Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Sonnin teurastusikä?

perkele

Mikä on sonnin teurastusikä ja onko ne pakko teurastaa jossakin tietyssä iässä? Saako ostamansa sonnin pitää itsellään sen kuolemaan asti?

43

17920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .......

      ne teurastetaan vuoden-parin iässä. Jos sinulla on tilaa pitää eläintä, niin tuskin kukaan tulisi tappamaan sonnisi. Näistä lakipykälistä en tiedä, mitä vaaditaan, että saa pitää moista eläintä. Joku viisaampi kertokoon. Eli siis jos ostat sonnin, niin se on oma asiasi milloin sen tapatat..

      • sonnit

        Vastaa pitää vaikka ei tiedä asiasta mitään. on aika suuri ero jos teurastaa vuoden tai kahden vanhana.

        Ja jos luulet että sen sonnin voi noin vaan ostaa ja kasvattaa.


      • ....
        sonnit kirjoitti:

        Vastaa pitää vaikka ei tiedä asiasta mitään. on aika suuri ero jos teurastaa vuoden tai kahden vanhana.

        Ja jos luulet että sen sonnin voi noin vaan ostaa ja kasvattaa.

        laitoinkin, että MUISTAAKSENI, ja JOKU VIISAAMPI KERTOKOON. Kyllä tutun lihatilalta laitetaan vajaa parivuotiaat sonnit autoon. Siis johan sen jumalauta sanoo järki, että on suuri ero, jos teurastaa vuoden tai kahden vanhana. Tuossa olikin vain kyse, että minkä ikäisenä.
        Ja tuosta ostamisesta en sanonut mitään. Mainitsin vain, että jos semmonen elukka jo on, niin kenelläkään ei ole valtuuksia tulla sitä tappamaan, ellei se ole huonosti hoidettu.
        Ja jos ei vastaus kerran tyydytä, niin olisit sitten edes itse laittanut tilalle jotain järkevämpää, muutakin kuin outoja lauserakenteita täynnä olevan kommentin. Kivaa kevättä sinullekkin!


      • siitos
        sonnit kirjoitti:

        Vastaa pitää vaikka ei tiedä asiasta mitään. on aika suuri ero jos teurastaa vuoden tai kahden vanhana.

        Ja jos luulet että sen sonnin voi noin vaan ostaa ja kasvattaa.

        n.200euroo ja jos pidät sitä lemmikkinä, teurastamot ei huoli sitä.


    • Paalinpyörittäjä

      Kuolemaan asti saat pitää vapaasti, mutta sen jälkeen pakko haetuttaa se Honkajoelle!
      PS. mulla vielä töissä 26.4.1999 syntyny sonni ja parhaassa iässä astutushommiin!
      Tosin luultavasti syksyllä pääsee vihreemmille laitumille nuoremman tieltä, jolla paremmat "paperit".

      • maketsuni

        ei kai honkajoki tänäpäivänä ainut vaihtoehto ole. mitäs lihaa luulet sen naudanlihan olevan????? eiöhän terve ja hyvä sonni syödä


      • syö siitä
        maketsuni kirjoitti:

        ei kai honkajoki tänäpäivänä ainut vaihtoehto ole. mitäs lihaa luulet sen naudanlihan olevan????? eiöhän terve ja hyvä sonni syödä

        saahan sen teurastaa omaan käyttöön


    • sää sitä

      sonnia tarviat? lemmikiksi kait?

      • ....

        eipä tuo kai mikään kummallisuus ole lemmikin valinnassa. Onhan tuolla jossain kyselty mahdollisuutta pitää kettuja yms lemmikkeinä... Erikoisuudentavoittelua! :)


      • Kokenut
        .... kirjoitti:

        eipä tuo kai mikään kummallisuus ole lemmikin valinnassa. Onhan tuolla jossain kyselty mahdollisuutta pitää kettuja yms lemmikkeinä... Erikoisuudentavoittelua! :)

        Mulla oli supikoira lemmikkinä,haisi pahemmalle kuin Helsingin hienostorouvat.


      • Kaiken tietävä

        Sonni on mitä mainioin eläin. Sitä on kautta mailman sivu käytetty vetoeläimenä. Hanki valjaat ja ajelurattaat niin saat mukavan ja varman kyydin. Kesän aikana ehdit pitkälle. Meno on halpaa, tankkaus onnistuu lähes missä tahansa tienposkessa, ei tartte essoa eikä visaa. Vaihtelunhaluiset voivat satuloida sonninsa ja mukava ravi onnistuu mainiosti. Jos laukalle nostat niin vauhtiakin löytyy. Viiden kilometrin pikaspurtti 20 km/t onnistuu kyllä ja jos oikein treenaa sonnipojan huippukuntoon niin taipaleet voivat olla nopeampia tai pienemmällä nopeudella pidempiä. Sonni on ajo ja seuraeläimenä hevosta helpompi. Sonnille voi antaa kerralla viikon eväät eteen. Hevosta pitää ruokkia monta kertaa päivässä. Omakotiasujan sonni korvaa ruohonleikkurin ja tuo siten huomattavan helpotuksen isännän kesänviettoon. Teurastuksen jälkeen sonnista saa paljon muutakin hyödyllistä lihan lisäksi. Vuodasta voi tehdä upean maton takan edustan kivilattialle. Luista saa valmistettua erilaisia käyttöesineitä, vain mielikuvitus on rajana. Taidankin taas hankkia sonnin- tällä kertaa lemmikiksi!


    • rommaani Porista

      Maatalousnäyttelyyn oli tuotu sonni ja lehmä.
      Omistaja kehui, että lehmä lypsää kymmeniä litroja joka päivä. Sitten kehui sonnia, että se astuu monta kertaa päivässä viikosta toiseen.
      Näyttelyssä vieraillut kysyi: "Että tuota lehmääkö?"
      Omistaja sanoi: "Ei tietenkään, vaan eri lehmää joka kerta!"
      Ja niin kauan kuin sonnilla energiaa riittää, se saa pitää henkensä.

    • loppuun asti

      Sonnin kuten muutkin eläimet saa pitää niin kauon kuin haluaa, mikään laki ei kiellä sonnin pitoa lemmikkinä.

    • kokki.

      sen voi syödä heti kun se painaa riittvästi.

    • joopa joo

      3000 tuhatta yhdyntää, sit saunan taakse

      • Viljo.

        Ei mikään sonni jaksa kolmea miljoonaa panoa.


      • Muamuija

        Tiettävästi emolehmätiloilla on noin 20 emoa yhtä astuvaa sonnia kohden. Jos se sonni kerran vuodessa saa jokaisen nautansa tiineeksi, ja käyttää siihen nyt vaikka kymmenkunta hyppyä, tuolla menolla vuoteen tulisi noin 200 astumista. Koska samaa sonnia ei voi käyttää montaa vuotta ettei tule omat tyttäret astuttavaksi, sama sonni voi olla useammalla tilalla peräkkäin, mutta ei se nyt kuitenkaan 30 vuotiaaksi elä!


    • Agrologi

      Sonnit jotka kasvatetaan teuraaksi teurastetaan yleensä 20-24kk ikäisenä. Ikä riippuu sonnin kasvusta (lähinnä ruokinnasta), rodusta ja teurastamon kysynnän ja tarjonnan suhteesta.

      Lemmikkisonnia saa pitää niin pitkään kuin haluaa (huomioiden eläinsuojelulain pitopaikkavaatimukset ja vaatimuksen tarpeettoman kärsimyksen välttämisestä). Kuitenkin yli 36kk naudasta on kuoleman jälkeen otettava BSE-testi (eli hullunlehmäntauti) tai ruho on toimitettava honkajoelle ongelmanjätteenä.

      • maketsuni

        eikö yli 36kk vuotiasta voi myydä teuraaks?


      • myydä
        maketsuni kirjoitti:

        eikö yli 36kk vuotiasta voi myydä teuraaks?

        Voi kyllä myydä, mutta jos itse teurastat tai se kuolee luonnostaan, niin tuo näyte pitäisi ottaa ...
        Teurastamo tekee sen automaattisesti, joten sinun ei siitä tarvi huolehtia, sama kilohinta sille tulee kuin nuoremmillekkin sonneilla, painoa vaan on tuplasti enempi kun ikää on yli viisi vuotta.


    • hyh

      2.5v Tai riippuu kuka syö.Koira ja kissa syö jos on tapettu.SUSI SYÖ ELÄVÄN TAI TAPPAA NAUTINNOKSEEN;SYÖMÄTTÄ KUITENKAAN SAALISTAAN;JOSKUS KOIRAKIN KELPAA TAI MIKÄ MILLOINKIN JOPA IHMINEN:(KOSKENNEKKO KULTUURI MINISTERIÄ:)YLEENSÄ maaseudulla asuvat eivät ihannoi NIITÄ koska ovat altiina päivittäin .Ei TAIDA susi nousta BUSSIIN SAATI SIT EDUSKUNNAN JÄLKI/JÄRKI-ISTUNTOON ; VAIKUTTAA et viime/mainittua ei OLE KÄYTETTY EU:HUN LIITYMISEN JÄLKEEN:::::::::::::OLENKAAN. EHKEI SIINÄ TUU NIIN PALJON RESSIÄ KUN EI ILMAISE OMAA KANTAANSA.333333333333330000000000000 Entiedä ........kuin paljon EU pyrokratia tänä päivänä ESTÄÄ OSTOT JA TAPOT KU KAIKESTA PIDETÄÄN KIRJAA:=============KEVÄISINHÄN ULOS LASKIESSA NIITÄ TUPPAA KARKAAMAAN IKI AJOIKSI KUN VAUHKOONTUVAT::::::::::::TARVINEEKO NAAPURIN TODISTAA SEN KARKAAMINEN AINASKIN ON RAPORTOITAVA ASIASTA SAMAN TUNNIN AIKANA EU:N PYROKRATIAKONTTORIN ASIA/VIRKAILIJALLE jos ei satu olemaan lounaalla Maanantai/Perjantai SEURUEENSA KAA..Voi tulla SANKTIOITA jos et heti ilmoita asiasta eteen päin SANKTIO VOI OLLA !!11.v ajalta 50% maksetuista tuista. ISO JA PIENI TILA 100% TEKEE KONKURSSIN :"""JOLLEI ""LOTOSSA OLE SATTUNUT TULEEN ARMAHDUST: OLETKO ONNISTUNUT :MINÄ EN: NIM: MTK-KURSSILAINEN V1986 ..................... ?????????

      • ---

        aika vaihtaa lääkitystä?


      • Viljo.

        Ei millään pahalla, mutta "VAIKUTTAA et viime/mainittua ei OLE KÄYTETTY" viestisi kirjoittamisessa kovinkaan tuhlailevasti.


      • dera

        mitä sinäkin susista tiedät..olet varmaan lukenu punahilkkaa tai muita satuja...menetkös pikkulapsille niistä "isoista pahoista susista" kertomaan...


    • voit pitää

      sen. kunhan kaksiossasi on vaan tarpeeksi neliöitä.

    • SONNI

      Sonnilla ei varsinaista teurasikää ole, mutta jos ei ole pakko niin sen voi kyllä kävelyttää ihan huonojalkaiseksi asti ja sitten lyödä lihat rahoiksi. Minä olen ihan piirinkunnalista tasoa tässä asiassa, mutta ei se mitään neuvo kuin neuvo se on tämäkin.

      nimim. konitohtori

      • onnistuu

        laittaa teuraaksi meleko vanhana. teurasautolla vaan on vaatimuksena että ite kävelee sisälle.
        emotilalla tavoite teurasikä on semmonen 18kk. tullee seuraava vasikkasatsi sitten. lihapaino yli 325kg että tulloo lisät... kylläkaittuo vanha siitossonnikin meni autoon (hieman oli kapeat käytävät) lihapaino kerrottiin teurastamolta 650 kg.

        mutjoo. kylläkait sen saapi pittää niin kauan ku intoa riittää. jos se kuolee tilalla, niin sitten se on vietävä honkajoelle. taikka vanhalta elukalta bse, ja kaatopaikalle, tai minne ne veikään.


    • pitää

      saa pitää.

      Sonnilla mitään lakisääteistä teurastusikää edes ole, mutta homma vaan on kannattamatonta, jos sitä kasvattaa pitempään kuin 22 kuukautta.
      Mutta jos haluat, niin sitä voi kyllä pitää vaikka 15 vuotta, ei siihen kukaan puutu.

      • sä ton 22 kk

        sait. eikösse oo viimesen sonnipalkkion jälkeen kannattamatonta?


      • jos on tarpeeksi
        sä ton 22 kk kirjoitti:

        sait. eikösse oo viimesen sonnipalkkion jälkeen kannattamatonta?

        No yhden sonnin pitäminen varmaan on kannatamatonta, mutta jos niitä on 500 yhdessä navetassa, niin kyllä siihen jonkinlaisen kannattavuuden silloin saa ...


      • gtwervwer1234
        jos on tarpeeksi kirjoitti:

        No yhden sonnin pitäminen varmaan on kannatamatonta, mutta jos niitä on 500 yhdessä navetassa, niin kyllä siihen jonkinlaisen kannattavuuden silloin saa ...

        Voinko hankkia sonnin vaikken varsinaisesti asu maalla asun 2 km kilometriä keskustaan ja naapureita on pari naapuria minulla on erittäin suuri piha jonne sitten menis se laidun. ei ole aikaisempaa kokemusta niistä luettua on tullut paljon naapureillakin on 3 sonnia joten saahan niiltä neuvoakin:) talvisin voi vetää pikku joulupukin rekeä:)
        JoTeN voiko hankkia sonnin?......


      • ...
        gtwervwer1234 kirjoitti:

        Voinko hankkia sonnin vaikken varsinaisesti asu maalla asun 2 km kilometriä keskustaan ja naapureita on pari naapuria minulla on erittäin suuri piha jonne sitten menis se laidun. ei ole aikaisempaa kokemusta niistä luettua on tullut paljon naapureillakin on 3 sonnia joten saahan niiltä neuvoakin:) talvisin voi vetää pikku joulupukin rekeä:)
        JoTeN voiko hankkia sonnin?......

        Ensinnäkin nauta on laumaeläin, joten ihan minimi on 2 kpl, mielummin se 3 kpl. Hyvin kasvavaa laidunta saat varata n. 0,3-0,5 ha / sonni ja kesästä riippuen sekään ei välttämättä riitä.

        Aika ruusuisia kuvitelmia ihmisillä täällä. Sonnin opettaminen reen eteen ei ole ihan tuosta vaan-juttu ja en kyllä suosittelisi kenellekään sonnia (=leikkaamaton urospuolinen nauta) lemmikiksi. Niin monta isäntää on vuosien mittaan menettänyt henkensä sonnin runtelemana, että ammattitaidottomalle ei tosiaan voi sonnia suositella.
        Jos ihan väkisin naudan haluat, niin leikattu sonni eli härkä (ei tosin ole suositeltava toimenpide lainkaan puolesta) tai lehmä.


      • Sonniboy
        gtwervwer1234 kirjoitti:

        Voinko hankkia sonnin vaikken varsinaisesti asu maalla asun 2 km kilometriä keskustaan ja naapureita on pari naapuria minulla on erittäin suuri piha jonne sitten menis se laidun. ei ole aikaisempaa kokemusta niistä luettua on tullut paljon naapureillakin on 3 sonnia joten saahan niiltä neuvoakin:) talvisin voi vetää pikku joulupukin rekeä:)
        JoTeN voiko hankkia sonnin?......

        Voithan sinä sonnin hankkia, mutta unohda se rekijuttu ....


      • jep ja joonas
        ... kirjoitti:

        Ensinnäkin nauta on laumaeläin, joten ihan minimi on 2 kpl, mielummin se 3 kpl. Hyvin kasvavaa laidunta saat varata n. 0,3-0,5 ha / sonni ja kesästä riippuen sekään ei välttämättä riitä.

        Aika ruusuisia kuvitelmia ihmisillä täällä. Sonnin opettaminen reen eteen ei ole ihan tuosta vaan-juttu ja en kyllä suosittelisi kenellekään sonnia (=leikkaamaton urospuolinen nauta) lemmikiksi. Niin monta isäntää on vuosien mittaan menettänyt henkensä sonnin runtelemana, että ammattitaidottomalle ei tosiaan voi sonnia suositella.
        Jos ihan väkisin naudan haluat, niin leikattu sonni eli härkä (ei tosin ole suositeltava toimenpide lainkaan puolesta) tai lehmä.

        Häräksi lerikkaaminen, olisi kyllä' järkevää, lihan maku paranee, sonnin käsiteltävyys helpottuu huomattavasti, jostakin syystä vaan Suomessa ei ole tapana niitä leikata häriksi, päinvastoin kuin suurissa naudanlihan tuottajamaissa, kuten brasialiassa, argentiinassa, USA ja Kanadassa, taitaa olla Britanniassakin ihan yleistä vieläkin.


    • dgh

      mitä sonni syö

      • olla kasvis

        Taitaa olla kasvissyöjä ...


    • w

      mitä sonni syä

      • te3

        ainakin. Miksi haluat kuolla noin traakisesti?


      • rakkaani........

        heinääääääääääää,rehuaaaaaaaaaaaaaaaa,kivennäisiäääääääääääää


    • lemmikiksi, höh

      Taitaa olla niin ettei sonnia saa lemmikiksi. On ilmottauduttava nautaeläinrekisteriin eläimen pitäjäksi. Kuten on käynyt sikojen sekä kanojenkin osalta. Käytännössä jokainen korvamerkitty nauta on nautaeläinrekisterissä, ja sen nykyinen elinpaikka on tiedossa valtiovallalla. Ja jos nauta häviää, niin siitäkin on ilmoitettava nykyisin. Kannattaa myös harkita ottaako mitään lemmikki nautaa, ettei käy kuten alpakka Daltonille, jos ei ole paperit kunnossa niin henkilähtee.

      • toinen dalttoni

        Ei se kyllä mihinkään lähde, suomessa saa pitää sonnia, ton alpakan kanssa oli semmonen juttu, että se oli tuotu luvatta maahan ja sille olisi pitänyt pitää karanteeni.

        Nämä on semmosia asioita, joissa torjutaan eläintauteja ja jos sellaista epäillään että se olisi mahdollista, niin viranomaiset toimii aika nopeasti, alpakka voi levittää esim. sinikielitautia, joka on Tanskassa ja Ruotsissa levinnyt viime vuosina ja joka nyt yritetään sitten pysäyttää.


    • järkee??

      Jos se sonni ominpäin kuolee se täytyy lähettää honkajoelle poltettavaksi.
      Lähettävät perästä 150 euron laskun.
      Niin fiksusti suomen byrokratia kohtelee naudanlihantuottajia ja ympäristöä.
      "Lihahan on täysin pilalla jos sonni vaikka saa sydärin"

      • voi vitsi

        Itsestään kuollutta nautaa tai sikaa ei saa syödä. Koska eläimen lihassa on liian paljon verta. Teurastuksessa veri lasketaan pois, jotta lihassa on vähemmän verta. Ja teurastuksessa eläimen oma sydän pumppaa verta pois. Ja kummallakin eläimellä alkaa mätäneminen välittömästi, naudalla ehkä pahemmin, koska se on märehtijä (pötsien pieneliöt). Mutta tietysti jos paskaa haluaa syödä, niin syö kaikki itsestään kuolleet eläimet.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1829
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1565
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1518
    8. 59
      1384
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe