Pitääkö olla huolissaan kun 8-kuinen sanoo ainoastaana tä-tä?

Äidetsy

Neuvolassa pistivät seurantaan. Tuonkin on sanonut ekan kerran vasta hetki sitten.

9

2169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laine

      ei todellakaan tarvitse olla huolissaan! onpas sinulla erikoinen neuvolantäti. lapsen puheenkehitys on hurjan yksilöllistä. oma vanhempi poikani sanoi 8-kuisena selvästi äiti, sitten ei mitään ennen kuin täytti kaksi vuotta jolloin alkoi puhua suoraan lauseita mutta ymmärsi puhetta täysin jo 11-12kuisena.

      tärkeämpää kuin jokeltelu ja yksittäiset sanat on se että lapsesi yhden vuoden kieppeillä ymmärtää jonkin verran puhetta ja tietää esim. joitain asioita ja tavaroita nimeltä.

      toinen lapseni on nyt 1v 4kk ja häntä on seurattu tarkemmin alusta asti kun on ollut aika erikoinen ja hitaammin kehittyvä. tällä hetkellä on muutamia sanoja kuten "anna" mutta ymmärtää hyvin mistä puhutaan ja mitä tapahtuu sekä kehoitettaessa hakee tietyn tavaran ja ymmärtää moniosaisia ohjeita. hän oli täysin "puhumaton" lähes vuoden ikään asti jolloin alkoi sanoa "ka". tällä hetkellä höpisee omaa kieltään runsaasti ja oppii koko ajan lisää.

      joten älä ole huolissasi, lapsesi on kovin pieni vielä. ja hänhän sanoo jo jotain :) tuo tä-tä on tyypillinen lapsesi ikäisille. omani hokee sitä nyt vasta ja silti hänen kielellisessä kehityksessään ei ole todettu viivettä. tärkeämpää on se että seuraat mitä lapsesi ymmärtää (ei tosin vielä tuossa iässä tarvitse).

      • 1v...

        neiti täytti muutama päivä 1v. ja nyt vasta on ruvennut höpötystä piisaamaan. Meiltä tais jäädä ne vauvojen mam-mam-maat ja pap-pap-paat kokonaan pois ja nyt niitä sitten tulee senkin edestä. 11-kuukautisena oppi sanomaan pappa ja myös tarkoitti sitä ja nyt hetki sitten lamppu (välillä pamppu tai pappu). Mutta sen olen juuri neidistä huomannut että tosi pitkään on jo ymmärtänyt sanoja ja asioita! Paljon paljon enemmän mitä muut tuntemani samanikäiset. En ole mitenkään erityisesti opettanut mutta neiti on vaan tainnut olla tarkkana;) Yksikin päivä yllätyin kun kysyin että missä on kirjat, niin neiti lähti konttaamaan laatikolle, avasi laatikon ja otti sieltä kirjan. Tosi moni esine on jo tiedossa niin että kun jotain pyydän niin lähtee hakemaan ja tuo kun käsken. Laatikot ja kaapit osaa laittaa kiinni pyydettäessä. pukiessa käsken nostamaan esim. jalkaa tai kättän niin ymmärtää. vetää vaipat hoitopöydän väliköstä alas ja kun sanon että laita takaisin niin laittaa vaipat sinne vaikka tosin samantien repii taklsin alas kun luulee sitä leikiksi;) Eli minä olen ainakin tosi ylpeä siitä että ymmärtää niin hyvin! niin ja on pitkään vilkuttanut, taputtanut, tanssinut yms. pyydettäessä. Hmmm.. toivottavasti tämä ei ihan kehumiseksi mennyt kun se nyt ei ollut tarkoitus, mutta sitä juuri halusin sanoa että kyllä se puhe sieltä sitten vauhdilla tulee kun on tullakseen!


    • äitee +4

      ilmeisesti lapsi ei sisi jokeltele ja ääntele juurikaan? Puheesta sinälläänhän tuossa iässä ei vielä kaivat näyttöjä ja harvalla niitä onkaan, mutta jokeltelua ja vauvan omaa ääntelyä tulee olla.

      Jos ääntelyä ei ole niin täti on ihan ajan tasalla koska lapsella voi olla todella jotakin ongelmaa asiassa monella eri tavalla joista kuulo ja luonnollisesti neurologiset ongelmat yleisimpiä. Tarkkailu ei ketään haittaa, mutta hoitamaton vamma haittaa ja paljon!

      Jos lapsi kehittyy muuten normaalisti kuten ilmeisesti tekee niin ei liene kauhean isoista asioista kyse..

    • olla huolissaan

      kyllä se ääntely sieltä pikkuhiljaa tulee. Neuvolassa turhaan huolestuttavat.

    • peutti

      sanoko ettei kannata huolestua. Ette voi tietää. Neuvolantäti on ajan tasalla jos osaa tuossa vaiheessa tarttua niukkaan ääntelyn. Tai ehkä taustalla on muuta, kuten sosiaalista pahoinvointia??
      On tietenkin olemassa myös mahdollisuus että neuvolantäti seuraa liian herkästi, mutta nykyresursseilla se on häviävän pieni todennäköisyys. Ja mitä haittaa seurannasta on? - Vanhemmuuteen kuuluu joka tapauksessa jonkinasteinen huoli ja syyllisyys, ei sitä tarvitse heti olla ottamassa pois - ei kyllä turhaan lietsomassakaan.

    • raumaltavaan

      Meidän 8,5kk neiti on suuren osan ajasta ihan hiljaa ja kun juttelee, tulee vain muminaa suu kiinni. Toisinaan "auauau" tai muita vokaaleja. Tänään sanoi "mu". Muu vuorovaikutus on ollut aivan normaalia ja käden taidot ovat olleet jopa epäuskottavan kehittyneet. Eli jos hänellä olisi autismia, pitäisi vuorovaikutuksessakin olla hämminkiä.

      Välillä ahdistaa ihan mielettömästi kun ajattelee asiaa ja tänään ajattelin, että varmaan masennus jos hänellä todetaan jotain häiriötä.

      Ainoa lohtu tässä on eräs ystäväni, verbaalinen lahjakkuus, joka alkoi puhua vasta 4-vuotiaana. Mikähän "puhepiuhan" yhdistymisen viivästys olikaan kyseessä?

      • raumaltavaan

        .. ja terkkari sanoi että jos edes jotain jokellusta on ja vuorovaikutusta, niin varmasti oppii puhumaan.


      • Äidetsy (alkuperäinen)
        raumaltavaan kirjoitti:

        .. ja terkkari sanoi että jos edes jotain jokellusta on ja vuorovaikutusta, niin varmasti oppii puhumaan.

        Nyt 9-kuinen pälättää monipuolisesti, oli vaan joku "lukko".. :) Nyt kun olisi joskus hiljaakin, niin ihan kiva. Siis, ei ollut huolen aihetta tässä tapauksessa.


      • kahden äiskä
        Äidetsy (alkuperäinen) kirjoitti:

        Nyt 9-kuinen pälättää monipuolisesti, oli vaan joku "lukko".. :) Nyt kun olisi joskus hiljaakin, niin ihan kiva. Siis, ei ollut huolen aihetta tässä tapauksessa.

        Meidän tyttö sanoi jo useita sanoja 8kk vanhana ja oli 1v3kk kun tuli kolmen sanan lauseita.
        Poika oli 1v ja 3kk kun vasta tapaili muutamia sanoja ja oli liki 2v ennenkuin tuli kolmen sanan lauseita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe