Damiin vaihtoon syksyllä -06

menen minä

Moi,

Olen (N, 23v.) siis lähdössä yksinäni syyskuussa 6 kk:n vaihtoon Amsterdamiin. Onko kohtalotovereita?

Menen Universitat van A:damiin faculty of Social Sciences-puolelle. Jos joku on ollut siellä opiskelemassa tai tietää muuten jotain opiskeluriennoista, niin kiitollisena ottaisin tietoja vastaan! :)

Hermostuttaa mennä yksin täysin vieraaseen maahan. Toki tulee tutustuttua uusiin ihmisiin, mutta silti!

Sain kirjoituksistanne kuvan, että maa on melkoisen epäturvallinen. Eli pitää siis varoa ja olla liikkumatta yksin (mikä on paikkoja tutkiessa tosin mahdotonta, kun en ketään tunne.. ;). Onko muuta, mitä tulisi varoa tai tietää?

Ulkkiksia ilmeisesti on vino pino ja levottomuutta. Kaveri on Brysselissä ja kertoi, että siellä on lähi-idästä kotoisin olevan näköisiä (sori, en ole rasisti!) vaanimassa metroissa ja kulmilla. Että laukustaan saa pitää kaksin käsin kiinni siis. Eiköhän samat ongelmat ole naapurimaahankin levinneet.

En ole ikinä asunut ulkomailla. Matkustanut olen tosin koko ikäni, mutta en Hollannissa. Joten jos joku osaa kertoa, mistä itse yllättyi tai ei osannut ottaa huomioon lähtiessään, niin tell me!

Niin paljon kysymyksiä...

5

741

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Marijke

   Ala hyva ihminen pelkaa Amsterdamia, ei tama kaupunki ole mikaan vaarallinen paikka! Maalaisjarki mukaan ja takaan, ettei sinulle tule tapahtumaan mitaan. Taalla tosin on varoituksia raitsikoissa taskuvarkaista, mutta jos pidat repustasi/laukustasi kunnolla huolta, niin enpahan usko, etta joku pystyy/uskaltaa jotain edes yrittamaan!

   Ja levotonta on jokaisessa suurkaupungissa, varmaan myos Helsingissa ja ne "ulkkikset" taalla eivat todellakaan ole joka kulmassa vaanimassa! Taalla on niin paljon "ulkkiksia" etta jos jokainen olisi kulmilla vaanimassa, niin johan olisi jokainen kulma kaupungissa taynna niita vaarallisia ulkkiksia!

   Ala hyva tytto (oletan, etta olet tytto) pelkaa tai ole hermostunut tasta kaupungista. Tule tanne ja tutustu opiskelijatovereihisi, kay heidan kanssaan ulkona, tutustu tahan ihanaan kaupunkiin ja tulet huomaamaan, etta tama on yksi maailman parhaimmista paikoista.

  • ja paljon

   kukkaa!

  • Art-zi

   Terve,

   no mun kokemukset Amsterdamista tavallaan rajoittuvat turistina olemiseen. Nähtävää riittää aina baareista museoihin ja tietenkin noihin hollantilaisiin erikoisuuksiin, coffeeshopeihin. Netistä löytää hyvin noita menomestoja, vaikea suositella mitään erityisesti, mutta kaikkea löytyy ja menoa riittää.

   Mun vaihdossa olo menikin pidemmän kaavan mukaan, olin siellä 17 kk putkeen (opiskelut työharjoittelu) ja asuin Haarlemissa (n. 15 minuutin junamatka Damiin). Eli sieltä oli lyhyt matka ja aika monena viikonloppuna kävinkin Damissa tai jossain muualla.

   Katukuva on todellakin värikästä, se on kansainvälinen paikka ja siirtolaisia riittää kaikista maanosista. Tosta turvallisuuspuolesta sen verran, että tiettyjä alueita kannattaa varoa pimeällä ja välttää yksin kulkemista, etenkin humalassa. No maalaisjärjellä pärjää ja välttää ikävyydet. Muuten siellä on turvallista liikkua.

   Kaupungin negatiivisena puolena koin pummien määrän, vaikka se länsimaa onkin. Oman lisänsä soppaan tuovat narkkarit, he sitten niitä turisteja ja varomattomia ihmisiä "rullaavatkin", rahoittaakseen huumeiden käyttönsä.

   Jos ostat fillarin, kannattaa ostaa ehdottomasti ainakin 2 hyvää lukkoa ja lukita se kiinni niin hyvin ettei sitä pysty liikuttamaan. Nimittäin pyörävarkaudet sekä pyörien "parantelu" ovat siellä "kansanhuvi". Eli mitään kunnon pyörää en sinuna ostaisi.

   Liikenne tuntui alkuun todella kaoottiselta. Ihmetellä saikin miten ne kaikki ihmiset autoineen sinne mahtuivat, pyöräilijöistä puhumattakaan. Muutenkin Hollannin väentiheys on aivan toista luokkaa kuin Suomessa.

   En sitten tiedä missä asuntolasi sijaitsee, mutta yleensä hollantilaisten asunnot ovat aikas pieniä. Johtuen tuosta väenpaljoudesta pienellä alueella. Oma asunto oli rakennettu kirkkoon, hmm tuntui myös alkuun todella oudolta!

   Kuitenkin he ovat ottaneet vähänkäytettyjä rakennuksia hyötykäyttöön. Eli oma yksiö oli suurempi kuin tämänhetkinen Suomessa, muutenkin noi asuntoasiat vaihtelevat kouluittain ja paikkakunnittain.

   Ihmiset ovat avoimempia, helpommin lähestyttävissä ja jossain mielessä suorasukaisempia kuin suomalaiset. He ovat tosi kielitaitoista porukkaa eli englannilla siellä pärjää todella hyvin, jopa nuorien ja vanhojen ihmisten kanssa. Ero on iso jos vertaa saksa- tai ranskalaisiin.

   Alkuun toi hollannin kieli kuullosti mulle siansaksalta, kaikkine kurkkuäänteineen. Mutta sitä on aikas helppo oppia jos on aikaisemmin opiskellut saksaa, englantia ja ruotsia. Onneksi ulkolaisia TV-ohjelmia ei dubata!

   Ja oma matkabudjetti rajoittaa sitten tota "ulkomailla" matkustelua siellä. Saksaan ja Belgiaan on vain parin tunnin matka, Ranska ja Luxembourg ovat myös lähellä.

   Eurolines-bussiyhtiöltä löytää edullisia matkoja moniin Euroopan maihin. Esim. luotijunayhteys Damista Pariisiin on aika kallis, verrattuna bussilla menoon. Ja tietenkin noi halpalentoyhtiöt, sieltä voi tehdä löytöjä jos on aikaa ja rahaa käytettävissä.

   Hollantia voi kiertää junalla, niihin kannattaa muuten ostaa alennuskortti (kortingkart, jonka täyttölomakkeita saa juna-asemilta), sillä saa 40%:n alennuksen lippuihin ja se on voimassa 1 vuoden. No etäisyydet ovat pieniä verrattuna Suomeen ja hollantilaiselle jo 50 km:n matka on pitkä.

   Suurimpana yllätyksenä koin tuon väenpaljouden, naapurit ovat tosi lähellä, sekä sen että hollantilaiset ovat tosi pitkiä. Ja tietenkin sen että etäisyydet ovat niin lyhyitä, tästä seuraakin se että julkinen liikenne on jossain mielessä parempi kuin kotimaassa. Juna- ja bussivuoroja kulkee usein, Damissa on lisäksi metro ja ratikat.

   Metsää ei ole oikein missään, maa on tappavan tasaista ja siellä täällä risteilee jokia ja kanavia. Vettä sataa usein, vaikka on kirkas ja aurinkoinen ilma, niin 5 minuutin päästä voi jo sataa. Sateenvarjo kannattaakin olla mukana, pyöräillessä kannattaa käyttää sadetakkia, koska siellä myös tuulee usein.

   Myös se on ongelma, että eräät siirtolaisryhmät eivät sopeudu kunnolla maan oloihin ja tapoihin. Sitä ei ehkä turistina huomaa, mutta pidemmän ajan kuluttua se paljastuu sieltä pinnan alta, että on jännitteitä eri uskontokuntien kanssa. Eräät vaan eivät tykkää liiasta suvaitsevuudesta, mene ja tiedä?

   Hintataso on suurinpiirtein samanlainen kuin täällä. Tosin elintarvikkeet ovat edullisempia, puhumattakaan autoista ja moottoripyöristä. Merkkivaatteet ovat samoissa hinnoissa? Myöntää täytyy etten ole niitä paljoa ostellut, niin en tiedä varmuudella. Alennuksia (korting) ja loppuunmyyntejä (uitverkoop) kannattaa kytätä.

   Lisäksi on mainittava liberaali huume- ja prostituutiopolitiikka. Jos haluat tutustua todella erikoiseen ja erilaiseen menoon, niin vierailu "punaisten lyhtyjen alueella" Damissa on näkemisen arvoinen. Pelkästään se on jo shokki kun näkee ne naiset siellä ikkunoiden takana myymässä itseänsä! Eräänlainen lihatiski. Puhumattakaan noiden coffeeshopien miljööstä.

   Mitä kouluun tulee, niin siellä oli enemmän ryhmätöitä sekä useampi projekti ja koulupäivät olivat lyhyempiä. Lisäksi sitä oli vaan 2-3 päivänä viikossa, että erilaista on. Toisaalta sitten oli taas enemmän koulutöitä kotona kuin Suomessa. Yliopiston menosta en tiedä, itse opiskelin Hogeschoolissa kv-kauppaa.

   No kaikkeen erilaiseen tottuu ja on sekä kivaa että jännittävää tutustua uusiin asioihin. Tottahan toki sielläkin se arki tulee vastaan, siinä missä kotimaassakin, ja 6 kk:n aikana tulee se kulttuurishokkikin. Kaikenkaikkiaan miellyttävä ja kiva kokemus, onneksi tuli tämäkin tehtyä.

   Ei muuta kuin onnea ja menestystä ulkomaanmatkallesi!

  • tanssija

   Hei!

   Olen 21-vuotias nainen ja lähden myös Amsterdamiin vaihtoon syksyllä..Opinnot alkaa jo elokuun lopussa.. Oletko asunnon onnistunut hommaamaan sieltä? Oon kuullut, että sen löytäminen on aika työn takana..Itse täytyy sitten vasta paikan päällä yrittää etsiskellä jokin luukku asuttavaksi.. Oon menossa koko lukuvuodeksi.

   • ap.

    Mun osalta suunnitelmat muuttuivat siltä osin, että lähden vasta keväällä. Eli siis saavun paikalle vasta tammikuun lopussa. Ois kiva vaihtaa kokemuksia, kun kerran olet sinne aikaisemmin menossa... Mitä olet menossa opiskelemaan? Ala siis riittää. Itse meen yhteiskunnallista alaa.

    En ole vielä mitään hoitanut, mutta eipä kai tässä kiirekään ole.

    Olisitko kiinnostunut vaihtamaan meiliosoitetta? Mulla on vain koulun koko nimellä oleva, enkä oikein sitä viitsi antaa tällä forumilla...


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. TTK-tippuja Elina Gustafsson tilittää tulosten jälkeen: "Mä olisin toivonut, että Suomen kansa..."

   Ou nou, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson tippui parinsa Ansku Bergströmin kanssa Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Tuli kyllä täysin puskista ja yllätyk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   4869
  2. Maria Veitola sai pakit tänäkin vuonna - Tämä yksi pariskunta kieltäytyy aina Yökylässä-sarjasta

   Maria Veitola on kyllä nähnyt monenlaisia julkkisten koteja vuosien varrella. On ollut Maisa Torppaa, Tiina Jylhää ja Anu Saagimia... Kenet sinä halua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   3949
  3. Martina avautuu

   Gekkoselle. Tosi hyvin sanottu: https://gekkonen.net/martina-aitolehti-hannu-pikkarainen-18921/ Näen nyt ekaa kertaa videolla. Aika paljon muistutt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   170
   2924
  4. Tohtori Jussi Halla-aho sairaslomalla

   Viikon ikävin uutinen oli Suomen suosituimman poliitikon, äänikuningas tohtori Halla-ahon joutuminen sairaslomalle. Peukut pystyyn, että Suomen ykkösp
   Maailman menoa
   81
   2144
  5. Ei oo Pikkaraisella kaikki kotona

   Viimeisessä insta pätkässään tuijottaa kameraan nyrkki pystyssä, ja huutaa vamos. Voi hyvää päivää, kertoo mitä päässä liikkuu.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1254
  6. Semmonen rakas kuin sinä

   Mistähän sellaisen saisi? :)
   Ikävä
   58
   763
  7. Uskomattomia törkykommentteja

   Miten ihmeessä ihmisistä saa kirjoitella näin järkyttäviä kommentteja? Miltä tuntuisi kirjoittajasta, jos häntä jatkuvasti solvattaisiin samalla taval
   Kotimaiset julkkisjuorut
   109
   750
  8. Martinan live, ääää, öööööö

   Kuka pystyi katsomaan loppuun, ihan kamalaa kuunneltavaa, ja toi ylimielisen ällöttävä olemus. Mulle riitti siihen saakka, kun sanoi, "on vielä muutam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   708
  9. Romanit osoitteli pistoolilla nuoria La iltana

   Nonii. 15-16v poikia oli osoiteltu pistoolilla ohiajavasta sinisestä Fordista? Onneksi pojat olivat yhdessä soittaneet poliisille ja ilmoittaneet r
   Kannus
   22
   703
  Aihe