Biokemiallisia mielikuvia

Tuosta Dawkinsin hämäysohjelmasta tuli mieleen vielä sekin, että siinähän mikätahansa kirjainjärjestys täytti "Shakespearen kaltaisuus" vaatimuksen aluksi. Näinhän ei voi geeneillä/entsyymeillä olla, vaan jokaisella ensyymillä on kaksi kemiallista ominaisuutta, joille täytynee olla jonkinlaiset (ehkä toistaiseksi tuntemattomat) minimivaatimukset: selektiivisyys (=spesifisyys) ja aktiivisuus.

"Normaalit" kemialliset katalyytit (kuten emäs ja happo, tai OH- ja H ) ovat yleiskatalyyttejä, ne kiihdyttävät suurta joukkoa (mutta ei sentään kaikkia) reaktiota. Niiden selektiisyys on vähäinen. Solun kaltaisessa systeemissä näiden katalyyttien käyttö johtaisi lukuisiin vääriin reaktioihin toivotun reaktion lisäksi. Lopputuloksena on se, ettei vain yleiskatalyyteilla toimivaa solua ole kukaan vielä tehnyt, eikä tule tekemäänkään minun elinaikanani.

Selektiivisyys tarkoittaa siis sitä, että kun lähtöaineista A ja G voi tulla tuotteita X1, X2 ... ja lähtöaineista B ja D voi tulla tuotteita Z1, Z2 jne., niin selektiivinen katalyytti agx2 vaikuttaa vain lähtöaineisiin A ja G suosien voimakkaasti X2:n tuotantoa. (Sama katalyytti kiihdyttää myös reaktiota X2:sta A:ksi ja G:ksi, mikäli tasapaino on sopiva).

Katalyytin aktiivisuus on taas sen mitta, miten moninkertaisesti se nopeuttaa reaktiota verrattuna tilanteeseen ilman katalyyttia. Koska aineenvaihdunnallisessa solussa on aina vettä, on entsyymin aktiivisuuden ylitettävä riittävästi mm. veden hydrolyysin aiheuttamat ongelmat. Ts. mikä tahansa entsyymin reaktiota katalysoiva vaikutus ei ole riittävä toiminnan kannalta.

Mitä tästä sitten seuraa? Ainakin sitä, ettei "alkeellista" solua voine rakentaa alkeellisten katalyyttien/entsyymien avulla. Viruksissa on vain muutamia geenejä, mutta ei niiden toiminnalliset proteiinit ole mitenkään erityisen alkeellisia. Virukset turvautuvatkin sitten isäntäsolun niinikään tehokkaisiin solukoneisiin. Ja edelleen kuvitelmat alkeellisista alkusoluista maapallon esihistoriassa vaatisivat kriittistä tarkastelua nimenomaan ehdotettujen katalyyttien spesifisyyden ja aktiivisuuden riittävyyden osalta.

Toisaalta entsyymien aktiivisuutta voidaan keinotekoisesti kohottaa. Näin on tehty mm. prof. Leisolan johtamissa tutkimuksissa. Jos jonkin eliön entsyymin keinotekoinen parantaminen johtaisi tuon eliön parempaan menestymiseen sen ikiaikaisissa _luontaisissa_ elinoloissa, tällä koejärjestelyllä voitaisiin ehkä mitata eliön suunnittelun hyvyyttä. Käsittääkseni entsyymitutkimuksen tuloksena on pyritti vain ihmisen kannalta parempaa bisnekseen, joten nykyisistä tutkimuksista ei ehkä ole vielä saatavissa tätä suunnitteluvertailuun sopivaa aineistoa.

Nämä on nyt tämmöisiä "luomistieteellisiä" mielikuvia. Evoluutikkojenkin kommentit silti kiinnostavat.

20

1239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sopiva kemiallinen yhdistelmä jolla hihhulin usko olemattomiin mielikuvitusjumaliin saadaaan sivuutettua.

      Ehkäpä vielä Sinun elinaikanasi. Usakllatko ottaa napin ja nähdä maailma selvinpäin?

      Sähköisestihän on kuulemma jo onnistuttu luomaan jumalkokemuksia ihan normaalijärkisille ihmisille.

      • Empiristi

        Aika epäasiallinen kommentti...


      • Empiristi kirjoitti:

        Aika epäasiallinen kommentti...

        Lukematta Nas.sen viestiä uskon hänen pysyneen tiukasti omalla asialinjallaan.
        Aikoinaan Pakana(M):n vähän samantapainen viestintä virkisti minun uskonelämääni kummasti, joten älä arvostele Nasseamme, hän tekee arvokasta työtä.


      • Nasse
        Empiristi kirjoitti:

        Aika epäasiallinen kommentti...

        ja nimenomaan jumala on sellainen.

        Joten asiassa pysyttiin.


      • late vaan

        tässhän sivistynyt evoluutiotiedemies osoitti kykynsä antaa ansiokas tieteellinen vastaus.
        jatka samaan malliin,niin pian luottamussen kun
        kasvaa.


    • >>Näin on tehty mm. prof. Leisolan johtamissa tutkimuksissa. Jos jonkin eliön entsyymin keinotekoinen parantaminen johtaisi tuon eliön parempaan menestymiseen sen ikiaikaisissa _luontaisissa_ elinoloissa, tällä koejärjestelyllä voitaisiin ehkä mitata eliön suunnittelun hyvyyttä.

      • Huono suunnittelu on ollut evoluutikkojen argumenttina (ainakin kreationismia vastaan) ilman mitattaushavaintojen tukea (tai kumousta). Tässä nyt hain sellaista mahdollisuutta. Siis nämä evoluutikot ovat jo ikäänkuin aloittaneet sen resurrsien tuhlauksen, jos tässä on siitä kyse.


      • tuttumies kirjoitti:

        Huono suunnittelu on ollut evoluutikkojen argumenttina (ainakin kreationismia vastaan) ilman mitattaushavaintojen tukea (tai kumousta). Tässä nyt hain sellaista mahdollisuutta. Siis nämä evoluutikot ovat jo ikäänkuin aloittaneet sen resurrsien tuhlauksen, jos tässä on siitä kyse.

        >>Huono suunnittelu on ollut evoluutikkojen argumenttina (ainakin kreationismia vastaan) ilman mitattaushavaintojen tukea (tai kumousta). >Tässä nyt hain sellaista mahdollisuutta. Siis nämä evoluutikot ovat jo ikäänkuin aloittaneet sen resurrsien tuhlauksen, jos tässä on siitä kyse.


    • Evoluutio-opit eivät vastaa siihen kysymykseen, miksi eliöt ovat koostuneet monimutkaisista molekyyleistä kun yksinkertaisiakin molekyylejä on olemassa. Tai vastaus on evoluutiotarina yksinkertaisten molekyylien monimutkaistumisesta vailla mitään kokeellista tai havaintoihin perustuvaa tukea.

      Kun arvio autonomisen eliön minimigeenistöstä on luokkaa 300 geeniä, jo tämä antaa kuvan monimutkaisuudesta. Jos noista geeneistä vaikkapa 100 ohjaisi entsyymien tuotantoa, olisi jokaisen entsyymin oltava jo hyvin spesifisiä, etteivät ne häiritsisi toisiaan. Myös aktiivisuus on oltava vähintään kohtuullinen, ettei koko solu täyty heikohkoista entsyymeistä tai tuotannon saannot jää alle n. 90%. Kun esim. proteiinin synteesissä on vähintään 100 askelta, niin yksittäisen askeleen saannon ollessa 90% on halutun lopputuotteen saanto vain kymmenestuhannesosa "teoreettisesta maksimista". Eli n. 100% tuotannosta on sivutuotteita. Tehokas entsyymi parantaa saantoa synteesissä, joskin termodynamiikka asettaa myös rajoja.

      Pelkät yksinkertaiset metalli-ioni-katalyytit eivät ole riittävän spesifisiä tai aktiivisia solun käyttöön. Entsyymeissä on usein aktiivinen keskus, missä on metallikompleksi/ioni, mutta entsyymin runko muodostaa ohjaavan yksikön, että oikeat lähtöaineet suuntautuvat reaktiivisella tavalla katalyytissa ja muut mokelyylit eivät sovi kyseiseen sapluunaan.

      Stereoisomeriakin saa selityksensä tästä monimutkaisuuden vaatimuksesta, ainakin osaksi. Monimutkaiset molekyylit ovat usein "kätisiä", toisinsanoen niiden peilikuvat eivät taivu samaan asentoon. Ja ainakin rakennekomponenteissa "erikätisten" molekyylien korvaava käyttö johtaisi sekasotkuun, pahempaan kuin se, että kenkätehtaalla pakattaisiin satunnaisesti laatikoihin kenkiä.

      Lyhyesti: solun toiminnan minimivaatimukset täyttyvät vain monimutkaisilla katalyyteilla. Falsifikaatio: valmista solu, jossa on yksinkertaiset katalyytit.

      Seuraus/johtopäätös: yksinkertaisia autonomisia soluja ei ole olemassa.
      Falsifikaatio: valmista yksinkertainen lisääntyvä solu, joka tulee jatkuvasti toimeen abiogeenisilla aineksilla.

      • Nasse

        välillä herää vahva epäilys että tällaiset kretsut ovat trolleja.

        Eihän kai kukaan voi noin täydellisestä välttää kaikkea sivistystä, järjen käyttöä ja tervettä logiikkaa, mitä evoluutionn tulee, eihän?

        Vai onko yhteiskunnassamme asiat niin hyvin että se synnyttää rakenteita rappeuttavia toimintamalleja joita muut joutuvat ylläpitämään?


      • >>Evoluutio-opit eivät vastaa siihen kysymykseen, miksi eliöt ovat koostuneet monimutkaisista molekyyleistä kun yksinkertaisiakin molekyylejä on olemassa. Tai vastaus on evoluutiotarina yksinkertaisten molekyylien monimutkaistumisesta vailla mitään kokeellista tai havaintoihin perustuvaa tukea. >Kun arvio autonomisen eliön minimigeenistöstä on luokkaa 300 geeniä, jo tämä antaa kuvan monimutkaisuudesta. Jos noista geeneistä vaikkapa 100 ohjaisi entsyymien tuotantoa, olisi jokaisen entsyymin oltava jo hyvin spesifisiä, etteivät ne häiritsisi toisiaan. Myös aktiivisuus on oltava vähintään kohtuullinen, ettei koko solu täyty heikohkoista entsyymeistä tai tuotannon saannot jää alle n. 90%. Kun esim. proteiinin synteesissä on vähintään 100 askelta, niin yksittäisen askeleen saannon ollessa 90% on halutun lopputuotteen saanto vain kymmenestuhannesosa "teoreettisesta maksimista". Eli n. 100% tuotannosta on sivutuotteita. Tehokas entsyymi parantaa saantoa synteesissä, joskin termodynamiikka asettaa myös rajoja.


    • Empiristi

      "Jos jonkin eliön entsyymin keinotekoinen parantaminen johtaisi tuon eliön parempaan menestymiseen sen ikiaikaisissa _luontaisissa_ elinoloissa, tällä koejärjestelyllä voitaisiin ehkä mitata eliön suunnittelun hyvyyttä."

      Entä samaa tehtävää hoitavien entsyymien vertailu eri eliöillä? Pitäisikö jokaiselta eliöltä löytyä sama optimaalinen ratkaisu vai olisivatko huonommat ratkaisut vain seurausta syntiinlankeemuksesta?

      M. genitalium pärjännee muuten 256 geenillä:
      http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/93/19/10268

      • Kiitos asiallisesta vastaus/kysymys-viestitäsi.
        Empiristi:[Entä samaa tehtävää hoitavien entsyymien vertailu eri eliöillä?]
        Mielestäni "heikohko" suunnittelu tms. voisi tulla esille, jos kahden eliön saman entsyymien geenien vaihto johtaisi jomman kumman eliön kilpailuetuun sen vanhassa ympäristössä muuntamattomiin eliöihin verrattuna.
        Missään nimessä minulla ei tällä hetkellä ole sitä tietoa, että sama entsyymin aminohappojärjestys olisi paras kaikissa eliöissä, missä kyseinen entsyymi esiintyy. Tämä on toki kokeellisesti tutkittavissa ylläkuvatulla tavalla.

        Mitä pienimpään geenistöön tulee, niin 256 on vielä "300:n luokkaa", eikä kyseistä eliötä ole syntetisoitu vielä, ainakin artikkelissa oli "we suggest". Minusta 100:n geeninkin systeemi olisi vielä monimutkainen ja minimikokoonpanossa saattaa kullekin entsyymille tulla vielä ankarammat vaatimukset kuin suuremmassa katalyyttisten reaktioden verkostossa. Ainakaan virusten proteiinit eivät viittaa alkeellisuuteen pienen genomin kera.


      • tuttumies kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastaus/kysymys-viestitäsi.
        Empiristi:[Entä samaa tehtävää hoitavien entsyymien vertailu eri eliöillä?]
        Mielestäni "heikohko" suunnittelu tms. voisi tulla esille, jos kahden eliön saman entsyymien geenien vaihto johtaisi jomman kumman eliön kilpailuetuun sen vanhassa ympäristössä muuntamattomiin eliöihin verrattuna.
        Missään nimessä minulla ei tällä hetkellä ole sitä tietoa, että sama entsyymin aminohappojärjestys olisi paras kaikissa eliöissä, missä kyseinen entsyymi esiintyy. Tämä on toki kokeellisesti tutkittavissa ylläkuvatulla tavalla.

        Mitä pienimpään geenistöön tulee, niin 256 on vielä "300:n luokkaa", eikä kyseistä eliötä ole syntetisoitu vielä, ainakin artikkelissa oli "we suggest". Minusta 100:n geeninkin systeemi olisi vielä monimutkainen ja minimikokoonpanossa saattaa kullekin entsyymille tulla vielä ankarammat vaatimukset kuin suuremmassa katalyyttisten reaktioden verkostossa. Ainakaan virusten proteiinit eivät viittaa alkeellisuuteen pienen genomin kera.

        älyn jättiläisen maailman tiedeyhteisö menettikään hell-und-die lahkolle.

        Ajatusten Tonava ja Pohjois Korean golffarien nro 1 ovat syvässä kyykyssä, sammakkoasennossa, keskellä katiskaa.


      • Nas.se kirjoitti:

        älyn jättiläisen maailman tiedeyhteisö menettikään hell-und-die lahkolle.

        Ajatusten Tonava ja Pohjois Korean golffarien nro 1 ovat syvässä kyykyssä, sammakkoasennossa, keskellä katiskaa.

        Kun et halua palvoa Jumalaa, menee ihmispalvontasi jumaloinniksi.
        Mutta hyvää jatkoa vaan sinunkin elämääsi.


      • Nasse
        tuttumies kirjoitti:

        Kun et halua palvoa Jumalaa, menee ihmispalvontasi jumaloinniksi.
        Mutta hyvää jatkoa vaan sinunkin elämääsi.

        olet jo lähellä oivallusta jossa huomaat luoneesi itse jumalan.

        Sarkasmistasi en ole ollenkaan varma, saattaapi olla kysymys vain siitä ettäpakasta ei löydy yhtään kuvakorttia.


      • Mr.K.A.T.
        tuttumies kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastaus/kysymys-viestitäsi.
        Empiristi:[Entä samaa tehtävää hoitavien entsyymien vertailu eri eliöillä?]
        Mielestäni "heikohko" suunnittelu tms. voisi tulla esille, jos kahden eliön saman entsyymien geenien vaihto johtaisi jomman kumman eliön kilpailuetuun sen vanhassa ympäristössä muuntamattomiin eliöihin verrattuna.
        Missään nimessä minulla ei tällä hetkellä ole sitä tietoa, että sama entsyymin aminohappojärjestys olisi paras kaikissa eliöissä, missä kyseinen entsyymi esiintyy. Tämä on toki kokeellisesti tutkittavissa ylläkuvatulla tavalla.

        Mitä pienimpään geenistöön tulee, niin 256 on vielä "300:n luokkaa", eikä kyseistä eliötä ole syntetisoitu vielä, ainakin artikkelissa oli "we suggest". Minusta 100:n geeninkin systeemi olisi vielä monimutkainen ja minimikokoonpanossa saattaa kullekin entsyymille tulla vielä ankarammat vaatimukset kuin suuremmassa katalyyttisten reaktioden verkostossa. Ainakaan virusten proteiinit eivät viittaa alkeellisuuteen pienen genomin kera.

        |>"Mielestäni "heikohko" suunnittelu tms. voisi tulla esille, jos kahden eliön saman entsyymien geenien vaihto johtaisi jomman kumman eliön kilpailuetuun sen vanhassa ympäristössä muuntamattomiin eliöihin verrattuna. "sydäntaudit vähenee, elinikä pitenee

        Muinoin aiemmin vihjaamani (intuition tasolla) "poissonjakaumaperiaatteellakin" nuo italialaiskylässä ovat mutaatioita - emme me muut rappeutumia.


      • Empiristi
        Mr.K.A.T. kirjoitti:

        |>"Mielestäni "heikohko" suunnittelu tms. voisi tulla esille, jos kahden eliön saman entsyymien geenien vaihto johtaisi jomman kumman eliön kilpailuetuun sen vanhassa ympäristössä muuntamattomiin eliöihin verrattuna. "sydäntaudit vähenee, elinikä pitenee

        Muinoin aiemmin vihjaamani (intuition tasolla) "poissonjakaumaperiaatteellakin" nuo italialaiskylässä ovat mutaatioita - emme me muut rappeutumia.

        Oliko muuten A1-Milano homotsygoottisena letaali? Ilmeisesti muunnoksesta on hyötyä vain nykyaikana, kun rasvoja saadaan reilusti ylimäärin, mutta toisaalta valinta-arvo onkin aina suhteellista.


      • Mr.K.A.T.
        Empiristi kirjoitti:

        Oliko muuten A1-Milano homotsygoottisena letaali? Ilmeisesti muunnoksesta on hyötyä vain nykyaikana, kun rasvoja saadaan reilusti ylimäärin, mutta toisaalta valinta-arvo onkin aina suhteellista.

        "Thus, based upon our current knowledge of the allelic distribution, there is no reason to suspect that homozygous Milano mutations are lethal [see Note].

        Furthermore, transgenic mice have been made that are homozygous for the human Apo-AI Milano gene, and they are healthy (16). In fact, the results indicate that there is a dose responsive benefit for the allele - one mutant allele is better than none, but two are best. The physiology and biochemistry of these transgenic mice (both homo- and heterozygotes) are extremely similar to that found in humans. These facts prompted the authors to conclude that the transgenic Apo-AIM mice are an excellent experimental model system for studying the effects of this beneficial mutation. "

        http://www.talkorigins.org/faqs/information/apolipoprotein.html


    • Mad Max

      ajan peluuta.Virsi on sama mitä kirkkoisät ovat vuosisatoja veisanneet vastustaessaan tieteen löytöjä.
      Ensin vastustitte verenkiertojärjestelmän olemassa oloa ihmisellä.Nyt kun on tultu solu, molekyyli ja DNA tasolle mitkä tiede on löytänyt ja se mitä tiede ei ole selvittänyt ko. asioista on teille punainen vaate.
      Tarjotkaa aivan vapaasti ID huuhaata ym. kyllä tiede korjaa sitten käsityksenne.
      Ja jos ei aivan teidän aikananne käsitys parane niin sitten teidän jälkeläistenne aikana, riippuen tosin minkälaisen perimän te heihin siirrätte.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      44
      6236
    2. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      36
      3879
    3. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      66
      3565
    4. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      508
      3076
    5. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      232
      2235
    6. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      159
      2116
    7. Romillt veressä

      Miten pystyy ajamaan 4 romillen humalassa
      Suomussalmi
      52
      2082
    8. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      35
      1738
    9. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      6
      1381
    10. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      78
      1353
    Aihe