Kiven halkaiseminen

Dikti

Mökillä, jossa ei ole sähköä, on tielläni muutamia isohkoja kiviä. Osa kivistä jatkuu maan alle. Niistä tarvitsisi leikata niistä pintaa pois, ettei auton öljypohja rikkoonnu niihin.
Sitten on iso kivi (1m x 1m), joka pitäisi pieniä, jotta sen voisi siirtää pois tieltä.
Mitä neuvoja tällaiseen?

Harri

10

14015

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ile

   Vuokraa tai lainaa jostain bensakäyttönen kivipora
   tai agrekaatti ja tavallinen piikkauskone.
   Sitten käyt ostaan Snigamiittiä(ainakin ramirent myy sitä)

   sen jälkeen lapioit kivien ympäriltä soraa pois ja poraat tien pinnan suuntaisesti muutamia reikiä.

   sitten vain etanadynämiitistä teet seoksen ja täytät reiät ja muutaman tunnin kuluttua kivistä on lohjennut palaset irti.

   Tai helpompi konsti on soittaa ja tilata iso kaivinkone joka kaivaa kivet pois.

   • Kami_lizard

    Juup. Tuota ns. etanadynamiittia minäkin suosittelisin. Kaivinkone voi tulla kalliiksi... ja kaikkialle ei silläkään pääse.
    Itsellä oli viemäriojan kaivuutyö puutarhan läpi, eikä omenapuita saanut kaataa, joten lapiolla sen kaivoin. Linjalle sattui valtava graniittilohkari. Kaivoin maat ympäriltä pois ja porasin kiviporalla suoraan linjaan reikiä n. 10 cm välein ja n. 30 cm syviä. Hulautin etanadynyseoksen reikiin ja peittelin kiven parilla matolla. Seuraavana päivän sain nostella kiven palaset pois kaivannosta. Aine maksoi markka-aikaan n. 300 mk / purkki ja minulla sitä meni puolitoista purkkia.


  • on_monet

   Järeät vaihtoehdot ovat kaivuri tai/ja räjäyttäjä paikalle.
   Jos sinulla on aggregaatti ja iso rälläkkä 23 cm terällä, voi siihen ostaa luonnonkivilaikan(timantti) esim. Puuilosta ja tehdä sillä kiven pintaan n. 5 cm syviä uria. Lekalla voi sitten hakata kiven urien välistä pois. Onnistuu kyllä mutta työlästähän se on. Suojaa itsesi lekaa käyttäessäsi. Kivet lähtevät varsin vihaisesti.

  • Mää vaan

   Mielestäni ei ole kovinkaan suurta järkeä alkaa leikkaamaan/halkaisemaan/piikkaamaan kiviä mökkitieltä, kun routa tuppaa yleensä nostamaan niitä joka kevät ylöspäin, eli apu ei ole pitkäikäinen ja työmäärä valtava. Ehkä on viisainta käyttää paikalla kaivinkonetta ja nostaa kivet pois tien rungosta. Sillä onnistunee tuo kuution kivenkin siirtely pilkkomatta.

  • tehnyt näin

   Kiven päällä poltetaan nuotiota muutama tunti jonka jälkeen se sammutetaan kylmällä vedellä. Kiveen tulee hiushalkeamia. Sitten vain lekaa lekaa.... toiset kivilaadut murenevat näin helposti, toiset vaativat useamman käsittelyn.
   Ja muista silmäsuojat!

  • Halkipoikki

   Nuotiota kevyempi keino on kaasupoltin. Homma menee näin: varaa itsellesi kaasupullo ja poltin ("puhalluslamppu") ja väännä 40 sentin harjateräksen pää 90 asteen koukuksi. Pue päällesi kunnon pitkähihainen haalari, suojalasit tai mielummin maski ja nahkarukkaset. Nämä suojavarusteet ovat tässä hommassa TÄYSIN VÄLTTÄMÄTTÖMÄT.

   Istu mukavasti kiven viereen, säädä kaasuliekki mahdollisimman tehokkaaksi ja pistemäiseksi ja ala polttaa kivestä yhtä kohtaa. Siis hyvin tarkasti vain yhteen pisteeseen. Kohta alkaa kiven pinta säröillä. Sitten raaputat teräskoukulla irtipalanutta karstaa pois ja koko ajan jatkat samaan kohtaan polttamista. Tässä vaiheessa alkaa kivestä lentää pieniä kuumia kipinöitä. Uteliaat katsojat koko ajan ainakin kolmen metrin päähän. Ehkä 5-10 minuutin kuluttua kiveen tulee ohut hiushalkeama. Jatka polttamista vielä vähän aikaa kunnes halkeama alkaa kasvaa. Loppu hoituu sitten kangella tai lekalla.

   Juju on siis aiheuttaa pistemäinen lämpölaajeneminen joka halkaisee kiven. Tästä syystä mitä terävämmin saat lämmön yhteen pisteeseen, sitä parempi. Irtoava karsta on lämmöneriste, se pitää kaapia pois. Ja ehdottomasti kunnon suojaimet, tässä hommassa ne eivät ole vain tavan vuoksi.

   • pa uli

    itse käytin mökillä aikoinaan aniittia. Ei tarvinnut välttämättä edes porailla reikiä, tosin riippuu miten ison kakun haluaa päältä pois. Pitää vain täpätä hyvin, ettei kivensirut lentele kovin kauas.
    En kyllä tiedä myydäänkö sitä enää ihan kenelle vaan, mutta vielä 90-luvulla sain nimismiehen lupalapulla sitä rautakaupasta.
    Se on kylläkin sen verran kovaa kamaa, että pitää tietää mitä tekee ja miten paljon tavaraa tunkee. Jos r-aineet eivät ole ihan tuttuja niin tuo etanadynamiitti voisi olla ihan hyvä vaihtoehto niin säilyy akkunat ehjinä.


   • Kivimosaiikki

    Saako halkaisijaltaan n. 0,5 sentin kiven muruiksi vasaralla helposti?

    Kiitos tiedosta.


   • Igfiigigkgkg

    Kokeile, irtokiviä löytyy


   • Kivimosaiikki

    Mistähän saa sellaisia muutaman 3millin irtokiviä ostaa? Jos mahdollista niin vielä hiukan väriäkin saisi olla?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   78
   1500
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1257
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   119
   1217
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   78
   1156
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   70
   1014
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   82
   823
  7. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   42
   755
  8. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   752
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   377
   731
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   686
  Aihe