VARTIJAKSI

tatiyana-81

minua kiinnostaisi tietää että mitä kouluja/kursseja pitää suorittaa jotta voi toimia vartijana.
Mitä vaaditaan ja mikä on haitaksi..ominaisuuksista siis...
Työn hyvät puolet ja työn haitta puolet?
Entä mikä oli vaikeinta ja rankinta koulutuksessa?

8

1104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tijaksi

      Väliaikaisen vartijakortin saa parin viikonlopun koulutuksella. 5-vuoden kortin saa viikon koulutuksella. vartijan ammattitutkinto:
      http://www.vartijat.com/ammattitutkinto.htm

      Hyvät ja huonot puolet..Riippuu paikasta, työtehtävästä jne. Yleisesti edes kohtuulliset sosiaaliset taidot ovat välttämättömät. Vaaditaan onnistumista ja tarkkuutta työtehtävissä.Maalaisjärjellä pärjää.

    • ,,,,,,,,

      Parin viikon kurssi riittää, ei tarvitse mtn kouluja käydä. Vartiointiliikkeiden kotisivuilta löytyy tietoa kursseista ja ilmoittelevat aika tiuhaan myös lehdissä. Vartijoilta tuskin vaaditaan paljon mtn eikä se koulutus ole rankkaa saati vaikeata. Tiedän monta koulunsa keskeyttänyttä tyyppiä jotka ovat ruvenneet vartijoiksi kun eivät ole muualle päässeet joten alalle pääsee melko helposti, monille tuo vartijan työ on vain yksi välivaihe elämässä.

      • wa_

        Kummastuttaa tuo muutaman viikon kurssi. Pystyyko sellaisella koulutuksella tekemään kaikenlaisia vartijan töitä vai onko kyseessä vain jonkun firman oma koulutus, jolla pääset töihin vain kyseiseen firmaan?


    • Osa-aikavartija

      Kurssit menevät seuraavasti:

      40-tunnin koulutus (viikon), nimeltään VARTIJAN TYÖN PERUSTEET on alin alan kurssi ja sen suoritettuaan saa olla 4kk kalenterivuoden aikana töissä ns. Väliaikaisena vartijana. Tässä tosin voi kikkailla niin, että haet ensimmäset kuukaudet välille syys-joulukuu ja vuodenvaihteessa toiset välille tammi-huhtikuu. Tällöin voit olla 8 kuukautta putkeen, mutta kaikki poliisilaitokset eivät tuota kikkailua suvaitse vaan vaativat väliä.

      60-tunnin koulutus (kesto 8 tai 9 päivää) sitten tuon 40-tuntisen jälkeen oikeuttaa "pysyvään" eli 5-vuotiseen vartijakorttiin. Pysyväksi voi sanoa siinä mielessä, että se uudistetaan pelkästään hakemuksella aina tuon jälkeen jos ei töppää mitään ja oteta pois tai itse jätä uusimatta.

      Eli 100 tuntia, toisinsanoen n. 3 viikkoa kahden kurssin muodossa (pakko suorittaa tässä järjestyksessä 40h 60h) ja saat pysyvän luvan toimia ammatissa.

      Koulutukset voi käydä joko ihan putkeen tai olla töissä välissä. Yhtäkaikki joko jo ensimmäisen jälkeen tai viimeistään kuuskyttuntisen jälkeen poliisilaitokselle marssimassa, 24e tai 40e maksamalla ja kaavakkeen täyttämällä (ja nuhteettoman taustan omaavana!) saat kortin jolla voit toimia ammatissa.

      Lisäkurssit kuten ampuma-ase tai koiran mukanapitoon oikeuttavat (hyvin harvinaisia) ja tkp/kaasusumutinkoulutustiedot voi sitten käydä lisäämässä korttiin myöhemmin jos käy tai osoittaa suoritukset jo korttia hakiessa jos on jo käynyt.

      Alalla on tietty myös tutkintoja, jotka ovat TVAT ja TVEAT. Tarkoittavat turvallisuus ja vartiointialan ammattitutkintoa ja erikoisammattitutkintoa. Alalla on myös oma ammattikorkeatutkintonsa.

      Näistä oikeastaan ei suoraan sanoen TVAT:lla ole kovinkaan isoa merkitystä pelkkään korttiin verrattuna, mutta sitten taas TVEAT tai sen osia lisänä, ja saat toimia esim. vastaavana hoitajana. Vaikka olisit miten pätevä työssäsi ja "johtaja-ainesta" niin vastaan alkaa tulla lakisääteisiä vaatimuksia jos alkaisit nousta hierarkiassa.

      Itsesiassa TVAT on 6-osainen näyttötutkinto jonka 2 ensimmäistä osaa jo nuo kaksi ensimmäistä (40h 60h) kurssia ovat. Muut sitten laajempia kokonaisuuksia, jotka suoritetaan jo töissä ollessa. Siihen on tietty puolesta ja vastaan ns. liikaa mielipiteitä mikä on riittävä määrä koulutusta alalle. Itse suht kauan kakkostyönä alalla toimineena sanoisin, että ei se koulutus koulutuksen perään oikeastaan sen pätevämmäksi tee jos ihan perushommia teet.

      Kun tiedät omat oikeudet ja velvollisuudet jotka oppii jo "alkeiskursseilla" niin työssä pärjää jos muuten on pätevä sitä hoitamaan. Eri asia tietty jos aikoo oikein kunnon uraa alkaa tekemään. Mitään sen kummempaa rankkaa ei kyllä noissa alkukursseissa ole, lukemista tietty pitää suorittaa koska molemmissa on kirjallinen koe lopuksi. Molempien kurssien loppukokeissa on omat kinkkiset juttunsa...Lakiasiat ovat ehkä enemmän ensimmäisessä, mutta kuuskymppisessä sitten on laajemmin kaikkea muutakin. Ei se nyt mitään ylipääsemätöntä ole todellakaan, mutta jos ei alasta mitään tiedä niin kyllä lukea saa paljon.

      Loppuvinkkinä kuitenkin sanoisin, että katsele kurssien hintoja! Esim. Helsingin Amiedussa on hyvin mukavan hintaista koulutusta tätä nykyä, mutta monessa muussa paikassa edelleen vanhoilla hinnoilla eli n. 500e per kurssi. Maksat siis jo omasta pussista reilut 1 000 euroa ennen kuin edes pääset töihin pysyvästi.

      • Osa-aika vartija

        Tuon 40-tuntisen nimi on mainittu VARTIJAN TYÖN PERUSTEET ja 60-tuntisen VARTIJAN PERUSKURSSI. Sillä nimellä löytyy aikuiskoulutuskeskusten sivuilta. Muilla (esim. vartiointiliikkeillä tai yksityisillä voimankäyttökouluttajilla) ei ole enää oikeutta kouluttaa vartijoita, ainoastaan noita tietyn voimankäyttövälineen koulutusoikeuksia on sitten useammallakin firmalla.

        Kaikki koulutus tapahtuu melko harvoissa oppilaitoksissa ja firmat ohjaavat työntekijöitään niiden kursseille, eivät kouluta itse.


      • wa_
        Osa-aika vartija kirjoitti:

        Tuon 40-tuntisen nimi on mainittu VARTIJAN TYÖN PERUSTEET ja 60-tuntisen VARTIJAN PERUSKURSSI. Sillä nimellä löytyy aikuiskoulutuskeskusten sivuilta. Muilla (esim. vartiointiliikkeillä tai yksityisillä voimankäyttökouluttajilla) ei ole enää oikeutta kouluttaa vartijoita, ainoastaan noita tietyn voimankäyttövälineen koulutusoikeuksia on sitten useammallakin firmalla.

        Kaikki koulutus tapahtuu melko harvoissa oppilaitoksissa ja firmat ohjaavat työntekijöitään niiden kursseille, eivät kouluta itse.

        Eipä pääse töihin Securitakselle esimerkiksi aikuiskoulutuskeskuksessa vartijan ammattitutkinnon suorittanut. Sanottiin että on ylikoulutettu.


    • hththththhth

      efgetghergrthrtgrthrtghrth

    • entinenvärtijä

      Hyvällä vartijalla pitää olla taipumus, osata puuttua muiden ihmisten tekemisiin, ja jos omaa nipottajan ja tosikon luonteen, niin on oikeassa ammatissa vartijana. Isot lihakset ja pienet aivot ovat eduksi myös. Mahdollisimman juntti täytyy kyllä olla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe