Juoni?

Välttämätön?

Mitä mieltä olette tarinoista, joissa ei ole mitään suurempaa juonta tai murskaavaa loppuratkaisua. Esimerkkinä vaikka Ellisin Alta Nollan ja Amerikan Psyko. Onko puhdas ja selkeäselitteinen juoni välttämätön tarinaan kuin tarinaan? Olen tuossa väsännyt käsistä aikani kuluksi. Tarinaa on tullut ihan kiitettävästi, mutta en ole vieläkään keksinyt mitään elämää suurempaa juonta siihen vaikka olen jo mielestäni päässyt yli puolenvälin.

Eli onko sen suuren punaisen langan puuttuminen miinusta vai plussaa?

7

916

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Eihän se,

   että siinnä tarinassa ei ole janamaista juonta sitä tarkoita ettei siinä ole punaista lankaa. Vai mitä tarkoitit?

  • Välttämätönkö?

   Okei unohdetaan se punainen lanka -kommentti. Eihän se tosiaankaan liity kysymykseeni. Mutta siis se juoni?

  • Hope4u

   Luulen, että juoni on yleensä tärkeä, mutta joskus harvoin ei. Tällöin kirjailija luo ikäänkuin vain tunnelmaa, johon lukija sitten tarttuu ja kiinnostuu siitä. Eikös se Pussikaljaromaani ole esimerkki sellaisesta. En tosin ole itse lukenut.

  • S1masuu

   ...versus avoin loppu on ikuinen kiista, jota on käyty siitä lähtien, kun avoin loppu keksittiin. Joissakin tapauksissa tuntuu turhauttavalta, "kun ei saa tietää miten noille lopulta käy", mutta se on usein ollut kirjailijan tarkoituskin. Itse pidän monesti siitä, että saa tehdä vähän aivotöitä ja pohdiskella, mitä henkilöille tapahtuu.
   Kirjoissa on aina tarina, olipa se kuinka tylsä ja tapahtumaköyhä tahansa, mutta ei välttämättä juonta. Tai opetusta.

  • Hessu-kissa

   Toinen voi nähdä hienon ja syväluotaavan juonen siinä, missä toinen näkee vain tylsiä tapahtumia ja turhaa sanahelinää. Mikä on juoni? Minusta se on vähän vaikeasti selitettävä käsite. Minulle juoni tarkoittaa selkeää alkua, josta tapahtumat etenevät jonnekin ja pysähtyvät enemmän tai vähemmän selkeään loppuratkaisuun/ratkaisuttomuuteen. Mielestäni selkeä juoni voi puuttua tunnelmakuvauksista ja ehkä jopa lyhyistä novelleista, joiden tarkoitus on ainoastaan luodat tunnelma. Ajatus pitää aina olla. Täytyy olla jotain sanottavaa. Juoni voi kaiketi koostua pienistä paloista ja näennäisesti juoneton, laajempi kertomus voi olla monen juonenpätkän lumipallo, pieniä tarinoita toistensa sisällä.

   Hyvä juoni on kuitenkin ehdoton plussa kirjalle. En muista koskaan lukeneeni juonetonta kirjaa, joka olisi jäänyt mielensopukoitani askarruttamaan tai liikuttanut minua erityisesti. Juoni voi olla epämääräisempi silloin, kun sen ympärille on rakenneltu todella oivaltavia asetelmia, pohdittu asioita ja nostettu esiin puhuttelevia teemoja. Joka tapauksessa jonkinlainen juoni olisi kiva. En tiedä, miten kukaan onnistuu ylipäätään kirjoittamaan kirjan ilman juonen häivääkään! Täytyykö juoni olla vai ei, määräytyy varmaankin sen perusteella, jaksaako tekstiä lukea mielenkiinnolla. Itse en ihan ennakkoluulottomasti lähtisi lukemaan kirjaa evästyksellä: "Tässä ei muuten ole lainkaan juonta". Hmm. Haluaisin tutustua tähän kirjaasi sitten, kun olet saanut sen valmiiksi. Tahtoisin tietää, mitä todellinen juonettomuus on. =)

   • Välttämätönkö?

    Selvityksesi juonesta oli melko kattava, kiitos siitä.

    Käsitin itse juonettomuuden siten, että ei ole tapahtumaa A, joka johtaa ennen pitkää lopputulokseen B. Tarinani koostuu irrallisista tapahtumista, jotka ovat kytköksissä toisiinsa, mutta eivät edesauta tarinan loppuratkaisua. Siihen vain "päädytään".


  • Anonyymi

   Katson, kun lähdet, enkä hae sinua, en voi, en vain pysty siihen. Minun on pakko jatkaa matkaa... Teollasi olet murskannut sydämeni.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   72
   1414
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1237
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   113
   1175
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   75
   1115
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   69
   977
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   78
   783
  7. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   42
   725
  8. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   722
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   376
   722
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   676
  Aihe