Kuukautiset poissa jo 4kk

Madonna

Hei!

Olen todella peloissani tällä hetkellä. Jo kolmet kuukautiseni ovat jääneet pois, ja neljänsiäkään ei ole kuulunut vaikka kohta niidenkin pitäisi tulla. Olen 16-vuotias tyttö, normaalipainoinen, raskauden vaaraa ei ole eikä minulla ole syömishäiriötä.

Kerran aiemmin kun laihduin 3kg, kuukautiset jäivät kolme kertaa väliin. Kolmannella kerralla tuli hieman vaaleanruskeaa vuotoa, jota tulee minulla aina ennen varsinaisia kuukautisia. Neljännet tulivatkin ihan normaalisti, vaikka en lihonutkaan sitä 3kg takaisin. Tämän jälkeen kuukautiset jatkuivat vuoden jälleen säännöllisinä.

Uuden vuoden jälkeen kuukautisia ei kuitenkaan ole tullut. Laihduin kilon, mutta nyt olen lihonut senkin tuplana takaisin (tai lihottanut, miten vain), mutta ei kuukautisia vieläkään kuulu. Kolmisen viikkoa sitten tuli hyvin vähän vaaleanruskeaa vuotoa, muuten normaalisti valkovuotoa. Koulun takia on välillä saattanut olla pientä stressiä, mutta ei nyt pitkiin aikoihin enää. Harrastan liikuntaa säännöllisesti.

Pelkään todella, että tämä vaikuttaa jotenkin hedelmällisyyteeni. Tietysti tulevaisuudessa haluaisin lapsia. Mitä minun pitäisi tehdä, jotta kuukautiseni tulisivat takaisin? Mikä on jo vaarallisuuden raja, että kuinka kauan ne voivat olla poissa aiheuttamatta sen kummempia pysyviä muutoksia?

Lääkäriin en uskaltaisi vielä mennä, mutta haluaisin kuulla teidän näkemyksiä ongelmastani.

31

18658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt ei

      varsinaisesti sua auta, mutta haluan sanoa, että kärsin juuri samasta ongelmasta! itse olen 17-vuotias, kaikki pitäs olla ok. kuukautisia ei ole tullut kohta neljään kuukauteen.
      luulen kuitenkin, että se on tässä iässä vielä suht normaalia. lääkäriin en minäkään halua. jostain luin, että jos menkat on poissa yli 6 kk, kannattaa hakeutua lääkäriin. meillä on siis vielä aikaa ;)
      en usko, että on mitään tehtävissä, että ne saisi tulemaan. tietysti on niitä jotain lääkäriltä/terveydenhoitajalta saatavia pillereitä, mutta en ainakaan itse haluaisi sellaisilla sotkea luonnollista kiertoa. vaikka ikäväksi tämä odottelu ja epätietoisuus kyllä jo käy :( toivottavasti joku osaa auttaa sua ja samalla myös muakin.

      • mutta..

        itselläni oli menkat pois tosin pillereiden lopettamisen takia (en ollut raskaana)ja soitin 4kk päästä lääkärille joka sanoi että jos ne ei ala pian niin ne joudutaan käynnistämään mikä saattaa olla joillekin kauhean kivuliasta.

        voisikos olla niin että te molemmat stessaatte siitä asiasta niin paljon että menkat sitävarten jää pois?jos odottamalla odottaa niin eihän ne tule.se oli ensimmäinen juttu mikä tuli mieleen..muuta en osaa sanoa.


      • Madonna

        Kiitos viestistäsi. On helpottavaa kuulla, että kohtalotovereita löytyy. Jos pari kertaa nämä jäävät vielä pois, taidan kääntyä terveydenhoitajan puoleen. Hieman lääkärikammoisena ajatuskin jo hirvittää, mutta... ei voi kuin odottaa ja toivoa parasta. Ehkä joku osaa meitä neuvoa.


    • jo että

      olen ainoa, mutta enpäs näköjään olekaan!! Itselläni ei ole tammikuun puolenvälin jälkeen ollut kuukautisia. Ja en tiedä missä mättää: Paino sama, stressiä jonkun verran ollut, mutta se on jo helpottanut uuden jakson alettua,liikunnan aloitin tammikuun lopussa säännöllisesti. Mietin voisiko sillä olla osuutta asiaan. Näin ainakin olen lukenut. Tosin nykyisin treenaan vain n.4-5 kertaa viikossa, joka on normaali määrä. Liikunnasta en halua luopua!
      Itseäni kanssa jännittää lääkärille meno mutta sitä olen kyllä vakavasti miettinyt. Ehkä pitäisi vielä odotella kuukausi tai pari ja sitten mennä, jos ei menkkoja ala kuulumaan. Ärsyttää kuitenkin tämä epätietoisuus. Olisi kiva tietää missä vika. Koska mulla ei kuukautiset ole koskaa myöhästyneet näin paljon.

    • olla...

      ...että se johtuu rakkulamunasarjoista. Rakkulamunasarjat ovat aika yleinen vika kuukautisten pois jääntiin. Ite olen kymmenen vuotta teitä vanhempi ja minulla todettiin reilu vuosi sitten rakkulamunasarjat. Minulla on eräänä vuonna 5-6 kuukautiset. Ny kuukautiset ovat tulleet lääkkeillä. Rakkulamunasarjat ei ole mikään kuolemantauti mutta se saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä. Kannattaisi mennä gynekologille joka tutkii asian ja antaa tarvittaessa lääkkeet.

      • sama

        ei oikeesti..mullaki on tuo sama, että tammikuun jälkee ei oo menkkoja näkyny..paitsi että johtuukohan mulla siitä ku aloitin helmikuussa iltatyöt (siivousta:( )ja sitten koulun jälkeen pitää aina jaksaa sinne lähtä...ni mulla saattaa olla stressiä..mutta oikeesti ku mua pelottaa ku mä haluan lapsia ja muutenki...enkä halua mennä mihinkää gynegelogille...kiitti kaikille jotka on kirjottanu luulin että oon ainoa 17 vuotias..ääh....niin inhottavaa...joskus sitä toivo että menkat jäis vähäksiaikaa pois..mutta kyllä mä niitä jo kaipaan..ei naisen elämä oo mitään ilman niitä!!


      • safari88

        hei..

        Minulla olisi pitänyt viimekuun 25p alkaa menkat ja niitä ei vieläkää näy olen käynyt gynellä ja tehtii ultraääni ala kautta nii näky kuvassa sellanen puoli senttinen pallukka/ patti, mutta en kummiskaan ole raskaana,, mikähä se mahtaa olla ?
        vai pitääkö varmistaa maanantaina lääkäriltä?

        haluu tietää!


    • lääkäriin

      Älä odota enää kauan sen lääkäriin menon kanssa. On tärkeää, että syy kuukautisten pois jääntiin tutkitaan ja tarvittaessa kuukautiset käynnistetään.

    • epa

      Kirjoitin jo aikaisemmin tänne omista kuukautisongelmistani ja välivuodosta. Saatta olla että sinullakin harvoin tulevien kuukautisten syynä ovat nämä hormoniongelmat, jotka eivät ole vaarallisia. Kaikilla naisilla hormonitoiminta ei ole samanlaista. Minulle gynekologi sanoi, että neljät-viidet kuukautiset vuodessa riittävät. Rohkaise mielesi ja käy lääkärissä.

      • Madonna

        Nyt jäivät jo neljännetkin kuukautiset pois eikä ole mitään merkkejä niiden tulosta, edes ruskeaa "toffeen" väristä vuotoa ei tullut niin kuin viime kuussa. Apua, en uskaltaisi sinne lääkäriinkään mennä...


    • mullakaan..

      mulla on viimesen vuoden aikana ollu peräti kerran kuukautiset. oon sentään jo 20-vuotias. ei ne oo koskaan säännölliset ollu, aina välillä on ollu jaksoja, että ne on tullu joka kuukausi, mutta sitte on ollu puolen vuoden taukoja..
      uskaltauduin menemään terkalle ja sitä kautta lääkärin juttusille. se laitto mut labrakokeisiin, ja se soitti tänään tuloksista. mulla on alhaiset estrogeeniarvot tai jotain.. saman arvoset ku yleensä naisilla vaihdevuosien aikaan, tosi rohkaisevaa!!:)
      oon kuulema lievästi alipainoinen, vaikka en oo mikään laiha, oon vaan pienikokonen. lääkärin mielestä mun pitäs nostaa painoo muutaman kilon, mutta en haluais ku se kaikki kertyy vaan mahaan ja naamaan :( se käski vähentää liikuntaa, vaikka just oon ajatellu että nyt alan liikkumaan. ja vielä ku kesäki tulee niin just nyt ei haluais mahasta ihan järkyttävää.. vaikeeta tää elämä :( syön kyllä paljo, ei se siitä oo kiinni. en tiiä mistä sitte. ei se lääkäri mua gynellekään yhtään patistellu. kyllä se määräs jotain keltarauhashormonitabletteja. mutta ei sekään kuulema välttämättä auta.
      mulla oli puolen vuoden jälkeen tammikuussa kuukautiset. aika monella muullaki tässä keskustelussa tuntuu olleen tammikuussa viimeks. mietin että voikohan se olla niinki vähästä kiinni, että sillon vaan on ollu korkeempi rasvaprosentti. ite ainaki söin joulun aikaa tosi paljo, ja sen jälkeen yritin mennä vähä terveellisemmällä ruokailulinjalla. en vaan haluais just nyt millekkään lihotuskuurille!! ei siinä mitään jos ravinto pakkautus tasaisesti kehoon, mutta ei mulla :( mulla ku ei ees oo oikeen lantiookaa(siis se ei leventyny yhtään murrosiässä), niin mahan suuruus näkyy niin helposti ku oon aika kapee. mutta kiva huomata etten oo ainut joka painii näitten ongelmien kans.

      • eipä se nii paha viel

        mulla oli nimittäi tasan vuoden menkat veke! 2006 vuoden alussa tuli sillon viimeset, koko kevään ja kesän ja syksyn oottelin ja seuraavat tuli vasta tammikuussa 2007. lääkäriin olin monesti jo menos mut sit kuulin että tämmönen ihan normaalia. nyt on taas säännölliset niinkun mitään ei olis tapahtunutkaan


      • unohtu
        eipä se nii paha viel kirjoitti:

        mulla oli nimittäi tasan vuoden menkat veke! 2006 vuoden alussa tuli sillon viimeset, koko kevään ja kesän ja syksyn oottelin ja seuraavat tuli vasta tammikuussa 2007. lääkäriin olin monesti jo menos mut sit kuulin että tämmönen ihan normaalia. nyt on taas säännölliset niinkun mitään ei olis tapahtunutkaan

        ja edelliseen lisäten, oon nyt 16v. menkat alko kun olin just täyttänyt 12.


      • asia
        unohtu kirjoitti:

        ja edelliseen lisäten, oon nyt 16v. menkat alko kun olin just täyttänyt 12.

        mullon ittelläni ihan sama juttu! kuukautiset jääneet väliin nyt kolme kertaa ja mietityttää et miks. ennen on ollu menkat joka kuukausi, tosin aina vähän epäsäännölliset. lääkärille en haluis mennä koska oon tällä hetkel vaihto-oppilaana jenkeissä. jos olisin kotona suomessa olis lääkärille meno paljon helpompaa, mut täällä se on ihan eri asia... mahtaisko se kuukautisten puuttuminen johtuu siitä et oon lihonnut vaihtarivuoden aikana vähäsen. liikun normaalisti ja oon normaalipainoinen. en tiä mikä on vikana, oon ollu täällä jo 8 kk joten ei mun elämä oo mitenkää muuttunut yhtäkkiä. ei luulis et jotkut ihan pienet asiat vaikuttaa kuukautisiin, niinkun parin kilon lihoaminen tai pieni stressi kotiin palun suhteen tai muu tollanen.. oon aika huolissani ja en tiedä mitä tehdä. onneks en oo näemmä ainoo jollon tälläsii ongelmii!


    • dinosaurusemma

      Siis mulla kans ihan sama juttu! Oon 16-vuotias eikä oo tullu menkkoja moneen kuukauteen. Pelottaa kans mennä lääkäriin, mut äiti pakottaa mut varmaan sinne. :S
      Kivaa että en oo ainoo, toivottavasti kaikkien kohdalla saadaan asia hoitoon.
      Mulla on myös muuten kai hiivasienitulehdus, voikohan se vaikuttaa kuukautisiin??? :O

    • random6

      minulla itsellä on samanlainen tila mutta oon 15 enkä oo laihduttanu.enkä uskaltais mennä viel lääkäriin

    • 13w

      Juup, sama juttu, paitsi että mun menkat on pitäny taukoo kohta 9 kk...
      Huolestuttaa kyl, mut sen pitäs olla viel iha normaalia ku oonki vast 13w.
      On kyl ollu muutamana viime päivinä aika helvetilliset kivut tas, ett jos ne sielt viel tulis :)

    • erttrgyuu

      oon 15 vuotta ja mulla kans just sama! tammikuussa tuli kans viimesen kerran. oon laihtunu n. 3-4 kg puolessa vuodessa. pitäiskö nostaa painoa, vai riittääkö ku alan syömään saman verran ku kulutan? tää alkaa jo stressata pikkuhiljaa..!

    • Haluun Menka takas !

      Moi oon 14 mul ei oo ollu menkkoi 3kk.Äiti luulee et oon raskaan mut en oo.Outoo mut joo haluun mun menkat takas .Mul on tapahtunu paljo viime aikoina esim kaverin mennettämist huonot numerot ahdisteleva poikaystävä ja vihanen äiti. En tiiä stressaanks mä vai mitä .mitä mun pitäis tehä kosk mä haluun lapsii sit isompana :AUTTAKAAA

      • fgh534

        Kuinka säännölliset menkat sulla on ollut ennen tuota poisjäämistä?

        Yleensä sanotaan, että jos säännölliset menkat jää yhtäkkiä pois, niin muutaman kuukauden odottelun jälkeen olisi hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa löytyykö jotain vikaa. Mutta jos menkat on olleet alunperinkin epäsäännölliset, niin voi odotella vähän pidempään, esim. puolisen vuotta, ja varailla sitten sitä lääkäriaikaa.

        Oletko sairastanut, muuttanut selkeästi elämäntapoja (esim. ruokavalioo tai liikunnan määrää) tai oletko yli-/alipainoinen?

        Ne voivat kaikki vaikuttaa.


      • Haluun Menka takas
        fgh534 kirjoitti:

        Kuinka säännölliset menkat sulla on ollut ennen tuota poisjäämistä?

        Yleensä sanotaan, että jos säännölliset menkat jää yhtäkkiä pois, niin muutaman kuukauden odottelun jälkeen olisi hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa löytyykö jotain vikaa. Mutta jos menkat on olleet alunperinkin epäsäännölliset, niin voi odotella vähän pidempään, esim. puolisen vuotta, ja varailla sitten sitä lääkäriaikaa.

        Oletko sairastanut, muuttanut selkeästi elämäntapoja (esim. ruokavalioo tai liikunnan määrää) tai oletko yli-/alipainoinen?

        Ne voivat kaikki vaikuttaa.

        hirveen usein joka kuukaus


    • 13..

      Joo, näähän viestit niin lohutti ku tyypit vatvoo jtn 3-4 kk, ku on jääny poies... Mull on nimittäin ollu pois ny 15 kk, ett... Ja oon käyny terkkarilla, mutt ei meijän terkkari paneudu ikinä mihinkään ni ei se oo tollekaan mitään tehny. Pelottaa jo, ett jos en voikaan saaha lapsia, ku ne on melkeen mun koko elämä. Jos joku siis tietäis mistä ois kys, ni ois kiva. oon tosin vasta 13 vuotias. Well, toivotaan parasta ja pelätään pahinta...

      • --l--

        Nyt valoja päälle taas. Ei tuo ole enää mikään terveydenhoitajan hoidettava asia vaan lääkärin!


    • terolutt

      Nuoret voivat pyytää lähetteen lääkärille terkalla. Itelle määrättiin terolut kuuri menkkojen käynnistämiseen

    • Not giving in

      Oon 14-vuotias, menkat alkoi tuossa vuoden alussa, mutta ei oo sen jälkeen kuulunut. Varmaan ihan normaalia, odottelen ihan rauhassa :D

      • hygfdefghyu

        Jaa.


    • Kdokdo

      Mul tuli menkat viimeks jotain helmikuussa seuraavat tuli huhtikuussa ja nyt vaa odottelen toivoisi. Et ne tulis pian mut mulla on yleen sä ollu 2kk välein mut päivät vaihtelee koko ajan. Mulla alka heinäkuussa kuukautiset ja toivon että ne tulisivat heinäkuussa. Haluun mun kuukautiset takas!

      • Kdokdo

        Sori tuli paljon kirjotusvirheitä


    • heppuli1

      Oon pian 18-vuotias. Menkat alko kun olin 14. Muutamat tuli ihan säännöllisesti noin kuukauden välein, mutta sen jälkeen on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus että väli on 2-4 kuukautta. Tämä on todella ärsyttävää, koska tällä hetkellä seurustelen ja jos ehkäisy pettää, on melkein pakko tehdä testi koska kuukautiset voivat tulla esim. parin kuukauden päästä enkä niiden avulla voi siis tietää olenko raskaana vai en.

    • Menkat

      Tota oon 12 ja puol ja mul alko menkat vähän ennen ku täytin kaksitoista ja mul ei oo tullu menkkoja noin kuukauteen kahteen ni haluisin tietää tuleeko niitä vai ei

    • Anonyymi

      mulla on sama ongelma mutta me ovat olleet jo 3kk poissa ja pelkkää valkovuotoa tullut😬 oon ihan hädissäni että onko mulla joku sairaus☹️ mua välil alkaa särkee päätä (aika harvoin) mut kummiski ja sit mua sattuu oikean jalan nilkkaan ja polveen ja sit mua alkaa hengästyttämään kun kävelen portaat ylös ja joskus kun esim vaikka herään tai nousen jostain niin välillä saattaa alkaa pyöräyttämään 😓☹️ siis mul on kivoi päivii mut samal mietin et pitäiskö itkee vai nauraa vai hymyillä ja sit aina kaikki pahat ajatukset tulee ja mua alkaa suruttaa joka päivä☹️ mä en tiedä mitä tehdä?!!😓😓🥵😭☹️😬 oon 06 ja olen 12 vuotias ja kuukautiset ovat jo alkaneet✌🏼 oon kaks kertaa tehny poskarin tupakalla☹️ ja mulla on joskus ollut syöpä ja nyt vähän epäilyttää ja pelottaa että mitä mun pitäis tehä ja pelottaa ihan sairaasti😭 auttakaa pliis joku😭😭😭

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1368
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1165
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1125
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1078
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1022
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1011
    Aihe