Valaistussuunnittelu

Rakentaja(alkuperäinen)

Paljonko kannattaisi maksaa valaistussuunnittelusta? Sisustussuunnittelija teki suunnitelman huonekohtaisesti:

MH: Kattovalaisin
MH: Kattovalaisin
Y-aula: Suunnattavat spotit
Y-aula kuja: Seinävalaisin
Komero: Loistevalaisin
Porras: Seinävalaisin
OH: Sattospotit
R: Sattovalaisin
K: Suunnattavat spotit
K: Kaappien alle ja päälle loisteputket
PKH: Suunnattavat spotit himmentimellä
TEKN: Loisteputki
Huuva: Valaistu huuva
WC: Pyöreä loisteputki peilin ympärille
S: Valokuitu
Kirjasto: Kattovalaisin
OH: Suunnattavat spotit
ET: Kattovalaisin
Kuisti: Seinävälaisin

Voinko pyytää sähkösuunnittelusta hieman alennusta, kun kerran sisustussuunnittelija on tehnyt suurimman työn?

28

16085

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jimbo

      Määrittelikö sisustaja myös valaisimien mallit?
      Siinä se työ ja päänsärky on, huh!

      Yleensä sähkösuunnittelusopimuksessa on joku tunti laskettu myös valaistuksen osalle.
      Joka tapauksessa ne sisustajan valitsemat ja sijoittamat kalusteet pitää sovittaa
      sähkösuunnitelmaan eikä sekään tapahdu nappia painamalla.

      Riippuu siis sopimuksesta.
      Kysy sähkösuunnittelijalta.

      • Rakentaja(alkuperäinen)

        No se suunnitelma on kokonaisuudessaan tuossa. Tai no lukee siellä että portaaseen kuituvalot.


      • alkuperäinenkö
        Rakentaja(alkuperäinen) kirjoitti:

        No se suunnitelma on kokonaisuudessaan tuossa. Tai no lukee siellä että portaaseen kuituvalot.

        Ei tuo ole mikään suunnitelma vielä, varsinkaan kokonaisuudessaan??????????


      • Rakentaja(alkuperäinen)
        alkuperäinenkö kirjoitti:

        Ei tuo ole mikään suunnitelma vielä, varsinkaan kokonaisuudessaan??????????

        Mutta kun ne kuulemma ovat tuollaisia. Sähkäri katsoo sitten tarkemmin ilmeisesti. Tuo "Kuidut portaaseen" hiukan askarruttaa. Kaappeihin on myös merkitty "kaappivalot". Kuka toimittaa kaappivaloja?


      • Jimbo
        Rakentaja(alkuperäinen) kirjoitti:

        Mutta kun ne kuulemma ovat tuollaisia. Sähkäri katsoo sitten tarkemmin ilmeisesti. Tuo "Kuidut portaaseen" hiukan askarruttaa. Kaappeihin on myös merkitty "kaappivalot". Kuka toimittaa kaappivaloja?

        Jos tuossa kaikki, ei sähkärin työ ole ainakaan vähentynyt.
        Eikä paljon muidenkaan.

        Ideoita voi heitellä ilmaan, mutta niiden työstö toteukseen asti...


    • enemmän kiinnitä

      huomiota mitä valaisimia on valittu. Meille sähkösuunnittelija laatii valaistussuunnitelman ja valitsi valaisimet. Valittujen valaisimien (n. 35 kpl) listahinta olisi ollut n. 5000 €, vaikka oli sovittu edullisista ratkaisuista. Ihan mukavannäköisiä kyllä olivat. Menin kuitenkin Ikeaan.

    • sähköä

      tuosta valaistussuunnittelusta sen verran, että ainakin nuo sisustussuunnitelijan tekemät ehdotukset ovat aika reilusti puutteelliset. Loistevalaisimia on laitettu tiloihin, joissa niiden käytöstä ei ole mitään hyötyä. Sauna muut tilat hyvinkin puutteellisia. Onko sisustussuunnittelijasi laskenut tarvittavan valon määrän ja laadun? Sähkösuunnitelmassa tärkeintä on kojeiden sijoittelu ja käytännöllisyys. Hyvistä suunnitelmista kannattaisi vähän maksaakkin. (sähkösuunnitelma vain n. 500€) Ja jokatapauksessa, pitäähän sulla itselläkin olla ideoita mihin valaisimen ja pistorasiat haluat? Niin kuin sisustussuunnittelijallasi. vain ideoita.

    • Pyhätehti

      Sisustussuunnitelma ja valaistussuunnitelma ovat eri asioita. Sisustussuunnittelija määrittelee valaisimia suuntaa-antavasti, kuten tässä tapauksessa. Varsinaisen valaistussuunnitelman tekeminen on pidempi (ja kyllä, kalliimpi prosessi).

      Sähkösuunnittelusta ei voi pyytää alennusta sisustussuunnitelman takia. Voi olla jopa päinvastoin. Määritellyt valaisintyypit on vaikeampi valita, kuin perustavara (teksti: valaisimet sähkösuunnitelman mukaan).

      Sisustussuunnittelijasi lista on hyvä apuväline jatkosuunnitteluun ja alustavaan kustannusarvioon. Jatkosuunnittelussa voisi tietenkin määritellä valaisintyyppejäkin, mutta silloin kustannusjousto olisi vähäisempää.

      • sssi

        Molempiin suunnitelmiin tilaajan tulee /kannattaa ottaa kantaa. Neuvotella tarpeista, toteutuksen kustannuksista ym molempien suunnittelijoiden kanssa.


    • Jyrtsä

      Omassa rakenteilla olevassa talossamme valaistus
      suunnitelman teki alan ihminen eli valaistus
      suunnittelija yhdessä talomme arkkitehdin kanssa.
      Valaistus on aika ihmeellinen asia kuinka sitä
      voi alan ihminen käsitellä aivan eri tavalla kuin
      " itse asiat näkisi ".Valaistukseen siis kannattaa käyttää aikaa ja valitettavasti euroja.
      Valaistus suunnitelman ja muiden omien toivomusten
      pohjalta aloitti sähkö puolen suunnittelija. työnsä. Meillä valaistus suunnitelija valitsi myös tiloihin sopivat ja tarkoituksen mukaiset valaisimet.Sähkö,valaistus ja sisustus ovat omia asioita että alennuksen pyytäminen ehkä on....
      Suunnitelmien hinnat varmaankin määräytyy kohteen ja asiakkaan vaatimusten mukaan

      • jmk81

        Käyppä katsomassa www.bh-sahko.fi, heiltä saat nykypäiväisen ohjaus järjestelmä... ja löytyy laadukkaita Led-valaistus ratkaisuja.


    • eevertti-ov3e

      ...miten nykyään pitää joka asialle olla oma suunnittelija, valaistus-, sisustus-, puutarha-, yms. Eikö nykyään enää osata/haluta ajatella mitään itse? Kai seuraavaksi on seksisuunnittelijakin, koska tietäähän ammattilainen toki paremmin ;)))

      • aabbcc

        on se perkeleen tarkaa puuhaa, aika pilkun nussimista koko homma. Tosiaan, tuntuu vähän samalta kuin HS:ssä näkee mainostettavan kurssia vaikka mihin asiaan joita kurssioppeja et ennen voinut kuvitella tarvitsevasikaan. Tällä tavoin saadaan rakentamisesta tosi kallista.
        Meillä ei kotona ollut edes sähköjä, vasta 80-luvulla otettiin liittymä (linja oli vieressä jos vuosikymmeniä). Talo sijaitsee E-Hämeessä.

        Minä olen muuten käyttänyt seksisuunnittelijaa (ja toteuttajaa) jo pitkään, kun muija ei niistä asioista ainakaan minun kanssani halua ymmärtää mitään.


      • khlk

        Tiedätkö kuinka paljon valoa oikeesti tarvitaan, kun huone neliö x ikkuna etelässä suunnassa ja ikkunan koko x ??


    • -matti

      oikein rahaakin, kun oli noinkin kattava - ziisus.

      Saa sitä rakentaja käyttää ihan omaa päätäkin, ei tarvi ottaa vastaan ihan kaikkea tuubaa mitä joku keksii tarjota. Jos tuo lista on olevinaan joku valaistussuunnitelma, niin pyydä rahat takaisin, olet saanut arvotonta sontaa, jollei mukana ole tarkka luettelo käytettävistä valaisimista tehoineen.

      Tietämättä millainen talo on tulossa, niin muutamia huomioita voi nostaa heti esiin;

      oh:ssa, keittiössä, pkhsssa ei riitä pelkät spotit - yleensä. Saa kivoja tunnelmia, mutta kotona eletään joskus myös arkea. Tarvitaan myös yleisvalo.

      saunan valokuitu on kiva, mutta ei sillä saunaa näe arkena siivota - yleisvalo erillisellä kytkimellä.

      Eikö ulkoalueiden valaistus kuulunut suunnitelmaan lainkaan? Ai niin sehän oli sisustussuunittelija. Tuohon tarvitaan sitten ulostussuunnittelija.

      kirjasto - kattovalo - luetaanko kirjastossa - tarvitaan lukuvalo. Onhan jalkalamput onneksi keksitty täydentämään vajavaisia "valaistussuunnitelmia".

      Tuolla luettelolla ei ole mitää tekemistä sähkösuunnitelman kanssa - ei vaikuta sen hintaan ainakaan alentavasti.

      • Rakentaja(alkuperäinen)

        No sehän kuului kokonaispakettiin. Kai se muutaman satasen teki siinä ohessa. Jalkalampuista oli maininta, että pistorasioitten sijoittelussa otetaan huomioon jalkalamput.


    • sittenkin ei

      Taisi sinulle selvitä jo aiemmistakin vastauksista, ettei sisustussuunnittelija ole tehnyt mitään työtä (puhumattakaan "suurimmasta työstä") jos tuossa on koko lopputulos. Itse olemme vääntäneet tutun sähkömiehen kanssa suunnitelmaa nyt 2x2 tuntia. Vielä ei ole valmis. Ja ei, ei johdu siitä, että talo olisi jotenkin erikoinen vaan ihan perusperustalo. Mutta kun siihen sähkösuunnitelmaan tarvitaan vähän muutakin kuin lista, jonka mukaan te itse voisitte lähteä ostoksille valaisinliikkeeseen.

      Eli jo pelkästään valaisimia ajatellen, mihin kohtaan huonetta nuo asennetaan, jotka listassa ovat? Entä tuleeko muita valaisimia?

      Ja sitten ne kaikki muut, joita tarvitaan sähkösuunnitelmassa: lämmittimet eli patterit vai jokin muu lämmitysmenetelmä vai niiden yhdistelmä? Kodinkoneet? Pistorasiat? Telkkuantennipistokkeet? Puhelinpistokkeet? Kuinka paljon mitäkin, minne päin huushollia jne. jne. jne. Ja jos kyse oli otsikon mukaan pelkästä valaistussuunnitelusta (lopussa puhut sähkösuunnittelusta), niin ei tuo siihenkään vielä kesää tee...

      Suosittelen: älä aiheuta aiheetonta huvitusta sähkösuunnittelijassasi pyytämällä tuon listan perusteella alennusta.

    • Rakentaja(alkuperäinen)

      Hiukan askarruttaa, miten jutut sopivat, kun on siporex-lankkua. Alkaa tuntua siltä, että valaistussuunnittelu ei ole aivan oikein nyt. Minkälaisia pyöreitä loisteputkia on?

    • SVP

      Valaistussuunnittelusta ei tarvitse maksaa paljon.

      Tutustu www.suomenvalaistussuunnittelu.fi

    • Sisustusarkkitehti ja valai...

      Mielenkiintoista keskustelua valaistussuunnittelusta je sen tarpeellisuudesta...teidän sisustussuunnittelijalla ei ko. luettelon perusteella ole valaistuksesta kovinkaan kattavaa tietoa. Kannattaa pyytää valaistussuunnittelijalta 1-3 tunnin konsultointia, joka ei tule kalliiksi. Jos teidän sähkösuunnittelija on pätevä, saatte häneltäkin hyviä neuvoja. Se mitä valaistussuunnittelun tarpeellisuuteen tulee, voin kokemuksesta sanoa (yli 10 vuotta OKT valaistusuunnittelua/ ihan tavallisia omakotitaloja), että "asiantuntijoiden" tekemiä suunnitelmia on Suomi pullollaan, siksi minulla riittää hyvin töitä...tarjonta syntyy kysynnästä.

    • heidii8

      Koittakaa nyt ihmiset ymmärtää että sisustussuunnittelu, sähkösuunnittelu ja valaistussuunnittelu on eri juttuja.

      Sähkömiehen suunnitelma on vaan suunnitelma valot kytketään, sisustussuunnittelija ehkä valitsee kivannäköiset lamput. Nämä kaksi voivat tehdä yhteistyötä mutta valaistussuunnittelija osaa tehdä suunnitelman siitä, miten valaistuksesta saadaan tunnelmallinen ja toimiva sekä tilan parhaat puolet esiin. Ammattilaisen työ maksaa, parhaan tuloksen saat jos käytät oikeaa valaistussuunnittelijaa http://www.rakennusyritykset.fi/artikkelit/sisustus/valaistussuunnittelu-ammattilaisen-tekemana/.

    • 43242423

      Tässäkin pitää muistaa että valaistussuunnittelunäkemyksiä on saman verran kuin on tekijöitäkin. Yksi saattaa vannoa epäsuoran valaistuksen nimeen kun joku muu vielä on jämähtänyt ns. mökkivalaistukseen (kusivaloa pelkästään jne). Yksi tyyppi on myös tämä että kaikkia kalliita hässäkkävalaisimia tykitetään koko kämppä täyteen vaikka ei sovi muuten tyyliin yhtään.

      Eli hyvä valaistussuunnittelija osaa tehdä asiakkaan tarpeiden mukaisen valaistuksen ja tuoda esiin erilaisten valaisinratkaisujen hyvyyden ja huonouden.

      Toki aloittajan postista on 6 vuotta, mutta jo tuosta näkee että kovin kapea on suunnittelijan tietämys/näkemys valaistusratkaisuista.

    • pistokkeita tarpeeks

      Voisiko joku kertoa riittääkö vain normaalit pistokkeet kaikkiin järkeviin paikkoihin vai vaatiiko nykyvalaisimet jotain erityisiä sähkövetoja?

    • Juupa...

      Jos laittaa tavalliset valaisinpistorasiat, niin pistorasiaan käypiä valaisimia löytyy joka lähtöön ja pistorasian voi poistaa jos valo tulee suoraan kattoon kiinni. Yksinkertainen oikein sijoiteltu valaistus on yleensä riittävä, silloin tulee rauhallinen valaistus, eikä se kyllästytä pitkän päälle. Varsinkin vinoihin kattoihin pitää varoa laittamasta liika valaisimia, tulee helposti rauhattoman oloinen katto.

    • Workshop Valo

      Hei,

      Alkuperäisen kirjoittajan saama valaistussuunnittelu ei vastaa nykypäivää.

      Nykyään valaistussuunnittelulla etsitään ratkaisuja esimerkiksi erityisen korkean huonetilan oikeanlaiseen valaisuun, pihavalaisun käyttämiseen arkkitehtuurin korostamisessa, pihan elementtien valaisuun, oikean valon määrän löytämiseen, erilaisten tunnistimien (esim liiketunnistimet ja hämärätunnistimet) käyttämiseen esimerkiksi yöllä liikkumisen helpottamiseksi.

      Itse haluan esimerkiksi selvittää, jos asiakas haluaa syviin kaapistoihin sisäistä valaistusta, tavallisiin kytkimiin liitettäviä jalkavalaisimia tai esimerkiksi epäsuoraa valaistusta, jolla voidaan tehdä matalasta tilasta korkeamman tuntuinen.

      Teen valaistussuunnittelua, tuntiveloituksella 38 eur/tunti, alv 24 % ja esimerkiksi sähköisessä suunnittelussa jo muutaman tunnin työ tekee ison vaikutuksen uuden kohteen suunnitteluun. Sivuillani hyviä esimerkkejä valon tuomista mahdollisuuksista.

      Autan myös etsimään kontaktieni kautta hyvät tarjoukset valaisimista.

      Jos tarvitsette neuvoja, niin laittakaa vaikka sähköpostia :)
      http://workshopvalo.kotisivukone.com/

    • Evu

      Valaistussuunnittelu kannattaa kyllä tehdä, se helpottaa käytännön elämää myöhemmin. Se ei kuitenkaan ole mitään helkkarin rakettitiedettä, ja siitä selviää ihan omin neuvoin jos vaan viitsii vähän ottaa selvää ja ajatella. Hyvä tietopaketti löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.tiedox.fi/blogi/25/38/Tietopaketti sisätilojen valaistuksen suunnitteluun ja jos viitsii kaivella niin löytyy vaikka mitä muitakin.

      • PLDA member

        Kyllä kyllä, mutta miten luulet että muutaman tietopaketin lukeminen voi korvata sellaisen ihmisen joka on vuosia, päivittäin monta tuntia valaistuksen kanssa tekemisissä? Tuntee niiden asennustavat jne kuin omat taskunsa.

        Toki paljon saa varmasti itsekin aikaan, mutta ne kaikista yllättävimmät ja toimivimmat ideat kyllä usein tulee ammattilaisen kynästä.

        Valonlähteiden värisävyt, tehot, asennusetäisyydet. Siinä sitä tenttaamista talon rakentajalle!

        Onnea valitsemallasi tiellä jos olet sitä mieltä että tuollaisen tietopaketin luettuasi voit korvata ammattilaisen vuosien saatossa kertyneen kokemuksen.


    • Apua löytänyt

      Hyvästä valaistussuunnittelusta kannettaa maksaa hieman enemmänkin, nimimerkillä kokemusta on. . Tärkeää on kahdenkeskiset keskustelut siitä mitä halutaan ja millaista tyyliä tulisi seurata. Valaisimia on nykyyään niin moneen lähtöön, ettei tälläiset tavalliset pulliaiset edes tiedä mitä kaikkia mahdollisuuksia on tarjolla. Itse käännyin ammatilaisen puoleen ja olin todella tyytyväinen sekä hintaan että neuvoihin. Jos Etelä-Pohjanmaan alueella asustelet, suosittelen tarjouksen kysymistä KVS valaistussuunnittelulta: http://kodinvalaistussuunnittelu.fi/

      Heiltä ostimme myös taloautomaatiojärjestelmä josta en edes tiennyt talonrakennusta aloittaessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1867
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1538
    8. 73
      1446
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      100
      1355
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe