Adoptiolapsi = Maahanmuuttaja?

Mangomeloni

Luin Antti Kivivallin blogia, missä hän pohtii Pikku Xing -kirjaa sekä adoptiolasten asemaa. Kivivalli on sitä mieltä, että adoptiolapset eivät ole maahanmuuttajia. Hän on myös sitä mieltä, että adoptiolapset ovat suomalaisia eivätkä esim. suomalais-kiinalaisia tai kiinalais-suomalaisia.

Olen itsekin adoptioäiti. Adoptoimme aikoinaan 6-vuotiaan lapsen, joka on alusta lähtien osallistunut mm. maahanmuuttajien esikouluun sekä kotikielen opetukseen. Nyt adoptiolapsemme on murrosikäinen. Äidinkieleksi hänelle on merkitty suomi ja hän on käynyt koulunsa suomeksi kotikielen tunteja (nyt 3h viikossa) lukuunottamatta. Tällä hetkellä lapsemme on mielestään suomalainen, syntymämaalainen ja maahanmuuttaja. Hän siis yhdistää itseensä kaikki nämä määritelmät. Adoption vuoksi hänellä on tietenkin Suomen kansalaisuus eikä hänellä enää ole syntymämaansa kansalaisuutta.

Mielestäni rakas adoptiolapsemme on maahanmuuttaja. Maahanmuuttaja-termiin ei mielestäni sisälly mitään negatiivista kuten joidenkin ihmisten mielestä liittyy. Lapsemme eli ensimmäiset 6 vuotta eri maassa, jonka kielen ja kulttuurin hän oli siihen mennessä vahvasti omaksunut. Olemme pyrkineet tukemaan hänen alkuperäiskielen ja -kulttuurin säilymistä osana häntä myös täällä Suomessa. Täällä hän on tietysti omaksunut myös suomen kielen ja kulttuurin. Lapsemme muutti Suomeen ilman biologista perhettään. Samoin Suomeen tulee jatkuvasti muitakin alaikäisiä maahanmuuttajia ilman sukulaisiaan. Mikä tekee heistä maahanmuuttajia ja adoptiolapsista suomalaisia? Lapsemme on maahantulostaan asti asunut suomalaisessa perheessämme ja ollut juridisestikin suomalainen, mutta tämä ei poista hänen menneisyyttään syntymämaassaan. Itse asiassa vasta aika vähän aikaa sitten elimme sen päivän, jolloin lapsemme oli asunut Suomessa yhtä pitkän ajan kuin syntymämaassaan.

Kivivallin 3-5-vuotiaina Suomeen tulleet adoptiolapset eivät ilmeisesti ole maahanmuuttajia, mutta halusin tuoda esiin sen, että osa adoptiolapsista kokee itsensä ainakin jollain tavalla maahanmuuttajiksi. Minusta olisi mukavaa, jos muutkin adoption kanssa tekemisissä olevat ottaisivat kantaa siihen, ovatko adoptiolapset maahanmuuttajia.

Kivivallin ajatuksia tästä löydät hänen blogistaan (15. joulukuuta) http://kivivalli.blogspot.com/2005_12_01_kivivalli_archive.html

7

1093

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miina

      Adoptiolapsi on maahanmuuttaja, jos hän tulee Suomeen isompana opittuaan jo äidinkielensä ja alkuperäismaansa kulttuurin. Jos lapsi tulee vauvaikäisenä hän on vain Suomeen ulkomailta adoptoitu, mutta ei maahanmuuttaja.

    • Tyyne Järvelä

      Maahanmuuttajiksi sanotaan kaikkia tiettyyn maahan muuttaneita ihmisiä. Maahanmuuttajia ovat siirtolaiset, paluumuuttajat, pakolaiset ja turvapaikanhakijat.

      Minunkaan mielestäni adoptiolapsemme eivät ole maahanmuuttajia. He eivät myöskään enää nykyisin tule maahan ilman vanhempia - joskus takavuosina lapsilla oli saattaja - vaan vanhempiensa kanssa yleensä adoption vahvistamisen jälkeen. Minusta he ovat suomalaisia, joskin usein valtaväestöstä ulkonäöltään poikkeavia.Syntymämaata ei kuitenkaan tarvitse unohtaa, mutta ainakaan me emme ole pystyneet kasvattamaan lapsiamme hänen syntymämaansa tapojen mukaissesti.

      Mutta koska ympäristö pitää adoptiolapsia maahanmuuttajana, olemme sen ympäristölle suoneet. Ja aivan itsekkäästi siksi, että maahanmuuttajilla on oikeus kotikielen opetukseen sekä suomi toisena kielenä opetukseen. Vaikka lastemme äidinkieli on suomi eikä kotikielenä puhuta hänen syntymämaansa kieltä, ajattellaan esim. koulusa näin. Tämän edun olemme ottaneet vastaan; yhteiskunta tukee heidän syntymämaansa kielen ylläpitoa ja suo heille yksilöllistä opetusta äidinkielessä ja kirjallisuudessa.

      Tyyne Järvelä

    • Antti Kivivalli

      Jos alkuperäinen kommentti olisi kirjoitettu sinne blogiin, missä Kivivallin kirjoituskin on, niin olisin ehkä huomannut sen nopeammin... nyt tämä putkahti kuuden vuoden jälkeen nettihaulla eteeni...

      Toivottavasti kaikki jutun lukeneet ovat lukeneet myös blogikirjoitukseni, sillä en toki kirjoita siellä olevani "sitä mieltä, että adoptiolapset eivät ole maahanmuuttajia".

      Teknisesti kaikki maahan muuttavat ovat maahanmuuttajia, joten sikäli adoptiolapset ovat maahanmuuttajia.

      Kirjoitan alkuperäisessä blogikirjoituksessani maahanmuuttajista vain kerran, kohdassa "nyt oli kyse adoptiolapsista, ei aikuisista eikä edes maahanmuuttajalapsista, joilla perhe tavallisesi ylläpitää yhteyttä toiseen kulttuuriin".

      Tarkoitan siis maahanmuuttajalapsilla aikuisten maahanmuuttajien lapsia, joilla on kotikieli muu kuin suomi ja yhteys vanhempien kulttuuriin suoraan vanhempien kautta. Adoptiolapsilla näin ei ole.

      Keskustelua voi edelleenkin jatkaa siellä blogissani, nämä asiat eivät ole ratkaisevasti muuttuneet kuudessa vuodessa - tai jos ovat, niin siitäkin kannattaa kirjoittaa. :-)

    • dfsd

      Ei ole maahanmuuttajia
      Adolapsi ei itsenäisesti muuta vieraaseen maahan. Joten hän ei ole maahanmuuttaja.
      Suomalainen perhe hakee hänet 'kotiin'. Perhe ei ole maahanmuutaja perhe.

      • kun sade lyö ikkunaa

        Teknisesti toki jokainen kansainvälisessä adoptiossa maata vaihtanut lapsi on uudessa maassaan maahanmuuttaja.

        Jos vain aikuiset ovat maahanmuuttajia, niin mitä ovat aikuisten maahanmuuttajien uuteen maahan vanhempiensa mukana muuttavat lapset. Kyllä, hekin ovat maahanmuuttajia.

        Aivan totta on tietenkin, että adoptioperhe ei ole sama asia kuin maahanmuuttajaperhe, vaikka yhtäläisyyksiä onkin. Joskus ongelmia tulee siitä, että ei ymmärretä lapsen asuvan nyt uudessa maassa, että hän on maahanmuuttaja. Joskus ongelmia tulee siitä, että kuvitellaan adoptiolapsen tilanteen esim. kielen osaamisen ja oppimisen kannalta olevan täysin samanlainen kuin alkperäisen maan kieltä puhuvassa maahanmuuttajaperheessä.


      • Huhhuhhuh

        Hae nyt jo jotain hoitoa!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe