Muuttoilmoitus

So Long!

Tarkoituksena olisi lähteä vajaan vuoden kuluttua hortoilemaan reppuselässä n. kahdeksan kuukauden ajaksi jonnekkin Kaakkois-Aasiaan. Viime päivät olen aprikoinut millainen muuttoilmoitus Suomen viranomaisille täytyy tehdä? Tarkoitus on olla yhdessä paikassa korkeintaan muutamia viikkoja, joten mitään yhtä kiinteä osoitetta ulkomailla ei tietenkään voi ilmoittaa. Varsinkin kun matkasuunnitelma tulee olemaan joustava tyyliin "mennään sinne minne nenä näyttää". Pitääkö minulla matkan aikana olla jokin osoite suomessa, johon esim. veroehdotukset yms. tulevat? Voiko se olla postilokero, vai pitääkö/kannattaako ruinata joku kaveri postinhoitajaksi?

3

1126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ulkosuomalainen

      Maistraattia ei niinkään kiinnosta minne aiot ulkomaille mennessäsi asettua, sinne vain pitää ilmoittaa niin maassa kuin maasta muutotkin. Postinjakelu onkin sitten aivan eri asia. Maistraatille riittää varmasti kohdemaaksi se maa, jossa ensimmäisenä astut ulos esim. lentokoneesta. Lisäselvityksessä voit mainita kierteleväsi ympäriinsä, siksi tarkkaa osoitetta (tai edes maata) ei voi antaa. Itse olen lähtenyt Suomesta parikin kertaa niin, että olen ilmoittanut vain muuttomaan, en tarkkaa osoitetta.

      Postinjakelu onkin sitten monimutkaisempi juttu. Voit vuokrata postilokeron (muistaakseni on melko kallis ja jonkun pitää sekin välillä tyhjentää), tehdä jakelunkeskeytyksen (myös maksullinen, mahdollista vain 2 kk kerrallaan) tai ottaa kaverin apuun. Suosittelen viimeistä vaihtoehtoa. Mutta valitse luotettava ystävä, joka ei pääse vahingossa hukkaamaan tärkeitä laskuja, veroilmoituksia tms. Laita kaikki mahdolliset laskut suoraveloitukseen. Posti voi tietenkin jälleenlähettää kirjeesi myös ulkomaille, mutta koska sitä vakituista osoitetta ei ole, niin...

      Postille ei pitäisi olla merkitystä sillä, vaikka kirjeesi ja laskusi menevätkin kaverin osoitteeseen. Sen sijaan esim. talonmies/isännöitsijä saattaa ainakin kerrostalossa käydä ihmettelemään oletko oikeasti muuttanut kaverisi luokse:). Nimittäin, jos posti jaetaan kerrostalo-osoitteeseen. Järkevintä voisi olla C/O:n käyttö, eli kaverin nimi alkuun ja sinun nimesi alle C/O:na. Näin postinjakajat ymmärtävät paremmin laittaa postisi kaverin laatikkoon, vaikkei siinä sinun nimeäsi olekaan.

      Ei siis mitään kovin yksinkertaisia juttuja ja eri vaihtoehtoja on vaikka kuinka. Vertaile postipalveluiden hintoja ja ota yhteyttä suoraan postiin, maistraattiin ja vaikka sinne verotoimistoonkin, ihan vain varmistaaksesi, ettei Suomeen palatessa tule mitään yllätyksiä. Onneksi sulla on vielä paljon aikaa, joten saat hyvin kaikki asiat hoidettua.

      Mukavaa reppumatkailua!

      • toinen ulkosuomalainen

        Edellinen oli hieno vastaus, kiitos ulkosuomalaiselle. Lisään vielä: käväise myös KELAn toimistossa ja pyydä itsellesi E111-lomake. Sillä saat EU-maissa (sekä eräissä sopimusmaissa) samat sairaanhoitopalvelut kuin kohdemaasi paikalliset asukkaatkin. Maksuton E111 kannattaa hankkia siitäkin huolimatta, vaikka sinulla olisikin matkallasi itse otettu matkavakuutus - onpahan sitten mahdollisen ongelman tullen enemmän valinnan varaa.

        Ensimmäisten kahden vuoden aikana Espanjassa asuessani jouduin turvautumaan sairaala- ja kotilääkäripalveluihin muutamia kertoja, ja E111-lomakkeen ansiosta säästin arviolta 5000 €.


    • Matkaaja

      Olet saanut jo 2:lta ihan hyviä ehdotuksia. Henk.kohtaisesti olen tehnyt ns.väliaikaisen muuttoilmoituksen ulkomaille useinkin.Osoitetta siihen ei tarvitse merkitä,eikä maatakaan jos ei halua.Sillä ei ole muuta merkitystä kuin se minne mahd.posti laitetaan.Yksinkertaisinta on jättää Suomeen ns.vakituinen osoite,oli se nyt sitten vanhempien tai jonkun muun.Pankki/luottokorttimaksut sekä GSM laskut suoravelotukseen niin ei tarvitse niistäkään huolehtia.KELAn "jäsenyys" toimii..jos toimii.Hanki kaiken kattava matkavakuutus niin et ole pulassa.Siihen voi liittää erillaisia vaihtoehtoja. Muuten,kannattaisi tarkistaa lääkärin kanssa rokotteet,mitkä tarvisit.Hyvää matkaa=:o)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      520
      13077
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      349
      8494
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      40
      7839
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      354
      2546
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      6
      2414
    6. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1987
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1703
    8. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      23
      1626
    9. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      192
      1530
    10. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1353
    Aihe