LATVIAN MATKUSTUSOHJE 2005-2006

osku

Latvia: matkustustiedote
Latvia: yleisesti ottaen turvallinen maa matkustajalle, normaali varovaisuus silti tarpeen.
Suomen suurlähetystö
Riika

EU-maan kansalainen ei tarvitse viisumia ja saa oleskella Latviassa 90 päivää puolen vuoden aikana ilman oleskelulupaa. Mikäli oleskelu jatkuu pidempään, oleskelulupaa on haettava Latvian ulkomaalaisvirastosta (Office of Citizenship and Migration Affairs).

Lisätietoja: Latvian suurlähetystö Helsinki
Armfeltintie 10
00150 Helsinki
puh. 09-47647244
sähköposti: [email protected]
Viron kautta matkustaville tiedoksi: Viron maahantulomääräysten mukaan 7-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla lapsella tulee olla henkilökohtainen passi tai henkilötodistus.

Turvallisuustilanne

Vaikka Latvia on yleensä turvallinen maa matkustajalle, normaalia varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa. Turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota varsinkin öiseen aikaan, jolloin tulisi välttää esimerkiksi syrjäisiä kaupunki- tai puistoalueita. Taskuvarkaita liikkuu erityisesti Riian vanhassa kaupungissa, toreilla, linja-autoasemalla sekä muissa turistikohteissa. On myös esiintynyt tapauksia, joissa rahat ja arvoesineet ovat kadonneet hotellihuoneesta. Silloin tällöin on yökerhoissa tai diskoissa turisteille annettu tyrmäystippoja.

Autovarkaudet ovat tavallisia. Tästä syystä autot on hyvä varustaa ajonestolaitteilla, hälyttimellä ja rattilukolla sekä pysäköidä vartioiduille pysäköintialueille. On myös syytä tarkastaa ennen matkalle lähtöä, että Suomesta otettu varkausvakuutus kattaa Baltian-maat.

Yleiset hätänumerot Latviassa:

Yleinen hätänumero lanka- ja matkapuhelimella 112

Palokunta 01

Poliisi 02

Ambulanssi 03

Liikenne

Latvian lakien mukaan maan alueella liikkuvissa ajoneuvoissa tulee olla varusteina ensiapulaukku ja vaahtosammutin.
Matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana on kiellettyä, mutta "hands free" -laitteiden käyttö on sallittu. Autoissa on oltava 1.11. - 15.3. välisenä aikana talvirenkaat (joko nasta- tai kitkarenkaat). Talvirenkailla saa ajaa 1.5. asti. Nastarenkaiden käytöstä pitää auton takaosassa olla merkkitarra.

Yleiset nopeusrajoitukset maassa ovat 50 km/h taajamissa ja 90 km/h maanteillä. Nopeusrajoituksia valvotaan melko tehokkaasti.

Promilleraja on 0,5 (jos ajokortti on ollut alle kaksi vuotta, raja on 0,3.

Hinauspalvelua on saatavissa 24 h/vrk numerosta 8 000 000 tai kännykällä soitettaessa numerosta 188.

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Latviassa. EU-jäsenyyden myötä suomalaisen vakuutuksen ulkomailla todistavaa "Green Card":ia ei enää välttämättä tarvita. "Green Card" kannattaa kuitenkin edelleen hankkia, sillä se selventää tilannetta onnettomuus- tai ongelmatapauksissa. Samalla on syytä tarkistaa vakuutuksen korvausehdot omasta vakuutusyhtiöstä ennen matkalle lähtöä, sillä suomalaisen liikennevakuutuksen ehtoja voidaan soveltaa paikallisten lakien mukaisesti.

Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista onnettomuuspaikalle pitää odottaa. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.

Vuokratulla autolla matkustettaessa tulee esittää autovuokraamon maastavientilupa. Muulla kuin omalla autolla matkustettaessa tulee olla omistajan valtakirja, joka valtuuttaa viemään auton maasta. Samoin yrityksen nimiin rekisteröityyn autoon täytyy olla valtakirja yritykseltä. Latviassa autoa vuokratessa kannattaa olla erityisen tarkka vakuutusasioissa, sillä autovuokraamoiden kasko-vakuutuksissa on yleensä matalat korvaussummat.

