RFA nenäoperaatio

*****

onko kenelläkään kokemusta rfa -nimisestä nenäoperaatiosta jossa nenän sisälle poltetaan 100 asteessa palovamma (jotta olisi helpompi hengittää)? ei varsinaisesti siis ole leikkaus mutta en löytänyt sopivampaakaan palstaa täältä...

olen menossa tällaiseen operaatioon muutaman viikon kuluttua ja haluaisin kuulla ihmisten kokemuksia itse toimenpiteestä sekä elämästä sen jälkeen. sattuiko? kuinka kauan toipuminen kesti? sairaslomaa ei kuulemma tarvita mutta onko nenä käytännössä kunnossa jo seuraavana päivänä? auttoiko toimenpide?

kaverin isälle on tehty tällainen ja se väitti että teki todella kipeää... toisaalta lääkäri taas hehkutti kuinka helppo ja nopea toimenpide se on eikä satu yhtään...

17

3041

  Vastaukset

  • Minulle tehtiin tuota kuumennushoitoa pari kuukautta sitten. Se on vähän niin kuin poskionteloiden punkteeraus mutta vähän epämiellyttävämpi. Minusta siinä pahinta oli puudutusaine jota valui niuluun ja se maistui tosi pahalle ja puudutti samalla myös nielun ja osittain myös suun ja kielen. Veden kanssa siinä ei lotrata punkteeraukseen verrattuna vaan siinä työnnetään tinakolvintapainen laite punktioneulan tapaan poskiontelon seinämästä "nenänreiästä" sisään ja sillä operoidaan hetki. Toimenpide on nopeasti ohi mutta ei se mikään miellyttävä ole mutta ei niin kauhean pahakaan. Mielestäni ainakin toimenpidepäivä ja seuraava olisi kohtuullista kirjoittaa sairaslomaa.

   • miltä se operointi tuntui vai tunsitko yhtään mitään? tunsitko siis niitä vehkeitä nenässäsi lainkaan vai näitkö ne ainoastaan? sattua sen ei tietenkään pitäisi mutta minua ei ole koskaan ennen puudutettu, leikelty tai mitään vastaavaa joten ehkä hermoilen turhia, ei vain ole mitään kokemusta sairaaloista (siis jotain verikoetta ja perustarkastuksia lukuunottamatta) joten hiukan jännittää... :)

    lääkäri sanoi että samana iltana voi syödä yhden tai pari buranaa jos siltä tuntuu, söitkö sinä? tai söitkö vielä seuraavana päivänä? olen melko herkkä ja vetelen niitä buranoita aina kuukautistenkin aikana joku 2-4 päivää noin 6h välein.

    kuinka kauan kestää että puudutus lakkaa? saitko syödä ja juoda normaalisti ennen ja jälkeen operaation vai oliko siinä jotain rajoituksia?

    onko nenäsi ollut nyt kunnossa? huomasitko huomattavaa eroa siihen verrattuna millainen se oli ennen operointia?


   • ...... kirjoitti:

    miltä se operointi tuntui vai tunsitko yhtään mitään? tunsitko siis niitä vehkeitä nenässäsi lainkaan vai näitkö ne ainoastaan? sattua sen ei tietenkään pitäisi mutta minua ei ole koskaan ennen puudutettu, leikelty tai mitään vastaavaa joten ehkä hermoilen turhia, ei vain ole mitään kokemusta sairaaloista (siis jotain verikoetta ja perustarkastuksia lukuunottamatta) joten hiukan jännittää... :)

    lääkäri sanoi että samana iltana voi syödä yhden tai pari buranaa jos siltä tuntuu, söitkö sinä? tai söitkö vielä seuraavana päivänä? olen melko herkkä ja vetelen niitä buranoita aina kuukautistenkin aikana joku 2-4 päivää noin 6h välein.

    kuinka kauan kestää että puudutus lakkaa? saitko syödä ja juoda normaalisti ennen ja jälkeen operaation vai oliko siinä jotain rajoituksia?

    onko nenäsi ollut nyt kunnossa? huomasitko huomattavaa eroa siihen verrattuna millainen se oli ennen operointia?

    Operointi ei oikeastaan sattunut mutta kyllä siinä jotain tuntui.

    Muistaakseni söin buranaa illalla leikkauksen jälkeen. Leikkaus sinällään ei aiheuttanut kipua vaan minusta sen ikävän tunteen aiheitti lähinnä se puudutusaine.

    Puudutus lakkaa varmaan parissa tunnissa mutta minusta nenä ja niulu oli ikävän tuntuinen vielä seuraavanakin päivänä. Söin normaalisti sekä ennen että jälkeen operaation. Vaivat tosiaankin olivat niin pieniä ettei se syömiseen vaikuttanut.

    En ole huomannut suurta eroa leikkauksen jälkeen. Ehkä ilma kulkee vähän paremmin läpi. Minulle tuli heti operaation jälkeen melko ärhäkkä poskiontelontulehdus joka vaati parikin antibioottikuuria. Tämä tulehdus varmaan johtui siitä nenän ronkkimisesta.


   • Minulle tehtiin just 8,02,,2018 ja aika oli kli:9,00 piti olla paikalla. Sitten laitettiin nenääni sellaiset jotku piikit molempiin sieraimiin ja olivat puudutuspiikit ja sitten istuin käytävällä ainakin 20 min. ja sen jälkeen ,alettiin tekemään tätä operaatiota. Kyllä jotenkin tuntui aikas pahalta ja sattui vähän myöskin ja kesti ainakinyli puoli tuntia tämä operaatio.Minun käskettiin odotella taas sellaisessa huoneessa jossa oli sänky ja sanottiin oikaise siihen jos on huono ??? Sairaanhoitaja kyllä toi minut siihen ja kävi välillä katsomassa voitiani!Ja mieheni oli myöskin siinä huoneessa kanssani.Ei tosiaankaan ollut miellyttävä toimenpide?? Toivotaan että auttaa myöskin jotain.Sitten määräsi lääkäri jotain Dymista suihketta ja apteekista saa hakea ja myöskinA-Vita Plus nenäsumutetta kostutukseen kaksi kertaa päivässä 2-Suihketta päivässä ja Dymistaa Suihke molempiin sieraimiin myöskin kasi kertaa , mutta yksi suihke vaan molempiin sieraimiin. Olen hyvin allerginen monille aineille,siitepölylle ja kissoille ja eräille lääkkeillekin. Jotka tekevät huonon olon. En kyllä toista kertaa menisi ,mutta toivotaan että tämä auttaa minua.Säkylääkettä käskettiin ottaa jos on tarvis.


  • Itselle tehtiin juuri tänään nenään RFA eli lämpökäsittely. Koko operaatio oli tosiaan puudutuksia myöten 5 minuutissa ohi. Aluksi puudutettiin limakalvo spraylla ja sitten piikillä. Puudus ei sattunut juuri ollenkaan. Inhottavinta oli kuitenkin kovat sydämentykytykset ja siitä johtuva erittäin huono olo, jonka adrenaliinia sisältävä puudutusaine aiheutti. Se oli kuitenkin ohi parissa minuutissa. Puudutusainetta valui myös nieluun, joka siinä samassa puutui myös. Se oli varsin inhottava fiilis, kun ei pystynyt kunnolla nielemään ja tuntui kuin kurkussa olisi golfpallo. Itse lämpökäsittely ei sattunut ollenkaan.

   Kaikin puolin nopea, vaivaton ja yksinkertainen operaation, toivottavasti myös on jotain hyötyä. Kuulemma 2-3 kuukautta voi jopa mennä, että alkaa huomaamaan eron. Joten nyt sitten odottelemaan.

  • Noin tunti sitten sain RFA käsittelyhoidon Hyvinkään sairaalassa suu-, korva- ja nenäklinikalla.

   Toimenpide oli nopea, kivuton ja palvelu oli erinomaista.

   Toimenpide aloitetaan antamalla särkylääke ja hoitaja kertoo mitä pian tulevassa hoitotapahtumassa tulee tapahtumaan.

   Lääkäri otti minut vastaan ja kertoi mitä hän tulee tekemään ja kysyi onko minulla jonkinlaisia kysymyksiä tulevasta operaatiosta. Kysyin esimerkiksi miten tämä vaikuttaa hajuaistiini tai, että onko jotain mikä olisi hyvä tietää? Lääkäri oli erittäin pätevä ja asiantunija, hän selitti paljon asioita, - (Ei vaikuta hajuaistiin, eikä tulevaan arkeen).

   Ensin sumutetaan yhteen tai kahteen sieraimeen puuduttavaa ainetta, riippuen tarviiko kumpikin puoli hoitoa. Puudutus sumute tuntuu hiukan epämielyttävältä ja lääkäri sanoi, että se voisi valua kurkkuun ja tuntuisi, kuin ei pystyisi kunnolla nielemään, mutta henkilökohtaisesti en tuntenut tälläistä vaikutusta. Sumute pysyi nenässä ja kurkkuni ei kokenut puutumistä, mitä nyt aivan todella lievää toisenpuoleista kasvojen puutumista.

   Sumute puudutuksen jälkeen laitetaan esiliina ylle, joka suojaa verenvuodon nenästä tippuvan vaatteille (oli muuten tyylikäs - peilailin itseäni).

   Tämän jälkeen minut laitettiin makaamaan selälleen sängylle ja lääkäri hoitajan kanssa asetteli pääni sivusuuntaisesti ja laittoi nenäsieraimen leventäjän (ei tunnetta) jonka jälkeen vielä jonkinlaisen puudutuspiikin (Joka ei tuntunut enkä nähnyt mitään).

   Jatkuvasti minulta kyseltiin tuntuuko miltään ja totesin, että ei.

   Toisen puudutuksen jälkeen pian alettiin hoitamaan nenän sisäpintaa hoitovälineillä. en haistanut mitään ja ensimmäisen sieraimen kohdalla ei kurkkuun valunut mitään vaikka tästä varoiteltiin, että jotain sinne voisi mennä ja että saa niellä vapaasti hoitotoimenpiteen aikana, eikä se olisi vaarallista.

   Ensimmäisen sieraimen hoito kesti todella vähän aikaa alle minuutin. Aina kun jonkinlainen piikki laitettiin sisään hoitaja laski sekunteja n. 7 sekuntia, jonka jälkeen valittiin uusi kohde ja sama toimenpide 7 sekuntia paikoillaan jne. Kun 7 sekuntia oli laskettu 4-7 kertaa oli toinen sierain hoidettu. Ensimmäisen hoidon jälkeen sain nousta istumaan ja hoitaja ojensi minulle paperia johon sain niistää. Yllätyin kuinka paljon nenästä vuosi verta. En siis ole tottunut aikaisempiin nenäverenvuotoihin.

   Sama toimenpide tehtiin toisellekin puolelle yhtä kivuttomasti ja nopeasti, juttelimme toimenpiteen yhteydessä lääkärin kanssa ja aluksi unohdin hengittää, koska pelkäsin tilannetta niin paljon. Suu vaan rohkeasti auki ja rauhallista hengitystä koko tapahtuman ajan, puhuminenkin olisi tällöin luonnistunut paremmin.

   Tämän nopean toisen toimenpiteen jälkeen sain niistellä nenääni ja sain tupon paperia ja minua pyydettiin vielä jäämään odotustilaan hetkeksi, ennen kuin sairaanhoitaja kutsui minut jälkitarkastukseen ja antoi jälkihoito-ohjeet.

   Erinomaista palvelua, henkilökohtaisesti täysin kivuton, (lääkäri sanoi, että toisilla voidaan tehdä puudutus useamminkin), - aivan turhaan pelkäsin ja unohdin suun kautta hengittämisen. Kolmen kuukauden päästä pitäisi hoitotuloksia nähdä.

   Mutta edelleen erittäin paljon kiitoksia Hyvinkään Sairaalan Henkilökunnalle toimenpiteestä.

   Kiitos.

  • Tunti sitten tehtynä... Puudutepiikit ilman esisuihkepuudutuksia oli kivuliain tapahtuma prosessissa. Adrenaliinit eivät puuduta, vaan supistavat verisuonia. Ilkeänkuuloinen rutina kävi, kun RFA-laitteella nenäkuorikkoja operoitiin ja verta tulla tuprusi, mutta ei tehnyt kuitenkaan kipeää. Operaatio oli ohi tosiaan 10 minuutissa, jonka jälkeen hoitsuilta sai jäätelöä ja kotiohjeet. Turhaa jännitin.

  • Minulla ilmeisesti vaikutus jäi vähäiseksi, koska toimenpide osui limakalvon päällä olleeseen polyyppikerrokseen. Toisesta sieraimesta tuli pientä rupea parin kuukauden päästä.

  • Edelleen kuulisin kokemuksia. Mitä hyötyä tai haittaa ollut? Nyt kun operaatioista on jo pidempi aika. Minulle operaatio tulossa, en kestä nähdä verta ja koko operaatio pelottaa aivan hirveästi!!!

  • Oon menossa huomenna ja jännittää!!

  • Olen huhtikuussa menossa leikkaukseen, jossa oikaistaan nenää, tehdään RFA ja suurennetaan poskiontelon reikää. Osaisko joku sanoa suunnilleen, minkä mittainen sairasloma on tuollaisen operation jälkeen?

  • Oli äsken Töölön Mehiläisessä RFA- hoidossa.

   Homma kesti kokonaisuudessaan 10 minuuttia ja tehtiin siis kummallekin puolelle.

   Hoito oli täysin kivuton, mutta itseä olisi helpottanut pari tietoa ennen toimenpidettä:

   - tosiaan, se puudutusaineen adrenaliini aiheuttaa sydämentykytyksiä. Luulin sitä aluksi omaksi jännitykseksi ja se vähän säikäytti.

   - puudutusainetta valui hieman kurkkuun. Tämä puudutti nielua enkä tajunnut tätä aluksi. Tuntui oudolta ja kannattaa ennemmin sylkeä kaikki syljet ulos heti toimeenpiteen jälkeen kuin yrittää nielaista. Mutta ei sen kummempaa siinäkään.

   - pikkasen käryä siinä tulee, kun nenää kuumennellaan. Mitään ei tunnu, mutta kerran piti savut puhaltaa nenästä pois kun en jännitykseltä muistanut hengittää :)

   - itseltäni vielä rusauteltiin nenäkanavia isommiksi toimenpiteen puudutuksilla. Ei tuntunut taaskaan mitään ja vain pientä rutinaa kuului.

   - vaikka nenä on turvoksissa tuntuu kanavat valtavilta jo nyt. Ero on huomattava, saatika sitten kun turvotus on laskenut.

   Jännitti kyllä, mutta kannatti käydä. Jälkikäteen voin sanoa että jännitin turhaan. Ei kipuja ja vain pientä verenvuotoa.

  • Tulossa on itelläki ja haluaisin tosiaan tietä onko kellään ollut apua tukkoisuuteen!

   Pelottaa....

   • Ja kaiken kukkuraksi täytyy ottaa vauva (kohta jo taapero) mukaan kun ei ole hoitajaa tietenkään.... mitenhän sekään edes onnistuu


   • Minulle tehtiin tämä toimenpide 2,5 kuukautta sitten ja omasta puolestani voin suositella. Lääkäri ja hoitaja kertoivat hyvin prosessista, mutta unohtivat mainita tuosta nielun puutumisesta ja se hiukan pelästytti , mutta muuten jäi ihan positiivinen kuva prosessista ja toimenpiteestä.

    Nenä on nyt pääsääntöisesti auki ja toimii jo kutakuinkin normaalisti. Käytän kosteuttavaa nenäsuihketta päivittäin ja Bepanthen (emulsio) tai rypsiöljyä tarvittaessa limakalvojen hoitoon. Olen tehnyt myös kodin tuoksu- ja kemikaali 'saneerauksen', sillä niilä oli ainakin omalla kohdalla oma osuutensa nenän tukkoisuuteen.


  • Sain ajan helmikuulle kyseiseen toimenpiteeseen.
   Ensin tehdään tämä ja jos ei auta niin joudun leikkaukseen.
   Onko kenelläkään kokemuksia että toimenpide olisi auttanut vielä parin vuoden päästä tukkoisuuteen ja kuorsaukseen?
   Tässä mietin kannattaako mennä vai suoraan leikkaukseen..

  • Hei, onko kukaan ollut tässä yksityisellä puolella? Mitä maksoi? Nyt koronan takia julkisen puolen hoito on siirretty.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  • Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi tietoturvan ohi? Miljoonat ei auta, kun tietävät mitä tuskaa uhreille koituu vuodosta.

   176
  • Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmastointi voi olla pelkän sähköluukun varassa.

   479
  • Stefu otti eron raskaasti

   Stefu on ottanut eron sofiasta raskaasti. Biletys on lähtenyt käsistä. Kuulemma biletetään suurin osa viikkoa ja selviä päiviä saattaa olla viikossa vaan pari. Ei ihme ettei terveellistä elämää elävä Sofia jaksanut tuollaista menoa. Naapurit on alkanu valittaa yön yli kestävistä bileistä koska ääni kantautuu ympäröiviin taloihin hyvin. Toivotaan että Stefu toipuu erosta ja ryhdistäytyy. Sofia jätti oven auki yhteenpaluulle mutta sitä ei varmasti tapahdu jos stefu jatkaa tuohon malliin.

   71

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   176
   6259
  2. Vastaamoon tehty ehkä kaksi tietomurtoa - kertoo Yle.

   https://yle.fi/uutiset/3-11612331 Tietoa tihkutetaan tipoittain. Uutta katastrofia pukkaa Vastaamon osalta. Eiliseen asti kyse oli vain yhdestä hakker
   Maailman menoa
   351
   5082
  3. Autoilun päästöt

   Hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006698934.html Liikenteen päästöt ei
   Maailman menoa
   378
   1593