Kaksi kolaria - aivovammako?

hermostunut

Minä olen parikymppinen tyttö, ja olen ollut mukana kahdessa autokolarissa kahden vuoden aikana.

Ensimmäinen tapahtui vuoden 2004 loppupuolella. Lähestyin autollani risteystä (minulla väistövelvollisuus), näin kuinka se pirhanan auto lähestyi vasemmalta, mutta kaarsin kuitenkin ulos. Ajattelin että ehtisin, mutta ei. Iso kaupunkimaasturi törmäsi minun pikkuauton vasempaan kylkeen, ajoi ehkä jotain 30 - 40 km/h. Minun pää nytkähti eteenpäin törmäyksen voimasta muttei osunut rattiin tai muuhun.
Selvitettiin korvausasiat, jne. Ajoin kotiin "tokkurassa" ja koko päivän olin järkyttynyt ja sekava.
En ikinä mennyt sairaalaan.


Toinen kolari tapahtui viime kesänä (2005). Olin autojonossa ajamassa kaupunkiin, vauhtia reippaat 80. Edessä oleva auto jarrutti yhtäkkiä kovaa, aikoi käänytä vasemmalle mutta piti väistää edestä tulevia. Minä ehdin nippa nappa pysähtyä ilman pellinrytinää, mutta takaa tuleva rämähti takapuskuriin, hänellä vauhtia ehkä 40 km/h.
Ja taas nytkähti pää kovalla voimalla eteenpäin. Eikä sairaalaan menty.


Nyt pelottaa että minulla on jokin aivovamma. Ensin ajatus tuli mieleen kun näin TV:stä dokkarin. Siinä sanottiin että jo pienten nopeuksien kolareissa aivot litistyvät kallon etuosan koviin "karikkoihin".
Olen lukenut aivovammoista netissä, ja monet kohdat tuntuvat täsmäävän.

Tässä minun oireita:
-muistivaikeuksia (unohdan tehtäviä, postittaa kirjeitä jne)
-vaikeuksia sanojen muistamisessa. Sana on "kielen päällä", voin kysyä jotain asiaa kaksi kertaa, lukihäiriöoireita (monia huomaamattomia kirjoitusvirhettä esim. koulutehtävissä)
-Itken helpommin/olen alakuloinen. Olen väsynyt. Vihapuuskani ovat voimakkaampia.
-Keskittymiskyky on huonompi. Olen myös huonompi tekemään päätöksiä.

Joo, tiedän, nuo oireet voivat johtua melkein mistä vain.

Näiden sivujen tekstit täsmäävät minuun 80 - 90%:n tarkkuudella:
http://www.tbiguide.com/angerdepress.html
http://www.tbiguide.com/wordfinding.html

Tässä vastasin kahdeksaan kohtaan "Yes":
http://www.tbiguide.com/indicators.html


Pitäisikö hakeutua lääkärille?

7

2152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taikka 81

      Nuo oireet todennäköisesti liittyvät onnettomuuteesi sillä tunnen kaksi vastaavanlaista tapausta tässä niistä.

      - 8 vuotias tyttö istui takapenkillä turvavyössä sekä korokkeella kun kylkeen ajettiin 40 km/ t hän kolautti pään auton kylkeen ja on kärsinyt kuvaamasi kaltaisista vaivoista.

      -17 vuotias neitonen törmäsi mopolla autoon ja lensi katuun saaden kovan tällin jonka seurauksena kypäräkin halkesi.Myös hänellä on tuonlaisia vaivoja ollut sen jälkeen.

      Näissä tapauksissa jotka tunnen he elävät lähes normaalia elämää eivätkä anna vaivojen häiritä elämää,ikävintä on kun koulussa kaverit mollaa kun järki ei aina juokse niin sujuvasti,ja sattuu kiusallisia tilanteita joissa tulee käyttäydyttyä tyhmästi.
      -

    • hakeutua..

      ..lääkärille.
      Kerro kaikki oireesi, kirjoita vaikka paperille, jos et siellä muista kaikkea. Ja tietysti nää kolarijutut.

      Jos lääkäri ei ehdota niskan taivutuskuvia (röntgenissä), ehdota itse. Tän tyyppisissä kolareissa voi tulla niskavaurio, joka ei näy suoraan otetussa kuvassa.

      Mulla löydettiin vaurio vuosia liian myöhään kun otettiin vain tavalliset kuvat, ennenkun fysiatri keksi nää taivutuskuvat.

      Toki noi oireet voi johtua mistä tahansa muustakin mitä kolarit aiheutti, mutta lääkärille kyllä pitäis mennä. Vaadi tutkimuksia jos aikoo vaan pillereitä määrätä.

      • Ronja

        Miksi ihmeessä et mennyt lääkäriin kolareiden jälkeen? Kyllä aina tuollaisissa tilanteissa pitäisi haeutua hoitoon ja varmistaa, että mitään ei ole tapahtunut.


    • kolaroinut itsekin

      Sinun pitäisi hakeutua lääkäriin. Olisi pitänyt käydä tarkistuksissa jo kolareiden tapahduttua. Turhaan sinä pohdit näitä oireitasi täällä netissä. Voihan sinulla olla posttraumaattinen Onnettomuuden jälkeinen) kriisireaktio. Sekin pitää hoitaa ja voidaan hoitaa.

      Jos sinulla on aivovamma, olisi sinulla ehkä päänsärkyä, näköhäiriöitä, kaksoiskuvia, huimausta. Poikkeuksiakin on ja oireilu voi olla moninaista. Käväise lääkärissä niin pääset miettimään muita mukavampia asioita. Olet nuori ja elämä on edessäsi. Turha vaivata päätään asioilla, jotka voidaan tutkia. Kerää voimasi ja mene vaikka aluksi terveyskeskukseen. Sieltä pääset lähetteellä neurologille ja hän tekee sinulle tutkimuksia.

    • ADD-tyttö

      Kuvailemasi oireet kuulostavat minusta siltä, että aivojen etuosassa sijaitsevissa otsalohkoissa voisi olla jotain häikkää. Vaikka aivoissa ei voidakaan paikantaa täsmällisiä, tietyistä toiminnoista vastaavia alueita, nuo kohdat liittyvät juuri toiminnanohjaukseen, tarkkaavaisuuden ja vireystilan säätelyyn sekä tietynlaiseen itsekontrolliin. Mainitut toiminnot ovat ns. korkeatasoisia, eli nimenomaan meille kehittyneille nisäkkäille ;) tyypillisiä, ja varsin herkkiä häiriintymään melko kevyestäkin tällistä. Tietenkin psyykkisilläkin tekijöillä (esim. posttraumaattinen stressireaktio) voi olla osansa asioihin.

      Lääkäri ei tietenkään voi korjata vauriota, mutta jos ja kun oireet sinua mietityttävät, miksi et hakeutuisi tarkistuttamaan asiaa? Voit päästä esim. neuropsykologin arvioon, jolloin saat käsitystä siitä, liittyvätkö kokemasi oireet päähän kohdistuneisiin iskuihin. Mikäli näin on, voidaan miettiä joko kuntouttavia toimenpiteitä, tai voit saada ihan vaan neuvoja ja elämää helpottavia vinkkejä arkielämän hallintaan :).

      • maquta

        itse olen ollut 4 kolarissa - niistä jäi pysyvä vaurio otsalohkoihin - asia selvisi pään magneettikuvassa ja jouduin oikopäätä pysyvästi myös työkyvyttömyyseläkkeelle koska katsottiin etten voi oireilla selvitä töistä - muisti pätki, eksyilin, unohtelin, kaikki /// meni tosi vaikeaksi.
        eli kun päähän sattuu pitää aina mennä terveyskeskukseen - a i n a.


      • semmoista

        Aivot hakevat parhaiten uusia yhteyksiä tuhoutuneiden tilalle noin vuoteen asti tapahtumasta, nopeiten ensimmäisten kuukausien ajan, mutta myöhemminkin hoitoon hakeutumisen on todettu tuottavan tuloksia. Kuntoutus edistää näiden yhteyksien muodostumista kuten kaikenlainen aivojumppa ja toiminnallisuus itsekin tehtynä. Kunnalliset resurssit ovat vajavaiset ja hoitoa pitää osata vaatia valitettavan usein.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe