Toivottavasti täältä

löytyy

älylisempää elämää kuin tuolla sakemanni-osastolta, jossa kaikki ovat täysin asiattomalla asenteella liikenteessä.

Eli, olisin nyt vakavasti harkitsemassa koiran ottamista joku sakusta tai dopperista. Ainut pulma on vain se etten omaa yhtään henk.koht. kokemusta kummankaan rodun omistamisesta, mutta hoitokoirakokemusta on perheen sisältä, mutta onhan se ihan eri juttu omistaa koira 24h vuorokaudessa ja itse kouluttaa sellaista. Tämän tiedän ihan itse koiran omistajanakin, ollessani joskus muinoin.

Se miksi olen kiinnostunut juuri näistä kahdesta rodusta, on pitkälti se, miten iso luonne ja persoonallisuus näillä koirilla on. Niistä on siis moneksi. En ole toki niitä ottamassa miksikään ihmisen korvikkeeksi vaan todellakin koiraksi.

Dobermanni on hieno koira, mutta millaiselle ihmiselle se sopii? Entä osattaisiinko täällä sanoa mitään rehellistä mielipidettä jalosta paimenkoirarodusta, saksanpaimenkoirasta?

Olen siis mieltynyt kummankin rodun ominaisuuksiin, mutta kumpi olisi todella se "parempi" rotu koulutettavaksi ja noin yleisesti elämän kannalta(sopeutuvuus,käytös,sairaudet,jne.)?

3

656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaksi sakemanninarttua ja useampia dobbereita.

      Sakemanneihin petyin nuoruudessani lähinnä niiden heikon itsetunnon ja luonteen, kuten myös tassujen heikkouden takia. Sakemanninartuilla oli haluttomuutta liikkumiseen, ja pelkoja. Tassut kuluivat pyörälenkillä kipeiksi viiden kilometrin matkalla. Takapihalla pelkäsivät olemattomia pimeämörköjä. Jos taas eivät pelkää olemattomia mörköjä, niin sitten ovat liian kovia tavalliseen perheeseen. Van onhan se ihanan näköinen koira, lähes ideaali sutta elikkäs kantalajia ajatellen..

      Dobberit ovat oikeasti olleet parempia: tassut toimivat, liikuntahalua on, intoa tehdä. Sakemannit kuuntelevat paremmin, vaan dobberit toimivat paremmin, jos ja KUN saa ne kuuntelemaan...

      Vaan nämä roduthan sitten ovat kovin erilaisia säänkestävyydeltään. Jos pitää viettää tuntitolkulla paikallaan pakkasessa, sateessa, näistä kahdesta valittuna on sakemanni ehdoton ykkönen.

      Vaan jos pakkasella tarvitsee vain käväistä lenkki pihalla ottamassa rosmo kiinni, tai löytämässä naapurin kadonnut lompakko, hinata eukkoa viisi kilometriä ja sitten taas lämpimään, niin parempi palveluskoirarotu on kyllä dobberi, anteeksi vain kaikille sakemanni-ihmisille ja heidän koirilleen.

      Vaan kun dobberilla on tuota sietokykyä ja kestävyyttä, pinnaa ja hermoja todellakin enemmän kuin noilla pehmoisilla -tai sitten liian kovilla- sakuilla. Luupää dobberi. Ei hevillä hetkahda. Dobberi on kuin terveesti terve ihminen: elämän normaalit pikku koettelemukset eivät luupäätä ihmistä -taikka koiraa- hetkauta: elämä kun on. Sellaista kuin on.

      Hyviksi havaittuja ovat molemmat siis. Itse asiassa kaksi parasta!

      Mitenkäs olet osannutkin valita kahdeksi vaihtoehdoksesi juuri nämä kaksi parasta vaan niin kovin erilaista käyttökoirarotua???

      Sinun täytyy olla oikeasti ihan oikea koiraihminen. Ainakin sinusta tulee sellainen, takuuvarmasti!

      Onnea hyvälle valinnalle, olipa valintasi sitten dobberi tai saku!

      Harkitset ainoastaan, mitä haluat harrastaa...

      Sen jälkeen valinta on helppoa.

    • jäde

      Dobberi on mielestäni vaativampi, se vaatii aikaa ja vaivaa, mutta kaikki on kiinni siitä mitä on valmis itse antamaan. Dobberi tulee olemaan iso osa elämää ja sen myötä arki muuttaa olemustaan ja koira haukkaa siitä ison palan. Sakun kanssa pääsee ehkä vähän helpommalla, joten sinänsä se on "turvallisempi" vaihtoehto, ettei pääse aikapula yllättämään. Molemmat kuitenkin tarvitsevat toimintaa ja todellakin säällä kuin säällä ja jokapäivä. Kummassakin rodussa on sekä hyviä, että vähän huonompiakin yksilöitä, joten kasvattajan ja pennun valintaan kannattaa perehtyä.
      lisäksi kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen koiraa on hankkimassa, näille roduille suotavaa olisi, jos jokin harrastustoiminta olisi mielessä.
      Mieti myös oletko aivan varma että juuri nämä rodut ovat sopivia kriteereihisi ja että omat resurssisi varmasti riittävät kymmeneksi vuodeksi niiden tarpeista huolehetimiseen.
      jos nämä asiat on mietitty tarkkaan ja rehellisesti, niin ei muuta kuin onnea valintaan.
      kehottaisin tutustumaan useampaan rodun edustajaan luonnossa, jolloin saat ehkä todellisemman kuvan roduista, mitä rotumääritelmän ym. perusteella ja samalla voit haastatella omistajia heidän näkemyksistään ja kokemuksistaan.

    • emäntä

      rodut, spk-narttu ja dobberiuros. Dobberi selkeesti itsepäisempi, spk haluaa enemmän miellyttää. Molemmat on hienoja rotuja :) Dobberi vaatii enemmän juoksuttamista (ainakin meidän poika). Lisäksi harrastetaan tottista, esine-etsintää, jälkeä yms..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4995
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe