Koin toukat ja koiperhoset

Kaivataan apua

Vaatteitani syö jokin, ilmeisesti koin toukka. Olen aloittanut siivousurakan, eli vaatteet pesuun, pussiin ja kaappiin Raidia. Mutta kysyisinkin nyt, että jos silti näen koiperhosen lentävän asunnossa (nehän eivät syö enää vaatteita, ainoastaan toukat), niin tarkoittaako se, että toukkia kuitenkin löytyy vielä jostain? Voiko jo pestyihin vaatteisiin päästä toukka käsiksi niiden kuivuessa kylppärissä? Olen yrittänyt kaivaa tietoa Googlen kautta vaikka mistä, mutta sitli on hieman epäselvää mitä materiaaleja ne syö, ja miten niiden elinkaari oikein menee. Jos jollain tietoa/kokemuksia, ottaisin neuvoja mieluusti vastaan. Jossain sanottiin, että ne syövät vain luonnonmateriaaleja, mutta esim. keinokuitui sisältäviä toppejani on syöty. Pitääkö kaikki rintaliiveistä silkkipaitoihin pestä?

27

21395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cccccccccc

      ei kuitenkaan ollut kointoukkia, mutta siis minulle sanottiin että Baikon niminen aine on paljon tehokkaampaa kuin Raidi ja huomasin sen itsekin. Suosittelen että käyt ostamassa sitä kaupasta!

    • koinen
    • apua tarvitseva!

      moi! mulla on syöny joku reikii puuvillavaatteisiin! voiko olla koi? ja mitä pitäs tehä? vastauksia, jos tiiätte, pliis!

      • jossiki

        Osta sellainen koiansa, toimii. Jokin feronomi-juttu siinä ansassa on ja koiraat lentävät siihen. Jos siis koita asunnossa on. Vähäitellen koikanta häviää, ei tapahdu hetkessä kylläkään.

        Ansassa on sellainen tarrapinta, johon koi lentää ja jää siihen. Ansa on tarkoitettu vain vaatekoita varten. Ansa tehoaa noin kolme kuukautta, kyllä siinä jo näkee, että onko asunnossa koita.

        Suosittelen, itse tilasin netistä.


      • Anonyymi
        jossiki kirjoitti:

        Osta sellainen koiansa, toimii. Jokin feronomi-juttu siinä ansassa on ja koiraat lentävät siihen. Jos siis koita asunnossa on. Vähäitellen koikanta häviää, ei tapahdu hetkessä kylläkään.

        Ansassa on sellainen tarrapinta, johon koi lentää ja jää siihen. Ansa on tarkoitettu vain vaatekoita varten. Ansa tehoaa noin kolme kuukautta, kyllä siinä jo näkee, että onko asunnossa koita.

        Suosittelen, itse tilasin netistä.

        Urokset näihin ansoihin menee.


    • SurrrRurrr

      Täällä myös koi-ongelmaa. Asumme vuokralla rivitalossa. Ilmeisesti asunnon entinen asukas on ollut epäsiisti/huolimaton siivouksissaan, kun on jättänyt noita tänne pörräämään jälkeensä. Aikaisemmassa asunnossa ei ollut tätä ongelmaa eli ne olivat täällä vaatehuoneessa jo odottamassa meitä.

      Saunaa tässä asunnossa ei ole, joten saunotus ei onnistu. Pakkanen onnettoman pieni ja täynnä, eli ei sekään onnistu.

      Nyt on pikkupakkasia ulkona ja muutaman vaatteen olen jo pistänyt pihalle tuulettumaan.
      Kysymykseni kuuluukin, riittääkö muutaman tunnin n. -10 asteen pakkasessa olo, jos heti sen jälkeen heitän vaatteet pyykinpesukoneeseen, tuhoamaan koit / niiden munat???
      Viikkoa ei ihan viitsisi vaate- / tekstiiliröykkiötä tuossa ulkona pitää, kun ei kunnon suojaa ja johan naapuritkin alkaa ihmettelmään moista touhua.

      Ja vielä yksi kysymys: Lentelevätkö koiperhoset munimaan pestyihin pyykkeihin jotka kuivuvat kylpyhuoneessa???

      Aion laittaa pestyt ja kuivuneet vaatteet yms. jätesäkkeihin, jotka yritän sulkea tiukasti solmulla, siksi aikaa kunnes on koko vaatehuoneen saanut tyhjäksi ja imuroitua sekä putsattua kloritella. Pitää myös jossain vaiheessa hommata tuollainen liima-ansa sinne varmuuden vuoksi ja käsitellä hyllyt ja listat punaseetripuun öljyllä.

      • Eipä ole vielä

        Eipä ole vielä vastausta tullut tähän kysymykseen.
        Nostetaanpas esille, jos jollain olisi jotain vastausta tai lisää niksejä koiden häätöön.


    • koi apua tarvitaan

      nostan myös

    • mummo9

      Minullakin ongelmia koin saamisesta pois..Mutta yleensä ovat iskeneet villasukkalaatikkoon..Ja kuinka ollakaan kun aloitin kutomaan ja jätin työn muutamaksi päiväksi kirjahyllyn tasolle..ja kun rupesin sitten päivien päästä kutomaan niin eikös vaan sielläkin ollut koin toukka..Hyi hitto..ja tämä kyseinen lanka on ollut muovipussissa vaatehuoneessa..
      Olen ihan avuton niiden kanssa ja täällä mielestäni on puhtaat paikat niin silti ne ilmestyy mitä ihmeellisestä paikasta..
      Minäkin kaipaan tietoja!!

      • Anonyymi

        Loppujen lopuksi sain koit pois tuholaistorjunnan avulla. Kolme kertaa myrkytys. Siis jännitän vielä ratkesiki ongelma. Mitkään raid tms. Ei tehoo niihin.


    • neuvoja1

      nostan ylös. kiinnostaa myös tuo: Lentelevätkö koiperhoset munimaan pestyihin pyykkeihin jotka kuivuvat kylpyhuoneessa?

      • Anonyymi

        Kyllä ne munii niin monta kertaa kuin vain kerkeävät, vaikka pesisit miljoona kertaa vaatteet. Äärimmäinen kuumuus tappaa varmasti. Itse aion silittää höyryraudalla tasan kaiken. Ja välittömästi vakuumiin säilöön. Viikko 25 asteen pakkasessa toimii myös. Mutta kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta


    • Hepuli5

      Kauhistuneena tänään etsinyt tietoa koista ja niiden häädöstä. En tiedä vielä oliko näkemäni hyönteinen koi, vai mikä. Eräs ihminen kävi hakemassa tänään meiltä myymäni tavaran. Kun juteltiin eteisessä niin hänen takin hihalla levännyt "perhonen" lähti lentoon. Ehdin nähdä "perhosen" vain pikaisesti, mutta oli hassusti just pitkulainen, mutta mielestäni isompi kuin alle 1cm (mitä koille annettu mitaksi). Jos olisin joskus katsonut miltä koi näyttää, niin olisin varmasti koittanut seurata "perhosta". Nyt en sitä vieraan lähdettyä nähnyt enää missään. Pikku paniikissa nyt sitten tarkastellut huushollia. Ei näy "perhosta", muttei mitään tuhottuja vaatteitakaan.

      Mietinkin siis, voiko koi matkustaa ihmisen mukana, vai saattoiko tulla varastosta tuotujen tavaroiden mukana. Lähetin miehen kuitenkin ostamaan parit koi-ansat jotta voi testata tarttuuko niihin kukaan. Kääk, en kestä. Aiemmin nähnyt meillä pari turkiskuoriaista (niitä mökillä) ja nämä öttiäis asiat kyllä riittäisi. Meillä on ihan perussiistiä, mutta onhan noissa vaatehuoneissa liikaa tavaraa, eikä niitä tule otettua riittävän usein. Nyt on kyllä sellainen olo, että tekee kyllä mieli heittää kaikki vähänkin tarpeeton tavara pois.

      Pistin nyt sitten eteisen kaapissa olleet villasukat ja tumput pesuun ja kait sitä pitää jossain kohtaa vielä saunottaa villapaidatkin kun ei tuota pakkasta oikein ulkona ole. Jos tämä yksilö nyt oli sitten koi, niin toivottavasti jää haaviin.

    • melkein lannistunut

      Itse olen juuri puoli vuotta sitten muuttanut ja tehnyt siinä samalla suuren koihäädön, koska edellisessä vuokra-asunnossamme oli koiongelma. Olen tehnyt sellaisia huomioita, että koiperhoset viihtyvät kuivumassa olevissa vaatteissa, koska ne saavat monesti rauhassa roikkua kuivumassa. Näin ollen tartunta voi tapahtua heti pesukoneesta oton jälkeen kunhan vaatteet rauhaan jäävät. Toukkia en ole nähnyt, mutta tiuhaan niitä perhosia, jotka täsmäävät täysin netistä löytyviin kuviin. Tuhoja on tullut rutkasti, suurperhe kun olemme ja vaatetta näin ollen paljon. Vaatteiden seasta, nenäliinapakkauksista yms. on löytynyt koteloyhdyskuntia, siis sellaisia silkinohuita putkiloita, joista perhoset ovat jo kuoriutuneet. Ongelma oli siis meillä jo todella paha ennen kuin se kiinni saatiin. Muuton yhteydessä tekstiilit ja kengät on joko saunotettu 70 asteises saunas pari tuntia tai nahkaiset pakastettu yli 25 pakkasasteessa n. 6 tuntia. 60 astetta pitäisi koiden torjuntaan riittää ja aika vähintään pari tuntia, pakkasta tarvitaan tuo 25 astetta, mutta ajasta en varmuudella muista oliko tunneissa vai kenties päivissä (?!). Nyt kuitenkin huomasin jälleen uusia koteloita uudessa kodissamme. Aloitin torjunnan uudelleen, nostin samalla lämpötilan 90 asteeseen ja pakastusajan viikkoon. Lisäksi hankin vaatekaappeihin setripuupaloja pitämään koita loitolla, ja laventelisuihketta olen alkanut käyttää huoneisiin. Epäilen että kenkien pohjallisten ympäristöön olisi kuitenkin jäänyt munia, jotka säilyivät pakastimessa elinkelpoisina muuton yhteydessä. Nyt koko kenkäkokoelma viideltä hengeltä uusiin puihin ja toivo ylle että tämä tästä vuoden mittaan helpottaisi. Koiden pitäisi lisääntyä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Katsotaan auttaako nämä käsittelyt ollenkaan. Nyt ongelma kuitenkin paljon pienempi ja alustavasti näyttäisi rajautuvan vain yhteen huoneeseen.

    • fguhj

      Kokemusta on turkiskuoriaisista, häätö on varmaan aika samantyyppinen kuin koiperhosilla? Meillä oli uuteen asuntoon muutettaessa edelliset asukkaat jättäneet laajan ja helvetillisen turkiskuoriaisongelman, josta päästiin eroon näillä keinoilla:

      - Suursiivous. Kaikki lattialistat, sohvantaukset ja pienimmätkin kolot pestiin. Tämän jälkeen myrkkyä (Baygon) perään ja lopulta silikonilla umpeen kynnystenraot yms. kolot.
      - Vaatehuoneesta hylly kerrallaan parvekkeelle, puistelu ja tarkistus kaikille vaatteille ja sen jälkeen suljettuun muovipussiin odottamaan pesua. Kun kaikki vaatteet oli muovipusseissa ja vaatehuone tyhjä, se pestiin huolellisesti jokaista nurkkaa ja koloa myöten, listat ja kolot myrkytettiin ja lattialistan raot umpeen teipillä ja silikonilla. Vaatteet sitten takaisin vaatehuoneeseen sitä mukaa kun oli pesty, pitkän aikaa niitä muovipusseja kyllä asunnossa joutui sietämään.
      - Verhot ja matot pesuun.
      - Myrkytys uusittiin viikon päästä ja vielä siitä viikon päästä. (nämä myrkytykset teki ammattimyrkyttäjä ja hän käytti myös Baygonia).
      - Ilmastointikanavat pestiin ja suihkittiin myrkkyä myös sinne.
      - Talven tullessa usein tuuletettiin tekstiilejä pakkasessa ja muutenkin asuntoa pidettiin pitkään extrasiistinä.
      - Seetripuunpaloja vaatehuoneessa ja kaapeissa on käytetty siitä lähtien.

      Häätöön meni parisen kuukautta aikaa ja se oli kyllä hermoja raastavaa. Jos asutte rivi/kerrostalossa niin ilmoittakaa huoltoyhtiölle KAIKISTA ötökkäongelmista, ne nimittäin häipyvät helposti vain naapuriin tullakseen hetken päästä takaisin teille. Koipalloja myydään melkein kaikissa kaupoissa, ovat varmaan tehokkaita.

    • oåicåpos

      Hyi hitto, meille tule jotain koiperhosen näköisiä ulkoa avoimen ikkunan kautta. Tai ainakin oletan niin, koska niitä on muutama kappale ikkunalasien välissä kuolleena ja pari olen tappanut ihan ikkunan edestä. Vaatteisiin eivät ole kajonneet. Ihan vaatekoin näköisiä, samanlaista kultahippusta tulee, kun ne liiskaa..MIkä näihin auttaa? En voi pitää ikkunaa kiinni kesäkuumalla.

      • Anonyymi

        Ei niihin mikään auta. Ainakaan kesällä. Ne elää ihan luonnonvaraisesti jopa täällä pohjoisemmassa. Ikkunat kiinni tiukasti kesällä. Ehkä auttaa


      • Anonyymi

        Jos lähellä on linnunpönttö sieltä ne esim tulevat sisälle.


    • selvikki

      Kuoleekos se koiperhosen toukka siellä kotelossaan, kun pistän vaatteet pesukoneeseen? Luulisi, että henki lähtee, kun pesujauhevedessä pyörii pari tuntia?

    • Kljgftuikjb

      Ne toukat ei ymmärtääkseni kestä pesukonekäsittelyä.
      Hankalaa niiden kanssa on. Varsinkin, jos tekee paljon käsitöitä ja kotona on varastoituna villalankaa. Kerät kannattaa laittaa heti kaupasta tuonnin jälkeen minigrip-pusseihin, jos kotona on akuutti koiongelma. Koiansa {rasiat} ovat aika tehokkaita. Niitä vain ei ole ihan kaikissa kaupoissa myynnissä.

    • Anonyymi

      Kyllä siltä vaikuttaa, että koi pystyy kulkemaan ihmisen mukana toisiin koteihin. Juuri hiljattain eräs tuttu oli käynyt kylässä ja huomannut siellä kyläpaikassa, että koi lähti jostain lentoon. Hän on aivan varma, että koi on tullut sinne joko hänen vaatteissaan tai käsilaukussaan. Hänen kotonaan koiperhosista on ollut riesaa jo vuosia ja hän on yrittänyt niitä hävittää.
      Olivat alkaneet porukalla jahdata perhosta siinä kuitenkaan onnistumatta. Ovat nyt toiveikkaita, että jos oli vain se yksi perhonen. Sehän ei kai elä kauaa.

    • Anonyymi

      Nykyään kodit on täynnä tavaraa ja tekstiiliä. Tosi hankalaa hävittää nuo koit.

    • Anonyymi

      Muutama vuosi sitten huomasin koiperhosia ja löysin niiden toukkakoteloita ja joku toukkain löytyi esim villavaatelaatikosta. Pesin kaikki vaatteet ja osan vaatteista hävitin. Pari vuotta meni ettei niitä näkynyt. Varoin etten toisi kotiin mitään mistä ne voisi levitä, esim varastokellariin en vienyt enää vaatetavaraa, jossa ne voisi saastua koille ja sisälle tuotaessa voisi levitä.
      Muttanyt syksyn mittaan niitä on näkynyt joku illan valossa lentävän. Aloin tarkastella paikkoja ja löysin koin toukkia kissan suosimilta paikoilta ja karvapalloista. Kissa nappaa niitä lennosta ja paljastaa koitten piilopaikat, sitten löytää yhden tai muutama toukan jostain jne. Myrkkyä/ tarra-ansoja ei voi kissan takia laittaa, kuin isojen painavien kaapien taakse, jonne kissa ei pääse. teen syksyllä perusssivouksen ja käyn läpi paikat, ehkä ne sitten ainakin vähenee ja jokainen tapettu otus on poissa pelistä.

    • Anonyymi

      Tekisi mieleni onnistella eetä kyseessä on juuri koi, se on vähiten ällöttävin tuholaisista. Ja siitä on helpoin päästä eroon.
      Koin häätäminen on työlästä, mutta se kyllä onnistuu. Iske ongelmaan heti monikanavaisesti. Eli heti kunnolla. Itse selvisin näillä keinoilla:
      -Todella huolellinen alkuimurointi (kaikki vaatehyllyt, hyllynpääliset, irrotin listat ja menin läpi sentti sentiltä) Ja pölypussi välittömästi roskikseen.
      -tarkistin kaikki vaatteet. Syödyt oli heitettävä pois.
      -pesin kaikki vaatekaapissa olleet pesemättömät vaatteet
      -pidin villavaatteitani auringossa
      -pöyhin kaapieni tavaroita (koi ei pidä valosta) ja pidin usein kaapinovia auki
      -laitoin pimeisiin paikkoihin koiansoja (tarraa esim K-raudasta) sängyn alle, vaatekaapin katolle, henkareitten taakse
      -laitoin pieniä puupaloja (yht 15 kpl) kaikkialle, sängyn alle ja vaatekaappien hyllyjen uumeniin. Kaadoin puupaloihin laventeliöljyä.
      -vähintään viikon välein imuroin erittäin huolellisesti vaatekaapin. Liikuttelin ja ravistelin aina vaatteita ja lisäsin puupaloihin lisää oikein kunnolla laventelin eteeristä öljyä. (Koit ei pidä tuoksusta ja öljy ei ole vaarallista lemmikeille)

      Säilytin vain yhden erittäin reikäisen villavaatteen. Imuroinnin ja tarranauhakäsittelyn jälkeen pidin sitä roikkumassa paahtavassa auringossa viikonlopun ja sitten laitoin viikoiksi muovipussissa pakkaseen.
      Villavaatteitakin on pestävä jos niihin tulee hikeä ja rasvaa, muuten...

      Se hyvä puoli tästä kaikesta on ollut että imurointi ei enää unohdu :)

    • Anonyymi

      Tulevan lämmönmadot elää ikuisesti. Kavahtakaa niitä.

    • Anonyymi

      Noita koi-ansoja olen ostanut, ihan tehokkaita, saisi olla isompia... Järki lähtee köyhältä ihan aidosti noiden tuholaisten kanssa... Koira on ja sen karvoissa tykänneet elää imurin pölypussissa... Linkasin roskiin koko pölypussin, nyt on uusi ja keräilen voimia imuroida kaiken ja taas heti se pussukka roskiin... Oikein vilisi niitä toukkia se aiempi pussi kun ajattelin, ettei koi ongelmani ole niin suuri.
      Voiko koi syödä muovipussin läpi, koska mummo vainaalta säästin villasukkia, niin siellä sikisi saatanallinen yhdyskunta. Ei ole mahdollista saunottaa tai pakastaa kaikkea, viikoksi luvattiin pakkasta niin pidän parvekkeella sen pakkas ajan tavaroita....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3050
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2091
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe