Saako kuvata?

JarJarBinks

Niin saako Suomessa ottaa valokuvaa hälytysajossa olevasta poliisiautosta/-moottoripyörästä, ambulanssista, paloautosta tai muusta hälytysajoneuvosta? Entäs kuinka ko. instanssien toimintaa saa valokuva?

Mitäs niiden kuvien esillepano, esim internettiin?

Tietenkään missään kuvassa ei saa näkyä selvästi erotettavia ihmisten kasvonpiirteitä tai muita selviä tunnistusmahdollisuuksia.

1

2876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heimo

      Jussi Aallon erinomaisessa kirjassa Kohteena ihminen käsitellään tätä ongelmaa:

      "Kuvaaminen

      Valokuvaaminen yleisellä paikalla on sallittua. Sen sijaan yksityisalueella oleskelevaa ihmistä ei saa kuvata luvatta. Sen kieltää laki salakatselusta seuraavasti:

      "Joka luvattomasti teknisellä laitteella tarkkailee tai kuvaa l§:ssä tarkoitetussa paikassa tai alueella oleskelevaa henkilöä, on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi." l§:ssä tarkoitettu paikka tai alue on lähinnä juuri yksityisalue, siis henkilön koti, oma pihapiiri, ja yleensä myös työpaikka. Huomattakoon, että pelkkä kameran läpi tähystely saattaa olla rangaistava teko.)

      Vaikka kuvaaminen julkisella paikalla onkin sallittua, ei kannata ilman pakottavaa , syytä ottaa kuvaa henkilöstä, joka ei siitä pidä.

      Julkisissa tilaisuuksissa kuvaaminen on pulma1lisempaa. Laki julkisista huvitilaisuuksista määrittelee tilaisuuden seuraavasti:

      "Mitä tässä laissa säädetään julkisista huvitilaisuuksista, koskee julkisia juhlia, konsertteja, näytäntöjä, näyttelyjä, näytöksiä, iltamia, julkisia kilpailuja ja muita niihin rinnastettavia julkisia tilaisuuksia, joihin yleisö pääsee, riippumatta siitä, peritäänkö tilaisuudessa pääsymaksu jossain muodossa vai ei."

      Käsittääkseni mikäli tällaisessa tilaisuudessa valokuvaaminen häiritsee yleisöä tai esiintyjiä, se voidaan kieltää, ja mikäli kuvia otetaan kiellosta huolimatta, kuvaaja voidaan poistaa tilaisuudesta. Sen sijaan valokuvaajan filmiä ei käsittääkseni voida takavarikoida. valokuvaaja kyllä itse tiennee, milloin hänen kuvaamisensa on häiritsevää, ja kuvaajien käyttäytymisessäkin on suuria eroja. Joissain tapauksissa järjestäjät ovat ajatelleet asian ennakolta valokuvaajien puolesta, ja kieltäneet kuvaamisen. Valitettavasti tämä kielto joskus perustuu siihen, että tilaisuuden järjestäjä on myynyt kuvaamisen "yksinoikeuden" jollekin kuvaajalle tai lehdelle, minkä kaupan laillisuus on usein kyseenalaista.


      Kuvien julkaiseminen

      Kuvien julkaisemiseen ottaa kantaa "laki kunnian ja yksityiselämän loukkaamisesta " ja sen ydinkohta kuuluu seuraavasti:

      "Joka ilman laillista oikeutta joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai muulla sen kaltaisella tavalla julkisesti levittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan, joka on omiaan aiheuttamaan hänelle vahinkoa tai kärsimystä, on tuomittava yksityiselämän loukkaamisesta vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi tai sakkoon."

      Kuvien julkaiseminen tässä yhteydessä käsittää joukkotiedotusvälineissä tapahtuneen lisäksi myös esillepanon. valokuvausnäyttelyissä ja -kilpailuissa. Sillä, onko vihjaus tai kuva tosi vai valheellinen, ei ole mitään merkitystä. Ei myöskään sillä, onko julkaiseminen todella aiheuttanut vahinkoa tai kärsimystä, vaan ainoastaan sillä, onko se omiaan aiheuttamaan sitä.

      Yksityiselämä on laajempi käsite kuin vain yksityisalueella tapahtuva toiminta. Siihen luetaan henkilön perhe-elämä, vapaa-ajan käyttö, terveys ja ihmissuhteet, samoin kuin sellainen käyttäytyminen yhteiskunnallisissa tehtävissä, jolla ei ole merkitystä yhteiskunnallisen vallankäytön kannalta. Myös eräät yhteiskunnallista merkitystä vailla olevat rikokset kuuluvat yksityiselämän piiriin.

      Edellä puhutaan kuvien julkaisemisesta. Tämä tarkoittaa, että myös julkisella paikalla otetuista kuvista saattaa olla seurauksena syytetoimia, mikäli kuvat julkaistaan ja ne ovat omiaan aiheuttamaan ihmiselle, yhdelle tai useammalle, vahinkoa tai kärsimystä. mutta nykyisin myös kuvaaja katsotaan syylliseksi. Näin ollen kuvaajan tulee kuvia myydessään itse valvoa, ettei kuvia käytetä sellaiseen tarkoitukseen, josta saattaisi olla seurauksena syyte. Erityisen varovainen tulee olla myytäessä kuvia lehteen tai kuva-arkistoon tarkemmin määrittelemätöntä myöhempää käyttöä varten.

      Monilla ihmisillä näyttää kuitenkin olevan se käsitys, että pelkkä kuvaaminen julkisilla paikoilla edellyttää kuvissa esiintyvien ihmisten lupaa. Valokuvaaja päättäköön itse kiistatapauksissa, haluaako ruveta oikomaan tällaisia väärinkäsityksiä ja aiheuttaa vain lisää aggressioita, vai jättääkö ihmiset väärään luuloon ja luopuu kuvausaikeista. Missään tapauksessa ihmisillä ei ole oikeutta vaatia filmiä itselleen kuvaajan kamerasta (siis julkisella paikalla kuvaamisen takia).

      Aikaisemmin, kun tämän lain rikkomuksia havaittiin, rangaistiin kuvan julkaisijaa, mutta nykyisin myös kuvaaja katsotaan syylliseksi. Näin ollen kuvaajan tulee kuvia myydessään itse valvoa, ettei kuvia käytetä sellaiseen tarkoitukseen, josta saattaisi olla seurauksena syyte. Erityisen varovainen tulee olla myytäessä kuvia lehteen tai kuva-arkistoon tarkemmin määrittelemätöntä myöhempää käyttöä varten."





      Juoppoja potkivat poliisit

      Olin aamukävelyllä Tampereella kun puistoon ajoi mustamaija josta lähti 2 poliisia herättelemään edellisenä iltana sammuneita tai nukahtaneita nurmelta. Kaivoin kameran laukusta oikein näkyvästi ja kuvasin käveleviä poliiseja. He potkivat nukkujia ihan ystävällisen tuntuisesti kengänpohjiin ja käskivät nousta. Ilmeisesti herätettävät ja poliisit olivat vanhoja tuttuja, sillä kaikki tapahtui leppoisasti hyvän-huomenen -toivotuksineen. Kaikki huomasivat kuvaamiseni, mutta ilmeisesti siihenkin oli totuttu. Käytäntö on varmaan yleismaailmallinen, sillä minut on herätetty samalla tavalla Interrail-matkalla 1971 Münchenin asemalla.

      Varsinaista asiaa löytyy esimerkiksi http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/arkisto/112000/pykal/katseluj.htm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      172
      9883
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      51
      3249
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      48
      3011
    4. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      62
      2748
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      201
      2125
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      114
      2083
    7. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      25
      1953
    8. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      64
      1566
    9. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      112
      1316
    10. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      22
      1276
    Aihe