SIIAN SUOLAUS SAVUSTAMISEN

JÄLKEEN ???

Elikkä mikä on oikea suolaprosentti ? Onko se 13 %. Vai onko jollaki esim kymmenen litran ämpäriin sopiva desimäärä tiedossa.Pitääkö suolaveen olla lämmintä kylmää vai kuumaa.En ole ikinä sikaa savustanu ja nyt ois tarkotus kokeilla. kiittää kaikista neuvoista etukäteen !

15

19796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Prosentteja en osaa sanoa, liota ainakin kilo karkeaa suolaa 10 litraan kuumaan vettä.
      Tietysti mitä kauemmin annat kalojen liota vedessä sitä suolaisempia tulee, maistamalla se selviää.(noin 5-10 min)
      Veden ei tarvitse enää olla kuumaa kun laitat kalat sinne.
      Kalat pitää kuitenkin laittaa suoraan veteen kun ovat valmiita ja kun otat kalat pois vedestä laita vaikka jonkun ritilän päälle vatsa alas päin valumaan.

      • Anonyymi

        Karkeaa suolaa reilusti mahaan 2tuntia pyyhi pois japönttöön tulee hyvä


    • sekakalojen savustaja

      suolaa siiat ennen savustamista, anna siiat suolaantua ensin jonkin aikaan.

      • savusiikaa,

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)


      • neuvoista.
        savusiikaa, kirjoitti:

        edellisenä päivänä sain verkosta.Laitoin lusikallisen hienoa alle ja päälle sekä yhden sisälle.Yhteensä kax lusikallista.Päivä jääkaapissa ja sit savustus ja syönti.Sattui just sopivan suolaista.Nyt muuten verkolla tulee
        hyvin siikaa.Kolmeen päivään 15 kalaa ja yks
        jätti haukimamma kaupan päälle.Mamma oli 110 cm
        mut laiha(7 kg).
        Ps.Jos laittaa painon päälle suolaantuu paljon nopeammin.Kokeilemalla oppii.Lisätä voi aina,pois ottaminen on huonompaa...:)

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?


      • kokki ohjelmissa
        neuvoista. kirjoitti:

        Ite olen henk kohtasesti sen kannalla että kalat suolataan ennen savustusta.Ja siitä syystä että kalan saa syyä kuumana.Eikö siian maku kärsi siitä että se suolataan savustuksen jälkeen.Pakostahan se kylmenee, ainakin jäähtyy.Olenko väärässä ?

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)


      • ahex
        kokki ohjelmissa kirjoitti:

        opeteta nykyään että lihat,pihvit ym.grillikyljykset paistetaan ensin ja suolataan sitten.En kyllä ymmärrä sitäkään,koska ei varmasti kerkiä maustua sisältä.Mutta jokainen tyylillään.Minä suolaan etukäteen ja hyvää on...
        Aamulla taas siian pyyntiin :)

        siika on jo sen verran iso että etukäteen suolaus on parempi keino. Suolaliuoksessa kastelua käytetään pääasiassa muikulla ja silakalla. ovat pieniä ja suola imeytyy paremmin. liuoksen teossa suolaa menee aina hukkaan, koska liuos ei säily, kun siinä on kaloja uitettu.


    • Kapteeni Koukku

      vesiänpärissä, jos se on jo perattu: nythän on hyvinkin pitkälti niin, että siten siitä tulee juurikin sellaista vetistä lillunlällynlihaa, ettei vähänkään kalaruoille vieraanpi henkilö saata sitä lautasensa reunalla edes katsella saati maistella. Ruoanlaitto mökkiolosuhteessakin on enänpi aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa, eikä sitä pidä tuolla tavalla vesiänpärissäkään sekoitella pikaruoanlaittoon, jossa laatu hyvinkin pahasti kärsii: kalan suolaus hyvissä ajoin ennen kalan valmistamista ruoaksi.

      • siiansavustus

        savusta siikoja 20-25min keitä vesi kiehuvaksi lisää veteen karkeaa suolaa kattilalliseen noin 2-3dl aseta siiat suoraan pöntöstä kuumaan suolattuun veteen anna liota 10-15min


    • siikojaeilensaanut

      Savustuksen jälkeen suolatessa pitää suolaa olla lähes niin paljon kuin veteen liukenee..muuten liukenee maut kalasta liemeen eikä tarvitse olla kauan vedessä. Hyvin toimii kaiken kokoisilla kaloilla.

    • Pilkman

      Jos kalan suolaa savustuksen jälkeen,on hyvä mittari suolan määrälle peruna.Suolaa laitetaan veteen senverran,että raaka peruna kelluu.Se on suolan mittari.

    • Anonyymi

      10 % liuos. 1,5 kg kala noin 2 h. Kuivaus ja eikun pönttöön. Lohella ja siialla ok.

    • Anonyymi

      Täydellinen suolaus tapahtuu siten, että mittaa pitkänmalliseen uunivuokaan 2 litraa vettä ja merkitse veden pinnan raja tussilla vuokaan tai vaijtoehtoisesti mittaa paljonko yläreunasta jää tyhjää vedenpintaan. Tyhjää vesi pois ja laita kala/kalat vuokaan ja lisää vettä tähän 2 litran rajaan asti. Kalojen pitää olla vedenpinnan alapuolella. Mittaa 1 desilitraa merisuolaa ja ripottele se kalojen päälle tasaisesti. Nosta vuoka jääkaappiin vuorokaudeksi. Kuivaa kalat ja savusta.

    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta yksi käytännön huomio liuossuolauksesta. Suolauksen voi tehdä ennen tai jälkeen savustamisen. Jos kalat suolataan ennen savustamista, niistä valuu suolaliuosta savustuspönttöön, mikä edistää ruostumista. Jos siis alusta on sellainen, joka ruostuu. Pikku juttu mutta olkoon tiedoksi.

      • Anonyymi

        Ruostuuko rosterinen savustuspönttö?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      52
      1916
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      165
      1668
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      1398
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      241
      1347
    5. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      219
      1278
    6. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      338
      1163
    7. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      128
      1155
    8. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      78
      1106
    9. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      315
      1075
    10. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      227
      1067
    Aihe