Takan lämmittäminen

Ari

Kertokaahan, miten varaavaa tiilitakkaa pitää lämmittää, jotta siitä saa suurimman hyödyn!
Paljon puita kerralla vai pikku hiljaa? Pellit täysin auki? Milloin pellit voi laittaa kiinni? Miten saan hyvän hiilloksen? Entä roskien poltto, kannattaako? Voiko polttaa puita, joissa on nauloja? Meillä poltetaan koivuhalkoja ja jotain sekalaista... Auttakaa!

15

8835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 50v

      Ensin tökit/kaavit tuhkat arinalta, sitten katsot ettei arinan alla ole tuhkaa niin paljon että ylettyy arinaan. Sitten ladot puut suuruusjärjestyksessä pienimmät päälle, sytykkeitä keskelle päälle, noin 2/3 tulipesän korkeuteen, avaat pellin ja tuhkaluukun kokonaan ja sytytät. Yleensä suuluukut voi tässä vaiheessa sulkea mutta katso että toisioilma venttiili/t (luukuissa)ovat täysin auki. Odota että syttyy kunnolla, so alkaa vetää ilmaa, puut alkaa pitää ääntä jne jolloin voit säätää tuhkaluukun aukkoa pienemmälle kunnes palaminen rauhallista. Käy vaikka ulkona tarkistamassa. Jos savu mustaa olet kuristanut ilman saantia liikaa, jos harmaata niin hyvä.
      Anna palaa hiillokselle ja lado seuraava satsi pesään noin 2/3 korkeuteen ja siis niin tiuhaan kuin ne saat soviteltua sinne. Jos hiillos oli tarvittavan suuri niin seuraavat syttyy varmasti vaikkeivat ehkä sillä minuutilla kun siinä pällistelet. Jos savua alkaa tulla niin unohda puhaltamiset, pistä vain luukku kiinni ja mee vaikka tunniksi telkkarin ääreen. Kun taas hiilloksella, kokoile kaikki arinan keskelle ja oottelet että minkäänlaista liekkiä ei enää näy (kokeile vaikka antamalla hetkeksi lisää ilmaa tuhkaluukkua avaamalla.)Sitten suljet kaikki venttiilit ja lopuksi pellin.
      Siis kaksi pesällistä kuivia puita/lämmitys. Älä päästä takkaa kylmäksi lämmitys kaudella, muuten joudut aloittamaan taas pienillä pesillä niinkuin aina syksyllä. Tunnelma poltto on sitten eri juttu.
      Kyllä se siitä. Lämpö tulee vaipan pintaan myöhemmin, se kuuluu asiaan.

      • virhe

        mökeillä pakkasessa olevat takat ja uunit pitää lämmittää pienillä tulilla alkuun etteivät halkea.

        Asunnoissa lämpimässä olevat voi jäähtyä välillä ja täysillä pääsee lämittää milloin vain.


      • Ari

        Kiitos! Tuosta oli paljon apua! Mutta täsmennätkö vielä vähän... Suuventtiilit, siis mitkä?!? Entä toisioilmaventtiilit?!? Ja miten päin ladot puut takkaan, vaakaan vai pystyyn?
        Kiitos!


      • 50v
        Ari kirjoitti:

        Kiitos! Tuosta oli paljon apua! Mutta täsmennätkö vielä vähän... Suuventtiilit, siis mitkä?!? Entä toisioilmaventtiilit?!? Ja miten päin ladot puut takkaan, vaakaan vai pystyyn?
        Kiitos!

        Yleensä varaavissa takoissa on nykyään tulipesän luukku/luukut, siis 1 tai 2 "ovinen". Tuon luukun alareunassa on pienet venttiilit tms jota voi säätää. Jos ei mitään aukkoa luukussa ole silloin on hyvä pitää itse luukkua hieman raollaan. Sitä sanotaan toisioilmaksi.

        Ensiöilma tulee tuhkaluukun kautta. Luukussa voi olla säädettävä rako tai sitten sitä itse luukkua pidetään poltettaessa raollaan, harvinaista nykyään mutta en tiedä millainen tulisija teillä on.

        Kun muistat että itse puu ei pala vaan palokaasut niin on ehkä hieman helpompi mieltää itsekin kuinka sitä palamista voi säätää. Ensiö- ja toisioilman suhteesta on kai joku nyrkkisääntökin, 2/3 osaa ensiöilmaa ja 1/3 osa toisioilmaa muistaakseni mutta käytännössä tuo katsotaan vain itse palamisesta ja se vaan vaatii harjoitusta.

        Toisioilmaa tarvitaan siihen että happea riittää kaiken kaasuuntuneen mutta ei ehkä syttyneen palokaasun polttamiseen pesän yläosassa matkalla hormiin.

        Pesiä on niin monenkokoisia ja muotoisia mutta yleensä on varmaankin parasta latoa puut vaakaan päät suuluukkua kohti ja toiset päät siis peräseinää kohti. Puut pitää pätkiä ja pilkkoa tulipesään sopiviksi.

        Kuivia puita, mieluimmin vähän aikaa sisällä lämmenneitä, ei roskia, liika tuohikin tervaa että jos voit valita niin mieluummin polttopuut isommista koivuista kuin pienistä, tuohen osuus silloin pienempi.

        Jos tehot ei tunnu riittävän niinkuin joskus kovien pakkasten aikaan, niin lämmitä mieluummin aamulla pari pesällistä ja illalla toiset pari kuin että yrittäisit pitkällä lämmityksellä tunkea niihin tiiliin enemmän lämpöä kuin ne pystyvät vastaanottamaan.


    • lukemaan

      aikaisempia viestiketjuja. Nämäkin asiat on jo moneen kertaan kysytty/vastattu.

      • niin niin

        Ketjusta löytyy monesta kohtaa myös tämä viesti.
        Turhaan laitoit sen taas.


    • Ari

      Kiitos! Meillä on ollut jo pari päivää hyvinkin lämmintä. Kiitos siitä 50v:n ohjeille, joilla tällainen urpo oppi lämmittämään takkaansa.

      Ja narisijoille tiedoksi, että lueskelin kyllä vanhoja viestejä, mutta en onnistunut löytämään vastauksia. Eikä teidän tarvitse lukea ketjuja jos ei kiinnosta!

    • luukuissa

      Seuraava kysymyksesi onkin sitten, miten noen saa lasiluukusta pois. Sitä tulee jos poltat liian pienellä vedolla. Se poistuu itsestään kun lisäät vetoa.
      Jos piipusta tulee harmaata savua, on palolämpötila liian pieni. Palokaasujen pitää olla näkymättömät silloin kun palaminen on puhdasta.

      • Luukun siivooja

        Noki lähtee kuin itsestään yleispuhdistekivellä ja pesusienellä.

        Tuotteen myyjät ja tuotemerkit löytyvät Googlella.


      • dertew
        Luukun siivooja kirjoitti:

        Noki lähtee kuin itsestään yleispuhdistekivellä ja pesusienellä.

        Tuotteen myyjät ja tuotemerkit löytyvät Googlella.

        Noki lähtee lasiluukuista myös näin: Kastele talouspaperi, "dippaa" märkä talouspaperi tuhkaan ja sillä hankaat lasiluukut puhtaiksi. Näin tulee hyvää jälkeä....


      • dertew kirjoitti:

        Noki lähtee lasiluukuista myös näin: Kastele talouspaperi, "dippaa" märkä talouspaperi tuhkaan ja sillä hankaat lasiluukut puhtaiksi. Näin tulee hyvää jälkeä....

        joo noki lasiluukussa ei tarvitse mitään erikoisia pesuaineita. Tuhka on emäksistä. Sisältää lipeää, mitä siis on yleispesuaineissakin. Sanomalehti on myös hyvä puhdistuspaperi, kun se on hieman karkeampaa.

        Piipusta tulee kyllä toisinaan harmaata savua tai itseasiassa vesihöyryä. Kuivan puun kosteus on kuitenkin 15-20 prosenttia ja kaikki se vesi ei hajoa vedyksi ja hapeksi, kun lämpötila ei riitä.

        Omassa tulikiven takassa ei ole erillistä toisioilmaräppänää luukussa, vaan takka ottaa sen myös tuhkaluukun kautta ja arinassa on jakopelti joka jakaa osan ilmasta luukun etuosaa nuolevaksi ja osa menee puiden alle. JAkopellin alla toisioilma lämpiää, mutta toisaalta se ei ole niin kuumaa, että myös sitten jäähdyttää lasia ja vähentää nokeamista. Tuhkaluukun venttiili täysin auki. pelti samaten. Niitä ei tarvitse erikseen rämpätä. Parhaiten antaa minulla lämmön sillä tavalla.

        Koivun tuohi nokeaa pahasti ja sitä ei edes kannata käyttää sytyttämiseen, kuin ehkä saunassa.

        Poltettavalla puulla ei ole väliä.
        Kuusi ja mänty paukkuvat, mutta minua se ei haittaa. Pihka ei kuitenkaan tunnu havaittavasti nokeavan. Nuoret huonoja käsiteltäviä kun kuori terävää ja puu pihkaista.
        Haapa ja leppä palavat myös hyvin ja kuivuvatkin suht helposti. Kuori ei nokea.
        Pihlaja, raita, omenapuu yms ovat tiheämpiä, joten kuivuvat huonommin. Yleensä myös niissä kaadettaessa lahovikaa, joka pitää puuta kosteana. Palavat kuitenkin hyvin kun laittaa toiseen pesälliseen, eli takka on jo kuuma.
        Koivu on ihan hyvää polttopuuta, mutta ei sen erinomaisempaa, kuin muutkaan. Koivun etuna on sen tiheys, joten samaan tilavuuteen mahtuu enemmän energiaa. Tässä etuna se, jos on pieni varastotila, niin mahtuu enemmän energiaa, kuin muilla puilla.

        Kiloa kohden puut tuottavat lähes saman verran energiaa, joten sen puolesta ei ole väliä, mitä puuta polttaa. Koivu tosin tiheytensä ja tiiviin tuohensa takia kuivuu huonommin, joten se parempi energia menetetään kun puu on kosteampaa. Koivu vaatii monesti sen ylivuotisuuden. Kuusta, mäntyä, haapaa ja leppää taas voi kaataa ja pilkkoa talvella antaa kuivua kesällä ja syksyllä se on jo sopivaa poltettavaksi.

        Naulaista puuta voi polttaa, mutta naulat sitten saattavat jumiutua arinaan tai haitata arinan puhdistusta. Eli pitää poistaa sitten arinalta niitä ja varoa ne ovat kuumia. yllättävän pitkään.

        Roskien poltto ei oikein kannata, kun palavat suht nopeasti ja tuottavat paljon tuhkaa.
        Biojätteet monesti liian kosteita ja sen rakenteisia, etteivät pala kunnolla. Vaikka tuntuu, että voisihan sinne kuivan leivän heittää, niin se vaan ei pala kunnolla. Biojätteille parempi paikka on tosiaan se biojätekeräys tai komposti.
        Makkarapaketit, muovikassit yms ns poltettavat muovit. Monesti liian paksuja tai sulavat joko paksuksi möykyksi ja hiiltyvät pinnalta tai sitten valuvat arinan läpi tuhka-astiaan. Paksu möykky hiiltyy pinnalta, jolloin ei sitten enää pala.
        Tölkit. Vaikka tölkit ovat myös poltettavaa, niin ei niitäkkän kovin paljon kannata poltella. Mehutölkeissä on alumiini, joka ei useinkaan pala ja itse kartongissakin on päällystettä joka on kiveä, se ei pala. Myöskin nämä ovat kierrätettävää tavaraa.
        Lehdet. Sanomalehdet palavat irrallisina lehtinä, mutta nippuna taas tulee se pinnan hiillostuminen ongelmaksi. Hiiltynyt pinta toimii hyvin eristeenä, jolloin sisäosat eivät pala. Lisäksi tulee sitä lentotuhkaa, joka karkaa hormiin ja hyvässä lykyssä sitten piipusta taivaalle. Aikakauslehdet taas sisältävät paljon kiveä, joten eivät pala oikein irtolehtinäkään. Eli ei kannata polttaa niitäkään vaan viedä kierrätykseen.
        Pölypussiakaan ei kannata polttaa koska aika paljon sisällöstä on hiekkaa joka ei pala.

        Parasta on laittaa takkaan vain puhdasta polttopuuta. Sen polttamiseen takka on tarkoitettu.


      • LoLfag...
        ahex kirjoitti:

        joo noki lasiluukussa ei tarvitse mitään erikoisia pesuaineita. Tuhka on emäksistä. Sisältää lipeää, mitä siis on yleispesuaineissakin. Sanomalehti on myös hyvä puhdistuspaperi, kun se on hieman karkeampaa.

        Piipusta tulee kyllä toisinaan harmaata savua tai itseasiassa vesihöyryä. Kuivan puun kosteus on kuitenkin 15-20 prosenttia ja kaikki se vesi ei hajoa vedyksi ja hapeksi, kun lämpötila ei riitä.

        Omassa tulikiven takassa ei ole erillistä toisioilmaräppänää luukussa, vaan takka ottaa sen myös tuhkaluukun kautta ja arinassa on jakopelti joka jakaa osan ilmasta luukun etuosaa nuolevaksi ja osa menee puiden alle. JAkopellin alla toisioilma lämpiää, mutta toisaalta se ei ole niin kuumaa, että myös sitten jäähdyttää lasia ja vähentää nokeamista. Tuhkaluukun venttiili täysin auki. pelti samaten. Niitä ei tarvitse erikseen rämpätä. Parhaiten antaa minulla lämmön sillä tavalla.

        Koivun tuohi nokeaa pahasti ja sitä ei edes kannata käyttää sytyttämiseen, kuin ehkä saunassa.

        Poltettavalla puulla ei ole väliä.
        Kuusi ja mänty paukkuvat, mutta minua se ei haittaa. Pihka ei kuitenkaan tunnu havaittavasti nokeavan. Nuoret huonoja käsiteltäviä kun kuori terävää ja puu pihkaista.
        Haapa ja leppä palavat myös hyvin ja kuivuvatkin suht helposti. Kuori ei nokea.
        Pihlaja, raita, omenapuu yms ovat tiheämpiä, joten kuivuvat huonommin. Yleensä myös niissä kaadettaessa lahovikaa, joka pitää puuta kosteana. Palavat kuitenkin hyvin kun laittaa toiseen pesälliseen, eli takka on jo kuuma.
        Koivu on ihan hyvää polttopuuta, mutta ei sen erinomaisempaa, kuin muutkaan. Koivun etuna on sen tiheys, joten samaan tilavuuteen mahtuu enemmän energiaa. Tässä etuna se, jos on pieni varastotila, niin mahtuu enemmän energiaa, kuin muilla puilla.

        Kiloa kohden puut tuottavat lähes saman verran energiaa, joten sen puolesta ei ole väliä, mitä puuta polttaa. Koivu tosin tiheytensä ja tiiviin tuohensa takia kuivuu huonommin, joten se parempi energia menetetään kun puu on kosteampaa. Koivu vaatii monesti sen ylivuotisuuden. Kuusta, mäntyä, haapaa ja leppää taas voi kaataa ja pilkkoa talvella antaa kuivua kesällä ja syksyllä se on jo sopivaa poltettavaksi.

        Naulaista puuta voi polttaa, mutta naulat sitten saattavat jumiutua arinaan tai haitata arinan puhdistusta. Eli pitää poistaa sitten arinalta niitä ja varoa ne ovat kuumia. yllättävän pitkään.

        Roskien poltto ei oikein kannata, kun palavat suht nopeasti ja tuottavat paljon tuhkaa.
        Biojätteet monesti liian kosteita ja sen rakenteisia, etteivät pala kunnolla. Vaikka tuntuu, että voisihan sinne kuivan leivän heittää, niin se vaan ei pala kunnolla. Biojätteille parempi paikka on tosiaan se biojätekeräys tai komposti.
        Makkarapaketit, muovikassit yms ns poltettavat muovit. Monesti liian paksuja tai sulavat joko paksuksi möykyksi ja hiiltyvät pinnalta tai sitten valuvat arinan läpi tuhka-astiaan. Paksu möykky hiiltyy pinnalta, jolloin ei sitten enää pala.
        Tölkit. Vaikka tölkit ovat myös poltettavaa, niin ei niitäkkän kovin paljon kannata poltella. Mehutölkeissä on alumiini, joka ei useinkaan pala ja itse kartongissakin on päällystettä joka on kiveä, se ei pala. Myöskin nämä ovat kierrätettävää tavaraa.
        Lehdet. Sanomalehdet palavat irrallisina lehtinä, mutta nippuna taas tulee se pinnan hiillostuminen ongelmaksi. Hiiltynyt pinta toimii hyvin eristeenä, jolloin sisäosat eivät pala. Lisäksi tulee sitä lentotuhkaa, joka karkaa hormiin ja hyvässä lykyssä sitten piipusta taivaalle. Aikakauslehdet taas sisältävät paljon kiveä, joten eivät pala oikein irtolehtinäkään. Eli ei kannata polttaa niitäkään vaan viedä kierrätykseen.
        Pölypussiakaan ei kannata polttaa koska aika paljon sisällöstä on hiekkaa joka ei pala.

        Parasta on laittaa takkaan vain puhdasta polttopuuta. Sen polttamiseen takka on tarkoitettu.

        Höpö paskaa! LOL


      • LolFag...
        ahex kirjoitti:

        joo noki lasiluukussa ei tarvitse mitään erikoisia pesuaineita. Tuhka on emäksistä. Sisältää lipeää, mitä siis on yleispesuaineissakin. Sanomalehti on myös hyvä puhdistuspaperi, kun se on hieman karkeampaa.

        Piipusta tulee kyllä toisinaan harmaata savua tai itseasiassa vesihöyryä. Kuivan puun kosteus on kuitenkin 15-20 prosenttia ja kaikki se vesi ei hajoa vedyksi ja hapeksi, kun lämpötila ei riitä.

        Omassa tulikiven takassa ei ole erillistä toisioilmaräppänää luukussa, vaan takka ottaa sen myös tuhkaluukun kautta ja arinassa on jakopelti joka jakaa osan ilmasta luukun etuosaa nuolevaksi ja osa menee puiden alle. JAkopellin alla toisioilma lämpiää, mutta toisaalta se ei ole niin kuumaa, että myös sitten jäähdyttää lasia ja vähentää nokeamista. Tuhkaluukun venttiili täysin auki. pelti samaten. Niitä ei tarvitse erikseen rämpätä. Parhaiten antaa minulla lämmön sillä tavalla.

        Koivun tuohi nokeaa pahasti ja sitä ei edes kannata käyttää sytyttämiseen, kuin ehkä saunassa.

        Poltettavalla puulla ei ole väliä.
        Kuusi ja mänty paukkuvat, mutta minua se ei haittaa. Pihka ei kuitenkaan tunnu havaittavasti nokeavan. Nuoret huonoja käsiteltäviä kun kuori terävää ja puu pihkaista.
        Haapa ja leppä palavat myös hyvin ja kuivuvatkin suht helposti. Kuori ei nokea.
        Pihlaja, raita, omenapuu yms ovat tiheämpiä, joten kuivuvat huonommin. Yleensä myös niissä kaadettaessa lahovikaa, joka pitää puuta kosteana. Palavat kuitenkin hyvin kun laittaa toiseen pesälliseen, eli takka on jo kuuma.
        Koivu on ihan hyvää polttopuuta, mutta ei sen erinomaisempaa, kuin muutkaan. Koivun etuna on sen tiheys, joten samaan tilavuuteen mahtuu enemmän energiaa. Tässä etuna se, jos on pieni varastotila, niin mahtuu enemmän energiaa, kuin muilla puilla.

        Kiloa kohden puut tuottavat lähes saman verran energiaa, joten sen puolesta ei ole väliä, mitä puuta polttaa. Koivu tosin tiheytensä ja tiiviin tuohensa takia kuivuu huonommin, joten se parempi energia menetetään kun puu on kosteampaa. Koivu vaatii monesti sen ylivuotisuuden. Kuusta, mäntyä, haapaa ja leppää taas voi kaataa ja pilkkoa talvella antaa kuivua kesällä ja syksyllä se on jo sopivaa poltettavaksi.

        Naulaista puuta voi polttaa, mutta naulat sitten saattavat jumiutua arinaan tai haitata arinan puhdistusta. Eli pitää poistaa sitten arinalta niitä ja varoa ne ovat kuumia. yllättävän pitkään.

        Roskien poltto ei oikein kannata, kun palavat suht nopeasti ja tuottavat paljon tuhkaa.
        Biojätteet monesti liian kosteita ja sen rakenteisia, etteivät pala kunnolla. Vaikka tuntuu, että voisihan sinne kuivan leivän heittää, niin se vaan ei pala kunnolla. Biojätteille parempi paikka on tosiaan se biojätekeräys tai komposti.
        Makkarapaketit, muovikassit yms ns poltettavat muovit. Monesti liian paksuja tai sulavat joko paksuksi möykyksi ja hiiltyvät pinnalta tai sitten valuvat arinan läpi tuhka-astiaan. Paksu möykky hiiltyy pinnalta, jolloin ei sitten enää pala.
        Tölkit. Vaikka tölkit ovat myös poltettavaa, niin ei niitäkkän kovin paljon kannata poltella. Mehutölkeissä on alumiini, joka ei useinkaan pala ja itse kartongissakin on päällystettä joka on kiveä, se ei pala. Myöskin nämä ovat kierrätettävää tavaraa.
        Lehdet. Sanomalehdet palavat irrallisina lehtinä, mutta nippuna taas tulee se pinnan hiillostuminen ongelmaksi. Hiiltynyt pinta toimii hyvin eristeenä, jolloin sisäosat eivät pala. Lisäksi tulee sitä lentotuhkaa, joka karkaa hormiin ja hyvässä lykyssä sitten piipusta taivaalle. Aikakauslehdet taas sisältävät paljon kiveä, joten eivät pala oikein irtolehtinäkään. Eli ei kannata polttaa niitäkään vaan viedä kierrätykseen.
        Pölypussiakaan ei kannata polttaa koska aika paljon sisällöstä on hiekkaa joka ei pala.

        Parasta on laittaa takkaan vain puhdasta polttopuuta. Sen polttamiseen takka on tarkoitettu.

        Vitun puistokemisti Vesi jos hajoaisi vedyksi ja hapeksi niin takka räjähtäisi LOL!!!!


      • LoLfag... kirjoitti:

        Höpö paskaa! LOL

        Olisit korjannut, jos kerran tiedät paremmin.

        Minä voin nyt tehdä sen puolestasi. Veteen liukeneva tuhka muodostaa kaliumkarbonaattia, eli potaskaa, eli puulipeää.

        Toimii, muttei mielestäni yhtä hyvin kuin mainittu puhdistuskivi.


    • Yualle

      puut ja lasiluukku eivät ole ehkä kaikkein obtimaalisin combinaatio.

      Loppuvaiheessa duliguumana arinalla hehguvat naulat saavat aikaan luukkulasin nabsumista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      134
      3453
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      38
      2713
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2515
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      120
      2448
    5. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      37
      2376
    6. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      116
      1845
    7. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      314
      1502
    8. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      174
      1488
    9. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      312
      1371
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      66
      1238
    Aihe