Joulukuusi

MJ

Mistä saa joulukuusen 24Volttia, tarkoituksena olis tuoda vähän joulumieltä kabiiniin!

Biltemalta saa 12Volttista, mut sit täytyis olla muuntaja mikä muuntaa 24V:n 12V:ksi

13

1776

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaska

      Älä poliisille sitä vaan näytä sitten.

      Samoin on kiellettyjä kaikki muutkin valotekstit ja kyltit ja koristeet kabiinissa.

    • Sähköinssi

      Kytke kaksi 12 voltin kuusta sarjaan, niin saat 24 V hukutettua oikein kahteen helevetin kuuseen!

      Mistähän lie Biltema muuten saanut 12-volttisia kuusia? Eikös kuusen luontainen nimellisjännite ole kuusi volttia kuten nimikin sanoo? Voisivat myydä noita tuplakuusiaan joulutusinoina eikä joulukuusina, jotta ajatukset eivät heittäisi volttia!

    • Alf

      vaan riittävän tuhti 12 V:n regulaattori hoitaa tämän homman. On yksinkertainen juttu, kunhan katsot vain ettet sulje regulaattoria liian tiiviisti mihinkään sisälle, jotta komponentin jäähdytys onnistuu.

      • Sähköinssi

        Ennen vanhaan olisi sanottu, että regulaattori on tässä tapauksessa hätävarjelun liioittelua kun homma hoituisi vastuksellakin. Kuusen kanssa sarjaan vain vastus, jonka resistanssi on yhtä suuri kuin kuusen (ilmeisesti sarjaan kytkettyjen) lamppujenkin resistanssi.

        Olipa kuusen kanssa sarjassa sitten vastus (tai useammasta vastuksesta koottu yhdistelmä) tai regulaattori, niin siinä syntyvä häviöteho muodostuu yhtä suureksi kuin kuusen lamppujen. Jos kuusessa on vaikkapa 10 kpl lamppuja à 1 W, on tuo vastuksessa/regulaattorissa syntyvä häviöteho myös 10 W. Se lämmittää jo melkoisesti. Regulaattori on kiinnitettävä sopivaan jäähdytyslevyyn, jotta se kestäisi kärähtämättä.

        10 watin vastus (tai yhdistelmä) ei ole ihan halpa. Puolijohteiden hintakehitys on ollut sellainen, että integroitu regulaattori saattaisi hyvinkin olla halvempi, mene tiedä. Elektroniikkamies ratkaisisi homman kaivamalla romulaatikkoaan ja valitsemalla joko vastuksen tai regulaattorin sen mukaan mitä sattuu löytymään.

        Virraksi muodostuu em. oletuksilla (10 lamppua à 1 W) herra Ohmin lain mukaan noin 0,83 A. Vastuksen arvoksi saadaan 10 ohmia ja sen tehonkeston on oltava 10 wattia kuten edellä jo todettiin.


    • Sähköinssi

      Jos ostat muuntajan, jonka ensiöjännite on 24 V ja toisiojännite 12 V sekä kytket 24 voltin akun muuntajan ensiöön ja 12 voltin kuusen sen toisioon, ei homma toimi. Muuntajan ensiökäämi on akusta saatavan tasavirran kannalta lähes sama kuin oikosulku, eikä muuntaja ylipäänsäkään toimi tasavirralla.

      Laitetta, jolla jokin tasajännite muunnetaan/muutetaan toiseksi, kutsutaan muuttajaksi eikä muuntajaksi. Suurempi tasajännite voidaan alentaa pienemmäksi myös etuvastuksella tai regulaattorilla eli jännitteensäätimellä; muuttajaa käytettäessä päästään vain parempaan hyötysuhteeseen.

      Muuttajassa tasasähkö "pilkotaan" vaihtosähköksi, muunnetaan muuntajan avulla toiselle jännitetasolle ja tasasuunnataan ja suodatetaan jälleen tasasähköksi. Muuttaja siis sisältää normaalitapauksessa myös muuntajan.

      Eletroniikassa tunnetaan muuntajien ja muuttajien ohella myös erilaisia muuntimia - ja taas on kyseessä eri laite! Ei siitä sen enempää tässä yhteydessä.

      • Sähköinssi

        Vanhoja Intin radiopuolen viestimiehiä porukassa? Niin vanhoja, että viime sotien aikainen Bertta-radiokalusto olisi tuttu? Siihenhän kuului ns. "muuttajakonelaatikko" eli puuloota, joka painoi sisältöineen n. 33 kg. Sen sisällä oli 12 voltin sähkömoottori, jonka kanssa samalla akselilla oli sitten korkeampijännitteinen generaattori. Radiolähettimen vaatima jännite kehitettiin maasto-oloissa verkkovirran puutteessa tällä laitteella. Takapuolessa tärisi, kun teltassa istuimena toimivassa muuttajakonelaatikossa alkoi tapahtua lähetykselle siirryttäessä...

        Tuo yli 60 vuoden takainen tekniikka on elektroniikan (ennen muuta puolijohdetekniikan) kehittyessä kyetty korvaamaan paljon pienemmillä ja kevyemmillä ratkaisuilla.

        Ns. "pyörivät hitsauskoneet" toimivat samalla periaatteella kuin Bertan muuttajakin: verkkovirralla toimiva moottori pyörittää samalla akselilla olevaa tasavirtageneraattoria, josta otetaan hitsausvirta.


    • höh

      12 V joulukuusia ja kytke ne sarjaan - siinä sulle "24 V malli"...

      • Sami

        Tuo on kaikkein järkevin vastaus. Taitaa tulla kaikkein halvimmaksikin ostaa 2 kuusta sensijaan että alkaa rakentamaan ylihienoja jännitteenalennusviritelmiä näin vaatimuksiltaan vähäistä sähkönkuluttajaa varten. Muuten, myös kuusen kanssa sarjaan kytketty sopivankokoinen 12V polttimo tai vastus ajaa saman asian.


    • Akusta

      Kyllä sieltä akusta löytyy 12volttia.
      Eiköhän jokaisessa kuorma-autossa ole 2kpl. 12v:n akkuja.
      Kytketty vain perättäin eli sarjaan.
      Siitä akkujen yhdistämiskohdasta kun ottaa ulostulon niin siinä on 12v. runkoa vasten.
      Ja kestää kuormittaa.
      Kannatta laittaa sopiva sulake johtoon heti akun luo.

      • Ei-asiantuntija

        Noissa Bilteman "joulukuusissa" taitaa olla piuha, jonka päässä on tupakansytytinliitäntään tarkoitettu liitin.

        Onko nykykuorma-autojen kojelaudassa yleensä tupakansytytintä ja onko se 24-volttinen?

        Auton tupakansytytinliitäntään kytkettäväksi tarkoitettuja laitteita on epälukuinen määrä. Tuntuu oudolta, että niitä olisi tehty erikseen 12 V ja 24 V -järjestelmiin. Voisiko sieltä kojelaudan tupakansytytinliitännästä löytyä peräti suoraan 12 V?

        Tiedän k-autojen käynnistysmoottorin, valojen jne. laitteiden toimivan 24 voltilla, mutta onko järjestelmä tosiaankin läpi linjan 24-volttinen vai voisiko autoissa olla tuollaisia hupilaitteita varten valmiiksi 12 voltin väliulosotto ja nimenomaan sytkäriliitännässä?


      • 12v.
        Ei-asiantuntija kirjoitti:

        Noissa Bilteman "joulukuusissa" taitaa olla piuha, jonka päässä on tupakansytytinliitäntään tarkoitettu liitin.

        Onko nykykuorma-autojen kojelaudassa yleensä tupakansytytintä ja onko se 24-volttinen?

        Auton tupakansytytinliitäntään kytkettäväksi tarkoitettuja laitteita on epälukuinen määrä. Tuntuu oudolta, että niitä olisi tehty erikseen 12 V ja 24 V -järjestelmiin. Voisiko sieltä kojelaudan tupakansytytinliitännästä löytyä peräti suoraan 12 V?

        Tiedän k-autojen käynnistysmoottorin, valojen jne. laitteiden toimivan 24 voltilla, mutta onko järjestelmä tosiaankin läpi linjan 24-volttinen vai voisiko autoissa olla tuollaisia hupilaitteita varten valmiiksi 12 voltin väliulosotto ja nimenomaan sytkäriliitännässä?

        Kyllä ainakin vanhemmissa kuormureissa on 24v. tupakin sytyttimet.
        Ja jos uudemmissa autoissa olisi 12v. ulosotto niin siinä liittimessä tai vieressä lukisi 12v.
        Auton käyttöohjekirjasta sekin selviää.


    • pappa

      Älkää nyt isot miehet suunnitelko minkäänlaisia kuusenripellyksiä työpaikkanne nurkkiin. Liikenneturvallisuudenkin kannalta koko ajatuskin on älytön. Kuusen valot heijastaa tuulilasiin, ja pahassa paikassa et näe allesi pulkkailevaa pikkulasta.

    • kaupastasss

      kaupasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7839
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4482
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2188
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1915
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1765
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1669
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe