravintolassa olla 5-10%:a laskun loppusummasta. Kahden hengen pippuripihviannokset (iso pihvi) tuplaranskalaisilla tai tuplauuniperunoilla lähtee Singha oluiden ja tippimaksujen kera 740 bahtiin (17.8 euroa l. 106 Fim). Pitsat oluiden kanssa saat jo 230 bahtiin/henkilö (33 Fim). Pizza Companysta saat medium kokoisen pitsan oluen tai valkoviinin kera hintaan 300-340 bahtia/henkilö. Lounas tavallisessa ravintolassa maksaa enää alle 100 bahtia/henkilö. Burger Kingistä taas saat hampurilaisen Colalla hintaan 140 bahtia, noin 20 Fim. Sitä ei voitane enää kehua halvaksi paikalliseen hintatasoon suhteutettuna. Paikallista ruokaa saat jo lähestulkoon ilmaiseksi - 50 bahtia/annos. Aito thairuoka koostuu usein jasmiiniriisistä, kanasta suikaleina, kirkkaista keitoista, porsaasta, vihanneksista ja enemmän tai vähemmän tulisista kastikkeista. Tilatessasi ravintolasta khao phat kain, saat paistettua riisiä ja kanaan. Erilaisia merenherkkuja on myös tarjolla runsain mitoin (kalaa, simpukoita mustekalaa). Kalasataman läheisyydestä löytyy ainakin kahdeksan erilaista meriruokaan keskittynyttä ravintolaa. Paikalliset muuten juovat usein ruoan kanssa pelkkää vettä l. namia. Mainittakoon, että Hua Hinin viimeisimmät ruokaravintolat sulkevat ovensa jo kello 23.00 - yökerhot ovat auki 01.00-02.00:een. Supermarketissa Singha -olut maksaa 29 bahtia/0.333 l tölkki (6%) ja Spy joko valko- tai punaviiniä 31 bahtia/tölkki. Viinit ovat meikäläisissä hinnoissa ehkä keskimäärin voivat olla kalliimpiakin - tuontitavaraa kun ovat. Halvin viinipullo on karvan verran alle 300 bahtia keskimääräisen hinnan ollessa noin 500-700 bahtia. Alkoholijuomista ovat halvimpia paikalliset. Thai Sherry lähtee hintaan 125 bahtia/pullo pullon koon ollessa vajaat 400 ml:aa. Paikallinen Mekong -riisiviski on myös erittäin halpaa. Sitä voit lantrata colalla tai soodavedellä. Paikalliset miehet juovat joko Mekongia tai vaihtoehtoisesti Singhaa. Tupakka-aski maksanee jotain 60 bahtia ja kahvisikarit 325 bahtia/10 kpl:een rasia. Eipä kannata mennessänsä viedä tupakoita. Naisten hiukset leikkautuvat 200 bahtin ja miesten 150 bahtin hintaan. Aito thai-hieronta suoritetaan 400 bahtin hintaan.

Valmisvaateteollisuus on Thaimaassa suurta bisnestä. Vaatteet ovat Thaimaassa halpoja. Emme jaksaneet tinkiä niistä ihan viimeiseen asti. T-paitoja saa niin kadulta kuin tavarataloista (Shopping Mall -ostoskeskus) hintaan 100-250 bahtia. Normaalien miesten kauluspaitojen hinnat ovat noin 200-300 bahtia, kalleimmat merkkipaidat siinä 700-800 bahtia. Jäljitelmiä on myynnissä paljon, varsinkin kaduilla. Sen sijaan tavarataloista saat originaaliakin tavaraa. Monet ovat kehuneet paitojen laatua. Paidat kestävät huomattavasti pidempään kuin ne perinteiset Kanarialta tuodut t-paidat. T-paitoja löydät kätevästi vaikka Hua Hinin yömarkkinoilta. Vanna Braneesta voit käydä ostamassa farkkuja. Jos Suomesta saat farkut viidelläsadalla Suomen vanhalla markalla, niin täältä niitä voit ostaa samalla rahalla neljät kappaleet. Kaupan on Wrangleria, Lewistä ja jotain paikallista Mc -merkkistä farkkua. Housujen lyhennys hoituu nopeasti ja samaan hintaan. Silkkipukuja voit Thaimaassa teettää noin 800-1000 vanhan Suomen markan hintaan.

Thaimaassa kulta on yleensä sitä puhtaampaa 24 karaatin kultaa (96.5%:n kultapitoisuus). Löydät myös 18 karaattista kultaa (74.99%), mutta 14 karaattista (58.3%) on jo sitten vaikeampi löytää. Kullan hinta seuraa maailmanmarkkinahintoja. Sen sijaan kultasepän työn osuus jää Thaimaassa pienemmäksi ja tästä johtuen korut ovat suomalaisia huokeampia. Silmälaseja voivat meikäläiset l. farangit ostaa 1/3 hinnalla Suomen vastaavista, onnistuneitakin ovat olleet. Voit myös ottaa mukaan vanhat lasit, minkä perusteella siellä voivat lähteä haarukoimaan uusien lasien vahvuuksia, toki näkö tarkastetaan myös siellä. Elektroniikka on kalliimpaa, koska se on tuontitavaraa. Nokia 5210 -kännykän hinta ei paljon poikkea meikäläisestä, noin 7 000 bahtia. Kännykän kuoria saa Shopping Mall:sta hintaan 2.5 euroa/kpl ja Nokian handsfree lähtee mukaan 190 bahtia/kpl (4.6 euroa l. 27 Fim).

Kaksi vuotta vanhan Toyota Camryn saisit Thaimaasta hintaan 10 000 euroa, Suomessa vastaava maksaisi siinä 30 000 euroa. Bensa on paikallisille kallista, mutta meille halpaa. Halvimmillaan saat menovettä litrahintaan 13 bahtia (0.31 euroa l. vajaat kaksi Suomen vanhaa markkaa). Thaimaalaisista puolet asuu omistusasunnoissa ja puolet vuokra-asunnoissa. Kolmion vuokra Hua Hinissä on oppaamme mukaan 3 000 bahtia (430 Fim)/kuukausi, siis liki 40%:a bruttopalkasta!

Lentokentälle tultuamme maksoimme lentokenttäveroa 500 bahtia/matkustaja. Viimeistään tässä vaiheessa huomasimme tavaraa tulleen ostetuksi liikaa. Ylimääräistä tavaraa mukanamme oli 50 kg! Jokainen ylimääräinen kilo normaalisti maksaa 600-700 bahtia. Thaimaalaiset katsoivat läpi sormien ja niinpä he eivät laskuttaneet ylipainosta kuin 249 euroa (10 204 bahtia). Ensikerralla otamme mukaamme vain tyhjät matkalaukut ja ostamme vain vaatteita - emme pöytiä, patsaita tms. Ylimääräisen rahtimaksun voi lentokentällä maksaa myös euroilla. Se tapahtuu lentokenttärakennuksen yläkerrassa sijaitsevassa Lufthansan toimistossa. Hyviä thaimaalaisia tuliaisia ovat thai-silkki, keramiikka, hopea, lakkatuotteet, vaatteet ja yleensä kaikenlaiset käsityöt. Thai-silkin kohdalla ei kannata mennä halpaan. Katukaupustelijat mielellään myyvät teille 100%:sta thai-silkkiä. Totuus on, että katukaupustelijoiden ”silkistä” vain ehkä noin 50%:a on sitä. Tavarataloista sen sijaan löytää myös 100%:sta thaisilkkiä. Kannattaa miettiä tarkkaan, mitä sieltä mukaansa ottaa. Joskus ylimääräisten tuliaisten jättäminen lentoasemalle voi tulla halvemmaksi.

Terveisiä Lauralle ja Tommille ja myös muille mukana olleille. Valokuvia matkalta tuli yli 300 kappaletta, videokuvaakin kolme tuntia ja postikortteja toistasataa. Teen niistä vielä koosteen, kunhan kerkeän.

Nettinäkemisiin.

Kai Tuovinen
Jaana Niskanen

1

2201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huh huh pötköä

      ei erotu mitkään asiat tuommoisesta pötköstä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe