Kannattaako ostaa Hitas-asunto, -79 rakennettu?

Kiniini

Onko jotain erityistä huomioitavaa? Onko Hitas-laatu huonompaa/parempaa kuin muun rakentamisen laatu, voiko yleistää?

12

12990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nähty on..

      Hitas talot ovat tyypillisiä aikakautensa tuotteita. Rakennusmääräykset ovat olleet samat, oli talo omistus-, Hitas-, Arava tai mikä tahansa asunto. Eli siltä osin ei murheita.

      Keittiö kalusteet ja muut kaapit ovat hintatason alapäästä, mutta tuon ikäisessä mennevät jo muutenkin vaihtoon?

      Suurin ongelma Hitas taloissa on yleensä remontoinnin puutteet (korjausvelka), ollaan asuttu "halvalla" ja peruskorjauksia on jätetty tekemättä, toisaalta SAMA vaivaa kyllä nykyään kaikkia omistusasuntoja!

      Jos asunto miellyttää ja hinta mielestänne kohdallaan ostakaa pois (tinkiäkkin voi!), ei se sen kummempi ole kuin muutkaan asunnot. Ainoastaan hinta määräytyy markkinahintaindeksin mukaan, eli sen korkeinta hintaa ei voi myyjä määritellä, sen tekee kaupungin viranomaiset alueen keskimääräisen markkinahinnan mukaisesti.
      Omani arvo on noussut v.-02 vuoteen -06 noin 32.000.- euroa, joten Hitaksetkin nousee ja laskee kuten muutkin asunnot.

      Katsokaa, että edes joitain peruskorjauksia on vuosien varrella tehty;

      Elementtisaumojen uusiminen
      Lämmönjakohuoneen uusinta
      Patteriventtiilien uusinta
      Tasakattoisessa talossa katon kunnostus
      Saunojen kunnostukset
      Kylppäreiden kunnostukset
      Pesutuvan peruskorjaus
      Mahdollinen parvekeremontti jne....

      Näistä saatte lisätietoja isännöitsijältä. Kannattaa myös kysellä mitä remppoja on tulossa seuraavan 5 vuoden aikana, eli tästä näkee onko PTS suunnitelmat olemassa.

      Itse asun Hitas talossa, jossa oli korjausvelkaa aika rutkasti, ei ole enää, myytiin talommiehen asunto, kerhohuone (muutettiin asunnoksi) ja näillä rahoitettiin suuri osa kunnostuksista. Vastike on nyt 2,83 euroa/neliö.

    • ALERT!!

      Kuka viitsii edes harkita vuokratontilla olevan asunnon perään.
      Tyhmiä riittää.
      Asunto on oma ja myös tontti yhtiön oma.

      • nähty on..

        Vuokratonteille on Helsingissä rakennettu muitakin kuin Hitas asuntoja! Joten se siitä! Vanhat vuokratontit eivät aiheuta suurtakaan kuluerää, meillä noin 0.70 euroa/neliö/kk (42 e/kk).

        Jos olisi oma tontti olisi 60 m2 kaksion hintakin muuta kuin 115.000.- erkkiä.

        Loppujen lopuksi hintahan sen ratkaisee.


    • The Rat

      Eräs nimeltämainitsematon henkilö (ja useampi muukin tietysti) on jo pitkään ajanut hitas -säädöstelyn muutoksia jotka nostavat noiden hintoja lähemmäksi markkinahintaisia asuntoja - siis niillä alueilla joilla hitas on selvästi muuta asuntokantaa halvempaa tietysti.

      Jonkin verran on jo aikaan saatu, esimerkiksi tuo hinnoitteluun tullut uusi indeksi käytännössä nosti hitaksien arvoa muutaman prosentin...

      Mutta tarkoituksena kai on kaikenlaisen hintasäännöstelyn purkaminen.

      Epäilen ettei onnistu.

      Mutta jos onnistuu, voi hitas olla oikeasti hyvä sijoitus - tietysti hyvällä paikalla vain.

      • nähty on..

        "Jonkin verran on jo aikaan saatu, esimerkiksi tuo hinnoitteluun tullut uusi indeksi käytännössä nosti hitaksien arvoa muutaman prosentin..."

        Jep jep...hintojen nousu markkinahintaan siirryttyä oli -6% aina 70%. Linkin kautta selviää vähän enemmän faktaa.
        http://www.kolumbus.fi/pauli.leppaaho/hitas/hintakehitys.htm


      • The Rat
        nähty on.. kirjoitti:

        "Jonkin verran on jo aikaan saatu, esimerkiksi tuo hinnoitteluun tullut uusi indeksi käytännössä nosti hitaksien arvoa muutaman prosentin..."

        Jep jep...hintojen nousu markkinahintaan siirryttyä oli -6% aina 70%. Linkin kautta selviää vähän enemmän faktaa.
        http://www.kolumbus.fi/pauli.leppaaho/hitas/hintakehitys.htm

        Ainakin toistaiseksi käytetään sitä kaavaa joka antaa korkeamman tuloksen, joten pakkaselle ei mene.


      • nähty on..
        The Rat kirjoitti:

        Ainakin toistaiseksi käytetään sitä kaavaa joka antaa korkeamman tuloksen, joten pakkaselle ei mene.

        Jep, tällöin käytetään Hitas indeksiä, joka lakkaa lopullisesti 1.3.2007. Tämän jälkeen on vain markkinahintaindeksi.


    • Älä_osta

      Mikä on Hitas-järjestelmä? Tulostettava versio

      Hitas-yhtiöt sijaitsevat kaupungin vuokratontilla. Niissä on nykyisin noin 18000 asuntoa, joista 2/3 on vapaarahoitteisia hitaksia ja loput aikanaan aravalainoitettuja omistusasuntoja, jotka vapauduttuaan aravasääntelystä on siirretty ainakin toistaiseksi ikuisen hitas-säätelyn piiriin. Viralliset kuvaukset kertovat, että hitas-järjestelmän tarkoituksena on tarjota kuntalaisille kohtuuhintaisia ja laatusäänneltyjä omistusasuntoja, joiden reaaliarvo säilyy.

      Hitas-yhtiön maanvuokrasopimuksen ehtona on kaupungin lunastusoikeus asuntoihin siihen hintaan, jonka kaupunki itse määrittelee! Ennen 1.3. 2004 voimaan astunutta uudistusta tilanne oli pääsääntöisesti se, että myyntitilanteessa kaupunki lunasti asunnon tai se siirtyi seuraavalle omistajalle alihintaisena. Uutena käyttöönotettu markkinahintaindeksi poistaa alihinnan ongelman useimmissa hitas-kohteissa. Hinnan leikkaus toteutuu vielä niissä kaupunginosissa missä markkinahinnat ovat nousseet Helsingin keskihintoja nopeammin. Näitä ovat ainakin Katajanokka, Ruoholahti ja Kamppi. On myös joitakin erikoiskohteita, kuten Hitas-järjestelmään kuuluvia vanhusten palvelutaloja, joissa on jopa kolminkertainen lunastusoikeus ja asumiselle lisäksi ikä- ja muita rajoituksia.

      Yhtiöjärjestyksen hitas - pykäliä yhtiö ei voi muuttaa kuin osakkaiden yksimielisellä allekirjoitetulla päätöksellä. Muutoksen estää kaupunki, joka omistaa yhden asunnon yhtiöissä (Hitas I - järjestelmä). Hitas II - yhtiöissä on muuten samat säännöt, mutta kaupunki ei omista näissä asuntoa. Muutamat Hitas II yhtiöt, jotka ovat yrittäneet irtautua järjestelmästä, ovat saaneet sakot maksettavakseen. Hitas II yhtiöitä on pieni osuus koko kannasta.

      Yhtiöjärjestyksessä määritelty hintasääntely perustuu Rakennuskustannusindeksiin, jota vielä rokotetaan poistoilla. Normaalien asuntomarkkinoiden oloissa tämä on voimakkaasti leikkaava hinnan muodostustapa, eikä totisesti säilytä asunnon reaaliarvoa, niin kuin kaupunki lupaa. Kun tämä epäkohta tuli liian ilmeiseksi, korjattiin järjestelmää hieman Hitas-osakkaiden vaatimuksesta. Vuonna 1989 kaupunki otti käyttöön vaihtoehtoisen laskentatavan ns. Hitas - sekaindeksin (70% RI, 30% ASHI) ilman poistoja. Sekaindeksi oli pääsääntöisesti käytössä 1.3.2004 asti. Sekaindeksikin on normaalioloissa voimakkaasti leikkaava, ks. kuva. Vasta 12.11.2003 valtuusto suostui Hitas-osakkaiden vaatimukseen markkinahintaindeksin käyttöön otosta. Siirtymäajan jälkeen, 1.3. 2007 lähtien, laskentatapoja tulee olemaan kaksi: yhtiöjärjestyksen mukainen ja ASHI, joista valitaan osakkaalle edullisempi.

      Tontin vuokra on yleensä 4% vuokrasopimuksen määrittelemästä tontin hinnasta. Tontin hinta on sidottu elinkustannusindeksiin, eli vuokra nousee vuosittain inflaation tahdissa. Kaupungin alunperin määrittelemät tonttihinnat ovat perustuneet ajankohdan ja alueen markkina-arvoon. Päinvastoin kuin virallinen propaganda uskottelee, Hitas-yhtiöt eivät saa yhteiskunnan tukea. Ne maksavat usein korkeampaa tonttivuokraa kuin mitä ilman hitas-ehtoja maansa vuokranneet yhtiöt maksavat! Esim. kaupungin vuokratalot maksavat 0,5€ /m2/kk kun hitastalot maksavat 1 - 2,5€/m2/kk. Verrattuna joihinkin vanhempiin vuokramaalla sijaitseviin taloihin, hitas- tontin vuokra saattaa olla 10-kertainen. Tätäkö on yhteiskunnan tuki?

      Ovatko hitakset uusina edullisia? Kaupunki kilpailuttaa uusien hitas-kohteiden rakentamisen ja hyväksyy yhtiökohtaisen keskineliöhinnan rakennusoikeuden vastineeksi. Hinta määräytyy ajankohdan rakennuskustannusten mukaan ja se heijastaa myös maan hintaa kaupunginosassa. Uudet hitakset ovat harvoin olleet saman alueen markkinahintaisia asuntoja edullisempia. Kun otetaan huomioon, että hitakset eivät ole omalla tontilla, muuttuvat ne kalliimmiksi kuin markkinahintaiset! Jos 60 vuoden aikana maksettavat tontin vuokrat, joihin taloyhtiö sitoutuu, pääomitetaan hankintavuoden arvoonsa, häviää hitas-etu lähes poikkeuksetta. Hitasten "edullisuus" on seurausta myöhemmästä hinnan leikkaamisesta, ei halvasta hankintahinnasta tai edullisesta tontin vuokrasta. Järjestelmä on kiero ja harhaanjohtava. Kyseessä on ollut alkuperäisen omistajan omaisuuden arvon sosialisointi yhteiskunnalle tai seuraavalle omistajalle. "Edullisuudesta" ovat hyötyneet vain ne harvat, jotka ovat onnistuneet leikatulla hinnalla ostamaan hitaksen.

      Jossakin määrin hankintahintaa on saatu alas tinkimällä rakentamisen tasosta. Tämän monet yhtiöt ovat saaneet katkerina todeta joutuessaan sijoittamaan suuret summat korjaamiseen myöhemmin. Tätä on ollut kaupungin "laatuvalvonta", joka koskee vain suunnittelun laatua, ei rakentamisen laatua. Mutta suunnitteluvirheitä kaupunki ei korvaa.

    • ellet_myy_remontin_jälkeen_...

      HUONEISTOKOHTAISET PARANNUKSET
      Huoneistokohtaisiksi parannuksiksi katsotaan laadullisesti tai toiminnallisesti olennaisesti asuttavuutta
      parantavat toimenpiteet. Eri laskentaperusteissa parannusten hyväksymissäännöt
      vaihtelevat. Hyväksyttävän yksittäisen parannustoimenpiteen tulee olla kustannukseltaan yli 170
      euroa ja sen asuttavuutta parantavan vaikutuksen on oltava yli viisi (5) vuotta.
      Parannuksiksi ei hyväksytä kustannuksia, jotka aiheutuvat huoneiston normaalista kunnossapidosta,
      esimerkiksi yleensä pintoihin kohdistuvista toimenpiteistä.
      Uudella 1.3.2004 käyttöönotettavalla laskentatavalla (markkinahintaindeksi) laskettaessa huoneistokohtaiset
      parannukset voidaan sisällyttää hintaan siltä osin, minkä yhtenä toimenpidekokonaisuutena
      suoritettujen toimenpiteiden kokonaiskustannus YLITTÄÄ 100 euroa asuinhuoneiston
      pinta-alaneliömetriä kohden. Näiden parannusten arvoa korottava vaikutus poistetaan
      hinnasta tasapoistoin 10 vuodessa.

    • pyydettyä

      hintaa. Enimmäishinta on vain laskennallinen juttu.

      • The Rat

        Minä maksoin.

        Ja tilastojen mukaan niin näyttävät maksavan kaikki muutkin alueellamme.

        Jossain jakomäessä tilanne voi toki olla toinen.


      • oho...

        mikroaaltouunit kaupan yhteydessä todella uskomattomaan hintaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      153
      11031
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      53
      5269
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      45
      2483
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      31
      2169
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1731
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      42
      1594
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      31
      1280
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      35
      1206
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      956
    10. Daniel Nummelan linjapuhe 2025

      Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo
      Luterilaisuus
      98
      952
    Aihe