aistitoiminnat

niiden suoma onnellisuus

Korkein Herra on kaiken Ylin Sielu,ja sen vuoksi Korkeimman oivaltamiseen liittyy myös rakkaus.Rakkaus johtuu sielujen välisestä suhteesta.

Isä tuntee hellyyttä poikansa kohtaan,koska heidän välillään on läheinen suhde.Aineellisen maailman rakkaus on kuitenkin täynnä juopumusta.Kun elävä olento kohtaa Persoonallisuuden Jumalan,heidän välisensä rakkaussuhteen todellisuuden ansiosta rakkaus ilmenee täydessä mitassaan.

Herra ei ole sellaisen rakkauden kohde,jota värittää ruumiin ja mielen aiheuttama lika,vaan Hän on kaikkien elävien olentojen täydellinen,verhoamaton ja saastumaton rakkauden kohde.

Sillä Hän on Ylisieluna eli Paramatmana jokaisen sydämmessä.Rakkaus Herraa kohtaan herää täydessä mitassaan vasta vapautetussa olotilassa.

Tuohon olotilaan kohonneen henkilön ikuinen onnellisuus on kuin ehtymätön virta,jota ei häiritse edes täällä aineellisessa maailmassa kokemamme pelko sen katkeamisesta.

Suhde Jumalaan ei katkea milloinkaan,eikä meillä siksi ole mitään syytä suruun taikka pelkoon.Tuon suhteen tuomaa onnellisuutta ei voida selittää sanoin,ja sitä on turha yrittääkkään saavuttaa hedelmällisten toimintojen, järjestelyjen ja uhrimenojen avulla.

Meidän täytyy myös ymmärtää,että Korkeimman Henkilön eli Persoonallisuuden Jumalan ja elävän olennon välisen suhteen tuoma katkeamaton onnellisuus,jota tässä kuvailen, ylittää Upanisadien persoonattoman käsityksen.

Upanisadeissa kielletään aineelliset käsitykset melkeinpä täysin,mutta se ei merkitse sitä,että niissä kiellettäisiin myös Korkeimman Herran ylimaalliset aistit.

Aineellisia elementtejä käsittelevien lausuntojen yhteydessä myös säkeissä vahvistetaan,että kaikki Herran aistit ovat ylimaallisia,eikä minkäänlainen aineellinen samaistuminen saastuta niitä.

Vapautetuilta sieluiltakaan ei puutu aisteja,sillä muutoin heidän ja Jumalan välinen suhde ei voisi tuoda heille kummallekin esteetöntä henkistä onnellisuutta ja spontaania,keskeytymätöntä iloa.

Aineellinen lika ei saastuta Herran eikä Hänen palvojiensa aisteja.Heidän aistinsa ovat puhtaat,sillä ne ovat aineellisten syiden ja seurausten ulottumattomissa.

Harhanomainen,aineellinen energia ei pysty vaikuttamaan niihin hävetessään Herran ja Hänen yliaistillisten bhaktojensa edessä.

Aineellisessa maailmassa aistitoimintoihin liittyy aina surua,mutta säkeissä sanotaan selvästi,että Herran ja Hänen palvojiensa aistit ovat täysin vailla surua.

Aineellisten ja henkisten aistien välillä on selvä ero.Meidän täytyy ymmärtää tuo ero eikä suinkaan kieltää henkisten aistien olemassaoloa aineellisen aistikäsityksemme vuoksi.

Aineellisessa maailmassa aistit ovat täynnä aineellista tietämättömyyttä.Jokaisen tiedon auktoriteetit suosittelevat aistien puhdistaista aineellisista käsityksistä.

Aineellisessa maailmassa yksilö käyttää aistejaan tyydyttääkseen itseään,kun taas henkisessä maailmassa aisteja käytetään oikealla tavalla niiden alkuperäiseen tarkoitukseen eli Korkeimman Herran tyydyttämiseen.

Tälläinen aistien käyttö on luonnollista,ja niinpä henkisessä maailmassa aistinautinto on jatkuvaa.Aineellinen saaste ei keskeytä sitä ,koska aistit ovat siellä henkisesti puhdistuneet.

Yliaistillisen suhteen kummatkin osapuolet jakavat myös yhtälailla henkisten aistien tuoman tyydytyksen.Koska henkisessä maailmassa toiminta on rajatonta ja jatkuvasti laajentuvaa,siellä ei ole tilaa aineellisille yrityksille eikä keinotekoisille järjestelyille.

Yliaistillista onnellisuutta kutsutaan nimellä brahma-saukhyam.

2

301

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • bg-gitasta

   Gitassa sanotaan,sarvasya caham hrdi sannivistah-ylisielulla on lopullinen päätäntävalta.Ylisielu ohjaa kaikki työskentelemään tietyllä tavalla.

   Hänen sisäisen ohjauksensa alaisuudessa suoritetut teot eivät tuota mitään vastavaikutuksia tässä elämässä eivätkä kuoleman jälkeisessä elämässä.

   Mitä tahansa oikeaa tai väärää ihminen tekee ,ajattelee tai puhuu,johtuu näistä viidestä tekijästä.Tieto,tiedon kohde ja tietäjä ovat yllykkeenä toimintaan.Aistit työ ja työntekijä ovat puolestaan teon kolme olennaista osaa.

  • Anonyymi

   Shrila Bhaktivinod Thakur

   Durlabha mānava-janma

   durlabha manava-janma labhiya samsare
   krsna na bhajinu duhkha kahiba kahare? [1]

   (1) Ihmiselämä on harvinaisin tilaisuus saavuttaa henkinen täydellisyys. Mutta minulle on jäänyt vain suru, koska minä, jolle tämä suuri mahdollisuus on annettu, menetin sen, koska en koskaan palvonut Jumalaa, Krishnaa! Voi, kenelle kertoisin tämän epäonnen tarinan?

   'samsara' 'samsara' kari' michhe gela kala
   labha na ha-ila kichhu, ghatila janjala [2]

   (2) Elämä toisensa jälkeen on kulunut tässä aineellisessa maailmassa, kaikki aikani on mennyt hukkaan (materialistisen perhe-elämän orjuudessa). En ole saanut yhtään mitään ja olen kokenut vain ongelmia ja huolia.

   kisera samsara ei chhayabaji praya
   ihate mamata kari vrtha dina yaya [3]

   (3) Millainen maailma tämä on? Se on kuin taikurin illuusio (kuin taikalyhdyn esitys, jossa silmieni edessä leikkii lukuisia varjoja ja optisia illuusioita). Koska olen itsekkäästi kiintynyt tällaiseen kangastukseen, pidän tämän maailman ohimeneviä illuusioita ”minulle” ja ”minun” kuuluvina. Näin päivä toisensa jälkeen kuluu turhaan.

   e deha patana ha'le ki rabe amara?
   keha sukha nahi dibe putra paribara [4]

   (4) Mitä minulle jää jäljelle, kun tämä ruumis kaatuu kuolleena maahan? Silloin eivät poikani eivätkä rakkaimmat läheiseni pysty antamaan minulle minkäänlaista onnea.

   gardabhera mata ami kari parisrama
   kara lagi' eta kari, na ghuchi la bhrama [5]

   (5) Teen joka päivä kovasti töitä kuin aasi, ja silti ihmettelen, kenen vuoksi yritän niin kovasti? Olen edelleen niin monien illuusioiden vallassa!

   dina yaya michha kaje, nisa nidra-vase
   nahi bhavi marana nikate achhe vase [6]

   (6) Tuhlaan jokaisen päiväni turhiin ja merkityksettömiin asioihin, ja yöni kuluvat unen vallassa. Enkä ajattele hetkeäkään koko vuorokauden aikana, että kuolema on aina läsnä.

   bhala manda khai, heri, pari, chinta-hina
   nahi bhavi, e deha chhadiba kona dina [7]

   (7) Elän huoletonta elämää: syön, ulkoilen, pukeudun haluamallani tavalla, mutta en ajattele sitä, että jonain päivänä minun on luovuttava tästä kehosta.

   deha-geha-kalatradi-chinta avirata
   jagichhe hrdaye mora buddhi kari hata [8]

   (8) Sydänparkaani piinaavat jatkuvat huolet toimeentulostani ja huolet, jotka johtuvat kehostani, kodistani, vaimostani, sukulaisistani ja julkisista velvollisuuksistani. Nämä huolet aiheuttavat minulle kärsimystä ja tuhoavat järkeni.

   haya, haya! nahi bhavi—anitya e saba
   jivana vigate kotha rahibe vaibhava? [9]

   (9) Voi, voi! Miten valitettavassa tilanteessa olenkaan! Olen uppoutunut näihin ongelmiin ajattelematta, että ne ovat lyhytaikaisia ja katoavat pian unholaan. Mitä aineelliselle omaisuudelleni tapahtuu kuolemani jälkeen?

   smasane sarira mama padiya rahibe
   vihanga-patanga taya vihara karibe [10]

   (10) Kun ruumiini heitetään polttohautausmaalla olevaan kuoppaan, se vain makaa siellä liikkumattomana. Varikset, korppikotkat, muurahaiset ja madot kerääntyvät paikalle ja herkuttelevat sillä!

   kukkura srgala saba anandita ha'ye
   mahotsava karibe amara deha la'ye [11]

   (11) Kulkukoirat ja shakaalit iloitsevat, juhlivat ja herkuttelevat ruumiillani.

   ye dehera ei gati, tara anugata
   samsara-vaibhava ara bandhu-jana yata [12]

   (12) Katsokaa, tämä on tämän aineellisen ruumiin lopullinen kohtalo! Ja hämmästyttävää on, että kaikki maalliset saavutukseni, kotini, perheeni ja ystäväni tulevat kokemaan saman kohtalon!

   ataeva maya-moha chhadi buddhimana
   nitya-tattva krsna-bhakti karuna sandhana [13]

   (13) Siksi rukoilen jokaista järkevää ihmistä: hylätkää kaikki nämä māyān luomat kangastukset ja etsikää puhdasta omistautumista Jumala Krishnalle, sillä se on ainoa ikuinen totuus!

   kjh

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   5575
  2. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   92
   2578
  3. Nord Stream 1 -putki vuotaa kahdesta kohtaa - Saksa epäilee sabotaasia

   Saksa epäilee sabotaasia https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de63783e-7ae3-489f-a086-607fe43ab42a Saksa epäilee tahallisuutta "Saksalaisen Der Tages
   Maailman menoa
   281
   2183
  4. 239
   2112
  5. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   7
   1708
  6. Martina ei osaa kirjoittaa

   Jälleen upea taidonnäyte tämän peruskoulun rimaa hipoen läpäisseen Martinan kirjoitustaidosta. Eilen stoorissa kulmienvärjäys ja teksti: näillä kelpaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   381
   1645
  7. Nalle mä rakastan sua :)

   Oon hehkulamppu ja haluun sut ja sua :) Sua parempaa ei oo eikä tuu :)
   Romantiikka
   287
   1285
  8. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   301
   1219
  9. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   222
   1168
  Aihe