Riian paikallisliikenteessä voi matkustaa raitiovaunuilla, johdinautoilla ja tavallisilla linja-autoilla. Matkaliput ostetaan rahastajalta. Takseja on Riiassa paljon ja hinnat ovat kohtuulliset. Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että mittari on käytössä. Joskus voi olla järkevää sopia hinnasta etukäteen yllätysten välttämiseksi. Suurlähetystön tietoon on tullut tapauksia, joissa taksimittariin on asetettu väärä, korkeampi taksa tai mittaria on muuten "käpälöity". Virallisissa takseissa on keltaiset rekisterikilvet. Muiden taksien käyttö ei ole suositeltavaa. Eri kaupunkien välillä on kattavat
linja-autoyhteydet ja matkustaminen on kohtuuhintaista.

Terveydenhoito

Äkillisesti sairastunut Suomessa asuva henkilö saa sairaanhoitoa Latvian yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Oikeus hoitoon osoitetaan Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, joka on maksuton ja sen myöntää hakemuksesta Kela. Kortin saa jokainen Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluva henkilö, joka suunnittelee lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-alueella. Järjestelmä ei kata sellaista sairaanhoitoa, joka ei kuulu kyseisen maan yleisen korvausjärjestelmän piiriin tai Pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen tapahtuvaa sairaankuljetusta.

Aina ulkomaille matkustettaessa on erittäin suositeltavaa hankkia matkavakuutus, joka kattaa myös sairaustapaukseen liittyvän kotiinkuljetuksen, vapaa-ajan toiminnan, varkaudet jne.

Koko Baltia on punkkivaara-aluetta. Luonnossa liikkuvan kannattaa niiden takia pitää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Suositeltavaa on ottaa punkki- ja hepatiitti A -rokote, jos viipyy alueella pidempään.

Apteekkeja on runsaasti ja niiden valikoima on pääsääntöisesti hyvä. Henkilökohtaiset lääkkeet kannattaa kuitenkin ottaa mukaan jo Suomesta.

Latvialaiset sairaalat ovat melko vanhoja eivätkä välttämättä vastaa varustelultaan Suomen tasoa. Hoitohenkilökunta puhuu useimmiten vain latviaa ja/tai venäjää. Riiassa englanninkielentaitoisten lääkäreiden palveluja on saatavissa yksityisiltä Ars- ja diplomaattiklinikalta.

Lääketieteen seura ARS
Skolas iela 5
LV-1010 RIGA
371 720 1006, päivystyspuhelin 24 tuntia/vrk (371) 720 1003

Medical Centre of Diplomatic Service
Elisabetes iela 57
LV-1050 RIGA
371 722 9942

Hyvä tietää

Juomavesi täyttää eurooppalaiset standardit, mutta vanhojen putkistojen takia sitä ei suositella juotavaksi keittämättä. Pullotettua vettä on saatavilla kaikista ruokakaupoista ja kioskeista.

Maan virallinen kieli on latvia. Toinen yleisesti puhuttu kieli on venäjä. Myös englannilla ja saksalla pärjää.

Pankkien lisäksi lukuisat yksityiset rahanvaihtopisteet vaihtavat käteisenä useimpia läntisiä valuuttoja. Pankit ovat auki arkisin klo 9-17. Muiden rahanvaihtopisteiden aukioloajat ovat joustavat. Luottokortilla saa rahaa nostettua vain automaateista ja pankeista. Yleisimmät luottokortit käyvät pääsääntöisesti maksuvälineenä kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkapuhelinverkko on kattava. Puhelujen hinnat Latviasta Suomeen soitettuina ovat huomattavasti kalliimmat kuin päinvastoin. Puhelinkioskit toimivat puhelinkorteilla, joita saa kioskeista.

Riian karttoja ja muuta turisti-informaatiota on saatavilla Riian kaupungin matkatoimistossa (Riga Tourist Board) osoitteessa Ratslaukums 6 (Raatihuoneen tori). Suomessa informaatiota saa Latvian matkailutoimistosta Helsingissä osoitteessa Maariankatu 8 B, 00170 Helsinki, puh. 09-278 4774.







Lisätietoja
Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Riika
Suomen suurlähetystön kotisivu, Latvia

2

761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • varo tätä

      Miksi siis menisin tuonne lomallani?

      Pitää varoa kaikkea ja yrittää ymmärtää vaikeuksia.
      Mulle loma on rentoa oleskelua ilman jatkuvaa rosvojen kyttäämistä. Se onnistuu pohjoismaissa hienosti.

      • osku

        nukutuskaasua sisälle asuntovaunuun ja tavarat ja rahat pois...


        sitä sattuu ruotsissakin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2425
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2030
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      257
      2016
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe