Kuinka loytyy K-kirjain?

Suhina67

Hei!

Osaisiko joku kertoa, kuinka kohta 5-vuotiaalle pojalla voisi opettaa K-kirjaimen lausumista?

Kaikki muut kirjaimet sujuvat hyvin, mutta K-kirjain tulee aina T:na. Asumme talla hetkella ulkomailla, joten en voi kysya asiaa neuvolasta ja jattelin, etta ehka taalla joku osaa asiassa antaa neuvoja tai kertoa, mista asiaan voi saada neuvoja.

Kiitos avusta!

14

7777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äippä

      Kuulin jostain (saatan olla väärässä), että jos esim s ja r tulee normaalisti, mutta on ongelmia K.n tai D:n kanssa (esim.) niin vikaa saattaa johtua lapsen suun kehityksestä. naapurini pojalla oli samaa vikaa (mutta oli myös ainakin tuo d hukassa), häneltä leikattiin suusta (kitalaesta) jotain. Kieli ei kuulemma taittunut oikeaan asentoon kirjaimia lausuessa.

      Toden näköisesti teillä ei ole kyse samasta, mutta tuli vain mieleen =)

    • v.äiti

      esim. sanalla-loruja-löytyy hyviä sivuja. Aikasi ratkutatte-kyllä se sieltä tulee,vaikka vähän viipyy. Tulee hauskojakin sanoja: kurahousut, sukkahousut, jne...mutta elä huolestu,kyllä se sieltä tulee ajan kanssa. Paljon vaan loruja, äläkä kamalasti mesoa siitä pojan kuullen.

    • ....

      Yritä ottaa yhteyttä suomalaiseen puheterapeuttiin jos vain pystyt. Häneltä saat ehkä parhaimpia käytännön neuvoja.

      Meilläkin on k-kirjain vielä kadoksissa, mutta odotellaan vielä, koska on vasta 3-vuotias. Meillä on esimerkiksi siskontyttärellä ollut sekä k- että l-kirjaimet kadoksissa ja hän kävi puolitoista vuotta puheterapeutilla. Hänen avullaan sitten kadonneet kirjaimet löytyivätkin lopulta eskari-ikään mennessä.

    • Martsu73

      Meillä sama juttu, tytär 5-vuotias ja K-kirjain puuttuu, kuten G myös. Päikässä täti ehdoitti kevättalvella puheterapeuttia, ja jonossa ollaan sinne edelleen(ainakin Turussa sanottu että n. vuoden jonot).

      Kesän kynnyksellä kun koitimme harjoituttaa kotosalla K-ta, huomasin, että hän saa sanottua sen kuiskaamalla ! Hän kuiski sitä niin kauan, että K tuli jo hyvin kuiskaten, sitten pyysin ottamaan äänen mukaan. Välillä K tulikin hyvin ! Mutta harjoittelut on nyt jääneet vähemmälle, ja K puuttuu puheesta yhä. Ei se haittaa juurikaan meitä(lasta eikä minua, kun puhe muutoin on tosi selvää, toki toiset lapset ja aikuisetkin tuon huomaa), mutta viimeistään puheterapeutilla se varmaan tulee. Kärsivällisyyttä ja kiinnostusta se vaatii lapselta, joka varmasti tulee leikin ja ilon kautta. Kohta vois taas kuiskuttelut aloittaa, nimittäin se ainakin meillä on näyttänyt toimivalta. En tiedä miten puheterapiassa tehdään?

      Siitä en oo kuullut, että K-kirjaimen pois jäänti johtuisi joskus jostakin viasta suussa, mutta voi hyvin ollakin sellaisia tapauksia.

    • Suhina67

      Kiitos kaikille vastanneille, eikohan se K viela sielta loydy :)

    • #####

      löytyy. Esikoispojalta puuttui k-kirjain ja 3v neuvolassa kyselin mitä voisi tehdä. Kuulemma vaikea opettaa ja kehoittivat vain odottamaan. Vaille 4v k-kirjain sitten yllättäen löytyi ilman mitään keinoja. Sen jälkeen oli hetken j-kirjain hukassa, korvasi sen l-kirjaimella ??? Nyt odotellaan 5v synttäreitä ja mitään kirjaimia ei enään puutu. Kuopuksen kanssa onkin taas kirjaimia hukassa, kohta 4v ei sano kirjaimia ä, ö ja y. (tulee a, o ja u) onko näistä puutteista kokemuksia tai neuvoja voiko niitä "opettaa".

      • 4 tenavan äiti

        Meillä poika 4v 9kk ja s,r,d ja j kirjaimet puuttuvat j ja s kirjaimet tulevat joisssain sanoissa hyvin,mutta ei kaikissa.Syksyllä pääsee puheterapeutille,ollaan ooteltu jo yli vuosi sinne pääsyä!!
        SAmalla meillä puheen kehityksen arvio mutta luulen että aika tasoissa on ikäisiään nähden koska poika on kun papupata....puhetta tulee jatkuvasti:)
        Pojalla myös on joskus epäselvä puhe...silloin jos on kova kiire selostaa jotain,hitaasti jos puhuu puhe on selvää!
        Askarruttaa vain että kerkeääkö oppia ennen koulua noita kaikkia kirjaimia (koulu alkaa 2v päästä),ei ole kiva jos aletaan kiusaamaan epäselvän puheen takia tai jos ei osaa sanoa kaikkia kirjaimia oikein:(


      • 4-vuotiaan äiti

        Meillä kohta ( 2 vko:n kul. ) 4v. täyttävä poika joka nyt sanoo ä:n jotenkuten. Puheessa ei tule niinkään mutta kun pyytää sanomaan yksittäisenä, sanoo kyllä. Ö ja y ed. hukassa. Lapsella kireähkö kielijänne johon ei ole puututtu neuvoloissa vaikka havaittu jo vauvana, r:kin siis epämääräinen. Poskeesa lärisee kai kuten isälläänkin aikoinaan. Muuten aika fiksun oloinen poika, yllättää puheen sisällöllä ja puhuu huoliteltua kirjakieltä vaikkei kotona sitä kuule eikä ole kyllä hoidossakaan.


    • oppi näin:

      Heti ensimmäisellä kerralla sai puheopelta "K-tikun". Oli semmoinen ison jätskitikun näköinen, minkä lääkäritkin tunkee välillä kurkkuun :)
      Sillä tikulla poika sai painaa kieltä alas päin ja sieltä se K löytyi.
      :D Oli ihan pakko tässä kokeilla painaa kieltä alas ja yrittää sanoa "Too" :D Siitä kyllä väkisin tulee Koo :)

      Ja poika käytti myöskin K:n tilalla teetä.

      • Suhina67

        Lahdenkin heti jaatelon ostoon...taallakin tata helletta riittaa, kuten siella Suomessa :)

        Hyvaa kesaa!


      • riittamarjanen

        heti muutaman k-tikku kerran jälkeen k-kirjain alkoi tulla aivan oikein.


    • kertoipa puheterapeutti kerran

      että tuo k voi joskus olla hankalakin opettaa. Just tuota mainittua tukkuhommaa tehdessä joku lapsi oli aina oksentanut ja myöhemmin kun k alkoi löytyä ja hän sen sai muodostettua niin yökki tuli kans... no oli kai poikkeustapaus, muutama tuntemani kooton lapsi on sen kyllä aikanaan oppinut.

      Ja nuo puuttuvat/korvautuvat ä, ö ja y ovat myös tavallisia. Oma tyttäreni oppi ne viimeisinä äänteinään, tuli ärrät ja ässät aiemmin. viisivuotiaana jos ei ole äänteet kohdallaan(poikkeuksena r, jota odotellaan ja harjoitelaan vielä kouluikäisenä) niin saadaan yleensä lähete puheterapeutille. Ikävä kyllä heille näyttää olevan joka kaupungissa pitkät jonot ja just siksi noita puuttuvia yksittäisiä äänteitä ei pystytä kovinkaan usein terapeutin vastaanotolla harjoittelemaan vaan sen ainokaisen ajan jälkeen saadaaan kotiohjeet harjoitteluun.

    • Äiti75

      K-kirjain uupui 5 vuotiaalta ja sitä harjoiteltiin ja taas harjoiteltiin. Eikä siitä mitään tullut. Asia unohdettiin ja sitten eräänä päivänä tyttö tuli sanomaan innoissaan että äiti minä osaan Ja sieltähän se k-kirjain sitten löytyi.Toisella lapsella oli r-kirjain hukassa ja sekin itsestään löytyi.Meillä näin että harjoittelulla ei apua vaan aikaa, niin kyllä ne kirjaimet löytyvät.

      • Suhina67

        Kiitos kaikille vastauksista, emme siis heita kirvesta kaivoon :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe