LYHYT MATKAKERTOMUS KUUBASTA

Reissussa

Lähdimme lomamatkallemme Kuubaan Oulusta aamulla klo. 6.30 Finnairin lennolla, Helsingistä jatkoimme Pariisiin klo. 9.30 lähtevällä Finnairin koneella (liput Air Francen kautta) ja Pariisista lähdettiin päivälennolle Havannaan Jumbolla kello 14.30 (tunnin aikataulusta myöhässä).
Atlantin ylityksen aikana tutustuimme mm. Ranskalaisen keittiön saloihin; muuten kohtuulliset eväät mutta aperitiiviksi ei saanut mitään teräviä vaikka olisi maksanut.
Havannassa olimme suurinpiirtein aikataulun mukaisesti ja tullitarkastuskin sujui suhteellisen jouhevasti vaikkakin pienten kommellusten kera.
Olimme sopineet ensimmäiseksi majapaikaksemme Casa Humberton Vanhassa Havannassa ja myös tilanneet heiltä taksin meitä hakemaan. Taksia ei kuitenkaan ollut paikalla joten reippaina miehinä otimme virallisen taksikyydin ulko-ovelta (hinta 25 cuc, ei viitsitty tingata enempää). Casa Humbertossa sitten suunnitellut majoitusjärjestelymme tietenkin muuttuivat; olimme alunperin varanneet kaksi huonetta kolmelle henkilölle mutta vapaana oli ainoastaan yksi huone johon sitten majoituimme. Ensimmäisinä päivinä tutustuimme Vanhaan Havannaan lähinnä kävellen, ohjelmaan kuului tietenkin mm. pakollinen käynti Hotelli Abandos Mundosin Lobby-baarissa Mojitolla ja sikaarilla. Myöhemmin laajensimme käyntejä muuallekin Havannaan mutta siitä huolimatta aika alkoi käydä pitkäksi kun emme varsinaisesti ole mitään museofriikkejä. Toki kävimme museoissa mutta esim. Vallankumousmuseo oli meidän kaikkien mielestä aika heikkotasoinen jollei sitten ole kiinnostunut vanhoista lehtileikkeistä, kolikoista ja vaatteista. Majapaikkamme Casa Humberto oli oikein hyvä paikka muuten mutta moskiitot aiheuttivat aika isoja paukamia. Casasta tilasimme joka päivä aamupalan ja useimmiten päivällisenkin, ruoat olivat ihan hyviä. Casasta löytyi myös nettiyhteys jolla soitimme Skypeä käyttäen myös kotimaahan. Kaikkiaan vietimme Havannassa yhdeksän yötä ja se oli liikaa, sopiva määrä olisi ollut ehkä kolme tai neljä yötä. Tietenkin aika olisi kulunut paremmin jos olisimme lähteneet kaupungin ulkopuolelle uimarannalle.
Seuraava majapaikkamme Casa Rafael Celestino Gonzalesin isäntä Celestino kävi hakemassa meidät sitten hienolla taksillaan (Austin Ladan tekniikalla) Cienfuegosiin. Siellä vietimme viisi yötä tutustuen kaupunkiin ja viettämällä iltapäivät hienolla rannalla, johon oli kaupungista noin 12 km. Vastapäätä Casaamme oli kirkko ja saimme seurata myös paikallista seurakuntaelämää aitiopaikalta (kirkoissa oli muuten yleisesti paljon enemmän väkeä kuin Suomessa).
Viimeinen etappimme matkallamme oli Trinidad. Celestino kävi viemässä meidät sinne ja majoituimme Hostal Digna Aquila Ibargolliin. Tämä casa oli aivan loistava tapaus; hyvien huoneiden ja mukavan isäntäväen lisäksi saimme itse laatia päivällismenun jonka perheen kokkina toimiva nuorimies sitten valmisti paikalliseen tyyliin. Suosittelemme tätä casaa kaikille!! Lisäksi perheen toinen poika (opetti yliopistossa maataloustieteellisessä tiedekunnassa) piti meille eräänä iltana pyynnöstämme esitelmän Kuubalaisista sikareista.
Trinidadin keskusta on todella vanhan tyylinen kaupunki mukulakivikatuineen. Ostosmahdollisuudet ovat niukahkot mutta muuten paikka on sellainen hyvä rauhoittumispaikka. Parina iltana kävimme paikallisissa illanvietoissa mutta ne päättyivät yleisesti jo puolen yön aikoihin. Päivisin ajoimme taksilla Playa de Anconille (n. 14 km) jossa vietimme kuumimman iltapäivän ajan uiden ja muusta rantaelämästä nauttien.
Lopuksi käytimme ystävämme Celestinon palveluja vielä kerran kun hän tuli Cienfuegosista Trinidadiin ja kuljetti meidät hänen jo meille kovin rakkaaksi tulleella Austinillaan Havannan lentokentälle. Paikallinen poliisi tietenkin otti meidät kiinni lentoasemalla koska paikalliset eivät saa kuljettaa turisteja; saimme pitää jälleen hetken hauskaa esittämällä kielitaidottomia turisteja jotka eivät ymmärtäneet hänen tarkoitusperiään. Puolen tunnin toivottoman kuulustelun jälkeen poliisi palautti passimme ja jatkoimme sisälle lentoasemalle. Muistakaa kuitenkin että jos tulette paikallisten henkilöiden kyydillä, niin jääkää kyydistä vähän ennen lentokentän terminaalia jottei kuljettajallenne tulisi turhia vaikeuksia.
Lento Pariisiin lähti sunnuntai-iltana klo. 21 ja perillä Oulussa olimme tiistaina klo. 01.00.
Yhteenvetona Kuubasta voi todella että se yllätti meidät sekä positiivisesti että negatiivisesti. Positiivisella puolella ovat hyvä ruoka ja ihmisten ystävällisyys. Negatiivista ovat yhteiskunnan räikeät epäkohdat jotka paljastuvat yleensä ainoastaan syvemmissä keskusteluissa kuubalaisten kanssa, kukaan ei kiitellyt olojaan ja varsinkin terveydenhuollon nykyinen tila tuntui olevan todella surkea (meillähän on usein päinvastainen käsitys).
Suosittelemme kaikille matkaa Kuubaan vielä kun Fidel on voimissaan, Havannaan ei mielestämme kannata tuhlata aikaa kovinkaan montaa päivää mutta vähintään parin viikon reissu kahdessa tai kolmessa kohteessa ja nimenomaan casa-majoituksella on ihanteellinen matka.
Lisäksi kannattaa opiskella hieman espanjaa. Sillä on sitten mukava jutella englantiin sekoittaen kuten paikallisetkin tekevät.

7

3006

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nippe...

      Kuuba kävi todella syvällä 90-luvun taitteen jälkeen. Amerikan kauppasaarto on Kuuballe kova koettelemus ja heillä täytyy olla paljon sisua sillä silti Kuubassa on yhä kehitysmaiden korkein keski-ikä ja lukutaitoaste korkeampi kuin Yhdysvalloissa.

      Miksi Yhdysvaltoja ei painosteta Kauppasaarron purulle jolle ei ole mitään oikeutusta.

      • Zede

        Ei sitä jenkkilää kukaan uskalla painostaa. Saati se siitä välittäisi.


      • Juanita Banana
        Zede kirjoitti:

        Ei sitä jenkkilää kukaan uskalla painostaa. Saati se siitä välittäisi.

        YK on tuominnut kauppasaarron moneen kertaan, mutta mitäpä sellainen julkilausuma painaa. Luultavasti kauppasaarto pitää Fidelin vallassa. Kun Fidelistä aika jättää, tulee Kuubasta jälleen USA:n bordelli; sääli


      • kuubahan
        Juanita Banana kirjoitti:

        YK on tuominnut kauppasaarron moneen kertaan, mutta mitäpä sellainen julkilausuma painaa. Luultavasti kauppasaarto pitää Fidelin vallassa. Kun Fidelistä aika jättää, tulee Kuubasta jälleen USA:n bordelli; sääli

        on tällä hetkellä kaikkien muiden paitsi jenkkien bordelli.

        Tai oli ainakin v.96...


      • kuuppa
        kuubahan kirjoitti:

        on tällä hetkellä kaikkien muiden paitsi jenkkien bordelli.

        Tai oli ainakin v.96...

        Aika loukkaavasti ja aliarvioivasti sanottu. Kannattanee pyöriä muuallakin kuin Maleconilla, Vanhassa Havannassa ja hotellien edessä jos haluaa nähdä oikeaa Kuubaa... Onkohan täälläkään kukaan käynyt niissä kaupunginosissa missä suurin osa kuubalaisista oikeasti asuu?


    • kuuppa

      Niinpä. Suomi on yksi terveydenhuollon ja esim. vanhustenhoidon mallimaita maailmalla. Kehuuko joku suomalainen silti meidän olojamme? Itse olen kuullut vain valitusta ja narinaa epäkohdista.

      Jos haluat oppia enemmän oikeasti räikeistä epäkohdista yhteiskunnassa, niin matkustapa huviksesi vaikka Nicaraguaan, Haitiin, Guatemalaan tai muihin Kuuban naapurimaihin!

      • siis häh

        siis kuulinko minä oikein!!!! siis suomi mallimaita!!! siis mistä siitä et ne prii poliklinikka maksua joka pikku käynnistä ja että sitä joutuu odottelemaan tuntitolkulla aina vuoroaan!!! tiedäthän sä hölö että suomessa on enemmän aidsia kuin kuubassa!!! ja kuubassa lapsikuolleisuus on yksi pienimmistä koko maailmassa!! suomi ei ole ihan kärjessä siinäkään!! ja jos se ei olisi näitten sinun mukaan niin surkean terveydenhuollon takia niin ei teilläkään olisi hepatiitti rokotetta saatavilla sillä arvaa ketkä keski sen noh kuubalaiset....!!!!! ottaisit vähän selvää ennen kun puhut!!! en tosin sano et suomessa siis ollaan pohjalukemissa mut ei se nyt kuuban verrattuna mikä ylivoimaisen hyvä ole...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2214
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1448
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1055
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe