BALTIASSAKIN PALJON RABIESTA

medicalnews

Turisti, pysy erossa eläimistä

Brittiläinen aikakauslehti British Medical Journal varoittaa turisteja vesikauhusta. Tätä pelottavaa tautia esiintyy edelleen melko paljon monissa kehittyvissä Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa.

Hiljattain noin neljäkymmenvuotias brittiläisnainen kuoli saatuaan tartunnan koiranpuremasta ollessaan tavallisella seuramatkalla Intiassa. Naiselta ei osattu epäillä vesikauhua, ja niinpä hän oli ollut sairaalassa jo pari viikkoa ennen kuin sairaus paljastui. Hänellä oli jaloissa kovia kipuja. Hän kertoi koiranpennun näykkäisseen häntä jalasta kävellessään Goan kaduilla. Nainen kuoli 18. sairaalassaolopäivänä.

Toistuvasti Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan matkustavien kannattaisi ottaa vesikauhurokotus ja välttää kaikkia kontakteja paikallisiin eläimiin, niin liikuttavilta kuin ne tuntuvatkin. Vesikauhu on lähes poikkeuksetta kuolemaan johtava tauti, jota aiheuttava virus pääsee puremahaavoista hermokudokseen ja ennemmin tai myöhemmin keskushermostoon. Toistaiseksi tunnetaan vain muutamia tapauksia, joissa vesikauhutartunnan saanut on selvinnyt hengissä, mikäli häntä ei ole nopeasti hoidettu jälkirokotuksilla. Näillä jälkirokotuksilla voidaan hyvin tehokkaasti estää taudin puhkeaminen tartunnasta huolimatta, mutta usein ei osata ajoissa epäillä koko tautia.

Vesikauhutapauksia ilmenee maapallolla vuosittain jopa 40 000, joista 90 % kehittyvissä maissa, erityisesti Etu-Intiassa. Tartunnan voi saada esimerkiksi koirista tai lepakoista. Saksassa paljastui tänä vuonna traaginen tapaus, kun useat elinsiirtopotilaat saivat vesikauhutartunnan siirteiden mukana. He olivat saaneet Intiassa onnettomuudessa kuolleelta henkilöltä elimiä ja he kaikki kuolivat. Turisteja pitäisi valistaa riskeistä, joita tuntemattomat eläimet voivat aiheuttaa. Jos eläin puree maassa, jossa vesikauhua esiintyy, on heti otettava yhteys lääkäriin ja aloitettava mahdollisesti vesikauhun jälkiehkäisy.

Tohtori.fi Uutistoimitus - Petri Kaipainen
(British Medical Journal 2005;331:501-503)


- - - - -

3

641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fux

      Eläinten salakuljetus Virosta on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana tuntuvasti. Ostamalla hämärämieheltä eläimen, voi saada tappavan vesikauhun kaupanpäälliseksi

    • Käynnyt

      "Toistuvasti Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan matkustavien kannattaisi ottaa vesikauhurokotus ja välttää kaikkia kontakteja paikallisiin eläimiin"

      Pakko kysyä mut mihin noista kolmesta tuo Baltia mahtaa kuulua?????

      • oskuboy

        Baltian maat (Viro, Latvia, Liettua)
        Matkailijan terveysopas
        28.1.2004
        Jukka Lumio
        Rokotustarve
        Sukupuoliteitse tarttuvat taudit
        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu
        Vesikauhu
        Muut terveysriskit

        Viron, Latvian ja Liettuan terveydenhuolto oli jo ennen maiden itsenäistymistä kehittyneempi kuin useimmissa Neuvostoliiton tasavalloissa. Itsenäistyminen pani alulle nopean kehityksen, jota on edistänyt WHO:n ja pohjoisten naapurimaiden antama tuki. Matkailijan kannalta Baltiassa eläminen on turvallista, mikäli noudattaa eräitä perussääntöjä. Nämä säännöt eivät koske turistia, joka menee Tallinnaan tai Riikaan pikavierailulle, mutta ovat tärkeitä henkilölle, joka viipyy Baltian maissa useita viikkoja tai kuukausia.

        Rokotustarve
        Rokotustarve on sama kuin Etelä-Euroopan maihin mentäessä: polion perussuoja riittää, tehosteita ei tarvita. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset on pidettävä ajan tasalla, ja rokote hepatiitti A:ta vastaan on hyödyksi. Kurkkumätärokotus ei saisi Baltiaan matkustavilla olla vanhempi kuin 10 vuotta. Punkin puremasta voi Baltiassa saada borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen helpommin kuin Suomessa. Puutiaisaivotulehdusrokotus voi olla aiheellinen silloin, kun alueella oleillaan useita viikkoja keski- tai syyskesällä. Sitä vastoin borrelioosia vastaan ei ole Suomessa saatavana rokotetta.

        Sukupuoliteitse tarttuvat taudit
        Kuppaa, tippuria ja klamydiaa esiintyy Baltian maissa runsaasti. Seksi ilman kondomia lisää huomattavasti tartuntavaaraaa. Suomalaisen matkailijan kannalta huolestuttavinta on HIV-infektion nopea yleistyminen Viron prostituoitujen keskuudessa. Valtaosa tartunnan saaneista on pistoshuumeiden käyttäjiä. Vuoden 2001 aikana Virossa raportoitiin jo 1 474 uutta HIV-tartuntaa ja vuonna 2002 niitä todettiin 899 (ks. kuva 1).

        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu
        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu ei ole Baltian maissa vielä pohjoismaisella tasolla. Joistakin elintarvikkeista voi saada suolistoinfektion, lähinnä salmonelloosin tai punataudin, helpommin kuin Suomessa. Juomavesi on Baltiassa yleensä kelvollista, eikä veden puhdistamiseen tarvitse etukäteen varautua.

        Vesikauhu
        Suomessa lähes tuntemattomia riskejä ovat kettujen ja supikoirien Baltiassa levittämä vesikauhu (kuusi varmistettua tapausta viimeisten kymmenen vuoden aikana) ja villisian lihasta saatava trikinoosi. Vesikauhua vastaan ei tarvitse etukäteen suojautua, sillä tehokkaan rokotuksen voi saada pureman jälkeen vielä kotimaassakin.

        Muut terveysriskit
        Pitkäaikaisesti Baltian maissa oleskelevien on hyvä ottaa huomioon tuberkuloositartunan mahdollisuus, etenkin jos on usein lähikontaktissa köyhien tai joukkomajoituksessa elävien kanssa.

        Muita Baltian maiden terveysriskejä ovat väkivaltarikollisuus ja liikennnetapaturmat. Niiden aiheuttamat terveysvaarat ovat paljon merkittävämpiä kuin tartuntatautien, koska vammat ovat usein vakavia ja niistä voi jäädä pysyviä seurauksia.


        --------------------------------------------------------------------------------
        Artikkelin tunnus: mto00064 (007.064)
        © 2006 Kustannus Oy Duodecim ja Kansanterveyslaitos


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4135
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1620
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1416
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1140
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe