Miltä nukutus

tuntuu?

Olen menossa aika isoon suollistoleikkaukseen, vaikka se kestääkin "vain" pari tuntia.
Miltä se nukutus tuntuu? Ei ole koskaan nukutettu.
Laittavat erikseen epirudaalin ja nukutuksen tippaletkusta.
Mitenkähän kauan yleensä ko. haavat ovat kipeinä?
Miten pitkään kipulääkkeitä tarvitaan?

14

8291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DoctorT

      Its enukutus tuntuu miellyttävältä! Ensimmäisen lääkkeen jälkeen tulee todella rento olo, huppeli! Ja sitten nukutuslääke vie kevyesti untenmaille.

      Epiduraalin tehtävä on olla kivunhoitona parin-kolmena leikkauksenjälkeisenä pnä. Näille päiville sattuvat juuri pahimmat haavakivut.

      Senjälkeen pärjäilet Buranalla ja Panadolilla hyvin helposti ja viikon päästä pärjäilet jo ilman, tai vain pilleri-kaksi päivässä.

      Toki yksilöllisiä eroja on kivuntuntemisessa, mutta valtaosalla se menee suurin piirtein näin.

      • kyselee

        Entäs se kun herää, niin onko se kammottava hengitysputki kurkussa? Itse pelkään eniten sitä heräämistä, jos kurkussa on jotain. Mitenkähän kallonsisäisissä leikkauksissa toimitaan nukutuksen kanssa? Pidetäänkö leikkauksen jälkeen unessa jonkin aikaa, itsestä ainakin tuntúis tosi epämiellyttävältä olla putki kurkussa hereillä. Pelottaa niin kamalasti. Ei niinkään leikkaus itse vaan ne sen jälkeiet jutut kivut, letkut, katetrit yms


      • DoctorT
        kyselee kirjoitti:

        Entäs se kun herää, niin onko se kammottava hengitysputki kurkussa? Itse pelkään eniten sitä heräämistä, jos kurkussa on jotain. Mitenkähän kallonsisäisissä leikkauksissa toimitaan nukutuksen kanssa? Pidetäänkö leikkauksen jälkeen unessa jonkin aikaa, itsestä ainakin tuntúis tosi epämiellyttävältä olla putki kurkussa hereillä. Pelottaa niin kamalasti. Ei niinkään leikkaus itse vaan ne sen jälkeiet jutut kivut, letkut, katetrit yms

        Olet senverran pöllyissä ette sitä putkea huomaa etkä sen poisottoa. Kurkku on käheä ja ärsyyntynyt, siinä ainoat merkit, että putki on ollut.


    • kerkeä

      ajattelemaan ku sut nukutetaan ! Onneksi siitä ei tiedä mitään. Haavat paranee varmaan ihan muutamassa parissa viikossa, tietty riippuu leikkaus alueesta, mitä ja paljonko leikataan. kipu lääkkeet kyllä lääkäri määrää. -Älä jännitä kyllä se hyvin menee, luota Suomalaisiin lääkäreihin, ovat taitavia!

      • piku

        tosi nopeesti kun nukutusaine annetaan,niin hyvä et ehdit silmät laittaa kiinni, jo nukut.Ei se nukahtaminen miltään tunnu.Sit kun heräät,olet tokkurainen ja väsynyt.Kerran kun heräät,saat sen jälkeen vapasti nukkua väsymystäsi pois.Pikkuhiljaa uneliaisuus hellittää.


      • monesti leikattu
        piku kirjoitti:

        tosi nopeesti kun nukutusaine annetaan,niin hyvä et ehdit silmät laittaa kiinni, jo nukut.Ei se nukahtaminen miltään tunnu.Sit kun heräät,olet tokkurainen ja väsynyt.Kerran kun heräät,saat sen jälkeen vapasti nukkua väsymystäsi pois.Pikkuhiljaa uneliaisuus hellittää.

        otetaan pois ennen sun heräämistä joten siitä sulla ei ole mitään tietoo. Kurkku tuntuu karheelta niin ku joku jo mainitsikin, mutta vettä hörppimällä kurkkusi palautuu normaaliksi. Ja ne sydänkoneiden lätkätkin poistetaan ennen sun heräämistä. Lääkettä saat aina tarvittaessa sillä sinun ei tarvitse tuntea kipua joten pyydä vaan rohkeesti lääkettä jos koskee. Tsemppii!!!


    • saga--

      edellä on mainittu nukuttaminen tapahtuu niin nopeasti ettei kerkeä ajatella mitään, minä olin nukuksissa tunnin ja ajallisesti se tuntui noin 15 minuutilta kun heräsin heräämössä. Herääminen oli ihan miellyttävä kokemus, vähän säikähdin kun hoitaja sanoi että nyt ollaan sitten tässä heräämössä, tokkurainen olo mutta hyvä, pahoinvointi tuli kipulääkkeestä jota sain tärinään , mutta heti annettu pahoinvointi lääke teki hyvän ja väsyttävän olon. Minullakin oli tuo epiduraalikatetri kaksi päivää leikkauksen jälkeen , se oli kyllä tarpeen, itse koin kivun tosi polttavana ja tuo puudute oli oikeastaan ainoa mikä siihen auttoi. Joskus näistä kirjoituksista saa sen kuvan että leikkaukset on ihan pilipali juttuja ja seuraavana päivänä oot jo jalkeilla yms... mutta älä ole ihmeissäsi jos haavasi on kipeä ja itse tunnet olosi huteraksi, se kuuluu asiaan, tuntui että nuoremmat hoitajat eivät oikein ymmärtäneet että olo on kipeä ja hutera (hb 95) mutta isompia leikkauksia kokeneet kyllä ymmärsivät, joten anna itsesi toipua rauhassa äläkä ihmettele jo pyörryttää ja hikoiluttaa yms. Menevät kyllä aikanaan ohitse. Itsekin jännitin eniten nukutusta mutta se oli oikeastaan asia mitä kaikkein vähiten kannatti jännittää. Tsemppiä sulle.

      • Potilasnainen

        Ekassa annettiin mielestäni suoraan suoneen nukutusainetta. Sen jälkeen tapahtuikin hyvin nopeasti niin, että parissa sekunnissa jäsenet alkoivat tuntua hyvin painavalta, ja sitten tunsin hassusti "päässä" tuntemuksen, jota kuvailisin "kloroformipiikiksi" tai kloroformivälähdykseksi. Siis lyhyt hetki, jolloin jokin voimakas/voimakkaanhajuinen kemiallinen aine tuntuu jossakin kaukana, kaukana nenän takana ylhäällä päässä.

        Muistan tämän hyvin, koska selostin koko ajan tuntemuksiani leikkaussalin työntekijöille (olivat hauskaa porukkaa)...

        Herätessä ei ollut yhtä hilpeä olo. Kyseessä oli vatsaonteloon tehty leikkaus, joten aineetkin olivat varmaan aika järeät, ja jouduin makaamaan ikuisuudelta tuntuneen ajan heräämössä. Oli aivan sietämätön pissahätä. Ähkäisin asiasta lähellä olleelle ikäiselleni nuorelle mieshoitajalle, joka tökkäsi alleni alusastian. Toimenpiteen suorittaminen oli minulle kuitenkin mahdotonta, varmaankin nukutusaineista, jännityksestä ja erinäisistä anatomisista seikoista johtuen (eikä suoraan sanottuna ole niin helppo pissata vaakasuorassa asennossa maaten). Anelin kertakateria, joka sitten jossain vaiheessa armollisesti suotiin. Käytännössä minkäänlaista näkösuojaa heräämön muihin potilaisiin ei ollut. Lisäksi minulla oli todella pahoinvoiva olo, mikä oli inhottavaa etenkin siksi, että minut oli määrätty olemaan makuuasennossa, enkä voinut vaihtaa asentoa. Pahoinvointi kyllä meni loppujen lopuksi ohi melko nopeasti, mutta silloin vessahätä huomioonottaen oloni oli todella kurja ja karmea.

        Niin ja ihmettelin vielä miksi kurkkuni oli niin kipeä ja karhea. Myöhemmin kuulin, että se johtui juuri tuosta nukutuksen ajan olleesta hengitysputkesta.

        Toinen leikkaus oli miellyttävämpi kokemus, paitsi että leikkaussaliporukka oli kuin haudanvakavaa, no, oli tautikin vakavampi. Sain maskin naamalle ja nukutettiin sitä kautta. Se oli muistaakseni jotenkin pehmeämpi kokemus, mutta tuon nukutusaineen tuoksun muistan tästäkin leikkauksesta. Kuin asetonia, pistävää nenässä. Herätessä ei ollut ollenkaan pahoinvointia, eikä pissahätää, luojan kiitos (leikkauskin oli nopeampi operaatio kuin edellisellä kerralla, joten varmaan aineetkin olivat kevyempiä).

        Sen sijaan muistan, että heräämössä olin aika sekaisin jonkin aikaa, ja kuulin hoitajien puhuvan huonosti menneestä leikkauksesta, jonka luulin tarkoittavan omaa leikkaustani, ja olin hyvin levoton (en pystynyt puhumaan jotta olisin kysynyt asiaa). Ilmeisesti he eivät sitten kuitenkaan puhuneet omasta leikkauksestani, koska se meni hyvin.

        Vinkki kuitenkin heräämöhenkilökunnalle: höyryissä oleva potilas voi käsittää puheenne ihan väärin, joten miettikää mitä puhutte esim. leikkauksesta keskenänne heräämössä - potilas voi kuulla ja olla huolesta suunniltaan!


    • sofiaaa

      .. itse olin 4 viikkoa sitten suuressa vatsaleikkauksessa. Nukutus ei tunnu miltään, ensin olet hereillä, ja seuraavassa hetkessä taju kankaalla. Leikkauksen jälkeen heräämössä heräsin ensin hirvittävään pahoivointiin, ja sen jälkeen alkoi tärinä. Molempiin sai lääkkeet, jotka auttoivat. Alapäässä oli katetri, ja vatsaan meni leikkaushaavan vierestä dreeni, eli sellainen letku, mitä pitkin ylimääräiset nesteet valuivat pussiin. Selässä oli epiduraalikatetri, kädessä tippaletku, ja rinta täynnä sydänlätkiä. Kaiken muun kesti kyllä, mutta kun dreeni poistettiin kiskaisemalla se mahasta seuraavana päivänä, tuntui hirveältä. Ja minulla kurkku ei ollut lainkaan kipeä hengitysputken jäljiltä.

    • unten mailla

      Moron! Mulle tehtiin 21.2 leikkaus (umpparin poisto tähystyksellä).
      Mulle tehtiin ns. yleisanestesia, eli ei epidruaali - eli selkäydinpuudutusta, vaan perinteinen nukutus.
      Se oli autuaallinen olotila, mutta herääminen oli kamala!
      Tosin... mulla ei yleissairauksien takia ollut herääminen vaivatonta.
      Luota vain SUOMALAISIIN LÄÄKÄREIHIN ja keskustele tuntemuksistas reilusti nukutuslääkärin kanssa ja hoitohenkilökunnan.
      Onnea matkaan! Ei syytä pelätä!

    • Emilia Erikoinen

      Siis miut on nukutettu useita kertoja lähes 30-vuotisen elämäni aikana. On ollut silmäleikkausta, pään leikkausta ja käyty näpeltämässä myös tuolla vatsassa ja sydämessäkin. Mie en kylläkään ole monisairas, vaan nämä kaikki liittyvät yhteen ainoaan ongelmaan.

      Elikkäs miulla on (omasta mielestäni) paljon kokemusta nukutuksessa tehdyistä leikkauksista. Ja miun muistin mukaan se menee näin (viimesestä yli 10v), että ensin antavat huoneessa esilääkityksen, ja sit ei enää saa nousta vuoteesta, ettei jalat petä. No tämähän on niin tujua ainetta ollut (nukahtamislääke tai rauhoittava), että mie oon ottanu unta palloon jo sen lääkkeen saatuani. Sit mie heräilen siellä heräämössä ja kaikki on onnellisesti ohi. Ikinä mie en muista, että ois ollu mitään kipuja, ja aina ovat hoitajat muistaneet kysellä kiputilannetta ja siihen nopeasti reagoivatkin. Kurkun karkeuttakaan mie en muista koskaan olleen hengitysputken jäljiltä. Kerran joutuivat katetroimaan, kun ei virtsa irronnut, mutta muuten ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. :) Siis rohkeasti vain menet sinne. Lääkärit ja hoitajat kyllä osaavat ammattinsa. Itsekin hoitoalalla nykyään olen. Ja enhän mie tiedä, vieläkö joudun tämän oman ongelmani kanssa käymään montakin kertaa veitsen alla. Enemmän mie pelkään, että joutuisin puudutuksen alle ja leikkaukseen. Miusta tuntui NIIN IKÄVÄLLE, kun poistivat luomen puuduttamalla, se SATTUI OIKEASTI!!!

    • kierukka rukka

      tänään klo 14 alkoi polven leikkaus. lekuri sanoi etttä nyt laittaa nukutusaineen ja sanoi että voi vähän kirvellä,no ei kirvellyt mutta tuntui kuin jokin kylmä alkoi leviämään suonistossa ehdin miettiä että tuntuukohan se kylmän leviäminen sydänmessä asti. seuraavaksi ponkasin pystyyn ja hihkasin että koska se leikkaus alkaa. no hoitsu pinkas siihen ja sanoi ota ihan rauhallisesti olet heräämössä ja leikkaus meni hyvin.no sanoin et tuo ruokaa 18 tuntia syömättä. ei kuulemma heti voi antaa mut kysyin juotavaa kun luiska oli niin kuiva ettei kieli liikkunut kunnolla. antavat kuulemma syljenerityksen lakkauttavaa ainetta.no matkalla kotiin valittelin kurkkukipua ja googletin et onko normmalia ja tänne sivustolle tulin. huomasin et normaaliahan tämä on johtuen hengitysputken laitosta leikkauksen ajaksi.kipuja odotellessa katsotaan tuleeko minusta vielä lenkkeilevä gubbe.pelotti ihan helvetisti tuo nukuttaminen kun aina on se pieni riski ettei herääkkään enään koskaan. pyysin ettei sairaslomaa mut kirjotti kumminkin huomisen päivän.

    • Anonyymi

      Mulla on huomenna hyvin pieni leikkaus suun sisälle. Se kuitenkin tehdään nukutuksessa. olen vasta alakoululainen ja pelkään piikkejä leikkauksia . Tiedän että minun tehtäväni on vain nukkua mutta minua silti jännittää ihan kamalasti. Huomenna varmaan mietin että miksi minä Stressasin niin paljon että eihän se niin paha ollutkaan kun nukun mutta ei se silti tätä pelkoa pois vie. Miltä nukutuksen joutuminen ja sitten herääminen tuntuu, Onko se vain niin että nukahdan ja tuntuu kuin sekunnin päästä heräsit ja leikkaus on ohi . tavallaan juuri se on pelottavaa vaikka hauskaakin. Että jos viimeinen näky on vain lääkärit ympärilläni ja tuntuu kuin sekunnin päästä olisin jo heräämössä heräilemässä se on jotenkin pelottavaa vaikka huojentavaakin ettei tarvitse olla puudutuksessa siinä leikkauksessa. voiko joku sanoa miltä se tuntuu, siis että tuntuuko kuin olisit nukahtanut sekunniksi samantien herännyt.

      • Anonyymi

        Olet ihan oikeassa, tuntuu kuin nukkuisi vain hetken.
        Nukahtaminen käy niin äkkiä, ettei ehdi miettiä yhtään mitään, ja kohta jo herääkin taas.
        Minut on nukutettu monet kerrat, ollut pitkiäkin leikkauksia, mutta ei sitä nukutettuna huomaakaan sitä aikaa.
        Pisimmillään olen ollut nukutettuna muutaman viikon, kun minua pidettiin lääkkeillä koomassa, ja sekin tuntui, ettei olisi nukkunut kuin vähän aikaa.
        Turhaan nukutusta on etukäteen pelätä tai jännittää, vaikka normaalia se on, suurin osa ihmisistä jännittää sitä, jos tarvitsee nukuttaa jostain syystä.
        Varmaan mietitkin jälkeenpäin, että turhaan jännitit, mutta kyllä se varmaan ihan hyvin menee.
        Tsemppiä sinulle huomiselle. Ja kirjoita jossain vaiheessa tänne, millaista oli, miltä se sinusta tuntui.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2521
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      197
      1535
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1065
    Aihe