soijaa. Luin että suomalaisilla karjatiloilla käytetty teollinen rehu (siis ne raksut) on 85-prosenttisesti amerikkalaista soijaa.
Ei ihme että on entistä vaikeampaa saada lehmiä tiineeksi, lypsylehmien keskimääräinen tuotantoaika on kaksi vuotta. Yleistyneet ovat myös poikimaongelmat ja vasikoiden kummallinen heikkous.
Amerikan tehotuotettu soija sisältää varmasti aika heikosti vitamiineja ja hivenaineita.
Liekö kaupan päälle vielä sitä geenimuunneltua?
Suomen lehmät
11
1183
Vastaukset
- on terveellistä
Sillä ja kalallahan ne japanilaisetkin pitkään elävät. Soijan kasviestrogeenit voivat kyllä vaikuttaa tiinehtivyyteen, mutta mahtaisiko suurempi syy olla pyrkimys saada poikimisia tasaisesti ympäri vuotta (tuotannon tasoittamiseksi). Amerikkalaisten tehotuotanto ei läheskään aina ole kovin tehokasta, koska siellä on monin paikoin onnettoman pienet sadot kun ei juuri sada (eikä varaa kastella). Ummessa oleville lehmille ei muuten niin hirveästi tehtaan rehuja syötellä, kun tilan omien rehujen pitäisi riittää vasikalle asti (kivennäisiä annetaan kaikille).
Ja lopuksi eipä se geenimuunneltu tänne eksy, kun se ei tänne käy (marginaalisia löydöksiä). Ja vaikka olisikin, niin siinä olisi vain tavallista vähemmän torjunta-aineita, eli parempaa.- 80 kiloa
Jopa 80 kiloa saatetaan syöttää päivässä huipputuottoisille lehmille tätä teollista rehua! Ei sellaisia maitokoneita ole varaa jättää ummessaollessakaan huonolle ruokinnalle, vaikka toki tiedän (olen lehmiä itse hoitanut nuoruudessa) että ruokintaa silloin olennaisesti niukennetaan. Ja lehmä kantaa sen noin 9 kk, joten mitä se ummessaolon ruokinta vasikan terveyteen kuuluu, koska lehmä on kantanut jo monta kk ennen sitä.
Amerikassa on maaperäkin vuosikymmenten tehoviljelyssä niin tyhjiinimetty, että kasvit ovat vitamiini- ja hivenainepitoisuudeltaan todella köyhiä. Ainoastaan rankan lannoituksen avulla viljely on mahdollista.
Keskilännen suurilla viljelyalueilla on ongelmana eroosio, kun elävästä humuksesta köyhä maa tahtoo yksinkertaisesti lentää tuulessa tiehensä! - Agrologi
80 kiloa kirjoitti:
Jopa 80 kiloa saatetaan syöttää päivässä huipputuottoisille lehmille tätä teollista rehua! Ei sellaisia maitokoneita ole varaa jättää ummessaollessakaan huonolle ruokinnalle, vaikka toki tiedän (olen lehmiä itse hoitanut nuoruudessa) että ruokintaa silloin olennaisesti niukennetaan. Ja lehmä kantaa sen noin 9 kk, joten mitä se ummessaolon ruokinta vasikan terveyteen kuuluu, koska lehmä on kantanut jo monta kk ennen sitä.
Amerikassa on maaperäkin vuosikymmenten tehoviljelyssä niin tyhjiinimetty, että kasvit ovat vitamiini- ja hivenainepitoisuudeltaan todella köyhiä. Ainoastaan rankan lannoituksen avulla viljely on mahdollista.
Keskilännen suurilla viljelyalueilla on ongelmana eroosio, kun elävästä humuksesta köyhä maa tahtoo yksinkertaisesti lentää tuulessa tiehensä!Haluaisin vielä kommentoida nimimerkin Parhaimmillan väitettä 80kg teollista rehua päivässä ei voi pitää paikkaansa. Parhaat lehmät voivat syödä päivässä 35kg rehuan kuiva-ainetta (tähän pystyy muutama kymmennen suomalaista lehmää). Teollisen rehun kosteus on yleensä n.15% (vaihteluväli 10-20%). Täten kilo rehua sisältää 850G kuiva-ainetta. Tämän laskelman mukaan 35kg kuiva-ainetta syövä lehmä voisi syödä maksimissaan 41,2kg väkirehua (silloin se ei söisi lainkaan säilörehua tai nurmea). Käytännössä lehmä kuolisi johonkin ruuansulatussairauteen muutamassa päivässä.
Normaalisti lehmä saa korkeimman tuotoksen aikaan (eli 1kk-3kk poikimisesta) väkirehua (viljaa ja teollisiarehuja) 13-22kg. Korkein päiväannos, josta olen kuullut on 28kg (tämä lehmä lypsi yli 60litraa maitoa päivässä). Keskimäärin lehmä syö vuoden aikana väkirehuja (eli viljaa teollisirehuja) n.3000kg vuodessa. Tästä n. puolet viljaa ja puolet ostorehua.
Suomalaisten lehmien korkeimmat maitotuotokset ovat ylittäneet 80l/päivässä rajan muutaman kerran. Ensimmäinen 80kg ylittäjä oli lehmärouva nimeltään Kirjain. - Xveg
"Sillä ja kalallahan ne japanilaisetkin pitkään elävät"
Ei-geenimuunnellulla soijalla kyllä, kalalla -tuskin. Japanilaisten onneksi kala on ollut heillä näihin päiviin saakka vain vähäinen osa ruokavaliosta ja heidän ruokailunsa on ollut hyvin kasvipainotteista.
Kalassa on nykyään paljon metyylielohopeaa, joka on rappeuttava hermostomyrkky. Siten on huomattavan vaikea ymmärtää, miten kalan syönti muka edistäisi japanilaisten terveyttä tai oppimista.
"Soijahan on terveellistä"
Tavallinen soija kyllä. Varsinkin, jos se on luomutuotettua, jolloin siinä ei ole torjunta-aineita. Geenimuunnellussa soijassa on havaittu tähän saakka vähentyneitä pitoisuuksia tärkeiden ravinteiden osalta ja lisääntyneitä pitoisuuksia allergeenien osalta. Ei sellaista, mitä mielellään naamaansa lykkisi.
"vaikka olisikin, niin siinä olisi vain tavallista vähemmän torjunta-aineita, eli parempaa."
Todellako? Geenimuuntelu on johtanut torjunta-aineiden käytön lisääntymiseen eikä vahentymiseen. Pääasiallinen syy on siinä, että gm-teollisuus manipuloi geenejä siten, että kasveista tulee immuuneja torjunta-aineille. Useat gm-yhtiöt tuottavat itse torjunta-aineensa ja nettoavat näin lisääntyvät voitot.
" Amerikkalaisten tehotuotanto ei läheskään aina ole kovin tehokasta"
Ja mm Ed Oplingerin tekemissä tutkimuksissa on osoitettu, että gm-soija ei yllä edes tuolle tavalliselle tehotuotantotasolle. Sen sadot ovat usein pienempiä (!) kuin tavanomaisen soijan. - uiok
Xveg kirjoitti:
"Sillä ja kalallahan ne japanilaisetkin pitkään elävät"
Ei-geenimuunnellulla soijalla kyllä, kalalla -tuskin. Japanilaisten onneksi kala on ollut heillä näihin päiviin saakka vain vähäinen osa ruokavaliosta ja heidän ruokailunsa on ollut hyvin kasvipainotteista.
Kalassa on nykyään paljon metyylielohopeaa, joka on rappeuttava hermostomyrkky. Siten on huomattavan vaikea ymmärtää, miten kalan syönti muka edistäisi japanilaisten terveyttä tai oppimista.
"Soijahan on terveellistä"
Tavallinen soija kyllä. Varsinkin, jos se on luomutuotettua, jolloin siinä ei ole torjunta-aineita. Geenimuunnellussa soijassa on havaittu tähän saakka vähentyneitä pitoisuuksia tärkeiden ravinteiden osalta ja lisääntyneitä pitoisuuksia allergeenien osalta. Ei sellaista, mitä mielellään naamaansa lykkisi.
"vaikka olisikin, niin siinä olisi vain tavallista vähemmän torjunta-aineita, eli parempaa."
Todellako? Geenimuuntelu on johtanut torjunta-aineiden käytön lisääntymiseen eikä vahentymiseen. Pääasiallinen syy on siinä, että gm-teollisuus manipuloi geenejä siten, että kasveista tulee immuuneja torjunta-aineille. Useat gm-yhtiöt tuottavat itse torjunta-aineensa ja nettoavat näin lisääntyvät voitot.
" Amerikkalaisten tehotuotanto ei läheskään aina ole kovin tehokasta"
Ja mm Ed Oplingerin tekemissä tutkimuksissa on osoitettu, että gm-soija ei yllä edes tuolle tavalliselle tehotuotantotasolle. Sen sadot ovat usein pienempiä (!) kuin tavanomaisen soijan.Tarkastin että vuonna -61 japanilaisten riisinkulutus oli n. 111kg/asukas ja kalan ja äyriäisten kulutus oli n. 49kg/asukas, joten totean arvelusi kumotuksi.
Merikalan elohopeapitoisuudet eivät nykykäsityksen mukaan aiheuta merkittäviä terveysvaikutuksia nykykulutuksella. Ihminen on sopeutunut erityisen hyvin kalansyöntiin ja eräitä ravinteita on vaikea korvata muulla ravinnolla.
Soijan ravitoainepitoisuudet riippuvat viljelytavasta ja säästä. Edes luomuviljellyllyn ja tavanomaisen viljelyn välille ei tuotteesta löydetä eroja, mikäli olosuhteet ovat samat. Allergeenien pitoisuudella ei ole mitään merkitystä koska ne jotka eivät ole allergisia voivat käyttää tuotetta riippumatta allergeenipitoisuudesta ja allergisten on pakko välttää vaikka pitoisuus olisi pienikin. Ehkä jopa parempi että tuote antaa heti kunnon oireet, jolloin voidaan välttää ristiinherkistyminen muiden tuotteiden osalta.
Torjunta-aineiden käytön lisääntyminen geenimuunnelluilla on myytti. On täysin epäloogista väittää että jos kasvin hyönteistenkestoa on lisätty, se johtaisi lisääntyneeseen torjunta-aineiden käyttöön. Ne gm-kasvit puolestaan jotka kestävät glyfosaattia välttyvät muilta vähemmän tunnetuilta herbisideiltä. On kai parempi käyttää ainetta jonka terveys- ja ympäristövaikutukset on vuosikymmenten mittaan tutkittu perinpohjin, kuin käyttää uudempia vähemmän tunnettuja aineita.
Gm-kasvien pienempi sato ei ole ongelma mikäli se korvautuu pienemmillä tuotantokustannuksilla. Jatkuvat hyönteismyrkytykset ovat erittäin kalliita ja lisäksi haitallisia levittäjille, joten pienempi sato ei tosiaan ole ongelma.
Miten gm-vastustajien muuten pitäisi suhtautua näihin hiukan vanhemoiin jalosteisiin, niistähän on suurin osa saatu aikaan gammasädepommituksilla, joiden vaikutukset olivat täysin sattumanvaraisia. Nykyjalosteissa on suuret määrät sellaisia geneettisiä muutoksia, joihin ei aikanaan pyritty ja ne ovat vain sattuneet kulkeutumaan jalostusprosessin läpi. Sama tietysti pätee luonnonkasveihinkin.
Mutta sama se, muutama vuosi kuluu niin koko tämä gm vastustus kuluu samaan sarjaan kuin kehrujennyjen sabotointi.
Mielenkiintoista muuten nähdä mitä sanotte kun saamme ensimmäiset täysin keinotekoiset kasvit, joilla ei varsinaisesti ole sukulaisia luonnossa.
Maapähkinä muuten sopisi luomuviljelyyn oikein hyvin kun sitä vähän muokattaisiin. Luomu maapähkinähän on lähes mahdotonta viljellä kun sen aflatoksiinipitoisuutta ei voi hallita.
- Agrologi
Mistä lie olet tietosi saanut. Vääriä joka tapauksessa.
Tärkeimmät raaka-aineet teollisiissa karjanrehuissa ovat vilja (siis ohra, kaura ja vehnä) ja rypsirouhe. Sen jälkeen tärkeimpiä raaka-aineita ovat sokeriteollisuuden sivutuotteet (erilaiset melanssit ja leikkeet), viljateollisuuden sivutuotteet (leseet, rehujauhot yms.) ja soija. Näiden lisäksi tarvitaa kivennäisiä ja vitamiineja, sekä muita pienenmpiä rehujakeita. Kotimaisten raaka-aineiden osuus rehujen raaka-aineista on keskimäärin n.65%, vaihtelua on paljon eri rehutehtaiden välillä.
Soijaa käytetään rehuissa yleensä 0-20%, ainoa poikkeuksena soijarouhe, joka on nimensä mukaisesti täyttä soijaa. Syynä pieniin käyttömääriin on kalleus verrattu rypsiin (rypsiin rahtikustannus on pienenpi) huonommat tuotanto-ominaisuudet suurina käyttömäärinä verrattuna rypsiin ja huono maittavuus.
Mikään ETT:n(eläintautientorjunta yhdistys) positiivilistalle kuuluva rehutehdas tai rehunvälittäjä ei käytä rehuissaan geenimuunneltu raaka-aineita. (Ilman ETT:n positiivilistalle kuulumista rehutehdas/rehunvälittäjä ei saa myydä tuotteitaan)
Suomeen tuodusta soijasta n.85% on peräisin USA:sta (loput Brasiliasta ja Argentiinasta ja muualta Etelä-Amerikasta). Siitä ehkä mieleesi jäänyt virheellinen tieto.- toinen agrol
Aivan, kuten lopuksi toteat: "85 % rehujen soijasta tulee Amerikasta". Kun tämä amerikkalainen soija käytetään teollisiin rehuihin, niin GMO-vaikutus maitoon ja lihaan tulee eläimen veren kautta. Näin ollen käytetään jo GMO-elintarvikkeita. Kannattaisi käyttää ei-GMO-soijaa rehuissa niin kauan kuin se on mahdollista EU:n alueella. Kaiken lisäksi EU:n ulkopuolisesta tuonnista joutuu maksamaan tulliverot toisin kuin sisäisestä, vaikka EU:sta muuta hyötyä ei olekaan minulle.
- soijasta
Joo-o, 90% kaikesta suomeen tuodusta soijasta menee karjan rehuksi. Kelpaisi se ihmisellekin ravinnoksi ja lehmät voitaisiin päästää lehmien taivaiseen, rassukat.. Kuka hullu sitä maitoa enää edes juo, epäterveellistäkin, tulee osteoporoosiakin, kolesterolia, ym.
- fyuhkbjn
osteoporoosia. Oliskos nyt asia mennyt kuitenkin ihan päinvastoin. Kolesterolikin on vähän niin ja näin, eli ilmankaan ei pärjää. Liika tulee kyllä itsestäänkin, jos on tullakseen.
Lehmälle voi syöttää sellaista mikä ei ihmisellä olisi sulavaa ravintoa ja lehmä maistuu pihvinä hyvältä.
Totta kyllä että pelkällä kasvisravinnollakin pärjää, mutta niin pärjää pelkällä kolalla ja pullallakin. Paremmin pärjää sekaravinnolla ja ihminen on tehty myös lihansyöjäksi. - Peto
fyuhkbjn kirjoitti:
osteoporoosia. Oliskos nyt asia mennyt kuitenkin ihan päinvastoin. Kolesterolikin on vähän niin ja näin, eli ilmankaan ei pärjää. Liika tulee kyllä itsestäänkin, jos on tullakseen.
Lehmälle voi syöttää sellaista mikä ei ihmisellä olisi sulavaa ravintoa ja lehmä maistuu pihvinä hyvältä.
Totta kyllä että pelkällä kasvisravinnollakin pärjää, mutta niin pärjää pelkällä kolalla ja pullallakin. Paremmin pärjää sekaravinnolla ja ihminen on tehty myös lihansyöjäksi.Sehän on vain Valion mainostamista, että maito estäisi luukadon syntymistä. Miksihän maissa, joissa juodaan maitoa on sairaus nimeltä osteoporoosi?
Niin, ihminen on tehnyt itsensä lihansyöjäksi. Halunnut olla pedoista suurin ja mahtavin. Voi meitä pieniä mitättömiä raukkoja, kun emme ilman aseita pärjäisi.
- EU syyllinen
Eikö se enää olekaan EU, joka on syyllinen kaikkeen mahdolliseen pahaan ja pelottavaan. Onhan se hyvä, että muitakin löyty. Muuten käy vähän yksitoikkoiseksi.
Älä suotta kaikke pelkää, et voi kuitenkaan hallita maailmaa etkä elämää, vaikka kuinka yrittäisit. Äläkä unohda elää. Se menee ohi pelätessä.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044