Miten oireilee salmonella?

soussesta tullut

Täällä oli aiemmin keskustelua siitä, että joku oli saanut sen, miten oireilee ihan tarkalleen ottaen? onko kuumetta? onko ripuli niin kova että tajuaa heti että on sairastunut vakavammin?
muita oireita?

35

118732

  Vastaukset

  • Hei "Soussesta tullut"!

   Salmonellan oireet "akuutissa" vaiheessa ovat ripuli, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja vatsakivut.
   Ripulioireet kestävät yleensä 4-10 päivään. Edellämainitut oireet voivat ilmetä joko yhdessä tai erikseen. Itämisaika on viidestä tunnista kolmeen vuorokautta, toisinaan pidenpikin.
   Seuraava vaihe on "oireeton kantajuus". Vaikka oireet "yleensä häviävät" viikossa tai kahdessa, erittyy salmonellabakteereita ulosteeseen noin kuuden viikon ajan, joillakin jopa 10-12 viikkoa.
   Tartunnan saaneista suomalaisista aikuisista jopa 10 prosentille sairastuneista kehittyy reaktiivinen niveltulehdus.
   Salmonella on yleinen lähes koko maailmassa. Suomessa todetaan vuosittain noin 3000 salmonellatapausta, joista 80-90% on saatu ulkomaanmatkan "tuliaisina".

   Salmonellaan sairastuneella on salmonellaa "vain" suolistossaan, ei esim. suussa tai iholla.
   Salmonellan ainoa tartuntareitti käy WC:n kautta. Se leviää ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä, myös ihmisestä toiseen.
   Mikäli käsihygienia on vaillinaista bakteereita jää käsiin. Likaisilla käsillä valmistetut kylmät ruoat kuten esim. majoneesi, salaatti, jäätelö, pastöroimaton maito jne. ovat "varmoja" tartunnan lähteitä.
   Salmonella voi tulla ihmiselle, koiralle, kissalle, lehmille ja varsinkin linnuilla se on yleinen.
   "Kana" on tunnettu salmonellan kantaja. Broileri on aina kuumennettava kunnolla.
   Myös kananmunien sisällä voi olla salmonellabakteereita. Kuumuus yli 70C astetta tuhoaa bakteerin.
   Puhtailla pinnoilla salmonellabakteeri on herkkä useimmille "desinfektioaineille".

   Salmonellabakteeri viljellään ulostenäytteestä. Pääsääntöisesti lääkärit eivät suosittele antibioottihoitoa.
   Vaikka salmonellabakteeri on herkkä useimmille antibiooteille, muodostaa suolisto ympäristön, josta sitä on hyvin vaikea häätää tavallisilla antibiooteilla. Onneksi nykyään kantajat saadaan pitkillä kinolonikuureilla parannettua. Hoito päätetään taudinkuvan ja perusterveyden mukaan.

   "Suosittelen" ehdottomasti Sinulle "sussesta tullut" kääntymistä lääkärin puoleen mahdollisen salmonellatartunnan toteamiseksi/poissulkemiseksi.
   Jotta mahdollinen tartunta ei leviä olisi Sinun erittäin tärkeää:
   -pestä kätesi huolellisesti ennen ateriaa ja WC-käynnin jälkeen
   -käytä nestesaippuaa ja "omaa pyyhettä", mielummin kertakäyttöpyyhkeitä (talouspaperia).
   -älä laita ruokaa muille.
   -jos olet perheellinen ja muut perheenjäsenet olivat matkalla mukana, on heistäkin syytä ottaa viljelynäytteet.
   -mikäli vaippaikäinen lapsi sairastuu, kädet on pestävä "erittäin" huolellisesti vaipanvaihdon jälkeen. Käsien desinfiointiainetta, jota saa ruokakauppojenkin kemikaliosastoilta kannattaa käyttää.
   Tunisian matkalle suosittelen sitä mukaan "jokaiselle", sillä lämmintä on ja käsihygienia on kyllä nyt erittäin tärkeää altaalta ja rannalta tullessa, retkillä ja aina ennen aterialle käymistä.

   Mitään syytä paniikkiin ei ole, "mutta" tarkastukseen menoa suosittelen ehdottomasti, koska näin poissuljetaan mahdolliset muut suolistosairaudet, kuten esim. "Ameba", joka hoitamattomana voi aiheuttaa maksaan vakavan märkäpesäkkeen. Onneksi näitä suolistoloisia turistit saavat harvoin, mutta maassa kauemmin oleskelleilla on aina mahdollisuus se saada. Itse olen sen kerran Tunisiassa revintoloiden testausreissulla kahden muun oppaan kanssa saanut.
   Antibioottihoitoa salmonellaan sairastuneille annetaan yleensä seuraavissa tapauksissa, joissa henkilöillä on vaikea perussairaus (maligniteetti, HIV-infektio tai muu immuunisupressio, diabetes, maksan ja munuaisten vajaatoiminta).

   Toivottavasti tämä "Hannibalin kosto" ei Sinun lomaasi pilannut, - ainakaan kokonaan, vaan sait nauttia auringostakin ja mukavista ihmisistä sekä kaikesta muustakin kivasta mitä Tunisia voi matkalaisilleen antaa.
   Toivotan Sinulle pikaista paranemista ja kuten sanoin - kokeisiin kannattaa mennä, vaikka oireet häviäisivätkin.

   Ystävällisin ja siunaavin terveisin :)
   matkaopas

   PS: Kesällä Tunisiaan matkustaville suosittelen lukemaan 20.6 "yleistä Afrikan matkailusta" -osastolle, "KYSY TUNISIASTA" -otsikon alle "Jykälle" ja muillekin kirjottamani viesti, jossa kirjoitan helteestä johtuvista "varotoimista" myös.
   Jos joku Tunisiaan vielä kesällä lähtevä odottaa minulta vastausta, niin ilmoittaisitko siitä minulle, niin laitan viestiä tulemaan. :)

   Mukavaa kesää Teille kaikille! :)

   • Kiitos mielestäni erittäin asiantuntemuksella annetusta vastauksesta,joka koski yleistä matkalaisen seuralaista, salmonellaa.Otin kopion vastauksestasi ja suositteln kaikille matkaajille:Lukekaa se teksti ! Hyvää kesää !


   • Onko kukaan saanut salmonellan jäkitautina kroonista reaktiivistä niveltulehdusta?Mistä lääkityksestä lopullinen paraneminen?


   • mun koira söi tässä yhtenä päivänä ulkona kuolleen linnun. miten todennäköistä on että sillä on salmomnella.mitä pitäisi tehdä? voiko se tarttua koirasta ihmiseen?


   • joku on selkeästi löytänyt " merkin eikä näytä edes tietävän mitä se tarkoittaa.. kannaattaapi vaikka kuuklettaa se ja lukasta missä sitä käytetään ja mitä se tarkottaa! Vitun ärsyttävä lukea tommosta sontaa!!! :D


   • adaddadas kirjoitti:

    joku on selkeästi löytänyt " merkin eikä näytä edes tietävän mitä se tarkoittaa.. kannaattaapi vaikka kuuklettaa se ja lukasta missä sitä käytetään ja mitä se tarkottaa! Vitun ärsyttävä lukea tommosta sontaa!!! :D

    huomasin "tuon" kanssa ja se oli "ärsyttävää" yrititkö "päteä"??!


  • 1,5 vkoa sitten sieltä tulin, eilen lekurissa edelleen jatkuvien vatsavaivojen vuoksi, labratuloksia odotellen. Ei koskaan enää (muutenkaan) Tunsiaan. Muista kohteista ei koskaan mitään vatsatauteja ole tullut...

  • Se alkoi muutaman tunnin päästä siitä ,kun Agadirissä söin "paikallisessa" ravintolassa pihvin. Vatsakipua , ripulia,mitkään mukana olevat lääkkeet eivät auttaneet,kuumetta .Virhe:en mennyt lääkäriin,kun kotiinlähtö oli parin päivän päästä !On juotava TOSI PALJON NESTETTÄ.En tehnyt sitäkään .Helsingissä lähtöportilla FINNAIRIN lentoemäntä haukkui minut,kun luuli että olen humalassa,en ollut,mutta kovassa kuumeessa.Jns:ssa menin heti lääkäriin ,joka lähetti välittömästi keskussairaalaan.Kannoin bakteeria lähes puoli vuotta.

   • näin jälkijunassa kyselen. kannoit bakteeria 6kk ?! Miten näin päättelit? Oletko ottanut testejä kuukauden välein vai kuinka?

    Pelkään pahoin, että sain itsekin Salmonella-tartunnan kun pari päivää sitten söin kanaa riisillä, enkä tainnut keittää kanaa tarpeeksi kuumalla.

    Toissa yötä vasten alko aivan ykskaks kauhea mahakipu ja sen yhteydessä ripulitauti. Koitin laittaa nukkumaan, mutta sitten pitikin juosta oksentamassa pitkin yötä useaan otteeseen.

    Aamulla oli kauhea olo ja mittasin kuumeen ja sitä oli sitten 38.7C. Kuulostaako yhtään tutulta =) ?

    Päivän kuumeilin, muuten olo normaali. Kumma, että nyt toisena päivänä on jo normaali, mutta nuutunut olo.

    Kävin Perjantaina jättämässä Ulostenäytteen paikalliseen terkkariin. Vasta TI-KE akselilla kuulee tulokset :S


   • Juissimies kirjoitti:

    näin jälkijunassa kyselen. kannoit bakteeria 6kk ?! Miten näin päättelit? Oletko ottanut testejä kuukauden välein vai kuinka?

    Pelkään pahoin, että sain itsekin Salmonella-tartunnan kun pari päivää sitten söin kanaa riisillä, enkä tainnut keittää kanaa tarpeeksi kuumalla.

    Toissa yötä vasten alko aivan ykskaks kauhea mahakipu ja sen yhteydessä ripulitauti. Koitin laittaa nukkumaan, mutta sitten pitikin juosta oksentamassa pitkin yötä useaan otteeseen.

    Aamulla oli kauhea olo ja mittasin kuumeen ja sitä oli sitten 38.7C. Kuulostaako yhtään tutulta =) ?

    Päivän kuumeilin, muuten olo normaali. Kumma, että nyt toisena päivänä on jo normaali, mutta nuutunut olo.

    Kävin Perjantaina jättämässä Ulostenäytteen paikalliseen terkkariin. Vasta TI-KE akselilla kuulee tulokset :S

    Siis sairastuneen pitää saada puhtaat arvot kolmessa ulostetestissä saadakseen puhtaan paperit. Minä siis sairastin 10-vuotiaana sen marokonmatkalla. Äitini ei sairastunut mutta pääsi työhönsä (ruuanlaittoalalla) vasta annettuaan kolme puhdasta näytettä. Minä en saanut käyttää koulun vessaa vaan antoivat terveydenhoitajan wc:n hätätilannetta varten eikä siellä taikka kotona saanut vetää vessaa ennen kuin oli laittanut jotain myrkkyä siihen ja antanut sen vaikuttaa 20 min. Kun paria kuukautta myöhemmin kärsin vatsavaivoista (alkavat kuukautiset ilmeisesti syynä) niin ottivat minut sisälle sairaalaan ja antoivat eristyshuoneen. Vakavasti suhtautuivat siihen ainakin vielä 1986.

    Sulla oli varmaan joku pieni vatsatauti vaan - tietäisit kyllä jos olisi salmonella sillä siitä ei päivässä toivu!


  • oireile valttamatta ollenkaan. Yleensa siita tulee ripulia, kuten aidillani joka sai salmonellan tuossa reilu kuukausi sitten kun olimme Tunisiassa.

  • Sain Tunisiasta salmonellatartunnan. Oireina nivelongelmia. Sairasloma n.2kk. Tuttu perhe sai tartunnan 100%:sti eli koko porukka sairastui. Tunisiasta sekin.

   Olkaa varovaisia maitotuotteiden ja kanan suhteen. Putsailkaa käsiä ahkerasti ennen ruokailua.

   Silti se voi iskeä. Afrikka on erilainen maanosa.

  • Onko pakko mennä lääkäriin, vai voiko parantua itsestään?

   • suosittelen kuitenkin menemistä.
    Näytteestä todetaan, että onko se varmasti salmonellaa vai jotain muuta.
    Itse tulin eilen rodokselta ja ti-to oli kova ripuli ja mahaan koski.
    Pe ei tullut ollenkaan ripulia, eikä koskenut mahaa.
    Luulin, että se helpotti jo, mutta ei.
    Eilen kotiin päästyäni sama rumpa jatkuu.
    Huomenna on varattava aika aamulla lääkäriin ja vien salmonella näytteen jo aamulla labraan, kun olen soittanut ajan ja saanut lähetteen sinne.


  • Et välttämättä heti tiedä että sinulla on salmonella, mutta siinä vaiheessa kun alkaa 3.s tai 4s päivä jolloin juokset Wcssä vesiripulilla, tauti ei olllenkaan ala parantua alkavat hälytyskellot soida!Myös kuumetta on koko ajan.Ja voimat alkavat hiipua, väsyttää myös koko ajan nukkuksit ja nukkusit vaan.
   Normaalistihan suomalainen selviää ripulistaan parissa päivässä. Jota kyllä sen tietää.

   • Joo, just tommonen olo oli vielä pari päivää sitten eli nukuin suurinpiirtein kaksi vuorokautta ja nousin ylös vaan vesiripulille. Vatsalaukun kohdalta vähän polttelee ja kerran kun koitin syödä keittoa oksensin sen pois. Kuumetta liki 39, vaikkei yleensä kuume nouse lainkaan, kuume tosin sahasi ylös alas. Tämän päivän ollut Ciproxinkuuri päällä. Vesiripulia edelleen. Ehkä jo huomenna helpottaa...
    Turkin matkan tuliaisena sain. Sieltä ei ollut muutenkaan kovin hyviä kokemuksia.


  • Jos joku erehtyy pikku pieruissa ajamaan autonsa ojaan niin kyllä lehdessä julkaistaan yleensä kadunnimi ja muita yksityiskohtia mutta Salmonellasta tiedotetaan yliolkaisesti malliin ilman suunnassa siellä päin.

  • Minä sain salmonellan Marokosta marraskuussa-08. Minulla ei ollut mitään oireita, vaan se paljastui rutiinikokeessa, jonka joudun työni takia ottamaan aina matkalta tultuani. Kesti minulla 3kk, jouduin sairaslomalle. Olen käynyt Marokossa 10 kertaa ja sairastanut kerran aikaisemmin vatsataudin siellä.

   Tunisiassa olen ollut 3 kertaa, eikä mitään vatsavaivoja ole ilmennyt.

   Mielestäni hoidan käsihygienian hyvin, mutta syön usein myös paikallisten tuttujeni luona, sekä hyvinkin erilaisissa paikoissa. Suosin paikkoja joissa paikalliset käyvät. On vain hiton huonoa tuuria jos saa jonkun pöpön, enkä aio lopettaa matkailua sen takia, tai vältellä jotain tiettyä maata!!!

  • En kylläkään saanut Tunisiasta, vaan Egyptistä.. 2x ollut molemmissa maissa, mutta Tunisiasta en saanut vatsavaivoja, Egyptistä taas molemmilla kerroilla.

   Oireet tuli vasta joitain päiviä matkan jälkeen, jos söin tai join, jouduin menemään heti ripuloimaan. Vesiripulia tuli ihan jatkuvasti, eli parhaimmillaan 15-30min välein, oli tosi rajua ja mahakrampit pahoja. En muista oliko kuumetta, mutta tiesin kyllä heti että nyt on jotain kamalampaa, kun olo oli niin voimaton, veltto ja kamala. Veriarvoissakin näkyi että olin kuivunut, vaikka yritin tankata. Mutta kun ripuli oli niin pahana, niin alkoi vältellä juomista -> ei tarvinnut rampata vessassa..

   Sitten näytteistä paljastui tuo, jouduin syömään useamman ab-kuurin, kun oireet oli niin rajut alussa, eikä näytteiden perusteella tuo sitkeä pöpö jättänyt mua ollenkaan rauhaan. Sitten ku oireet helpotti, olin vain kantaja. Eli vaikka näky ulostenäytteessä, oireita ei ollut enää ja olin sitten jo töissäkin, mutta en saanu vain olla tekemisissä ruuan kanssa jne. Shemmosta :)

   • ...nuorin lapsistamme sai salmonellan, josta ei ole vieläkään parantunut. Ei yhtään negatiivista näytettä siis vielä.
    Minä ja mieheni saimme taudin mutta emme tartuntaa, oireet siis ihan samat: kova kuume, oksentelu, voimakas ripuli ja kova laihtuminen nestevajauksesta johtuen.

    Oireet voivat kuulemma lääkärin mukaan jatkua kuukausia. Oireettomana voi palata töihin tai kouluun, joka mielestäni on aika kummallista.

    Salmonellan lähdettä ei koskaan voitu selvittää.

    Missä tahansa voi sen saada. Itse sain joskus nuorena Rodokselta.

    Vaikka huolehtii hygienista, meillä aina käsidesi jopa kotona käytössä, niin silti voi sairastua. Se on vain elämää ei sen enempää.

    Jos haluaa olla täysin terve niin pitää lopettaa eläminen :)


   • Soussessa kirjoitti:

    ...nuorin lapsistamme sai salmonellan, josta ei ole vieläkään parantunut. Ei yhtään negatiivista näytettä siis vielä.
    Minä ja mieheni saimme taudin mutta emme tartuntaa, oireet siis ihan samat: kova kuume, oksentelu, voimakas ripuli ja kova laihtuminen nestevajauksesta johtuen.

    Oireet voivat kuulemma lääkärin mukaan jatkua kuukausia. Oireettomana voi palata töihin tai kouluun, joka mielestäni on aika kummallista.

    Salmonellan lähdettä ei koskaan voitu selvittää.

    Missä tahansa voi sen saada. Itse sain joskus nuorena Rodokselta.

    Vaikka huolehtii hygienista, meillä aina käsidesi jopa kotona käytössä, niin silti voi sairastua. Se on vain elämää ei sen enempää.

    Jos haluaa olla täysin terve niin pitää lopettaa eläminen :)

    itse tulin viiko sitten perjantaina lomamatkalta ja olen ollut koko sen ajan mitä suomessa olen ollut aivan mahottomalla ripulilla. nyt on lisäkis tullut vielä kunnon flunssa. kuumetta on ja heikottaa, ei edes gefilustuotteet pysy sisällä. lääkäri ei sano muuta kuin odotellaan tuloksia..


  • onko kenellekkään tuttua sellanen homma ton salmonellan kanssa että se vois koteloitua elimistöön ja aktivoitua aina välillä jolloin tulee ripulia ja pahoinvointia..sitten taas koteloitua jolloin olo on normaali ja "terve" ?

   • Moro! Tein yks päivä tos kanaa ja salaattia. aukaisin kanapaketin veitsellä, en muista pesinkö sitä. pilkoin vihannekset samalla veitsellä. Tosta on 2-3 viikkoa eikä mitään oireita, eli ei taida olla tuota ? Pakko varmistaa


   • Moro! Tein yks päivä tos kanaa ja salaattia. aukaisin kanapaketin veitsellä, en muista pesinkö sitä. pilkoin vihannekset samalla veitsellä. Tosta on 2-3 viikkoa eikä mitään oireita, eli ei taida olla tuota ? Pakko varmistaa


  • Heips! Kannattaa kattoo mitä ja missä syö! Mielummin kuumennettua ruokaa.
   Kovin on hehkutettu ns. katukeittiön herkkuja, ajatelkaa miten kauan tuotteet on esillä olleet ja missä helteessä? Soussessa mies meni ostamaan jostain "kojusta" kuuleman mukaan HIRVEEN MAUKKAAN MÖTTÖSEN! no kun tultiin kotiin,niin mies makasikin sitten ruokamyrkytyksen takia vkon sairaalassa. Ihan oma vika, ja onneks sattui vetäsee tän herkkunsa viimeisenä loma- pvänä !
   Samoin juon vain juomia, jotka avataan nähteni.

  • Voiko salmonellan saada vc:pytyn kautta?

  • Sairastin 10-vuotiaana marokonlomalla. Kyllä huomasi että on pahemmin kipeä - tauti kaatoi petiin parissa tunnissa. Ensin väsymystä ja ruokahaluttomuutta ja muutamassa tunnissa kova kuume (yli 39) ja tosi paha ripuli. Siinä sairastaessa menikin loput kolme-neljä lomapäivää ja oli pelottavaa joutua lentokoneeseen siinä kunnossa. Suomessa olin kipeänä vielä ainakin viikon. En ihan tarkasti muista mutta oli rankempi ja pitkäkestoisempi kuin lapsuuden muut vatsataudit.

  • oireilee että se lentää kummastakin päästä .

  • En ollut ulkomailla, kävin vain S-marketin lihatiskillä, josta ostimme grillattua kanaa ja valmissalaatteja. Ripuli alkoi seuraavana päivänä ja kolmantena päivänä oksensin rajusti kuusi kertaa... Säikähdin perusteellisesti, kun huomasin, että kakin nurmen vihreää köntsää... Sitten menin lääkärille, ja sain kovan antibioottikuurin. Kakkaknäytteen tulokset tulevat vasta päivän -kolmen päästä. Ripulia on yhä, joskin väri on muuttunut sammaleen vihreäksi. Mutta olo on tosi väsynyt ja vatsa kuin jyrän alle jäänyt. Huoh...

  • Olin tuossa eilen veneellä ja keksi paketti levisi maahan ja söin kuitenkin keksejä siinä oli paljon lokkeja lähellä että saattoi olla lokin kakkaa onko syytä epäillä?

   • Kyllä, sait salmonellan. Kuolet ilman apua muutamassa päivässä. Hoida asiasi kuntoon.


   • En onneksi saanut en enää jatkossa aio syödä maasta tuli kyllä sellainen pelko että olisi salmonella


  • Meikällä muuten oireeton mutta, piiiitkää pierua tuli ja aivan kauhean hajuista. Lopulta diagnoosi tuli ja salmonellahan se(aasiasta)... oli muuten suht oireeton, pieniä yökötysoloja oli mutta eivät kestäneet kerrallaan kuin muutaman minuutin(ja ne pierut). 2,5 vk saikkua duunista ja näytteet antoivat luvan mennä takaisin töihin(elintarvikeala).

  • Itse sain salmonellan aasian matkalta, nyt ollut 1,5vkoa pois töistä. Nyt olisi ensimmäinen puhdas näyte saatu. Voinko olettaa että loputkin näytteet ovat puhtaita vai voiko vielä tulla positiivisia testejä? :(

  • Häämatkalta Marokosta-88, sain mukaan oireettoman salmonellan, paljastui rutiinikokeessa( olin silloin tekemisissä elintarvikkeitten ja lasten kanssa). Ensimmäinen matka ulkomaille, eikä osannut olla niin tarkka ruokien kanssa, tod.näk. salaatista se tuli. Useamman kuukauden sai kuljetella kakkapurkkeja, ennen kuin tuli puhtaan paperit.Oma vessa töissä ja melkoinen lotraaminen desinfiointiaineen kanssa, eikä tietysti saanut koskea mihinkään elintarvikkeisiin. Söin kotonakin pahvilautasilta ja mies laittoi ruuat 😁

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka maksaa ei-turvallisesta maasta tulevan pakkokatanteenin..

   ..eivät kai veronmaksajat Kelan ansiosidonnaisella päivärahalla? Vastuuton mokailija maksakoon mokiensa kulut itse! Se on Ruotsin risteilyltä tai Balk
   Maailman menoa
   94
   3017
  2. Järkyttäviä Paljastuksia Nikon TV-sarjasta

   Tänään se sitten alkaa, sarja nikosta ja katiskasta. Ennakkotietojen mukaan sisältö paljon ikävämpää kuin luulin. Niko käyttänyt huumeita jo 13 vuotia
   106
   2567
  3. Henna ja Tauski jälleen yhdessä onnellisina

   Kihlatkin hankittu. https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/503fdd42-5bef-4519-ae07-de01ca6aa9ba
   24
   2262
  4. Suomi olisi itse tarvinnut kehitysapua

   suomen koronatalous ja sannan lahjarahat italiaan on kestämätön setti. Suomen julkinen ajetaan alas, teitä ei kunnosteta, omaa taloutta ei elvytetä..
   Maailman menoa
   179
   2080
  5. Sofian pätkä storyssa.

   Siellä taitaa känniläinen Stefu olla vieressä. Jotain rajaa Sofia!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   74
   1406