SIIAN SUOLAUS SAVUSTAMISEN

JÄLKEEN ???

Elikkä mikä on oikea suolaprosentti ? Onko se 13 %. Vai onko jollaki esim kymmenen litran ämpäriin sopiva desimäärä tiedossa.Pitääkö suolaveen olla lämmintä kylmää vai kuumaa.En ole ikinä sikaa savustanu ja nyt ois tarkotus kokeilla. kiittää kaikista neuvoista etukäteen !

15

20441

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Prosentteja en osaa sanoa, liota ainakin kilo karkeaa suolaa 10 litraan kuumaan vettä.
      Tietysti mitä kauemmin annat kalojen liota vedessä sitä suolaisempia tulee, maistamalla se selviää.(noin 5-10 min)
      Veden ei tarvitse enää olla kuumaa kun laitat kalat sinne.
      Kalat pitää kuitenkin laittaa suoraan veteen kun ovat valmiita ja kun otat kalat pois vedestä laita vaikka jonkun ritilän päälle vatsa alas päin valumaan.

      • Anonyymi

        Karkeaa suolaa reilusti mahaan 2tuntia pyyhi pois japönttöön tulee hyvä


    • sekakalojen savustaja

      suolaa siiat ennen savustamista, anna siiat suolaantua ensin jonkin aikaan.

      • savusiikaa,

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)


      • neuvoista.
        savusiikaa, kirjoitti:

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?


      • kokki ohjelmissa
        neuvoista. kirjoitti:

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)


      • ahex
        kokki ohjelmissa kirjoitti:

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)

        siika on jo sen verran iso että etukäteen suolaus on parempi keino. Suolaliuoksessa kastelua käytetään pääasiassa muikulla ja silakalla. ovat pieniä ja suola imeytyy paremmin. liuoksen teossa suolaa menee aina hukkaan, koska liuos ei säily, kun siinä on kaloja uitettu.


    • Kapteeni Koukku

      vesiänpärissä, jos se on jo perattu: nythän on hyvinkin pitkälti niin, että siten siitä tulee juurikin sellaista vetistä lillunlällynlihaa, ettei vähänkään kalaruoille vieraanpi henkilö saata sitä lautasensa reunalla edes katsella saati maistella. Ruoanlaitto mökkiolosuhteessakin on enänpi aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa, eikä sitä pidä tuolla tavalla vesiänpärissäkään sekoitella pikaruoanlaittoon, jossa laatu hyvinkin pahasti kärsii: kalan suolaus hyvissä ajoin ennen kalan valmistamista ruoaksi.

      • siiansavustus

        savusta siikoja 20-25min keitä vesi kiehuvaksi lisää veteen karkeaa suolaa kattilalliseen noin 2-3dl aseta siiat suoraan pöntöstä kuumaan suolattuun veteen anna liota 10-15min


    • siikojaeilensaanut

      Savustuksen jälkeen suolatessa pitää suolaa olla lähes niin paljon kuin veteen liukenee..muuten liukenee maut kalasta liemeen eikä tarvitse olla kauan vedessä. Hyvin toimii kaiken kokoisilla kaloilla.

    • Pilkman

      Jos kalan suolaa savustuksen jälkeen,on hyvä mittari suolan määrälle peruna.Suolaa laitetaan veteen senverran,että raaka peruna kelluu.Se on suolan mittari.

    • Anonyymi

      10 % liuos. 1,5 kg kala noin 2 h. Kuivaus ja eikun pönttöön. Lohella ja siialla ok.

    • Anonyymi

      Täydellinen suolaus tapahtuu siten, että mittaa pitkänmalliseen uunivuokaan 2 litraa vettä ja merkitse veden pinnan raja tussilla vuokaan tai vaijtoehtoisesti mittaa paljonko yläreunasta jää tyhjää vedenpintaan. Tyhjää vesi pois ja laita kala/kalat vuokaan ja lisää vettä tähän 2 litran rajaan asti. Kalojen pitää olla vedenpinnan alapuolella. Mittaa 1 desilitraa merisuolaa ja ripottele se kalojen päälle tasaisesti. Nosta vuoka jääkaappiin vuorokaudeksi. Kuivaa kalat ja savusta.

    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta yksi käytännön huomio liuossuolauksesta. Suolauksen voi tehdä ennen tai jälkeen savustamisen. Jos kalat suolataan ennen savustamista, niistä valuu suolaliuosta savustuspönttöön, mikä edistää ruostumista. Jos siis alusta on sellainen, joka ruostuu. Pikku juttu mutta olkoon tiedoksi.

      • Anonyymi

        Ruostuuko rosterinen savustuspönttö?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kunpa minä tietäisin

      Olisipa minulla tietoa, siitä oletko sinä nainen kiinnostunut minusta, miehestä joka tätäkirjoittaa, vai olenko minä aiv
      Ikävä
      25
      2416
    2. paras asia kaivatussasi?

      ❤️‍🔥
      Ikävä
      113
      2031
    3. Vihaan sua todella paljon.

      Tiedoksi vaan 🙃
      Ikävä
      113
      1657
    4. Syitä välttelyyn

      En ennen ole kokenut tällaista. Miksi vältellään jos on ihastunut vai onko se aina merkki siitä ettei kiinnosta?
      Ikävä
      42
      1523
    5. Yksi päävastuullinen heitti lusikan nurkkaan.

      Toivottavasti omaisuuden hukkaamiskielto tulee välittömästi.
      Ähtäri
      9
      1457
    6. Miksi kaivattunne

      ei pystynyt koskaan kertomaan tunteistaan? Teitkö oikean valinnan kun lähdit etääntymään? Kuinka kauan olisi pitänyt odo
      Ikävä
      90
      1065
    7. Purrasta tehty huoli-ilmoitus

      Näin lehti kertoo https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0f1cfaf0-d4e4-4a97-9568-c27b3199b016
      Maailman menoa
      120
      996
    8. Pelottaa kohdata hänet

      En tiedä jaksanko tai kykenenkö. Tuntuu jättimäiselle vuorelle kiipeämiseltä. Pitäisikö luovuttaa. Pitäisi. En jaksa nyt
      Ikävä
      87
      955
    9. Olisin halunnu vaan tutustua

      Ja kevyttä olemista... Mutta ei sitten. Ehkä mies säikähti, että haluan heti kaiken. 😅 Kävisi ihan sellainen kevyt meno
      Ikävä
      35
      947
    10. Tiedätkö ketään toista jolla on sama kaivattu

      Eli joka ikävöisi samaa henkilöä tällä palstalla? Tai muualla? Tiedätkö miten kaivattu suhtautuu tähän toiseen verrattu
      Ikävä
      15
      939
    Aihe