tajuttomuustila

chihulla

5-vuotias chihuahua, virkeä ja terve ainakin tähän saakka, menetti ihan yllättäen tajuntansa ilman mitään ennakkomerkkejä huonovointisuudesta tms. Koira makasi maassa kieli ulkona ja silmät seisoi. Kun otin syliin, se oli aivan vetelä, eloton. Noin minuutin päästä alkoi hiljalleen virkoamaan taas "henkiin", ja oli lyhyen ajan päästä taas voinniltaan normaali. Mikähän mahtoi olla tämä kohtaus?

6

4370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sanomaan

      ihan tuosta vaan että mistähän johtuisi...

      Vetääkö paljon talutettaessa ja onko panta vai valjaat ? Meidän innokas etenijä ihan rehellisesti pyörtyi kerran lenkillä - otin kiinni irrallaan juoksennelleen irtokoiran ja yritin pitää koiria erillään (kahta doppista), omani vaan kupsahti maihin hetkeksi kun tempoili pannan kanssa itsensä solmuun...

      Rotukohtaisesti saattaa olla taipumuksia esim tiettyihin sairauksiin (kääpiöroduilla hengitysvaikeuksia ?), sydänviat saattavat aiheuttaa pyörtyilyä tai oireilla hengenahdistuksena, yskimisenä...

      Lue tuolta alempaa "onko kellään kokemuksia" ja katso sieltä linkit epilepsiaan liittyen.

      Kannattaa kysyä eläinlääkäriltä vaikka puhelimitse mitä arvelee, kasvattaja tietää varmaan myös rodun tyypillisiä sairauksia. Jos uusii niin heti aika sinne lekurille.

      • chihu..

        Kiitokset linkkitiedoista! Tuon epilepsian ehkä suljen pois, koska koira ei jäykistynyt, vaan oli tosiaan ihan lötkö, hetken jo luulin kuolleeksi. Koetan vielä selvitellä, mistä johtui tuo tilanne.


    • Heloisa

      jo edesmenneen, sydänkohtaus oli hieman samantapainen. Koira tuli lenkiltä, yllättäen käveli muutaman askeleen horjuen ja etujalat petti. Otin syliin ja laitoin lepäämään,ressulta meni taju. Silmät seisoivat (lasittunut katse), hengitys oli pinnallista ja nopeaa ja "ylävartalo" tuntui ikäänkuin pakahtuvan, mutta koira ei ollut jäykkä. Hiljalleen virkosi siitä, soitin heti lääkärille. Päästiin n. tunnin kuluttua. Lääkäri sanoi sydänäänistä vielä kuuluvan, että oli sydänkohtaus. Tipsu oli kyllä jo 11v silloin, mutta erittäin virkeä koira.
      Yritä selvittää, mikä tuo koirasi kohtaus oli, jotta saisi tarvittavan hoidon. Jos uusii, niin mahdollisimman nopeasti pitäisi päästä lääkärille.

    • boksu

      Bokserini aikoinaan pyörtyili usein oksentamisen päätteeksi muutamaksi sekunniksi. Meni tovi ennen kuin oli taas täysissä järjissään.

      Koira tutkittiin, eikä elimellistä vikaa löytynyt. Koiramme pyörtyili vain silloin, kun tyhjällä vatsalla tahallaan teki oksennusta, ei siis jos jos vatsalaukussa oli jotain ylenannettavaa.

      Elänlääketieteellisen mukaan kyseessä todennäköisesti oli lyttykuonoisen koiran hengittämisen "unohtaminen", kun se yritti saada pahaa oloaan ulos. Hapen puutteen vuoksi se pyörtyi.

      Oksentaminenkin tyhjällä vatsalla loppui, kun luovuin valmisruista ja siirryin kokonaan itsetehtyyn ruokaan. Tein johtopäätöksen, että koirani oli jollain lailla allerginen (lisäaineet?) valmisruoille, vaikkei eläinlääkäri teoriaani allekirjoittanutkaan.

      • chihu..

        Hapenpuutetta epäilen nyt minäkin. Chihu röhkii tämän tästä saadakseen ilmaa keuhkoihinsa. Ja tuota tajuttomuutta edelsi juuri sellainen yskimisen tapaimen ääntely. Eläinlääkäriltä kyselin asiaa ja sanoi tämän olevan rotuvika. Aika julmaa kyllä saada tuollainen kohtaus!


    • Anonyymi

      Meillä samankaltaista oiretta chihulla. Alkoi yhenäkin kesällä. Aluksi luultiin että lämpöhalvaus, koira ei läähätä samoin kuin veljensä. Ruvettiin kiinnittämään huomiota siihen ettei pääse kuumumaan.

      Sitten samankaltaisisa velttouskohtauksia tuli mm. kun käytin desinfiointi suihketta siivotessani. Leikkien jälkeen sekä ihan vain ulkoilessa keväällä. Automatkoilla yms.

      Käytiin usealla eläinlääkärillä. Sydän ultrattiin, kaikki oli siellä ok. Ei tuntunut löytyvän ratkaisua, joku ehdoitti gluteenitonta ruokavaliota sillä tämänkaltaisia oireita kuulemma voi esiintyä siitäkin. Joku eläinlääkäri kertoi että voi kyse olla aivoperäisestä ongelmasta tai jostain tietystä sairaudesta muttei aivan kuitenkaan.

      Lähdettiin tutkimaan hieman kauemmaksi meiltä, kuopioon päin.
      Siellä tähystettiin hengitystiet. Löytyi rakenteellinen vika. Lisäksi löytyi kohta joka selvästi ärtynyt ulkoisista tekiöistä.

      Saatiin astmapiippu jonka jesarilla teippasin vauvojen astman hoitoon tarkoitettuun suulakkeeseen. Tämän lisäksi ohjeena painon pudoitus.

      Eli syy löytyi meillä ainakin hengitysteistä! Jätettiin KAIKKI hajusteet kotoa pois, ostin ilmanpuhdistimen ja huolehdin supertarkasti ettei koira pääse kuumumaan. Lisäksi huomaan että esim siite- ja katupöly ovat laukaisevia tekijöitä.

      Meillä etenkin kesäisin tulee välillä edelleen näitä kohtauuksia. Koira menee silminnähden oudoksi, katsoo minua silmiin ja yrittää kertoa että olo pahenee, huomaan yleensä heti tämän ja menen viilentämään hänet, lisäksi annan astmapiippua ja kohtaus menee nopeasti ohi.

      Ostimme myös viilennys laitteen joka jäähdyttää ilmaa, tuon eteen yleensä vien heti kun olen kastellut koiran viileällä vedellä ja annan laitteen edessä piippua.

      Oireet ovat meillä yleensä seuraavat:
      toinen korva menee taakse, silmät ovat jotenkin lasiset ja keho toispuoleistuu. Jos kohtaus on päässyt etenemään niin toinen jalka saattaa olla koukussa ja tasaspaino heittää. Hengitys on haastavaa. reagoi silti ympäristöön ja silmät esim seuraavat tarkasti. Ääneen reagoi hyvin eikä ole esim epileptinen.

      Olin todella huolissani kunnes löytyi syy. Sydämestä näkyi jo hieman rasittuneisuutta, joten tärkeää että tämmöinen selvitetään eikä jäädä odottelemaan. Lisäksi saatiin kortisonilääkettä, jota annan mikäli on siihen tarvetta.

      Tärkeintä on kuitenkin kokonaisvaltaiset tutkimukset verikokeet ym. Jotta syy saadaan paikannettua.

      Asuimme koiran ollessa pentu hometalossa hetken tietämättämme, tuolloin sai yskän. Luulen, että osakseen vaikuttaneet tähän myös. Suurin tekijä kuitenkin rakenteessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      65
      1208
    2. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      46
      839
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      49
      769
    4. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      93
      743
    5. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      58
      740
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      76
      690
    7. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      41
      661
    8. Mitä haluaisit sanoa

      Minulle? Tiedän että aikaa on kulunut mutta ihan mielenkiinnosta, kuitenkin kutkuttelit mun sisintä. T. V
      Ikävä
      42
      615
    9. Tiedät, että ottaisin yhteyttä heti

      Ja ihan kevyesti, jos vain tietäisin, että se on toivottua. Miehelle naiselta.
      Ikävä
      28
      611
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      49
      594
    Aihe