amerikan koulu systeemi?

double0seven7

eli mitkä on nää ikärajat ja luokka asteet.

en oo varma näistä suomennoksist.
elementary/ala-aste
junior high/ylä-aste
high school/lukio
college/university/yliopisto

23

9217

Vastaukset

 • minuakin kiinnostaisi minkä ikäisenä millekin luokalle mennään ym. ja minkä ikäisenä elementary schoolista päästään pois.

 • Aikataulu on seuraava:
  K (Kindergarden) Esiaste? Leikkikoulu alkaa varsinaisen muodillisen koulunkaynnin. Riippuen osavaltiosta oppilaan pitaa tayttaa 5 vuotta ennen kouluvuoden (Syyskuu) alkua tai syyslukukauden aikana.

  Elementary School - luokat 1- 6 ikavuodet 6 - 11 kouluvuoden alkaessa

  Junior High (Middle School) luokat 7 - 8 ikavuodet 12 - 13 lukuvuoden alkaessa

  High School luokat 9 - 12 ikavuodet 14 - 17 lukuvuoden alkaessa

  Riippuen koulupiirista ja osavaltiosta Middle School (Junior High) voi myos olla luokat 7 - 9 ja High School vain luokat 10 - 12 kuten oli 50 vuotta sitten ollessani High Schoolissa.

  Erityiskouluja lukuunottamatta "lukiota" jotka tahtaavat akateemiseen - yliopistolinjaan ei ole, vaan kaikki koko koulun kayneet ovat High School Graduates eli "ylioppilaita" vaikka yliopistoon tai colleegeen paasysta tuskin kannattaa edes unelmoida. Tyypillisesti High School Graduate on 17 - 18 vuotias.

  College on 4 vuotta (vaikka se nykyisin usen kestaa kauemmin) ja tuloksena on Bachelor eli kandi. Masters kestaa tavallisimmin 2 vuotta ja sen jalkeen PHD eli tohtorin tutkinto niin kauan kun se kestaa - 2 - 10 vuotta.

  Koulusysteemi on muuttunut aikaa myoten mutta tama aikataulu on ollut olemassa jo 100 vuotta. Itse olen seurannut sita hyvinkin laheisesti jo yli 50 vuotta - ensin omani, sitten lasteni ja nyt lastenlasteni koulunkaynti ja aikataulu ovat olleet samat.

  • 60 vuotta sitten tulin ylioppilaaksi Woodrow Wilson HS in DC, viime vuonna tehtiin 60 vuotis yearbook. On kiva verrata sita vuoden '55 yearbookiin. Pitkalti yli puolet vahoista luokkatovereistani oli viela hengissa ympari maata ja maailmaa.


 • Olisin kiinnostunut tietämään miten ja millä nimellä ammattikoulutus ja ammattiin tähtäävät opinnot ja opinahjot tunnetaan. Siis mistä valmistuvat kampaajat, putkimiehet,kokit, autonkorjaajat ...

  • Trade School, Vocational School, Technical School ovat ammattikouluja. Kampaajat kayvat Beauty Schoolin. Usein myoskin Community Collegesta voi valmistua ammattiin kuten hammashoitaja.
   Suomessa usein luullaan naita Community Collegeja oikeiksi yliopistoiksi mita ne eivat ole, niista ei saa kandin papereita.


  • 145 kirjoitti:

   Trade School, Vocational School, Technical School ovat ammattikouluja. Kampaajat kayvat Beauty Schoolin. Usein myoskin Community Collegesta voi valmistua ammattiin kuten hammashoitaja.
   Suomessa usein luullaan naita Community Collegeja oikeiksi yliopistoiksi mita ne eivat ole, niista ei saa kandin papereita.

   Kiitos vastauksesta!


 • Minkä ikäisenä ollaan siis esim ykkösluokalla? Ei siis missään kindergardenissa. Vaan jos olisin suomessa 1. luokallan niin mille luokalle menisin jenkeissä?

  Esimerkiksi näin:

  Suomi Yhdysvallat
  1.Luokka 7V 1.Luokka 6v
  2.luokka 8v 2.luokka 7v

 • Kaikki pääsevät Community Collegeen. Vaikka sieltä ei kandidaatin papereita saakkaan se on kuitenkin reitti jota kautta high schoolissa epäonnistunut tai epämotivoitunut voi saada uuden mahdollisuuden. Community Collegeissa voi opiskella lähes mitä vain kiinankielestä autonkorjaukseen. Monet käyvät 2 ensimmäistä vuotta Community Collegessa koska se on niin halpa, usein vain muutaman kymmentä dollaria lukukausi ja sitten siirtyvät yliopistoon.

 • HIgh school on monissa paikoissa vankilan esiaste. Sinne mennään keltaisilla busseilla ja sitten kun se jää kesken tulee sheriffin musta-valkoinen bussi hakemaan. Useat high school kampukset ovatkin kuin avovankiloita turvatarkastuksineen ja vartijoineen. Etenkin mustien asuinalueille erottaa high schoolin vankilasta vain kyltistä.

  • Jotain linkkia? Enta ne High Schoolit joilla on oma urheilukentta ja Olympiatason uima-allas? Mikset niista kommentoinut?


 • Millä Amerikka lapset menevät kouluun?

  • bussilla yleensä mutta oma kyyti on myös vaihtoehto. Kävellä myös voi.


 • Millaisia koulupuvut ovat Yhdysvalloissa?

 • Lapset menevat kouluun kavellen, koulubussilla tai vanhemman autokyydilla.
  Koulupukuja ei ole julkisissa kouluissa.

 • itse luulin, että high school on yläaste

  • Eikö se ole? Mikä se sitten on?


 • High School on lukio ja ilmainen.

 • Tämä community college, jos se vastaa lähimpänä amiskaa, kiinnostaisi tietää, ainakin aikaisemman vastauksen perusteella sinne ei siis porukka tähtää, vaan se olisi tällainen varavaihtoehto? Nåkeekö jenkit sen sit jotenkin huonona jos haluaa olla vaikka putkimies tai sähkömies? Ja sitten näm bachelor degree colleget, valmistutaanko sieltä ensisijisesti, otetaan nyt vaikka se putkimies, niin asentajaksi vai erikoistuneemmaksi (eli vaikka suunnittelija)?

  Onko heidän kulttuuri sitten sitä että pyritään pitkälti vaan johtopuolen saavuttaviin koulutuksiin, eikä porukalla oo mitään intohimoa olla asennuspuolella?

  • Ei voi yleistää noin. USA:sta puhuttaessa yleistämiset menee lähes aina pieleen. Iso maa jossa kaikki on jossain päin tavallista. Esimerkiksi minun alueellani (keskilännen agraari-maaseudulla) jopa puolet high-schoolista valmistuvista nuorista menee noihin 2-vuotisiin kouluihin oppimaan käytännön ammatteja, eikä sitä mitenkään väheksytä. Käytännön ammattilaisista on huutava pula ja ansiot voivat olla bachelors tasolle koulutettuja korkeammat. Esim itsenäinen putkimies, sähkömies, LVI ammattin harjoittaja helposti tienaa yli 100.000 USD per vuosi nettoa ja töitä on todella paljon tarjolla. Luokitetut hitsarit tienaa yli 30 USD tunnissa. Myös sairaanhoitajaksi (registered nurse) voi kouluttautua kahdessa vuodessa ja palkka on täällä maseutusairaaloissa 30 USD per tunti. Tällaiset palkkatasot siis alueella jossa hyväkuntoisen 100 neliömetrin perhetalon saa 100.000 dollarilla.

   Kaupunkilaisperheet joissa vanhammat ovat college koulutettuja valkokaulustyöläisiä todennäköisemmin haluavat lastensa menevän collegeen ja saattavat väheksyä ammatteja joissa kädet likaantuu, vaikka niissä vähemmällä ja halvemmalla koulutuksella pääsisikin yhtä hyvälle tulotasolle.


 • On pakko vielä korjata että sanaa High School ei voi suoraan suomentaa, koska Suomen koulutusjärjestelmässä ei ole vastaavaa tasoa. Se on tavallaan yläaste, tavallaan lukio.

 • Amerikkalaisissa ohjelmissa (elokuvat, sarjat) juhlitaan "valmistumista". Tarkoittaako se nyt sitten sitä High Scoolin päättymistä. Jos, niin minusta tuntuu hullulta puhua valmistumisesta. Sehän tarkoittaa samaa kuin lukion päättäminen/ylioppilastutkinnon suorittaminen, eikä siitä siis valmistu vaan pikemminkin valmistautuu gollege- tai yliopisto-opintoihin. Onko näin?

 • Voinko vielä mennä vaihtariksi amerikkaan ensi vuonna? Ja menisinkö silloin highschooliin ? olen nyt lukion toisella ja menisin ensi vuonna eli lukion kolmannella sinne

  • tavallinen julkinen high school on mielestäni jo liian helppo suomen lukion toisen luokan jälkeen. yritä päästä kouluun jossa on tarjolla ib kurssit. en ole varma mutta voisin kuvitella että usan ib kursseja voisit jopa sisällyttää suomen ylioppilastutkintoon. niidenhän pitäisi olla kansainvälisestikin vastaavia. ib high schooleja pitäisi jo löytyä jokaisesta suuremmasta kaupungista.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hieman säälittää suomalaisen duunarin sinisilmäisyys

  Ennen vanhaan ei käynyt pienessä mielessäkään, että tehtäisiin töitä ilman liittoon kuulumista. Se oli itsestäänselvyys. Suomen taloudella meni todell
  Maailman menoa
  159
  4387
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  143
  4140
 3. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  106
  3918
 4. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  104
  2906
 5. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1203