BALTIASSAKIN PALJON RABIESTA

medicalnews

Turisti, pysy erossa eläimistä

Brittiläinen aikakauslehti British Medical Journal varoittaa turisteja vesikauhusta. Tätä pelottavaa tautia esiintyy edelleen melko paljon monissa kehittyvissä Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa.

Hiljattain noin neljäkymmenvuotias brittiläisnainen kuoli saatuaan tartunnan koiranpuremasta ollessaan tavallisella seuramatkalla Intiassa. Naiselta ei osattu epäillä vesikauhua, ja niinpä hän oli ollut sairaalassa jo pari viikkoa ennen kuin sairaus paljastui. Hänellä oli jaloissa kovia kipuja. Hän kertoi koiranpennun näykkäisseen häntä jalasta kävellessään Goan kaduilla. Nainen kuoli 18. sairaalassaolopäivänä.

Toistuvasti Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan matkustavien kannattaisi ottaa vesikauhurokotus ja välttää kaikkia kontakteja paikallisiin eläimiin, niin liikuttavilta kuin ne tuntuvatkin. Vesikauhu on lähes poikkeuksetta kuolemaan johtava tauti, jota aiheuttava virus pääsee puremahaavoista hermokudokseen ja ennemmin tai myöhemmin keskushermostoon. Toistaiseksi tunnetaan vain muutamia tapauksia, joissa vesikauhutartunnan saanut on selvinnyt hengissä, mikäli häntä ei ole nopeasti hoidettu jälkirokotuksilla. Näillä jälkirokotuksilla voidaan hyvin tehokkaasti estää taudin puhkeaminen tartunnasta huolimatta, mutta usein ei osata ajoissa epäillä koko tautia.

Vesikauhutapauksia ilmenee maapallolla vuosittain jopa 40 000, joista 90 % kehittyvissä maissa, erityisesti Etu-Intiassa. Tartunnan voi saada esimerkiksi koirista tai lepakoista. Saksassa paljastui tänä vuonna traaginen tapaus, kun useat elinsiirtopotilaat saivat vesikauhutartunnan siirteiden mukana. He olivat saaneet Intiassa onnettomuudessa kuolleelta henkilöltä elimiä ja he kaikki kuolivat. Turisteja pitäisi valistaa riskeistä, joita tuntemattomat eläimet voivat aiheuttaa. Jos eläin puree maassa, jossa vesikauhua esiintyy, on heti otettava yhteys lääkäriin ja aloitettava mahdollisesti vesikauhun jälkiehkäisy.

Tohtori.fi Uutistoimitus - Petri Kaipainen
(British Medical Journal 2005;331:501-503)


- - - - -

3

634

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fux

      Eläinten salakuljetus Virosta on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana tuntuvasti. Ostamalla hämärämieheltä eläimen, voi saada tappavan vesikauhun kaupanpäälliseksi

    • Käynnyt

      "Toistuvasti Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan matkustavien kannattaisi ottaa vesikauhurokotus ja välttää kaikkia kontakteja paikallisiin eläimiin"

      Pakko kysyä mut mihin noista kolmesta tuo Baltia mahtaa kuulua?????

      • oskuboy

        Baltian maat (Viro, Latvia, Liettua)
        Matkailijan terveysopas
        28.1.2004
        Jukka Lumio
        Rokotustarve
        Sukupuoliteitse tarttuvat taudit
        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu
        Vesikauhu
        Muut terveysriskit

        Viron, Latvian ja Liettuan terveydenhuolto oli jo ennen maiden itsenäistymistä kehittyneempi kuin useimmissa Neuvostoliiton tasavalloissa. Itsenäistyminen pani alulle nopean kehityksen, jota on edistänyt WHO:n ja pohjoisten naapurimaiden antama tuki. Matkailijan kannalta Baltiassa eläminen on turvallista, mikäli noudattaa eräitä perussääntöjä. Nämä säännöt eivät koske turistia, joka menee Tallinnaan tai Riikaan pikavierailulle, mutta ovat tärkeitä henkilölle, joka viipyy Baltian maissa useita viikkoja tai kuukausia.

        Rokotustarve
        Rokotustarve on sama kuin Etelä-Euroopan maihin mentäessä: polion perussuoja riittää, tehosteita ei tarvita. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset on pidettävä ajan tasalla, ja rokote hepatiitti A:ta vastaan on hyödyksi. Kurkkumätärokotus ei saisi Baltiaan matkustavilla olla vanhempi kuin 10 vuotta. Punkin puremasta voi Baltiassa saada borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen helpommin kuin Suomessa. Puutiaisaivotulehdusrokotus voi olla aiheellinen silloin, kun alueella oleillaan useita viikkoja keski- tai syyskesällä. Sitä vastoin borrelioosia vastaan ei ole Suomessa saatavana rokotetta.

        Sukupuoliteitse tarttuvat taudit
        Kuppaa, tippuria ja klamydiaa esiintyy Baltian maissa runsaasti. Seksi ilman kondomia lisää huomattavasti tartuntavaaraaa. Suomalaisen matkailijan kannalta huolestuttavinta on HIV-infektion nopea yleistyminen Viron prostituoitujen keskuudessa. Valtaosa tartunnan saaneista on pistoshuumeiden käyttäjiä. Vuoden 2001 aikana Virossa raportoitiin jo 1 474 uutta HIV-tartuntaa ja vuonna 2002 niitä todettiin 899 (ks. kuva 1).

        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu
        Elintarvikkeiden hygieeninen laatu ei ole Baltian maissa vielä pohjoismaisella tasolla. Joistakin elintarvikkeista voi saada suolistoinfektion, lähinnä salmonelloosin tai punataudin, helpommin kuin Suomessa. Juomavesi on Baltiassa yleensä kelvollista, eikä veden puhdistamiseen tarvitse etukäteen varautua.

        Vesikauhu
        Suomessa lähes tuntemattomia riskejä ovat kettujen ja supikoirien Baltiassa levittämä vesikauhu (kuusi varmistettua tapausta viimeisten kymmenen vuoden aikana) ja villisian lihasta saatava trikinoosi. Vesikauhua vastaan ei tarvitse etukäteen suojautua, sillä tehokkaan rokotuksen voi saada pureman jälkeen vielä kotimaassakin.

        Muut terveysriskit
        Pitkäaikaisesti Baltian maissa oleskelevien on hyvä ottaa huomioon tuberkuloositartunan mahdollisuus, etenkin jos on usein lähikontaktissa köyhien tai joukkomajoituksessa elävien kanssa.

        Muita Baltian maiden terveysriskejä ovat väkivaltarikollisuus ja liikennnetapaturmat. Niiden aiheuttamat terveysvaarat ovat paljon merkittävämpiä kuin tartuntatautien, koska vammat ovat usein vakavia ja niistä voi jäädä pysyviä seurauksia.


        --------------------------------------------------------------------------------
        Artikkelin tunnus: mto00064 (007.064)
        © 2006 Kustannus Oy Duodecim ja Kansanterveyslaitos


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe