Kiinasta tietoa

matkakettu

Suunnitelmissa lähteä Hong Kongiin, jonka jälkeen jatkan muualle Kiinaan. Millainen on elintaso siellä? esim. Peking? Ruoka ja jos haluaa edullisen, mutta suht koht siistin hotellin. Onko turvallista matkustaa yksin naisena? osaavatko, miten englantia? Suositelkaa paikkoja, jossa olisi järkevää käydä. Aikaa ainakin kuukausi Kiinassa...

9

898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • shanghaista

      Elintaso on hyvin alhainen muissa kuin suurkaupungeissa kuten Peking tai Shanghai.

      Yleensa on turvallista liikkua yksin, mutta kannattaa kayttaa tervetta maalaisjarkea :-)

      Voit lahtea siita oletuksesta (ei tule yllatyksia) etta englantia ei puhuta, Shanghaissa ja Pekingissa jonkun verran, maaseudulla ei ollenkaan.

      • Luchtar

        liikkuessasi Pekingissä taksilla varmista että taksin ikkunassa on tarra jossa ilmoitetaan hinta/km. jos tarraa ei ole, älä ota sitä taksia, sellainen taksi voi pyytää ties minkämoisia summia. kannattaa myös varmistaa ennen matkaa että kuski varmasti tietää missä päämääräsi on! tosin kiinalainen saattaa sanoa kyllä vaikka ei ymmärtäisikään sinua! suurin osa taksikuskeista ei ymmärrä englantia. sen sijaan kiinalaisissa tavarataloissa myyjät puhuvat englantia ja jotkut jopa muutaman sanan suomea! ainakin minä törmäsin sellaisiin.

        Pekingissä asuu paljon köyhiä ja kerjäläisiä. jos annat rahaa yhdelle muut kerjäläiset ryntäävät myös luoksesi ja silti ne pyytävät vaan lisää. oman turvallisuuden vuoksi ei kannata antaa rahaa vaikka sääliksi niitä kerjäläisiä käy.

        tässä sinulle nyt muutama vinkki, toivottavasti on apua :o)


      • Pekingistä
        Luchtar kirjoitti:

        liikkuessasi Pekingissä taksilla varmista että taksin ikkunassa on tarra jossa ilmoitetaan hinta/km. jos tarraa ei ole, älä ota sitä taksia, sellainen taksi voi pyytää ties minkämoisia summia. kannattaa myös varmistaa ennen matkaa että kuski varmasti tietää missä päämääräsi on! tosin kiinalainen saattaa sanoa kyllä vaikka ei ymmärtäisikään sinua! suurin osa taksikuskeista ei ymmärrä englantia. sen sijaan kiinalaisissa tavarataloissa myyjät puhuvat englantia ja jotkut jopa muutaman sanan suomea! ainakin minä törmäsin sellaisiin.

        Pekingissä asuu paljon köyhiä ja kerjäläisiä. jos annat rahaa yhdelle muut kerjäläiset ryntäävät myös luoksesi ja silti ne pyytävät vaan lisää. oman turvallisuuden vuoksi ei kannata antaa rahaa vaikka sääliksi niitä kerjäläisiä käy.

        tässä sinulle nyt muutama vinkki, toivottavasti on apua :o)

        Kerjäläisyys Kiinassa on järjestettyä liiketoimintaa ja kerjäläisten taustalla on järjestäytynyt rikollisliiga. On tapauksia, joissa kerjäläisen on nähty kaivavan taskustaan ison tukun seteleitä. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää ja noille kerjäläisille ei pidä antaa rahaa, vaikka sääliksi käy.


    • lolleto

      senkin homo älä meesinne

    • Kieli tulee olemaan ongelma. Keskitason hotelleissa ei juuri englantia puhuta. Yksi tapa ratkaista asia on astua nk. backpacker trackille. Youth hostellien henkilökunta puhuu poikkeuksetta englantia ja usein jopa hyvää sellaista. Siellä voit järjestää itsellesi juna/bussiliput, nähtävyydet yms. Toisinsanoen voit siirtyä youth hostellista toiseen hyvin helppoa usein niillä on jopa palvelu, että tulevat sinua asemalle vastaan. Sanoisin, että tuollaisella backpacker trackilla matkustaminen on hyvin helppoa jopa Kiinassa. Ruoka on halpaa ja hyvää, mutta tilaaminen on haasteellista, koska suurkaupunkien ulkopuolella vain harvoin listat englanniksi. Tosin useissa hostelleissa on myös keittiö ja niissä on hyvin helppo syödä. Olen tavannut Kiinassa useita yksin matkustavia naisia, enkä koskaan ole kuullut keneltäkään mitään ikävää. Maa on turvallinen ja ihmiset ystävällisiä.
      Itse olen käynyt melkein kaikissa Kiinan provinsseissa ja suosittelisin, että kun olet jo matkan alussa valmiiksi "alakerrassa", niin pohjoiseen ei kannata mennä lainkaan. Onhan sielläkin paljon nähtävää, mutta maa on iso kuin...
      Tässä on yksi suunnitelma, joka sopii ihmiselle, joka pitää huimista maisemista ja jossa pääsee maaseudulle, tapaa vähemmistökansoja (mm.tiibetiläisiä) jne.
      KH-Guangzhou-Guilin-Chongqing-Chengdu-Xichang-Lugu lake-Lijiang-Tiger leaping gorge-Zhongdian(Shangri-La)-Dali-Kunming-(Guiyang-Nanning)-Hainan-Macao-HK
      Muutama sana yksittäisistä paikoista:
      Guilin on melko tylsä paikka, mutta sieltä kannattaa otta Lijoen risteily Xingpingiin, joka on viehättävä pikkukaupunki. Xingpingistä bussi Yangshuohon, josta vuokraat pyörän ja retkeilet ympäri karstivuoristoa, erittäin upeat maisemat. Mulla on pari videota Yangsuosta
      http://www.youtube.com/user/marpihster1971?feature=mhee#p/u/7/XQTyRiyfcN8
      http://www.youtube.com/user/marpihster1971?feature=mhee#p/u/6/oNv-sRiHNWU
      http://www.youtube.com/user/marpihster1971?feature=mhee#p/u/9/1z6sRCwZUeE
      Chongqing on mielenkiintoinen kaupunki. Oma suosikkini, mutten oikein osaa sanoa miksi. Hotpotin pääkaupunki, täällä täytyy käydä syömässä Hotpotia.
      Chengdu on Sichuanin pääkaupunki. Pakollisia kohteita ovat tietysti Pandat. Lähellä mm Leshanin jättiläisbuddha, emei-vuori jne.
      Lugu-järvi. Mosu-väestön asumapaikka, erittäin kaunis paikka. Mosut ovat siitä mielenkiintoisia, että siellä on maailman viimeinen matriarkaalinen järjestelmä. Kannataa tsekata wikipediasta, varsinkin "avioliitto" on erikoinen
      http://en.wikipedia.org/wiki/Mosuo
      Dali ja Lijiang, erittäin suosittuja turistikohteita sanan negatiivisessa merkityksessä, mutta toki ovat hienoja paikkoja kumpikin. Lijiangissa jylläävät kiinalaiset turistit ja Dalissa länsimaalaiset.
      Tiger leaping gorge, täällä on yksi Kiinan huikeimmista nähtävyyksistä. Kannattaa varata pari päivää vaelteluun vuorilla.

      Sitten on vielä yksi reittivaihtoehto, joka vaatii jo seikkailuhenkeä, sillä matkustamoinen on erittäin vaikeaa ja raskasta. Lonely Planetissa tämä reitti on nimetty Backdoor to Yunnan. Eli Chengdusta ei lähdetäkkään Xichangiin vaan länteen vuoristoon. Ensimmäinen määränpää Kangding on melko tylsä, mutta täällä voi akklimatisoida pari päivää ennen Litangia, joka on 4km korkeudella, Litang on käytännössä täysin tiibetiläinen. Täällä pääsee katsomaan mm. tiibetiläistä sky burial jos sellainen kiinnostaa. Litangista otetaan bussi Xiangchengin kautta Zhongdianiin. Litangista on hankala saada bussia xiangchengiin, mutta taksilla pääsee. Xiangchengistä matkustaminen Zhondianiin talvella on epävarmaa, sillä tiet saattaa olla suljettu lumimyrskyjen vuoksi. Erittäin jylhät maisemat tällä välillä, täytyy myöntää että välillä pelkäsinkin kun bussin ikkunasta alas katsoessa ei näkynyt kuin pelkkää rotkoa. Tämä reitti saattaa ola järkevämpi tehdä toiseen suuntaan, sillä nousu tapahtuu tasaisemmin ja pitemmällä ajalla. Itsellä oli ongelmia Litangissa korkeuden vuoksi mm kevyttä päänsärkyä.
      Voi kun olisi paljon kirjoitettavaa, mutta eiköhän tämä riitä, ainakin näin aluksi. Vastaan mielelläni, jos sinulla on jotain erityisempää kysymistä.

    • Jäi vielä sanomatta, että Kiinassa kannattaa matkustaa junalla. Lippuja on joskus vaikea saada, joten jos jalkahien haju ei haittaa liikaa, niin voi matkustaa nk. sleeperbusseilla. Toisaalta usein joku polttaa bussissa tupakkaa joten jalkahien haju peittyy tupakan hajun alle ja aika nopeasti siihen kyllä tottuukin ;-). Ainakin siihen täytyy varautua suunnittelussa, että junaliput täytyy ostaa päivää, kahta aikaisemmin.
      Tossa on hyvä linkki juna-aikatauluihin ja hintoihin. Sen avulla on hyvä suunnitella reittejä ja aikatauluja.
      http://www.chinatravelguide.com/ctgwiki/Special:CNTrainSearch

    • Olen itse naisena matkustellut Kiinassa ja omasta mielestani maa on erittain turvallinen ulkomaalaisille turisteille. Liikkuminen kaupunkien valilla hoituu hyvin yojunilla, illalla matkaan ja monesti aamulla olet perilla.

      Kannattaa tosiaan varautua siihen, etta englantia ei osata, suurkaupungeissa jonkin verran. Elekielella kylla parjaa ja mukana olevalla matkaopaskirjalla, jossa on kohteiden nimet ja osoitteet kiinalaisilla kirjoitusmerkeilla. Taksikuskit eivat osaa englantia tai lukea kiinaa jos se on kirjoitettu lansimaalaisilla merkeilla (eli pinyinilla). Omasta mielestani Lonely Planet oli oiva apu reissussa.

      Yopyminen kannattaa hoitaa hostelleissa, kuten jo mainittiinkin. He auttavat lipuissa, nahtavyyksissa ja muissa. Sielta voi myos loytya matkaseuraa.

      Ruokaa loytyy ihan mita tahansa haluatkin. Lansimaalainen ruoka on kalleinta, edullisin ruoka puolestaan loytyy kaduilta ja pikkuravintoloista.

      Kannattaa valita muutama kaupunki/kohde, jossa haluaa kuukauden aikana vierailla. Minkalaiset asiat ja kohteet sinua voisivat kiinnostaa? Oletko historiallistenkohteiden peraan vai haluatko shoppailla? Enta haluatko pysytella suurkaupungeissa vai nahda myos maaseutua? Kiinasta loytyy kaikkea, joten tarkempia vinkkeja on vaikea antaa. happy_buddha antoikin jo mielenkiintoisia reittivaihtoehtoja. (Jos paadyt kaymaan taalla Guangzhoussa, niin sitten osaan neuvoa tarkemmin.)

    • 200006

      Matkakettu kysyi Kiinasta vuonna 2006...

      • meis934

        Mutta vastauksista on hyötyä ja iloa minulle vuonna 2012...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe