Lattiavalu

ennen talopakettia

Miksi lattiavalua ei kannata/saa tehdä ennen talopaketin pystytystä?

17

12692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rakentajan vaimo

      Itse ainakin muistelen, että lattiavalun kuivuminen* vei tosi kauan aikaa, siis useita kuukausia. Talopakettihan suojaa valua sateelta ja kaikelta muultakin mitä ulkona leijailee.

      *Kuivumisella tarkotan sellaista kuivuusastetta, minkä päälle voi jo asentaa parketin.

      Toivotaan, että saat muitakin kommentteja. Varmati joku valu-ammattilainen tietää aiheesta lisää.

      • hidasta on

        Eli 10 cm laatta kestää kuivua noin 20 viikkoa


      • Xarto

        Totta kai paketti suojaa valua sateelta, mutta suojaa se myös sitä valmiiksi valettua lattiaa. Ja se valmiiksi valettu lattia on myös hyvin suurella todennäköisyydellä kuivunut jo paljon vaikka siihen vettä vähän sataisikin.


      • kalusteasentaja
        Xarto kirjoitti:

        Totta kai paketti suojaa valua sateelta, mutta suojaa se myös sitä valmiiksi valettua lattiaa. Ja se valmiiksi valettu lattia on myös hyvin suurella todennäköisyydellä kuivunut jo paljon vaikka siihen vettä vähän sataisikin.

        perustelut ontuvat edelleenkin.Betoni kovettuu ja
        tarvitsee kovettuakseen vettä.Ja toivottavaa pitää
        kosteana ensimmäisen viikon.Lähes täyden lujuuden betoni katsotan saavuttavan 28 vrk optimi olosuhteisa."Kuvuminen" ts raknnekosteuden poistuminen riippuu täysin olosuhteista ja on todettavissa mittaamalla.


      • pääsee kuivumaan alaspäin
        hidasta on kirjoitti:

        Eli 10 cm laatta kestää kuivua noin 20 viikkoa

        jos laatta pääsee kuivumaan kahteen suuntaan (ylös- ja alaspäin) niin sitten kuivumisaika on mainitsemallasi 10 sentin laatalla 10 viikkoa. Mutta jos laatta on valettu muovikelmun päälle niin kuivuu ainoastaan ylöspäin.


      • Moppi
        hidasta on kirjoitti:

        Eli 10 cm laatta kestää kuivua noin 20 viikkoa

        Meillä on n. 9 cm paksu pintalaatta. Alla EPS ontelolaatta tuulettuva ryömintätila. Mitattiin kuukausi sitten märkätiloissa vedeneristeen alle asennetut kosteusanturit: kosteus 92-95%. Laatta valettu viime heinäkuussa. Jos haluaa odottaa milloin laatta on päällystyskunnossa päällystemateriaalin valmistajan mukaan (esim. parketti ~85%), saa kävellä betonilla 3-5 vuotta, lattialämmityskohteessa ehkä hieman vähemmän aikaa.


    • niin sehän

      jopa pitää tehdä ennen pakettia että talon voi asentaa turvallisesti. Sama muilla rosseilla.

    • Xarto

      Jos teet pre-cut talon, niin voit valaa lattian laittamalla höyrynslkukaistaa reunoille, johon sitten teippaat ja limität seiniltä muovin. Mutta jos tuodaan seinä valmiina, niin miten se höyrynsulku sitten laitetaan, jos lattia onkin jo valettu?.. Sellainen syy tuli mieleen.

      Jos talopaketti tulee niin, että itse huolehditaan höyrynsulut paikalleen, niin itse ainakin mahdollisuuksien mukaan valaisin (teinkin niin) ennen pakettia. Siinä on mukava kävellä, järjestellä ja laseroida viivoja seinälle tasaisella alustalla. Ongelma oli se, että höyrynsulku ei aivan täydellisesti ollut pysynyt ehjänä, joten käytännössä vedin lattianrajaan saakka uuden muovin päälle.

    • Jarmo

      En väitä että tämä on absoluuttinen totuus vaan kaksi pointtia miksi meillä valu tehtiin paketin savuttua.

      1. Valu saa kuivua rauhassa
      2. Höyrynsulun pysty taittamaan lattia styroksien väliin. Jos valu tehdään ensin niin seinästä tulevia höyrynsulkuja ei millään saa lattian alle.

      • Xarto

        Oikeastaan ainoastaan tuo elementeissä valmiina oleva höyrynsulku on se syy valaa myöhemmin.

        Muutoin plussakelien aikaan ei ole ainakaan haittaa siitä, että valetaan heti. Tai oikeastaan vaarana on paahtava helle, mutta mukavanpihan on vettä höyrystää suoraan taivaalle.


    • tän

      tästä asiasta. Nimittäin silloin kun paketti yulee suurelementeistä, valu voidaan vaatia tehtäväksi asennuksen jlkeen, Valu tehdään täälöin niin, että laatta tulee sokkelin päälle ja elementtiä vasten.

      • Jarmo

        Meillä on pienelementtitalo ja valu tehtiin ihan hienosti seinien pystytyksen jälkeen


    • Kukas siellä aikoo rakentaa

      sen sokkelin toisesta päästää joko yli tahi ali, jos rakentelee samalla periaatteella heti sokkelista lähtien kuin pitkästä tavarasta sahauskohtia projektin edetessä sopiviin kohtiin siirrellessä, mutta siinä tulee heti sen sokkelin jälkeen sen talopaketin kanssa semmoinen ongelma, että siinähän on paketissa aika monesta kohdasta jo tehtaalla sahattu, jolloin niitten sahailukohtien siirtely ei enään onnistukaan ja menee se paketti toisesta päästä joko yli tahi ali sillä talopaketin pitkästä rakentamisen periaatteella. Tästä syystä ei suositella laatan valua, ennenkuin se sokkeli on korjattu talopaketin pystytyksen jälkeen oikeisiin mittoihin, koska varsinkin siinä nimenomaisessa tapauksessa, jossa se talopakettin meneekin toisesta päästä ali siittä sokkelista, on helkkarin työlästä piikata ylimääräinen pätkä sitä sokkelia ja laattaa siittä poies ja sähkypiuhaa ja lattialämmityspiuhaa ja vesipiuhaa menee ihan silmittömästi poikki ylenmääräistä sokkelilattiasysteemiä piikkaillessa. Eli tässä minimoidaan sinänsä toki ainoastansa täysin mahdollisen mittavirheen jälkeistä huomattavaa taloudellista riskiä. Ei se kiellettyä ole laatan valu ennen paketin tahi pitkän runkotavarankaan saapumista, jos tietää jokseenkin millilleen kaikkien piuhujen ja sensemmoisten sekä ulkoseinien paikat.

    • Pecos Bill

      Meillä valettiin kesällä ennen pystytystä: Ei mitään ongelmaa kuivumisen kannalta, mutta höyrynsulkumuovi kannattaa ehkä laittaa valun alle ja nostaa pystytyksessä seinälle, niin ei tule vetoa tuulisella ilmalla lattianraosta. Kyse ei ole niinkään kosteuden estämisestä, tosin vetoahan tulee joka tapauksessa ikkunoiden ja ovien raoista. Itse päädyimme eristämään alaraon uretaanilla kuten ovien ja ikkunoidenkin raot.

      • On...

        Pitkästä tavarasta se kyllä onnistuukin.. ja kannattaakin jos vain on ilmoja..kesällä heti kun on lattia valettu hierretty ja liipattu.. pettelee hyvin esim. rakennusmuovilla. seuraavana päivänä kastelee vedellä koko valu pinnan.. jotta kuivuminen hidastuisi.. ja peittelee muovilla uudelleen.. liian nopea valun kuivuminen aiheuttaa mm valu halkeilee.. raudotus/verkko jää irti valusta ja kakku ei tartu kiini styroksiin/ (suodatinkankaaseen jos käytetty styroksin päällä)Valu jää ns kopoksi!! Sama on tietenkin vaarana jos on lattia-lämmitys ja erehtyy laittamaan sen päälle.. muka et kuivus nopeemmin.. lattia valu kuivaa ajallaan (noin 1cm/viikko) sitä ei itse kannata mennä nopeuttamaan!! kastelua kannattaa jatkaa päiviä muutamia.. Niin ja mittotuksessa on oltava tarkkana.. muuten piikkaus kone laulaa.. Talo- paketeissa ei lattian valaminen ennalta oikein toimi.. höyrysulku muovin limitys ei riittävä..!! Uretaani on hyvä eriste ala raossa ikkunoissa ja ovissa mut itse vielä vedin elementti kitin.. jolla liimasin höyry sulku movin ikkunan/oven karmiin.. kaikkea vetoahan sillä ei saa pois siitä pitää huolen meidän ikkuna/ovi valmistajat!


    • Pecos Bill

      niin ja valetun päällä oli helppo asentaa ainakin pitkästä tavarasta tehtyä taloa, kun ei tarvitse varoa missä kävelee...

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2027
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1480
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      107
      1463
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1164
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      480
      1094
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      56
      1037
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      943
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      902
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      866
    Aihe