Kystaleikkaukseen

satu2

Kysta munasarjassa tai -sarjoissa. Onko toivoa, että osa munasarjoista jätetään vai poistetaanko ne kokonaan? Entä kohtu? Onko muilla leikkausissa olleilla tai meneville ollut ca12-5 arvo koholla? Kohoneen arvon vuoksi kauhea syövän pelko.

8

7701

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lena

      ..kysta noin vuosi sitten. Oli toisessa munasarjassa noin 10cm kokoinen kysta eli todella iso. Munasarjaa ei jouduttu kuitenkaan poistaan kokonaan, mutta jonkin verran kyllä. Mutta siitä ei varmaan ole mitään haittaa. Ainakaan lapsen saantiin, jota itse pelkäsin. Leikkauksn jälkeen tulinkin pian raskaaksi.

      • satu2

        Minulla on samankokoinen kysta. Millainen leikkaus sinulle tehtiin? Miten toivuit siitä?


    • endo_

      Jos sinulla onkin endometrioosi, joka todetaan sitten kun leikkaavat ja näkevät millainen kysta on (voi olla "suklaakysta")? Endossa tuo ca12-5-arvo voi olla koholla.

      Minulla epäiltiin ensin kystaksi ja sitten kasvaimeksi mutta olikin endometrioosi.

    • Myös leikkaukseen menevä

      Hei!
      Itse olen myös menossa tähystysleikkaukseen kuukauden päästä. Minulla kystat molemmissa munasarjoissa. Lääkäriltä tivasin, miten poistaminen tapahtuu, toiveenani kun on tulla vielä raskaaksi. Hänen mukaansa yleensä pystytään poistamaan vain kysta, mutta kuten joku aiemmin vastanneistakin sanoi, niin joskus joudutaan vähän enemmän. Lääkärin mukaan raskautuminen leikkauksen jälkeen pitäisi ns.helpottua.

      Saanko udella, miten korkea CA12-5 arvosi oli?

      • satu2

        Sinulla varmasti jätetään munasarjat sellaiseen kuntoon, että saat vielä lapsia.

        Ca12-5 arvoni oli 60.


    • enemmän

      Voisiko joku kystanpoistoleikkauksen kokenut valaista miten operaatio tehdään? Toipuminen? Sairaalassa olo aika? Kivut? Sairasloman pituus jne. jne.
      Itselläkin ilmeisesti leikkaus edessä. Kohtu on jo poistettu, mutta mahtavatko viedä tälläkertaa lisäksi munasarjat.

      • satu2

        Leikkauksesta tulin juuri kotiin. Kaikki meni ihan hyvin. Minulla oli siis noin 10 cm kysta munasarjassa. Ensimmäisenä päivänä sairaalassa otettiin erilaisia verikokeita, virtsakoe ja sydänfilmi. Leikkaava lääkäri teki sisätutkimuksen, ultrasi ja keskusteli leikkaustavasta ja kyseli tarvittavat tiedot. Muuten päivän vietin osastolla. Sai normaalisti syödä päivän aikana. Iltapalalla vain juotavaa ja jukurttia. Kello 12 jälkeen ei saanut syödä eikä juoda. Myöhemmin illalla annettiin piikki, joka estää ettei tule veritulppia. Ajeltiin osittain alapään karvat. Sitten peräruiske ja seurauksena suolen tyhjäys. Yöksi saa halutessa nukahduslääkkeen. Aamulla olin suihkussa vaihdoin leikkauspuvun ja tukisukat päälle. Vielä otettiin verikokeita. Sitten oli odottelua. Vähän ennen vuoroani annettiin rauhoittava tabletti. Sitten kuljetus leikkaussaliin. Leikkaussali näytti hurjalta. Itku pääsi, kun pelotti leikkaus ja millainen kysta on. Hoitajat lohdutti. He laittoivat sydämen seuraamista varten "piuhat", kanyyli suolaliuoksen tiputusta varten. Toiseen käteen verenpainelaite. Luultavasti laitettiin virtsaa varten katetri. Nukutuslääkäri laittoi kanyylin kautta nukutusaineen. Se voi tuntua vähän pahalta. Minua kirveli ja vähän yskitti. Lopuksi laitettiin happinaamari.

        Seuraava muistikuva oli kun heräsin heräämössä. Leikkaus oli onnistunut tähystämällä, vaikka oli ensin epävarmaa, että joutuuko kuitenkin (ison kystan takia) tekemään gynekologisen vatsaleikkauksen, jolloin olisi tehty viilto bikinirajan alapuolelle. Heräämössä luultavasti oli laitettu kipupiikkikin.

        Sen jälkeen vietiin osastolle. Jaksoin seurustella vieraiden kanssakin. Verenpainetta valvottiin vielä hetken aikaa. Myöhemmin illalla aloin oksennella. Johtuu kuulemma nukutusaineesta. Kaikki eivät reagoi samalla tavalla. Annettiin peräsuoleen pahoinvoinninestokapseli. Se ei riittänyt, joten annettiin vielä kanyylin kautta suoneen pahoinvointiestoainetta. Illalla annettiin myös veritulppaaestävä piikki. Sain nukuttua. Yöllä heräsin vessahätään ja hoitaja oli apuna, kun kävelin vessaan. Aamulla annettiin pakaraan kipupiikki. Sen jälkeen tuli heikko-olo. Meinasin pyörtyä. Päivän mittaan, kun lepäsi, sai syötyä jotakin ja juotua. Olo parani. Myöhäisen leikkausajankohdan vuoksi olin vielä yhden yön sairaalassa. Nyt olo on jo aika hyvä. Kipuun syön kipulääkettä. Sairaslomaa tuli kaksi viikkoa. Mitään ei saa nostaa (yli 1 kg). Kannattaa myös välttää kurkottamista ja äkkinäisiä liikkeitä. Uimista, yhdyntää tulee välttää niin kauan kun on vuotoa. Liikkua saa ja pitääkin.

        Minulta poistettiin myös munasarja, koska kysta oli iso ja minulla on ennestään lapsia ja ikää jonkin verran.

        Kystaleikkauksessa poistetaan luultavasti silloin myös munasarja/t, kun kysta on iso, henkilöllä on jo lapsia, henkilö on jo keski-ikäinen tai yli tai kysta näyttää hyvän/pahanlaatuisen välimuotoa tai pahanlaatuinen. Huom. Nämä eivät ole mitään faktatietoja.

        Minulla toinen kysta oli ok ja toivoin, että se säilytettäisiin vaikka kysta toisessa munasarjassa olisikin jonkin verran epäilyttävä.

        Leikkaustapa voi vaihdella. Tähystämällä tavallinen kystanpoisto. Alateitse pieni kohtu. Vatsaleikkauksella iso kohtu, kohtu kysta, muuten ongelmallisempi leikkaus. Huom. Nämä eivät ole mitään faktatietoja.

        Seuraavaksi odottelen tämän asianosalta jälkitarkastusta. Silloin kuulen millainen kysta on. Patologi tutkii kystan. Ca12-5 arvo oli minulla 60. Arvo tulisi olla alle 35. Se vielä huolestuttaa.

        Leikkaava lääkäri ja hoitajat olivat erittäin mukavia. Kipua ei tarvitse kärsiä.

        Ennakkoon ei kannata asioita murehtia. Vaihtakaa lääkäriä, jos ei asioita selvitetä. Huolehtikaa itsestänne. Onnea leikkauksiin.


    • Ketuttaa

      Kohdupoisto tähystysleikkaus.Munuaistulehdus katetrista,2 antibioottikuuria.Kipua vasen lapaluun alla.Pissa ja verikoe ok.Taistelu viipalekuvauksesta,löytyi yllärinä munasarjalaskimon veritulppa.Napapiikkiä viikon,nyt marevan,7 viikko saikkua kolme vielä jäljellä,lisää tulossa.Ah tätä ihanaa auttuutta antoisaa elämää kohdunpoiston jälkeen
      Mitäköhän se on sitten kun huonosti menee?!?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe