SIIAN SUOLAUS SAVUSTAMISEN

JÄLKEEN ???

Elikkä mikä on oikea suolaprosentti ? Onko se 13 %. Vai onko jollaki esim kymmenen litran ämpäriin sopiva desimäärä tiedossa.Pitääkö suolaveen olla lämmintä kylmää vai kuumaa.En ole ikinä sikaa savustanu ja nyt ois tarkotus kokeilla. kiittää kaikista neuvoista etukäteen !

15

19430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Prosentteja en osaa sanoa, liota ainakin kilo karkeaa suolaa 10 litraan kuumaan vettä.
      Tietysti mitä kauemmin annat kalojen liota vedessä sitä suolaisempia tulee, maistamalla se selviää.(noin 5-10 min)
      Veden ei tarvitse enää olla kuumaa kun laitat kalat sinne.
      Kalat pitää kuitenkin laittaa suoraan veteen kun ovat valmiita ja kun otat kalat pois vedestä laita vaikka jonkun ritilän päälle vatsa alas päin valumaan.

      • Anonyymi

        Karkeaa suolaa reilusti mahaan 2tuntia pyyhi pois japönttöön tulee hyvä


    • sekakalojen savustaja

      suolaa siiat ennen savustamista, anna siiat suolaantua ensin jonkin aikaan.

      • savusiikaa,

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)


      • neuvoista.
        savusiikaa, kirjoitti:

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?


      • kokki ohjelmissa
        neuvoista. kirjoitti:

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)


      • ahex
        kokki ohjelmissa kirjoitti:

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)

        siika on jo sen verran iso että etukäteen suolaus on parempi keino. Suolaliuoksessa kastelua käytetään pääasiassa muikulla ja silakalla. ovat pieniä ja suola imeytyy paremmin. liuoksen teossa suolaa menee aina hukkaan, koska liuos ei säily, kun siinä on kaloja uitettu.


    • Kapteeni Koukku

      vesiänpärissä, jos se on jo perattu: nythän on hyvinkin pitkälti niin, että siten siitä tulee juurikin sellaista vetistä lillunlällynlihaa, ettei vähänkään kalaruoille vieraanpi henkilö saata sitä lautasensa reunalla edes katsella saati maistella. Ruoanlaitto mökkiolosuhteessakin on enänpi aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa, eikä sitä pidä tuolla tavalla vesiänpärissäkään sekoitella pikaruoanlaittoon, jossa laatu hyvinkin pahasti kärsii: kalan suolaus hyvissä ajoin ennen kalan valmistamista ruoaksi.

      • siiansavustus

        savusta siikoja 20-25min keitä vesi kiehuvaksi lisää veteen karkeaa suolaa kattilalliseen noin 2-3dl aseta siiat suoraan pöntöstä kuumaan suolattuun veteen anna liota 10-15min


    • siikojaeilensaanut

      Savustuksen jälkeen suolatessa pitää suolaa olla lähes niin paljon kuin veteen liukenee..muuten liukenee maut kalasta liemeen eikä tarvitse olla kauan vedessä. Hyvin toimii kaiken kokoisilla kaloilla.

    • Pilkman

      Jos kalan suolaa savustuksen jälkeen,on hyvä mittari suolan määrälle peruna.Suolaa laitetaan veteen senverran,että raaka peruna kelluu.Se on suolan mittari.

    • Anonyymi

      10 % liuos. 1,5 kg kala noin 2 h. Kuivaus ja eikun pönttöön. Lohella ja siialla ok.

    • Anonyymi

      Täydellinen suolaus tapahtuu siten, että mittaa pitkänmalliseen uunivuokaan 2 litraa vettä ja merkitse veden pinnan raja tussilla vuokaan tai vaijtoehtoisesti mittaa paljonko yläreunasta jää tyhjää vedenpintaan. Tyhjää vesi pois ja laita kala/kalat vuokaan ja lisää vettä tähän 2 litran rajaan asti. Kalojen pitää olla vedenpinnan alapuolella. Mittaa 1 desilitraa merisuolaa ja ripottele se kalojen päälle tasaisesti. Nosta vuoka jääkaappiin vuorokaudeksi. Kuivaa kalat ja savusta.

    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta yksi käytännön huomio liuossuolauksesta. Suolauksen voi tehdä ennen tai jälkeen savustamisen. Jos kalat suolataan ennen savustamista, niistä valuu suolaliuosta savustuspönttöön, mikä edistää ruostumista. Jos siis alusta on sellainen, joka ruostuu. Pikku juttu mutta olkoon tiedoksi.

      • Anonyymi

        Ruostuuko rosterinen savustuspönttö?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3527
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      157
      2143
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1845
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1756
    5. 80
      1175
    6. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      320
      1136
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      132
      1031
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      949
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      73
      919
    Aihe