Änkyttävä

lapsi

Hei! Meidän 2,5 vuotias poikamme alkoi änkyttää kolme viikkoa sitten ilman mitään syytä. Poikamme on puhunut vuoden ikäisestä, mutta edelleen jotkin kirjaimet puuttuvat puheesta kuten esim r,s. Ainut mikä oli poikkeavaa ennen änkytyksen alkua, niin poikamme ei halunnu ruveta päiväunille,vaan itki tunnin ennenkuin asettui nukkumaan ja tämän jäleen hän alkoi änkyttämään. Poikamme änkyttää tai hakee sanoja ja ei niinkuin saisi tuotettua puhetta niin nopeasti kuin haluaisi. Kannattaako tästä huolestua, mitä asian eteen vois tehdä.Emme reagoi poikamme änkytykseen, vaan annamme hänen yrittää sanoa asiansa rauhassa, katsomme poikaamme silmiin hänen puhuessaan ja rauhoittelemme häntä jos ei saa tuotettua jotain sanaa. Toisinaam poika ei änkytä juuri ollenkaan, mutta jos tulee jonkinlainen itkukohtaus tms niin herättyään tuntuisi änkyttävän enemmän. Mieheni syyttää asiasta minua ja koko asia kiristää nyt perheemme välejä... Auttakaa eihän tämä jää pysyväksi ja mitä teemme?!

9

8405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Melli

      Mene ihmeessä neuvolaan ja pyydä lähete puheterapiaan, ottavat jo näinkin pieniä sinne. Omalle tyttärelleni olen juuri parin viikon päästä pyytämästä tätä (3v) kun puheterapeutti kehoitti asiaan.

      • äiti

        Hei huolestunut äiti!
        Syy ei missään nimessä ole sinun!
        Meillä on 2 tyttöä 5 ja 6-vuotiaat.
        Molemmat käyvät puheterapiassa vanhempi 3 vuotiaasta lähtien nuorempi on nyt käynyt vuoden.
        Neuvolasta laittavat lähetteen en tiedä missä päin suomea asutte mutta täällä Tampereella saimme jonottaa n.5kk.
        Kaikki järjestyy usko pois!!
        Keväisin? Terveisin:Äiti


    • Melli

      Lapsen änkytys ei ole vanhempien vika, sitä vain tapahtuu. Muutama neuvo teille. Pysykää rauhallisina , menkää lapsen tasolle ja katsotte silmiin lapsen puhuessa ja antakaa hänen sanoa rauhassa asiansa, toistakaa perässä rauhallisesti änkytetty sana ja muuten älkää huomioiko tätä asiaa, koska muuten voitte tehdä vain hallaa hänelle. useimmiten änkytys häviää lapsen kasvaessa ja saadessa apua terapiasta. Ottakaa rauhassa ja älkää syytelkö toisianne, se ei ole lapsen edun mukaista, eikä myödkään kummankaan vika! Niin, ja tehkää tilanteet, jolloin lapsi puhuu rauhallisiksi jotta hän saa rauhassa puhua ja hän huomaa, että häntä kuunnellaan, ainakin tyttäreni kohdalla hän saattaa jopa jättää änkytyksen väliin ja puhua normaalisti, kiireessä ja hälinässä hän änkyttää valtavasti. Onnea matkaan =)

    • huoleti

      Meidän nyt 10 v. tytär alkoi änkyttää pahasti suunnilleen saman ikäisenä. Sitä kesti jonkun aikaa, ja sitten se hävisi ihan itsestään!

    • änk...

      En halua pelotella, mutta...
      Minä aloitin änkyttämään lapsena ja änkytän yhä. En todellakaan tiedä syytä siihen. Se vain alkoi joskus alasteella. Olen oppinut elämään änkytyksen kanssa. Vaikka välillä hävettääkin itseäni. :(

      • on sukua

        tik-oireille.
        Jollakulla nykii kasvot, tai joku muu, toinen taas änkyttää. Aika yleistä, jos alat seuraamaan ympärillä olevia ihmisiä.
        Koita jaksaa, van tyhmät huomauttelee tai tekee pilaa asiasta. : )


      • Meikku
        on sukua kirjoitti:

        tik-oireille.
        Jollakulla nykii kasvot, tai joku muu, toinen taas änkyttää. Aika yleistä, jos alat seuraamaan ympärillä olevia ihmisiä.
        Koita jaksaa, van tyhmät huomauttelee tai tekee pilaa asiasta. : )

        Meilläkin alkoi poika änkyttää hiukan alle 3-vuotiaana, ja ihan yhtäkkiä! Sitä kesti jonkun aikaa, ja sitten änkytys hävisi yhtä yhtäkkiä kuin oli tullutkin. Se on yleistä tuon ikäisillä lapsilla. Kyse ei välttämättä ole mistään puheviasta.
        Anna vaan lapsesi puhua rauhassa ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavaa. Luultavasti asia korjaantuu ihan itsestään. Ei syytä huoleen:)


    • yli 30 vuotta

      Minä olen änkyttänyt yli 30 vuotta eli tiedän siitä jotain. Änkytyksen syytä ei tunneta, sitä ei aiheuta toiset ihmiset eikä tapahtuma elämässä, eli vanhemmat voi huokaista siltä osin helpotuksesta, ei teidän vika. Jos änkytys on kestänyt vain 3 viikkoa, se on vielä ihan normaalia. Ainoa virhe ( tosin iso sellainen )tuossa tilanteessa on kiinnittää änkytykseen huomiota tai jopa alkaa neuvoa olemaan änkyttämättä. Änkyttävästä tulee änkyttäjä silloin kun hän pelkää änkyttävänsä...eli lapselle ei saa asettaa minkäänlaisia suorituspaineita puhumisesta. Mikäli lapsi änkyttää vielä koulun alkaessa (n.7v)silloin kannattaa änkytyksestä puhua avoimesti, tekemättä siitä tabua. Mutta tässä vaiheessa ei kannata huolestua !

    • ÄNK

      Itse olemme täsmälleen samassa tilanteessa kuin te. Meillä ihan saman ikäinen poika ja "hätäinen änkytys" alkoi täsmälleen samalla tavalla. Ei kai kannata vielä ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin vaan lienee järkevintä pyrkiä rauhoittelemaan poikaa hänen yrittäessä selittää innostuttuaan jostain asiasta. Tuntuu vaan välillä niin säälittävältä kuunnella! Kun toinen on niin tohkeissaan ja ei saa sanaa suustaan vaan suusta raikaa "kailotus". Välillä on tullut ajateltua että johtuuko tuo meistä, positiivista lukea että yleisesti ottaen änkytys ei johdu vanhemmist. Toivotaan änkytys on ohi menevää ja jos ei ole, ei sillekkään voi mitään. Itse olen ajatellut ottaa kesän kuluessa yhteyttä neuvolaan ja kysellä siitä puheterapiasta. No vastahan puhe on kehitysasteella eli toivotaan parasta!
      T: Huolestunut Iskä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1378
    Aihe