Kuntoutustuesta edelleen

kuntoutus ja opiskelu

Kun tuossa edellä oli fiksu keskustelu kuntoutustuesta, kysynpä asiaan täältä. Hakeako tässä tilanteessa kuntoutustukea vai lisäopintotukea?

Sairastan reumaa. Olen opiskelija ja menossa laitoskuntoutukseen elokuussa.

Sairastuin viimeisenä opiskeluvuonna, joten opintotukikuukaudet ovat menneet. Kun ne loppuivat, sopivasti olo huononi ja olin sitten sairauslomalla kahdeksan kk eteenpäin vuoden loppuun asti. Sen aikana en tietenkään saanut opiskella, vaikka kirjatenttejä olisin pystynyt tekemään.

Tammikuussa lääkärit kieltäytyivät jatkamasta sairauslomaa, koska olivat huolissaan opiskeluistani. Kirjoittivat kuitenkin laitoskuntoutusjakson. Sanoivat kyllä suoraan, että ethän sinä mikään työkykyinen ole. Siinä vaiheessa minulla olisi ollut enää kolme kuukautta aikaa siihen, kun sairauspäivärahapäivät olisivat loppuneet ja muuttuneet kuntoutustueksi, jonka aikana saa opiskella. Olisin halunnut sairausloman jatkamista ja kuntoutustuelle siirtymistä, johon lääkärit eivät suostuneet. Siksi näin, että eräs kaverini joutuu vaihtamaan terveyden takia ammattia, ja häneltä olen kuullut, että jos nuori hakee kuntoutustukea noin vain ilman edeltävää 300 päivän sairastamista, hakemus yleensä "unohtuu" Kelaan- tyyliin, jos tämä nuori nyt häipyisi tätä etuutta saamasta. Laskin, että saan kuntoutustuen varmemmin ja nopeammin tällä menetelmällä. Kerroin tämän lääkäreille. He sanoivat, etten ole riittävän kipeä kuntoutustuelle eivätkä sitä kirjoittaneet. Eivät myöskään sairauslomaa. Olen käytännössä heitteillä, vanhempani elättävät.
Samaan aikaan kirjoitettiin reumaperuslääkkeiden erityiskorvattavuus ja kuntoutusjakso samassa B-lausunnossa. Siihen myös kirjoitettiin, että olisin halunnut kuntoutustuen, johon en ole riittävän sairas. Kuntoutus hyväksyttiin, se on elokuussa, lääkkeiden erityiskorvattavuutta ei. Siitä taistellaan nyt heinäkuussa, vaikka on biolääkkeitä jo vuoden alun tapahtumien jälkeen tarvittu.

Nyt siis elokuussa on kuntoutusta Ortonilla 12 päivää, joista yksi on vapaa sunnuntai. Marraskuun lopussa viisi päivää. Kuntoutuksen ajalle saa haettua kuntoutustukea mutta siinä on yhdeksän päivää omavastuuaikaa. Myös kuntoutusten välijaksoille voi hakea kyseistä tukea, jos on osoittaa, että ei voi hakea töitä tai ole muuta toimeentuloa.

Olen ottanut myös selvää, että Kelalta saa lisäopintotukikuukausia maksimissaan yhdeksän, jos sairaus on viivästyttänyt opinnot loppuvaiheessa. Mitä minä teidän mielestä nyt tässä tilanteessa haen? Opintoni kestävät vielä varmaan noin vuoden, johon tuo yhdeksän kk riittäisi hyvin.

Olisi ihan kiva hakea kuntoutustukea nyt sinne marraskuun laitoskuntoutuksen loppuun asti, kun en tähän mennessä ole tukea saanut opiskelua varten vaikka olisi pitänyt. - (Siis heinäkuinen lääkärini piti itsestäänselvänä, että minulla tottakai näin sairaana opiskelijana on kuntoutustuki. Asiaa ei kuitenkaan ruvettu käsittelemään uudestaan, koska jos tiedän saavani lisäopintotukikuukaudet, en tavallaan enää tarvitse kuntoutustukea.)

Marraskuun jälkeen voisin nostaa niitä lisäopintotukikuukausia sen mitä tarvitsen, jos nimittäin opinnot pitkittyvät.
MUTTA en ole vielä laittanut kumpaakaan hakemusta, en tiedä niiden käsittelyaikoja. Jos tietäisin saavani varmasti lisäopintotukikuukaudet esim. syyskuun alusta, voisin hakea ne ja unohtaa kuntoutustuen. Jos en sitä saakaan, kuntoutustuki marraskuun lopulle olisi kiva. Voinko yleisesti ottaen saada kuntoutusten väliajalle kuntoutustukea, kun vuoden alun B-lausunnossa lukee, että en ole riittävän kipeä sen saamiseen? Mielipiteitä.
Pahimmillaanhan tässä käy niin, että haen kuntoutustukea marraskuun lopulle, joka epätään kuntoutusten väliajalta. Päätöstä odotellessa, jos se menee siis yli elokuun lopun, en voi hakea opintotukeakaan, kun ei saanut olla muutakaan tuloa ja elän vanhempieni siivellä marraskuun loppuun asti, jolloin vasta haen lisäopintotukikuukausia, joista en sitten niin montaa enää tarvitsekaan. Kela päättää kuntoutusrahasta, mikähän aika siihen menee. Lisäopintotukikuukausista päättää Hgin yliopiston oma opintotukiyksikkö, joka on Kelan ilmeisesti sivupiste. Tietääkö joku, missä ajassa se tekee päätöksiä?

2

782

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,,,,,,,,,,,,

      Hae vaan opintoraha. Kuntoutustukea et voi saada ilman b-lausuntoa. Kuntoutusrahan saat kuntoutuksen ajalta ja omavastuuaika on 1 pv.

      Kelan kuntoutuslain mukaisia kuntoutusrahaetuuksia ovat
      kuntoutusraha
      ylläpitokorvaus
      harkinnanvarainen kuntoutusavustus.
      Kuntoutusrahalla turvataan kuntoutujan toimeentulo kuntoutukseen osallistumisen ajalta sekä tarvittaessa myös kuntoutuspäätöksen antamisen ja kuntoutuksen alkamisen sekä kuntoutusjaksojen väliseltä ajalta.

      Ylläpitokorvausta voidaan maksaa kuntoutuksesta aiheutuneiden ylimääräisten kustannusten korvaamiseksi 8,00 euroa päivältä. Sitä maksetaan lähinnä avomuotoisen kuntoutuksen ajalta henkilölle, jonka kuntoutusrahan määrä on enintään 16,69 euroa päivässä.

      Harkinnanvaraisella kuntoutusavustuksella voidaan tukea kuntoutujan työllistymistä kuntoutuksen jälkeen.

      Kuntoutusraha ja harkinnanvarainen kuntoutusavustus ovat veronalaista tuloa. Ylläpitokorvaus on veroton.

      Omavastuuaika
      Kuntoutusrahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on kuntoutuksen alkamispäivä ja 9 seuraavaa arkipäivää.

      Omavastuuaika on kuitenkin yksi päivä silloin, kun kyseessä on

      kuntoutustarpeen tai -mahdollisuuksien selvittäminen,
      kuntoutussuunnitelman tekemiseksi tarpeellinen tutkimus- tai kokeilujakso,
      kuntoutus, joka toteutetaan osana kuntoutuksen tuloksellisuutta selvittävää tai kuntoutuksen kehittämiseen tähtäävää tutkimusta tai selvitystä,
      sopeutumisvalmennus tai perhekuntoutus, joka kestää enintään 12 arkipäivää,
      muu yksilökohtainen kuntoutus, joka kestää enintään 18 arkipäivää,
      Tyk-kuntoutus, ASLAK® -varhaiskuntoutuskurssi tai työterveyshuoltolain perusteella toteutettu vastaava kuntoutus.

    • vappor123

      hei saako kuntoutus rahaa jos on tullu esim mopo kolarissa pysyvä vamaa ? joka haittaa jatko opiskelu paikan hakua ja vähentää työkykyä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2894
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      539
      2755
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1895
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1887
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1768
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1704
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1362
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1154
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe