Kystaleikkaukseen

satu2

Kysta munasarjassa tai -sarjoissa. Onko toivoa, että osa munasarjoista jätetään vai poistetaanko ne kokonaan? Entä kohtu? Onko muilla leikkausissa olleilla tai meneville ollut ca12-5 arvo koholla? Kohoneen arvon vuoksi kauhea syövän pelko.

8

7802

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • lena

   ..kysta noin vuosi sitten. Oli toisessa munasarjassa noin 10cm kokoinen kysta eli todella iso. Munasarjaa ei jouduttu kuitenkaan poistaan kokonaan, mutta jonkin verran kyllä. Mutta siitä ei varmaan ole mitään haittaa. Ainakaan lapsen saantiin, jota itse pelkäsin. Leikkauksn jälkeen tulinkin pian raskaaksi.

   • satu2

    Minulla on samankokoinen kysta. Millainen leikkaus sinulle tehtiin? Miten toivuit siitä?


  • endo_

   Jos sinulla onkin endometrioosi, joka todetaan sitten kun leikkaavat ja näkevät millainen kysta on (voi olla "suklaakysta")? Endossa tuo ca12-5-arvo voi olla koholla.

   Minulla epäiltiin ensin kystaksi ja sitten kasvaimeksi mutta olikin endometrioosi.

  • Myös leikkaukseen menevä

   Hei!
   Itse olen myös menossa tähystysleikkaukseen kuukauden päästä. Minulla kystat molemmissa munasarjoissa. Lääkäriltä tivasin, miten poistaminen tapahtuu, toiveenani kun on tulla vielä raskaaksi. Hänen mukaansa yleensä pystytään poistamaan vain kysta, mutta kuten joku aiemmin vastanneistakin sanoi, niin joskus joudutaan vähän enemmän. Lääkärin mukaan raskautuminen leikkauksen jälkeen pitäisi ns.helpottua.

   Saanko udella, miten korkea CA12-5 arvosi oli?

   • satu2

    Sinulla varmasti jätetään munasarjat sellaiseen kuntoon, että saat vielä lapsia.

    Ca12-5 arvoni oli 60.


  • enemmän

   Voisiko joku kystanpoistoleikkauksen kokenut valaista miten operaatio tehdään? Toipuminen? Sairaalassa olo aika? Kivut? Sairasloman pituus jne. jne.
   Itselläkin ilmeisesti leikkaus edessä. Kohtu on jo poistettu, mutta mahtavatko viedä tälläkertaa lisäksi munasarjat.

   • satu2

    Leikkauksesta tulin juuri kotiin. Kaikki meni ihan hyvin. Minulla oli siis noin 10 cm kysta munasarjassa. Ensimmäisenä päivänä sairaalassa otettiin erilaisia verikokeita, virtsakoe ja sydänfilmi. Leikkaava lääkäri teki sisätutkimuksen, ultrasi ja keskusteli leikkaustavasta ja kyseli tarvittavat tiedot. Muuten päivän vietin osastolla. Sai normaalisti syödä päivän aikana. Iltapalalla vain juotavaa ja jukurttia. Kello 12 jälkeen ei saanut syödä eikä juoda. Myöhemmin illalla annettiin piikki, joka estää ettei tule veritulppia. Ajeltiin osittain alapään karvat. Sitten peräruiske ja seurauksena suolen tyhjäys. Yöksi saa halutessa nukahduslääkkeen. Aamulla olin suihkussa vaihdoin leikkauspuvun ja tukisukat päälle. Vielä otettiin verikokeita. Sitten oli odottelua. Vähän ennen vuoroani annettiin rauhoittava tabletti. Sitten kuljetus leikkaussaliin. Leikkaussali näytti hurjalta. Itku pääsi, kun pelotti leikkaus ja millainen kysta on. Hoitajat lohdutti. He laittoivat sydämen seuraamista varten "piuhat", kanyyli suolaliuoksen tiputusta varten. Toiseen käteen verenpainelaite. Luultavasti laitettiin virtsaa varten katetri. Nukutuslääkäri laittoi kanyylin kautta nukutusaineen. Se voi tuntua vähän pahalta. Minua kirveli ja vähän yskitti. Lopuksi laitettiin happinaamari.

    Seuraava muistikuva oli kun heräsin heräämössä. Leikkaus oli onnistunut tähystämällä, vaikka oli ensin epävarmaa, että joutuuko kuitenkin (ison kystan takia) tekemään gynekologisen vatsaleikkauksen, jolloin olisi tehty viilto bikinirajan alapuolelle. Heräämössä luultavasti oli laitettu kipupiikkikin.

    Sen jälkeen vietiin osastolle. Jaksoin seurustella vieraiden kanssakin. Verenpainetta valvottiin vielä hetken aikaa. Myöhemmin illalla aloin oksennella. Johtuu kuulemma nukutusaineesta. Kaikki eivät reagoi samalla tavalla. Annettiin peräsuoleen pahoinvoinninestokapseli. Se ei riittänyt, joten annettiin vielä kanyylin kautta suoneen pahoinvointiestoainetta. Illalla annettiin myös veritulppaaestävä piikki. Sain nukuttua. Yöllä heräsin vessahätään ja hoitaja oli apuna, kun kävelin vessaan. Aamulla annettiin pakaraan kipupiikki. Sen jälkeen tuli heikko-olo. Meinasin pyörtyä. Päivän mittaan, kun lepäsi, sai syötyä jotakin ja juotua. Olo parani. Myöhäisen leikkausajankohdan vuoksi olin vielä yhden yön sairaalassa. Nyt olo on jo aika hyvä. Kipuun syön kipulääkettä. Sairaslomaa tuli kaksi viikkoa. Mitään ei saa nostaa (yli 1 kg). Kannattaa myös välttää kurkottamista ja äkkinäisiä liikkeitä. Uimista, yhdyntää tulee välttää niin kauan kun on vuotoa. Liikkua saa ja pitääkin.

    Minulta poistettiin myös munasarja, koska kysta oli iso ja minulla on ennestään lapsia ja ikää jonkin verran.

    Kystaleikkauksessa poistetaan luultavasti silloin myös munasarja/t, kun kysta on iso, henkilöllä on jo lapsia, henkilö on jo keski-ikäinen tai yli tai kysta näyttää hyvän/pahanlaatuisen välimuotoa tai pahanlaatuinen. Huom. Nämä eivät ole mitään faktatietoja.

    Minulla toinen kysta oli ok ja toivoin, että se säilytettäisiin vaikka kysta toisessa munasarjassa olisikin jonkin verran epäilyttävä.

    Leikkaustapa voi vaihdella. Tähystämällä tavallinen kystanpoisto. Alateitse pieni kohtu. Vatsaleikkauksella iso kohtu, kohtu kysta, muuten ongelmallisempi leikkaus. Huom. Nämä eivät ole mitään faktatietoja.

    Seuraavaksi odottelen tämän asianosalta jälkitarkastusta. Silloin kuulen millainen kysta on. Patologi tutkii kystan. Ca12-5 arvo oli minulla 60. Arvo tulisi olla alle 35. Se vielä huolestuttaa.

    Leikkaava lääkäri ja hoitajat olivat erittäin mukavia. Kipua ei tarvitse kärsiä.

    Ennakkoon ei kannata asioita murehtia. Vaihtakaa lääkäriä, jos ei asioita selvitetä. Huolehtikaa itsestänne. Onnea leikkauksiin.


  • Ketuttaa

   Kohdupoisto tähystysleikkaus.Munuaistulehdus katetrista,2 antibioottikuuria.Kipua vasen lapaluun alla.Pissa ja verikoe ok.Taistelu viipalekuvauksesta,löytyi yllärinä munasarjalaskimon veritulppa.Napapiikkiä viikon,nyt marevan,7 viikko saikkua kolme vielä jäljellä,lisää tulossa.Ah tätä ihanaa auttuutta antoisaa elämää kohdunpoiston jälkeen
   Mitäköhän se on sitten kun huonosti menee?!?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   124
   4809
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   122
   1810
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   116
   1590
  4. 449
   1291
  5. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   112
   1202
  6. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   103
   966
  7. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   61
   928
  8. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   68
   837
  9. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   224
   828
  10. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   14
   819
  Aihe