kristinuskon suosiosta

naispappi

Olen esittänyt tämän kysymykseni jo aikaisemmin joillain toisilla palstoilla, mutta ajattelin kysäistä näkemyksiä tältäkin foorumilta.
kysymykseni on,

MIKSI KRISTINUSKON SUOSIO ON LASKENUT LÄNSIMAISSA VIIMEISTEN VUOSISATOJEN AIKANA?

Kiitos jos viitsit esittää mielipiteesi.

21

1548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vee

      ... täytyy erottaa kristinusko ja kirkko ?

      Itse erosin kirkosta, kun en katsonut sen enää edustavan näkemyksiäni kristinuskosta. En kuitenkaan pidä itseäni ateistina saati pakanana.

      Lähdinkö kirkosta vai lähtikö kirkko minusta ?

      Tuntuu että Jeesuksen rakkauden sanoma on unohtunut. Enemmän keskitytään mm. homojen ja naispappien noitavainoihin sekä rituaalien läpiviemiseen. Enkä jaksa uskoa siihen että Taivaan portilla kysellään mihin kirkkokuntaan tai lahkoon kuuluit :-)

      Toisaalta, kirkko koostuu mm. seurakuntalaisista (kuten itsekin), joten lienee syytä katsoa peiliinkin.

      Alkukirkon yhteisöllisyys lienee hiipunut ajan saatossa, suomalaiset nyt ei muutenkaan ole kovin yhteisöllistä väkeä. Näkeehän sen perheinstituution roolista Suomessa vs. Italiassa/Espanjassa/Ranskassa...

      • Anonyymi

        Shrila Bhaktivinod Thakur

        Durlabha mānava-janma


        durlabha manava-janma labhiya samsare
        krsna na bhajinu duhkha kahiba kahare? [1]

        (1) Ihmiselämä on harvinaisin tilaisuus saavuttaa henkinen täydellisyys. Mutta minulle on jäänyt vain suru, koska minä, jolle tämä suuri mahdollisuus on annettu, menetin sen, koska en koskaan palvonut Jumalaa, Krishnaa! Voi, kenelle kertoisin tämän epäonnen tarinan?

        'samsara' 'samsara' kari' michhe gela kala
        labha na ha-ila kichhu, ghatila janjala [2]

        (2) Elämä toisensa jälkeen on kulunut tässä aineellisessa maailmassa, kaikki aikani on mennyt hukkaan (materialistisen perhe-elämän orjuudessa). En ole saanut yhtään mitään ja olen kokenut vain ongelmia ja huolia.

        kisera samsara ei chhayabaji praya
        ihate mamata kari vrtha dina yaya [3]

        (3) Millainen maailma tämä on? Se on kuin taikurin illuusio (kuin taikalyhdyn esitys, jossa silmieni edessä leikkii lukuisia varjoja ja optisia illuusioita). Koska olen itsekkäästi kiintynyt tällaiseen kangastukseen, pidän tämän maailman ohimeneviä illuusioita ”minulle” ja ”minun” kuuluvina. Näin päivä toisensa jälkeen kuluu turhaan.

        e deha patana ha'le ki rabe amara?
        keha sukha nahi dibe putra paribara [4]

        (4) Mitä minulle jää jäljelle, kun tämä ruumis kaatuu kuolleena maahan? Silloin eivät poikani eivätkä rakkaimmat läheiseni pysty antamaan minulle minkäänlaista onnea.

        gardabhera mata ami kari parisrama
        kara lagi' eta kari, na ghuchi la bhrama [5]

        (5) Teen joka päivä kovasti töitä kuin aasi, ja silti ihmettelen, kenen vuoksi yritän niin kovasti? Olen edelleen niin monien illuusioiden vallassa!

        dina yaya michha kaje, nisa nidra-vase
        nahi bhavi marana nikate achhe vase [6]

        (6) Tuhlaan jokaisen päiväni turhiin ja merkityksettömiin asioihin, ja yöni kuluvat unen vallassa. Enkä ajattele hetkeäkään koko vuorokauden aikana, että kuolema on aina läsnä.

        bhala manda khai, heri, pari, chinta-hina
        nahi bhavi, e deha chhadiba kona dina [7]

        (7) Elän huoletonta elämää: syön, ulkoilen, pukeudun haluamallani tavalla, mutta en ajattele sitä, että jonain päivänä minun on luovuttava tästä kehosta.

        deha-geha-kalatradi-chinta avirata
        jagichhe hrdaye mora buddhi kari hata [8]

        (8) Sydänparkaani piinaavat jatkuvat huolet toimeentulostani ja huolet, jotka johtuvat kehostani, kodistani, vaimostani, sukulaisistani ja julkisista velvollisuuksistani. Nämä huolet aiheuttavat minulle kärsimystä ja tuhoavat järkeni.

        haya, haya! nahi bhavi—anitya e saba
        jivana vigate kotha rahibe vaibhava? [9]

        (9) Voi, voi! Miten valitettavassa tilanteessa olenkaan! Olen uppoutunut näihin ongelmiin ajattelematta, että ne ovat lyhytaikaisia ja katoavat pian unholaan. Mitä aineelliselle omaisuudelleni tapahtuu kuolemani jälkeen?

        smasane sarira mama padiya rahibe
        vihanga-patanga taya vihara karibe [10]

        (10) Kun ruumiini heitetään polttohautausmaalla olevaan kuoppaan, se vain makaa siellä liikkumattomana. Varikset, korppikotkat, muurahaiset ja madot kerääntyvät paikalle ja herkuttelevat sillä!

        kukkura srgala saba anandita ha'ye
        mahotsava karibe amara deha la'ye [11]

        (11) Kulkukoirat ja shakaalit iloitsevat, juhlivat ja herkuttelevat ruumiillani.

        ye dehera ei gati, tara anugata
        samsara-vaibhava ara bandhu-jana yata [12]

        (12) Katsokaa, tämä on tämän aineellisen ruumiin lopullinen kohtalo! Ja hämmästyttävää on, että kaikki maalliset saavutukseni, kotini, perheeni ja ystäväni tulevat kokemaan saman kohtalon!

        ataeva maya-moha chhadi buddhimana
        nitya-tattva krsna-bhakti karuna sandhana [13]

        (13) Siksi rukoilen jokaista järkevää ihmistä: hylätkää kaikki nämä māyān luomat kangastukset ja etsikää puhdasta omistautumista Jumala Krishnalle, sillä se on ainoa ikuinen totuus!








        2w


    • kovasti

      näyt tätä asiaa kyselevän, niin vastaisitko itse puolestasi, että miksi?

      On nimittäin ruvennut epäilyttämään(kun niin monessa paikassa kyselet) ,että aiotko käyttää näitä vastauksia johonkin? Sillä jos aioit, olisi rehellistä ilmoittaa siitä ja kysyä asioita ihan omalla nimellään ja myös kertoa, mihin vastauksia käytetään. Silloin vastaajat voisivat päättää haluavatko vastata vai eivät.

      Jos kysyt vain uteliaisuudesta, niin sitten asia on tietysti ok. Mutta jos vastaukset menevät johonkin "tutkielmaan" tms, niin sitten tarkoitusperien kertomatta jättäminen on HIEMAN epäeettistä.

      Tuli vaan mieleen. Voi olla että olen "vainoharhainen" ;)

      • naispappi

        Kyllä teen tutkimusta. Pahoittelen epä-eettisyyttäni, jotenkin ei vain tullut mieleenikään tuo asia.
        Teen päättötyötä siitä, miten kristinuskoon suhtaudutaan tänä päivänä. Aikomukseni on valmistua pastoriksi.
        Pää-asiassa tutkimukseni koostuu avoimista haastatteluista, jotka eivät ole kytköksissä tämän internet-tempaukseni kanssa. Tämä internet-kysely on vain sivu-juonne, omaa ajatteluani terävöittämään tarkoitettu.
        Kiinnostus näkemyyksiänne kohtaan on siis siinä mielessä henk.koht, mutta vaikuttaa toki ajatteluuni ja sitä kautta myös tutkimukseeni. Suoranaisesti ei kuitenkaan ole tarkoitus tutkia juuri teitä.


      • Anonyymi
        naispappi kirjoitti:

        Kyllä teen tutkimusta. Pahoittelen epä-eettisyyttäni, jotenkin ei vain tullut mieleenikään tuo asia.
        Teen päättötyötä siitä, miten kristinuskoon suhtaudutaan tänä päivänä. Aikomukseni on valmistua pastoriksi.
        Pää-asiassa tutkimukseni koostuu avoimista haastatteluista, jotka eivät ole kytköksissä tämän internet-tempaukseni kanssa. Tämä internet-kysely on vain sivu-juonne, omaa ajatteluani terävöittämään tarkoitettu.
        Kiinnostus näkemyyksiänne kohtaan on siis siinä mielessä henk.koht, mutta vaikuttaa toki ajatteluuni ja sitä kautta myös tutkimukseeni. Suoranaisesti ei kuitenkaan ole tarkoitus tutkia juuri teitä.

        Śrī Īśopaniṣad
        Mantra yksi:
        Kaikki tässä maailmankaikkeudessa, olipa se sitten elollista tai elotonta, on Hänen vallassaan ja kuuluu Hänelle. Siksi jokaisen tulisi käyttää vain sitä, mikä on välttämätöntä ja mikä on myönnetty hänen osuudekseen, eikä kajota mihinkään muuhun, ymmärtäen hyvin, kenelle kaikki kuuluu.


        8tc


    • gargoyle

      Se johtuu siitä, että vaikka kristityt esittävätkin uskontonsa olevan rakkauden uskonto, se on tosiasiassa alistamisen uskonto, jota viljellään silkalla pelolla. Kaikki yritykset kääntää tuo hyväksi ovat vain tuon taudin, kognitiivisen viruksen pyrkimystä ylläpitää itseään.

      Ihmiset kehittyvät (toivottavasti) ja pikkuhiljaa väsyvät muutaman tuhannen vuoden takaisien hallusinaatioiden tuottamiin jälkiaaltoihin.

      Kuinka kauan jaksaa katsella ihmisiä, jotka ruokkivat mielihyväksekustaan hurmoksellisella masturbaatiolla?

      Aasialaisissa uskonnoissa on jo alusta lähtien ollut kysymys aidosta myötätunnosta ja pohjimmiltaan mielen ja maailman ymmärtämisestä tavalla, mistä kristinuskossa ei ole ikinä edes uskallettu unelmoida. Se ei ole mitään kristittyjen tyylistä teini-X jengielämää vaan aitoja riskejä, jos tarve vaatii.

      Kristinuskosta puuttuu myötätunto, rakkaus ja rehellisuus eikä sen edustajiin tai heidän sanoihinsa siksi voi luottaa. Siksi, kun kristityt yrittävät olla hauskoja ja iloisia ja koettavat jakaa Jeesuksen välittämää ilmosanomaa, ei kykene muuta kuin tuntemaan myötätuntuoa näitä poljettuja kukkasia kohtaan.

      Jeesuksen opetuslapset eivät ymmärtäneen häntä ja Paavali poikineen piti huolen siitä, että tulevalla seurakunnalla ei olisi mitään mahdollisuutta saavuttaa herran sanomaa. Hyväähän hekin tarkoittivat mutta kun se ei vain auta. Näyttäisi siltä, että kun kerta kirkko on herännyt väärällä jalalla seisoen se jatkaa sitä sitten koko päivän. Harmi.

      Katsos ne ovat ne nk. hartaat, joilla on jo niin kovin paljon. Kun on niin rikas, että on kännykässään ihan Jumalan puhelinnumero, niin voi olla kovin vaikeaa kulkea siitä neulansilmästä. Kun pitäisi antaa pois se viimeinenkin omaisuus, viimeisimmästä viimeisin ja nöyrtyä, että mahtuu ja se onkin sitten näköjään aika paljon pyydetty. Tsaijai...

    • suosio laskee

      Suosio laskee, koska ihmiset ei ole niin tyhmia. Tietoa on tarjolla nykyaan ja ihmisilla on aikaa ottaa selvaa asioista. Ennen jemmattiin jyvia aamusta iltaan pelloilla, eika ollut aikaa ajatella mitaan. Nyt kun ihmiset tutkivat asioita, he ymmartavat mista kristinuskossa on kyse: pelkista saduista. Mitaan totuuspohjaa ei kristinuskosta loydy todelliselle tiedonjanoiselle. Se on satua. Mitaan Jeesusta ei ole koskaan ollut. Piste.

    • Madhava

      Eipä sitä muutosta tällä alalla käsittääkseni viimeisten vuosisatojen kuluessa niin runsaasti ole tapahtunut, lähinnä viime vuosikymmeninä ja kansainvälistymisen myötä. Vaihtoehtoja tulee tarjolle, ihmiset tutkivat ja vertaavat, valitsevat mieleisensä.

      Enää ei ole monopoliasemaa kristinuskolla, joten pitää uskontomarkkinoilla kilpailla hyvällä tuotteella, esittää asia tavalla, joka vastaa ihmisten etsintää.

    • Tässä muutamia ensimmäiseksi mieleen nousseita ajatuksia:

      - Jos asiaa tarkastelee tosiaan satojen vuosien aikajänteellä, tieteellisen maailmankuvan synty ja kehittyminen lienee aika keskeinen asia. Toisaalta se on ehkä vähentänyt uskontojen merkitystä ja valtaa yleisestikin, eli ei kohdistu pelkästään kristinuskoon.

      - Yksilöllistymiskehitys on johtanut siihen, että ihmiset tekevät valintoja ja rakentavat elämäänsä aikaisempaa tiedostetummin. Perinteitä ei oteta annettuna vaan kysytään mitä ne antavat itselle.

      - Yhteiskunnan muutos on ollut nopeaa ja voimakasta aina teollistumisen ajoita lähtien. Ehkä kristilliset kirkot eivät ole uudistuneet yhtä nopeasti pystyäkseen kohtaamaan ihmiset dynaamisella, tuoreella ja puhuttelevalla tavalla.

      - Kansainvälistyminen ja maailman "pienentyminen" on tuonut mukanaan uusia virikkeitä ja aineksia oman maailmankuvan rakentamiseen.


      Sinällään mielenkiintoista on sekin, että ilmeisesti kristinuskon sisällä jotkut suuntaukset lisäävät kannatustaan ja toiset puolestaan hiipuvat. Mikä selittää tätä kehitystä? Miksi kristilliset kirkot kasvavat ns. kolmannessa maailmassa? Onko siellä tehty jotakin selkeästi toisin verrattuna länsimaihin?

      Itselleni kristinuskosta irtaantumiseen ei loppujen lopuksi liittynyt suurta dramatiikkaa. Löysin vain suuntauksen, joka puhutteli minua enemmän sekä älyn että tunteen ja kokemuksen tasolla. Arvostan edelleen paljon joitakin kristittyjä mystikoita ja pyhimyksiä, ja koen voivani oppia heiltä paljon. :)

      • Manteli

        Onko sinulla antaa minulle titoa mistä kristittyjen mystikoiden kirjoittamien kirjojen nimiä ja/tai teoksia joissa niitä käsitellään.

        Ja tietoa mistä niitä saa ostaa. Olisin todella kiinnostunut!


      • Kempiläinen
        Manteli kirjoitti:

        Onko sinulla antaa minulle titoa mistä kristittyjen mystikoiden kirjoittamien kirjojen nimiä ja/tai teoksia joissa niitä käsitellään.

        Ja tietoa mistä niitä saa ostaa. Olisin todella kiinnostunut!

        Vrinda voisi varmaan lisätä tähän joitakin, mutta tässä muutamia kristillisen mystikoiden teoksia:

        - Tuomas Kempiläinen: Kristuksen seuraamisesta (löytyy englanniksi myös netistä Projekt Gutenbergin sivuilta)
        - Tuntematon kirjoittaja: Tietämättömyyden pilvi
        - Tuntematon kirjoittaja: Vaeltajan kertomukset
        - Brother Lawrence: The Practice of the Presence of God (löytyy myös netistä)
        - Mestari Eckhartin kirjoituksia ei tietääkseni ole julkaistu suomeksi, netistä löytyy joitakin englanniksi.


      • Manteli
        Kempiläinen kirjoitti:

        Vrinda voisi varmaan lisätä tähän joitakin, mutta tässä muutamia kristillisen mystikoiden teoksia:

        - Tuomas Kempiläinen: Kristuksen seuraamisesta (löytyy englanniksi myös netistä Projekt Gutenbergin sivuilta)
        - Tuntematon kirjoittaja: Tietämättömyyden pilvi
        - Tuntematon kirjoittaja: Vaeltajan kertomukset
        - Brother Lawrence: The Practice of the Presence of God (löytyy myös netistä)
        - Mestari Eckhartin kirjoituksia ei tietääkseni ole julkaistu suomeksi, netistä löytyy joitakin englanniksi.

        Kiitos Kempiläinen:))))


      • Madhava

      • Manteli kirjoitti:

        Onko sinulla antaa minulle titoa mistä kristittyjen mystikoiden kirjoittamien kirjojen nimiä ja/tai teoksia joissa niitä käsitellään.

        Ja tietoa mistä niitä saa ostaa. Olisin todella kiinnostunut!

        Hei, eiköhän noita kirjoja löytyne jonkun verran näistä ns. hyvinvarustetuista kirjakaupoista. ;) Tarkemmin en valitettavasti osaa sanoa.

        Kirjastostakin toki kannattaa vilkaista. Ainakin Avilan Teresan ja Ristin Johanneksen tuotantoa löytyy uskontohyllystä aika usein. Itse olen erityisesti pitänyt mm. Simone Weilin ajatuksista. :)


      • Manteli
        Vrinda kirjoitti:

        Hei, eiköhän noita kirjoja löytyne jonkun verran näistä ns. hyvinvarustetuista kirjakaupoista. ;) Tarkemmin en valitettavasti osaa sanoa.

        Kirjastostakin toki kannattaa vilkaista. Ainakin Avilan Teresan ja Ristin Johanneksen tuotantoa löytyy uskontohyllystä aika usein. Itse olen erityisesti pitänyt mm. Simone Weilin ajatuksista. :)

        Kiitos tiedoista! Eikun etsimään:)))))


    • Kempiläinen

      Minusta kristinuskon suurin ongelma on sen sisäinen ristiriitaisuus:
      - Useimpien kristittyjen tunnustama oppi ikuisesta helvetistä on sovittamattomassa ristiriidassa Johanneksen sanojen "Jumala on rakkaus" kanssa (1 Joh 4:8).
      - Luterilaisten ja muidenkin protestanttisten kirkkokuntien motto "pelastus on yksin uskosta" on ristiriidassa monien Jeesuksen opetusten kuten vuorisaarnan (Matt 5-7) sekä kansojen tuomion (Matt 25) kanssa - siinähän tuomion perusteena on ainoastaan "mitä teitte yhdelle näistä vähimmistä veljistäni", ja uskosta ei puhuta mitään.
      - Oppi tasavertaisesta kolminaisuudesta ja Jeesuksen jumaluudesta on ristiriidassa monien UT:n kohtien kanssa (Mark 10:48, Joh 5:19, Joh 14:28, Gal. 3:20, 1 Tim 2:5)

      Yhtenä syynä on varmasti myös Raamatun vanhahtava ja nykykielestä vieraantunut sanasto, jota uusimman raamatunkäännöksen tekijätkään eivät ole uskaltaneet uudistaa. Esimerkiksi sana 'kadotus' on useimmille lukijoille merkitykseltään aivan hämärä. Monet yhdistävät sen mielessään helvettiin, vaikka sanan alkuperäinen merkitys on 'ikuisen' helvetin täydellinen vastakohta: "tuho, perikato". Englantilaisissa käännöksissä se onkin käännetty paremmin sanoilla 'destruction' tai 'perdition'.

      Ristiriita on myös siinä, että Raamattu tunnustetaan uskonelämän korkeimmaksi auktoriteetiksi, mutta todellisuudessa oppi ajaa kirkkaasti ohi Raamatusta. Niinpä monia Raamatun jakeita täytyy selitellä, jotta ne saataisiin sopimaan opilliseen kokonaisuuteen. Esim. Ilmestyskirjan 'toinen kuolema' selitetään olevan 'hengellinen kuolema' tai 'ikuinen ero Jumalasta', jotta voitaisiin pitää kiinni ikuisen helvetin opista. Samasta syystä Jeesuksen viittaukset määräaikaiseen rangaistukseen (Matt 5:26, Luuk 12:59) unohdetaan tai selitetään pois.

      Vaikka olen itsekin jonkin sortin kristitty, nykyinen kristillisyys vaikuttaa minusta jotenkin siltä, että hyvistä aineksista on saatu aikaan kehnoa puuroa. Näyttäisi siltä, että Jeesus itse opetti aivan erilaista evankeliumia kuin hänen seuraajansa. Jeesuksen oppi on hyvin yksinkertainen: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi..." Kristityt vain ovat kautta aikojen lisänneet omia pykäliään: "kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta", "paavi on erehtymätön julistaessaan 'ex cathedra'", "Raamattu on erehtymätön Jumalan sana" (lue: meidän tulkintamme siitä on erehtymätön), "pelastus on yksin uskosta", "lapsi on jo syntyessään perisynnin turmelema".

      Keskusteltuani näillä palstoilla ja nokakkain mm. monien hindujen ja muslimien kanssa minusta on täysin mahdotonta, että Jumala tuomitsisi kadotukseen ketään siitä syystä, että he eivät pysty uskomaan Jeesuksen jumaluuteen tai kutsuvat Jumalaa eri nimellä. Itse olen esimerkiksi kokenut syvempää uskonyhteyttä tämän palstan hindujen kuin monien kristittyjen kanssa. Siksi vastasin kysymykseesi nimenomaan tällä palstalla.

    • Justuuli

      Kristinusko on oppi. Ihmisille ei enää riitä oppi itsessään vaan he haluavat kokea henkisyyttä. Paljon suosiota saaneet jooga ja meditaatio ovat eräs keino saada omakohtainen kokemus henkisyydestä, siis siitä mistä kristinusko pyrkii kertomaan kuitenkaan onnistumatta siinä juuri lainkaan.

      • Manteli

        Niin, kristinusko on oppi. Sitten on kristinuskossa,islamissa ja muissa uskonnoissa mystikoita jotka ovat kokeneet omakohtaista henkisyyttä/valaistumista/kirkastumista tavoilla jotka on luokiteltavissa samanlaisiksi kokemuksiksi uskontokunnasta riippumatta.

        Näin kertoi joku (uskontotieteen?) tutkija vuosia sitten Kirkko ja Kaupunki-lehdessä.

        Siinä samaisessa lehdessä oli myös jossainvaiheessa jonkin (kristityn) naismystikon kokemuksista jonkin verran ja ajattelin vain että kas, hänellähän on ihan samoja kokemuksia kuin minulla.
        Nyt harmittaa etten ottanut edes ko. mystikon nimeä ylös. Haluaisin niin lukea juuri näistä KOKEMUKSISTA.

        Mutta siis kokemuksia on kyllä myös juuri näillä mystikoilla:)


    • lisääntyy

      Vastauksena kysymykseesi: siksi että ihmisten tietämys muista uskonnoista - ja maailmasta yleensä - lisääntyy koko ajan.

      Itse on kristinuskovainen. Minusta luterilainen oppi on hyvä; sivistynyt, armollinen ja täynnä rakkautta, jos vain ihminen osaa niitä käyttää. Kirkkoon en kuulu. Erosin siitä joskus nuoruuden protestina.

      Olen jokin aika sitten käynyt Intiassa ja lukenut Rolf Grönblomin kirjaa Intian uskonnot Elämänkatsomus ja yhteiskunta. Olen ymmärtänyt, että esim. hindulaisuus on yhtä syvää, kaikenkattavaa ja jaloa, tavat tehdä ja toimia yhtä perusteltavissa olevia, kun meidän uskomme ikään. Ikään kuin samaa uskoa kuin meilläkin. Omaa uskoani en muuta, mutta silti kysyn,, miksi meidän uskomme olisi se oikea.

    • helatriops

      Haluaisin tehdä uuden kysymyksen, miksi Jeesuksen alkuperäisistä opetuksista on astuttu syrjään ja isolla harppauksella?

    • Medi-Hellu

      Miksi liberaaliteologi, joka ei tunnusta Raamattua ja Jumalaa elleivät nämä noudata tämän henkilökohtaisia ihanteita, kysyy kristinuskon suosion laskusta?

      Jo kysymyksesi sinulta tulleena sisältää vastauksen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe