Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

TAKSITESTI

oscars

Pettäjätaksit boikottiin!


The Baltic Guiden toimittajat testasivat lehden toukokuun numerossa Tallinnan taksien rehellisyyttä. Pirsseihin noustiin satamista tai suurten hotellien edestä. Toimittajat esiintyivät tavallisina suomea puhuvina turisteina. Testin tulos oli järkytys. Kaikki testatut taksit veloittivat ajomatkasta liikaa. Hinnat olivat pahimmillaan kolmintai jopa nelinkertaisia oikeisiin verrattuna. Väärinkäytöksiin syyllistyivät niin suurten kuin pientenkin taksiyhtiöiden kuljettajat.
Tavallisesti taksit pettävät asiakkaitaan käpälöidyn mittarin avulla. Se voi pyöriä liian nopeasti tai matkan lopussa kuljettaja painaa jotain nappulaa, jolloin mittariin ilmestyy täysin tuulesta temmattu summa. Yksi tapa on olla panematta mittaria lainkaan päälle. Ajon jälkeen kuski ilmoittaa asiakkaalle mieleisensä summan. Jotkut kuljettajat haluavat sopia hinnan ennen ajon aloittamista. Tavallisesti näin sovittu hinta on moninkertainen oikeaan taksaan verrattuna.
Toisena ongelmana on se, että Virossa taksit saavat itse päättää tariffinsa. Hintahaitari onkin esimerkiksi Tallinnassa todella suuri. Ja jos taksi ajaa ilmoittamiensa hintojen mukaisesti, ei matkustajan auta muuta kuin maksaa, vaikka kustannus olisi kuinka suolainen.
Asiakkaan pitääkin aina ennen autoon istumista tutustua taksin takaikkunassa olevaan hinnastoon, josta näkyvät aloitus-, odotusja kilometrihinnat. Jos kuljettaja ei ajon päätteeksi anna pyydettäessä tulostettua kuittia, josta ilmenevät tariffit, matkan pituus ja auton tiedot, ei matkaa tarvitse myöskään maksaa.
The Baltic Guide -lehti on kirjoittanut taksiongelmasta jo vuosien ajan. Tallinnan kaupungin hallituksen yleisen liikenteen osaston tehtävänä on valvoa kaupungin taksien toimintaa. Lehden kautta sinne on lähetetty satoja suomalaismatkailijoiden tekemiä valituksia ja virheellisiä taksikuitteja. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.
Se, että turistien huijaaminen takseissa on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, kertoo siitä, että kuljettajilla ei ole pelkoa kiinni jäämisestä, saati rangaistuksesta. Toiminta on myös erittäin kannattavaa. Pettämällä kuljettaja voi tienata tuhansia kruunuja päivässä.
Koska monilla taksiyhtiöillä on pula työvoimasta, pääsee taksisuhariksi lähes jokainen halukas. Yhtiö haluaa vain saada kuljettajiltaan taksin vuokran. Taksifirmoille on aivan sama, mitä taksirenki tekee ulkomaalaisten asiakkaidensa kanssa, koska yhtiö ei joudu vastuuseen kuljettajien tekemistä rikkeistä.
Viron poliisi myöntää ongelman, mutta ei halua resurssipulaan vedoten ryhtyä tutkimaan ulkomaalaisiin kohdistuvia taksien tekemiä rikoksia, kerrotaan poliisin pohjoisprefektuurista, jonka alle myös Tallinna kuuluu. Resursseja tuntuu kyllä riittävän paljon pienempien asioiden, kuten puistoon pissaavien turistien valvomiseen. Taksipetoksessa kyseessä on kuitenkin rikos, ei järjestyshäiriö.
Viro sai viime vuonna matkailutuloja noin 12 miljardia kruunua eli lähes miljardi euroa. Turismi on maan suurin yksittäinen tulonlähde. Kun tähän vielä lisätään matkailutuottojen ja -palvelujen kerrannaisvaikutukset, voidaan sanoa, että matkailu on Virolle ja virolaisille kultamunia muniva hanhi.
Matkailutuloja voisi olla vieläkin enemmän, jos ensimmäinen turistin kohtaama virolainen ei härskisti yrittäisi pettää häntä. Ongelman laajuutta ja sen mahdollisia seurauksia ei tunnuta Virossa ymmärrettävän. Tallinnan huijaritaksien takia kärsii moni rehellinen virolainen matkailuyrittäjä, koska turisti pitää uuden petoksen pelosta rahakukkaronsa nyörit kiinni. Matkailija voi myös päättää olla tulematta toiste Viroon huijattavaksi.
Virossa konsertoinut kanadalainen Luxemburgin filharmonikkojen kapellimestari Bromwell Tovey mainitsi radiohaastattelussaan ainoana negatiivisena asiana Virossa Tallinnan asiakkaitaan pettävät taksit. Tällaisen kuvanko virolaiset haluavat antaa maastaan ulkomaisille vieraillaan?
Tilanteeseen saataisiin muutos, jos matkailijat panisivat satamissa ja hotellien edessä päivystävät pettäjätaksit boikottiin. Kaikki tilaisivat luotettavan taksiyhtiön keskuksen kautta auton nimellään satamaan tai hotellin eteen. Taksin tulo kestäisi muutaman minuutin, mutta näin säästettäisiin paljon mielipahaa sekä selvää rahaa.
Esimerkiksi The Baltic Guide -lehden toimitus käyttää pientä Kiisutaksiyhtiötä. Yhtiön tariffit ovat edulliset, eikä kukaan ole joutunut koskaan petetyksi.
HÜTTÜNEN

1

577

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei Pariisille

      Suomalaisena taksinkäyttäjänä nauttii samanlaisesta
      turvasta kuin neuvolassa tai terveyskeskuksessa, siistiä on
      ja mukavaa. Menkaa melkein minne vaan muualle, niin
      kyllä rullataan. Menetin makuni Pariisiin törkeästi
      huijaavien taksikuskien takia. Duunin takia oli niitä
      pakko käytää, ja osaan ranskaakin. Saksassa suharit
      ovat aika ok, Riiassa pysyivät kurissa kun osasin
      pajattaa "heijä viisii". Tukholmassakin on aika villiä.
      Tallinnassa pitäisi varmaan olla mukana ystävällinen
      dobermanni, joka juttelisi kuskin kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2288
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1984
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      88
      1812
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1542
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1422
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1382
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      40
      1375
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1341
    Aihe