Paras savustin

Savukalaa

Savustuspöntön uusiminen olisi taas edessä. Mikä savustin olisi kestävä? Kalasta tippuva suolavesi syövyttää nopeasti pellit puhki. Onko Harvian loimusavustin "normaalia" pelitä (RS-pelti?), jos on niin ei savustimena ole sitten sen kestävämpi kuin muutkaan.
Ei kannate esittää mitään savustuspusseja vaan kunnon oikea savustuspönttö johon sitten tulet ja lepän oksia tai lastuja.

22

44171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • möllöttää

      Loimusavustin on kätevä, monipuolinen kesäkeittiö.
      Kalaherkkuja loimuttamalla, savustamalla, hiillostamalla ja hauduttamalla.

      Harvialla tunnetaan kaikki saunomisesta. Ja saunomisen jälkihoitoon kuuluu usein aidoista kalaherkuista nauttiminen. Suomalaisia kalaherkkuja arvostavat paitsi suomalaiset kalan ystävät myös tunnetut kansainväliset kokit.

      Loimusavustimella voit valmistaa loimulohta, savukalaa, voit hiillostaa tai hauduttaa. Voit valmistaa sellaisia gourmet-herkkuja, joita ulkomaalaiset meiltä kadehtivat. Siististi, helposti ja nopeastikin.

      Valmistuksessa on käytetty runsaasti ruostumatonta terästä. Kaikki ritilät ovat kromattuja ja ne voi pestä normaalisti. Savustin sisältää lämpötason, rasvapellin, savustusritilät sekä loimutusritilän kannattimineen. Lisävarusteena saat muurinpohjapannun.

      Harvia-loimusavustimella valmistat melkein mitä vain. Muurinpohjapannulla voi paistaa kalat, lihat, letut ja vihannekset. Tulipesässä on helppo kypsyttää uuniperunat, nauriit tai vaikka pieni rosvopaisti. Loimuttamalla kypsyvät broilerit ja pihvit nopeasti.

      Tuotteen mukana seuraa asiantuntijoiden laatima gourmet-opas á la Harvia.

      Tuskin on juuri sen kestävämpi kuin muutkaan savustimet,ja epäilen että ei edes sieltä kestävimmästä päästä.
      Muuten varmasti hyvä ja "riittävän" kallis.

      • Pablot

        4 kesää kesti Harvian "ihme" ennenkuin välipelti ruostui puhki Turun saaristossa.
        Seuraava vehje tehdään hapon kestävästä.


    • Perinteinen malli

      Jos minulla olisi tilaa Loimulle tai Narvin kiukaan kuoriin rakennetulle savustimelle,sitä olisi myös perinteiselle itserakennetulle.Ja sellaisen tekisin.

      Eli.Tehdään valamalla pohjalaatta,jota ei routa nostele.Pohja tulenkestävistä tiilistä.Nostetaan muuraamalla 1000x1000x1000 tiilikehikko 500:n korkeuteen,johon asetetaan harjateräkset 50 mm välein yli kehikon.Nostetaan muurausta vielä n. 400 mm.
      Harjateräksien päälle ladotaan n.300 mm vahvuinen kivikerros."Uunin" suuluukuksi käy vaikka irtopelti,vedon säätelemiseksi se riittää.Arinan voi rakentaa tai olla rakentamatta.

      Alaosan päälle rakennetaan ponttilaudasta harjakattoinen koirankoppi.Sen sisään tehdään kaksi ritilää,joissa on syvät V-urat.Kala savustetaan selällään.Teräslangan on oltava vahvaa,sen tarkoitus on kantaa.
      Puukopin vasemmalle ja oikealle sivustalle naulataan pari varvia koloripoja,niihin asetetaan sitten vaikkapa silakansavustusta varten rimat.Irtorimoihin lyötyihin nauloihin ripustetaan silakat joko niskasta tai läpi silmien,ripa kerrallaan sitten koloihin ja savustumaan kalat pystyasennossa.
      Puukopin etuosaan rakennetaan pariovet.Koko etuosa on siten avattavissa.

      Savustettaessa poltetaan leppää.Kivet kuumennetaan alle sataan asteeseen.Tämän jälkeen kalat (taikka puoli lammasta)laitetaan savustimeen.Kalat kypsyvät kivien lämmöllä,savustuminen tapahtuu polttamalla tulisijassa "kahta leppäkalikkaa ristissä".

      Savustin on isotöinen,kallis,vaikeasti opeteltava,savustaminen kestää vähintään kaksi tuntia.Noin mainitakseni huonoimmat puolet.

      Mutta se maku! Uskokaa huviksenne,parempaan ja tasalaatuisempaan tulokseen päästään ainoastaan ammattityökalulla.
      Malli on länsisuomen ammattikalastajien sukupolvien ajattelun tulos ja ehdottomasti paras - ja sitähän kysyit.

      • vuoden

        >>Jos minulla olisi tilaa Loimulle tai Narvin kiukaan kuoriin rakennetulle savustimelle


      • Näsijärvinen
        vuoden kirjoitti:

        >>Jos minulla olisi tilaa Loimulle tai Narvin kiukaan kuoriin rakennetulle savustimelle

        Narvin savustin, ja kyllä se kesti muutaman vuoden ennen kuin pöntön pohja meni puhki. Uuden pönttöosan olisi kyllä saanut valmistajalta, mutta hinta oli niin kohtuuton, että päädyin sähkösavustimen hankintaan. Siihen olen ollut hyvin tyytyväinen, kerrankin voi aina olla varma että lopputulos on samanlainen. Ennen se riippui polttopuista ja miten ne sai tasaisesti palamaan. Yleensä oli joko liian kuumaa tai kylmää. Sähkösavustintahan ehdotettiin jossain vaiheessa vuoden turhakkeeksi, yhtä hyvin ehdokkaaksi olisi voitu asettaa sähköliesi tai jääkaappi.


      • Ellis
        vuoden kirjoitti:

        >>Jos minulla olisi tilaa Loimulle tai Narvin kiukaan kuoriin rakennetulle savustimelle

        Mikä tarkalleenottaen kesti noin vuoden? Omassa käytössäni savustin on kestänyt useita vuosia oikealla huollolla ja pidolla. Osat ovat myös vaihdettavia, eli jos yksi osa menee rikki ei koko vekotinta tarvi heittää mäkeen. Minusta ollut paras mitä olen kokeillut.


      • Pokkoli
        Näsijärvinen kirjoitti:

        Narvin savustin, ja kyllä se kesti muutaman vuoden ennen kuin pöntön pohja meni puhki. Uuden pönttöosan olisi kyllä saanut valmistajalta, mutta hinta oli niin kohtuuton, että päädyin sähkösavustimen hankintaan. Siihen olen ollut hyvin tyytyväinen, kerrankin voi aina olla varma että lopputulos on samanlainen. Ennen se riippui polttopuista ja miten ne sai tasaisesti palamaan. Yleensä oli joko liian kuumaa tai kylmää. Sähkösavustintahan ehdotettiin jossain vaiheessa vuoden turhakkeeksi, yhtä hyvin ehdokkaaksi olisi voitu asettaa sähköliesi tai jääkaappi.

        Minulla oli myös Narvin savustin. Asensin sen kesäkeittiöön puulattialle ja liitin sen savupiipun hormiin. Savustin kesti noin 7 vuotta ja käyttö oli noin 15 kertaa kesässä. Viime kesänä huomasin sen pohjan olevan puhki kun tuli loimusi puulattiaa vasten, onneksi huomasin olisi voinut tulla kalliiksi.Muuten savustimen toiminta oli erinomainen, mutta se materiaali... huh,huh


      • Pulteri

        Kuulostaa hyvältä, ei ole vaaraa nikkeli- tai kromiallergiasta ja kala kypsyy kyllä
        tolkun lämmössäkin, kunhan vain aikaa käyttää.


      • Anonyymi
        vuoden kirjoitti:

        >>Jos minulla olisi tilaa Loimulle tai Narvin kiukaan kuoriin rakennetulle savustimelle

        Paras savustus pönttö on lehtipuusta valmistettu pönttö missä tulipesä alla ja savua voi säätää tilanteen mukaan.Savun voi laittaa tulemaan haluamallaan sisälämpötila.Lihasta,kalasta ja muista tuotteista saa juuri sellaisia mitkä ovat suun mukaisia.


    • Chrysler

      Meillä on Hackman. Semmoinen kattilan mallinen, jossa on rasvapelti ja kaksi ritilää. On paksua rosteria. Ostin käytettynä ja olen itse käyttänyt nyt kolme vuotta, on siis n.5v vanha. On kuin uusi, vain mustunut. Hintaa taitaa olla vähän päälle satasen uutena. Perinteinen savustuspönttö, ei siis voi tehdä muuta kuin savustaa, mutta on kestävä ja hyvä.

    • Jallu

      Ainoa TODELLA kestävä pönttö saadaan happoteräksestä.
      Meillä kesti 20v. Ainoa virhe tekijältä kun sijoitti hitsaussauman alapuolelle, sauma puhki, muuten kuin uusi!
      Näitä saa valitettavasti vain teettämällä ja maksaa, mutta eipä tarvi uusia kovin usein!

    • Savuola

      Kyllä se paras savustin on OPAn sähkösavustin. Tasainen lämpö eikä jatkuvaa huolenpitoa, kun olet oppinut kunkin kalakoon savustusajan (20 ... 50 minuuttia). Tosiaan helppoa!!! Terveisin Ola

    • kaula

      myrsky vei kannen savustimesta

    • Laikuttaja

      Simo-savustimen ostin joskus isäukolle. Ompi iso rosterikattila, jossa kaksi ritilätasoa. Heikko kohta on pohjalle tuleva välipohja/ rasvakaukalo, joiden varaan sitten ritilät laitetaan. 15 vuotta on kestänyt ja nyt pykii ja kohta uusittaa sen. Liika pieni se on pitkälle kalalle. Kiloinen kuha mennee ilman päätä.

      • Helppoeinari

        Mulla on käytössä tuollainen Lappi-savustin, kätevänkokoinen pystymallinen laatikko, jossa tulipesälaatikko alla ja sisäänrakennettu savuhormi.
        2 ritilää, ja ritilöiden etäisyys riittävä kuumapinnosta, ei käräytä, helppo savustaa.
        Tuollaisia n. 300 g ahvenia mahtuu kerralla kymmenkunta ja nelisen kpl. alle tai n. kilon kuhia, (päät ja pyrstöt poitettava).
        Emaloitua peltiä tuo on, kestävyyttä lisää, kun laittaa uunin pohjalle alumiinifoliota purujen alle "tippapelliksi".
        Kestävä on ollut, (reilut 15 v. jo käytössä ja edelleen).
        Hintaa mokomalla on kuitenkin n 140 €.


    • Jarmo Kurkela

      OPA:n savustimetkin ovat erinomaisia! ...ja erityisen edullisia

      Jarmo Kurkela

    • kalaukko 57

      Hei !
      Minulla on jo vuosia ollut ihan oikeata ruostumatonta terästä oleva laatikkomallinen savuvtuspönttö. Seon mitoiltaan n. leveys 30 cm pituus 30 cm ja korkeus 30 cm. Kansi liukuu yhteen suuntaan auki ja toiseen suuntaan on kannen päädyssä toppari, jolloin kansi lukituu paikoilleen.
      Sisällä laatikossa on irrallinen pohjapelli, jossa on n. 1 cm reunat, siihen kerääntyy tippuva aines. Ritilöitä on kaksi, joita voi käyttää yhtäaikaa, jos on enemmän kaloja. Kaikki osat ovat ruostumatonta terästä, ne on helppo pitää puhtaana, vaikkapa nuotiossa polttelemalla.

      Kokemukseni mukaan tämä laatikko kestää vaikka kuinka kauan, ei tietenkään sovi pitää hullunmoisessa valkeassa, kalathan voi vaikka palaa . . .

    • Laskee,

      >Kalasta tippuva suolavesi syövyttää nopeasti pellit puhki.

      Pari vinkkiä tähän.
      Kalat voi suolata jälkikäteen upottamalla ne suolaliukseen uunista/pöntöstä otettuna. Toki tällöinkin kaloista valuu nestettä savustaessa.

      Kalojen alle voi taitella vahvasta alumiinofoliosta astian johon nesteet jäävät.

    • Savunainen

      Lappi on hyvä. Tulimäärä pitää hokata ninku kaikissa pöntöissä. Ja tuulen suunta ja kovuus. Kyl se siitä

      • Savunainen

        Öylön sauhutin sonkarin ahventa. Sitä en olis huonoon pönttöön pistäny.


    • Anonyymi

      Harvian loimusavustin on ihan huippukapine,ruostumatonta terästä kai kokonaan.Meillä ollut ahkerassa käytössä 10 vuotta.Nyt vien tuon vanhan mökille ja haen tuonne takapihalle uuden,menee taas pitkään.
      Onhan tuo hieman tummaksi palanut,mutta ihan ehjä osiltaan,ritilätkin kestäneet,kun välillä on harjailtu teräsharjalla puhtaaksi.

    • Anonyymi

      Itselläni on useita erilaisia savustimia. Suosittelen sähkökäyttöisiä, savustimia koska silloin kun kerran löydät omaan makuusi sopivan savustusajan, suolan ja purumäärän, niin tekemällä joka kerta samoin, tulee aina samanlaista.

      Paljon on tullut savustettua myös savustuslaatikoilla avotulella, mutta avotulella savustettaessa laatikon lämpötila vaihtelee sen valkian mukaan.

      Yleensä suolaan kalat etukäteen liottamalla suolavedessä, mutta käytän joskus myös jälkisuolausta. Jälkisuolauksessa kalat nostellaan savustimesta kuumaan suolaveteen ja annetaan suolaantua vähintään 15 minuuttia. Kalat voi sen jälkeen syödä heti.

      Suolan määrän laitan siten että jos kalojen ja veden tilavuus on esim. 2 litraa, laitan siihen määrään 0,5dl merisuolaa.

      Suolaustavasta riippumatta savukalat on parhaita kun käärii sanomalehteen ja antaa levätä jääkaapissa yön yli. Savustettu kirjolohi on mielestäni kyllä parempaa suoraan savustuksen jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe