Yksityinen vai kunnallinen

vanhushoito

on parasta Dementoituneelle Vanhukselle ?
Tällähetkellä kotonaan 2 viikkoa ja kaupungin sairaalassa 2 viikkoa.
Muisti on 80 vuotiaalta mennyt, mutta muuten järjissään.
Osaisitteko neuvoa olisiko yksityisen palvelutalon dementia osasto parempi kuin jättää kunnan sairaalan ja kotihoidon hoidettavaksi ?
Rahaa olisi n. 1300 E/kk käytössä.

8

1274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pihla-67

      Meillä äitiä yritettiin yksityiseen hoitokotiin itäsuomalaisessa pikkukaupungissa.
      Hoivan osuus maksusta on suurin, ja asumiseen saa asumistukea, jos sitä on edellytys saada.

      Samalla olisi pitänyt sitouttaa äiti yksityiseen lääkäriasemaan, ainoastaan hätätapauksissa terveyskeskukseen.


      Meillä äiti nyt terveyskeskuksen vuodeosastolla, jossa hoito hyvää, joskin liikkuvalla ihmisellä aika käy pitkäksi.

      Ota selvää, onko kaupungissa/kunnassa palveluseteliä käytössä, jolla saisi tukea yksityiseen asumiseen ja hoivaan.

      Paikkojen paremmuutta en osaa verrata, itse olen tyytyväinen tähän, ja äitikin on paremmin "silmän alla".
      Täällä isommassa kaupungissa palvelutalopaikka yksityisellä olisi maksanut noin 1000 euroa/kuukausi pelkkä vuokra (35 neliön yksiö);päälle olisi ollut valittava palvelupaketti, eli mitä palveluja ottaa. Yöllä esim. turvapuhelimeen soitto maksaa 10 euroa/kerta.

      En nyt muista kokonaishintaa, mutta "täydellä" palvelulla meillä tavoittamattomissa.
      Mutta, kannattaa ottaa selvää.

      • vanhustenhoito

        olevan melko monimutkaista ja vaikea ottaa
        asioista selvää.
        Taitaa jäädä kunnan hoteisiin...


      • Pihla-67
        vanhustenhoito kirjoitti:

        olevan melko monimutkaista ja vaikea ottaa
        asioista selvää.
        Taitaa jäädä kunnan hoteisiin...

        Itse juoksin yhden päivän aikana paikalliset yksityiset hoivakodit, psykogeriatrisen osaston, ja tuumin, mikä näistä nyt sitten...

        Siskoni otti yhteyyttä kunnan sosiaalihoitajaan, sieltä päin toki painostettiin yksityiselle, mutta kun ei ollut varaa. Puhuttiin palvelusetelistä, joka otettaisiin käyttöön tukemaan yksityistä asumista. Siitä asiasta ei ole kuulunut mitään sitten tammikuun 2006.

        Eli meilläkin sitten äiti jäi kunnalliseen hoitoon.


    • hoitolinjaa

      Mitään yleispätevää neuvoa ei ole. Kaikki vaihtoehdot kannattaa tutkia. Jos vanhempasi on kunnan hoidossa nyt, kannattaisi jutella ensin avopalveluohjaajan ja muiden hoitohenkilökunnan kanssa. He osaavat myös suositella sopivaa jatkoa, jos sitä ei kunnalta nyt juuri saa, niin muualta. Kannatan yhteistyötä tässäkin asiassa !!

    • joka on erikoistunut

      muistipotilaisiin, eli niillä on järjestetty tilat siten ettei karkaaminen ole kovin helppoa, että niillä on toimintaa joka tukee muistamista ja itsenäistä toimintaa.
      Meillä isä oli kotihoidossa ja muutaman kerran viikossa Altzheimer päiväkodissa, ja välillä vuorohoidossa dementiaan erikoistuneessa hoitokodissa.
      Pahin on jos joutuu sekaosastolle jossa on liian vähän hoitohenkilökuntaa, jossa joudutaan rauhoittamaan toimeliaita vaeltavia potilaita, ja jossa ei ole mitään muuta tekemistä kuin odottaa ruokailua ja tuijottaa telkkaria. Eli tutki tarkoin olosuhteita ja älä tyydy mihin tahansa. Yleensä yksityisissä on paremmin erikoistuttu muistihoitoon, mutta jossakin kunnallisissa on tosi hyviä.

      • tärkeintä

        Jonkun verran sekä yksityistä että kunnallista hoitoa sivusta seuranneena neuvoisin järjestämään dementiaan erikoistuneen hoitopaikan. Kunnallisetkin ovat ihan hyviä eikä yksityisyys takaa mitään muuta kuin liiketaloudellisen voitontavoittelun laitoksen omistajille. Kunnallisella puolellakin on yleensä aika paljon valinnanvaraa.
        Jo tässä vaiheessa kannattaa ajatella mahdollisimman pitkäaikaista asumista samassa paikassa siltä kannalta, että se olisi sitten koti loppuiäksi, mahdollisesti vielä vuosikymmeniksi. Sen pitäisi olla sopiva vielä kunnon huonontuessa.


      • näinkö?
        tärkeintä kirjoitti:

        Jonkun verran sekä yksityistä että kunnallista hoitoa sivusta seuranneena neuvoisin järjestämään dementiaan erikoistuneen hoitopaikan. Kunnallisetkin ovat ihan hyviä eikä yksityisyys takaa mitään muuta kuin liiketaloudellisen voitontavoittelun laitoksen omistajille. Kunnallisella puolellakin on yleensä aika paljon valinnanvaraa.
        Jo tässä vaiheessa kannattaa ajatella mahdollisimman pitkäaikaista asumista samassa paikassa siltä kannalta, että se olisi sitten koti loppuiäksi, mahdollisesti vielä vuosikymmeniksi. Sen pitäisi olla sopiva vielä kunnon huonontuessa.

        Itse töskentelen kunnalisellapuolella sairaanhoitajana ihan tavallisella vuodeosastolla. Työni puolesta voisin todeta että muistamattomuuden eriasteisia ja laatuisia häiriöitä on nykyään aivan älyttömästi. Niihin ei kukaan hoitaja voi olla törmäämättä osastolla työskennellessä. Vuodeosastoilla joissa suurinosa potilaista on vanhuksia ja paljon pitkäaikaisia j ja todella suurella osalla erilaatuista dementiaa, alzheimeria.. on hoitajien pakko ollut paneutua asioihin. Eriasia sitten jotkut esim. kirran osastot suurissa sairaaloissa joissa potilas on ehkä 2päivää ja lähtevät sen jälkeen eteenpäin. On niissäkin tietoa, mutta ei ehkä niin paljon. Joten sitä ei kannata murehtia ettei hoitaa osattaisi. Sen kyllä myönnän että tuli takapuolen alla juostaan ja esim. pihalle vienti, askartelu jne.. hoitajien puolesta on lähes mahdotonta. Liki 40 potilasta ja esim. iltavuoroissa ja viikonloppuisin yleensä vain 4 hoitajaa. Mahdottomia ei ehdi. Ystäväpalvelu käy sitten välillä potilaita viihdyttämässä. Jokaisellahan se aika käy pitkäksi sairaala ympäristössä =( Meidän kunnassa kyllä esim. vanhainkodin dementiaosastolla potilaiden oleskelua rajoitetaan enemmän esim. sänkyyn sitomalla, lääkkeillä kun tk:ssa (sielläkin olen joskus aikoinaan keikkaillut) ja sitä kovasti ihmettelen, koska puitteet siellä kuitenkin "turvallisemmat" esim. karkuunpääsyn kannalta. Ja sehän tietenkin on totta että osastolla kaikennäköinen apu hätätapauksissa on aina lähempänä kuin esim. palvelutaloissa tai vanahinkodeissa. Siellä usein ei ole edes sairaanhoitajaa kaikissa vuoroissa ja lääkärikin vain kerran viikossa..


    • Yksityinen kallis

      Laita kunnan palveluasumisasunto jonoon, se voi kestää, mutta useissa kunnissa on myös dementtisille muutama soluyksikkö jossa ympärivuorokautinen hoito, siihen menee koko eläke, mutta on turvassa ja inhimillisessä paikassa ja hoidossa. Kunnalla on myös kriteerit potilaan fyysisestä kunnosta, jos tarvii kaksi hoitajaa esim nostelussa ym niin silloin on ehkä ainoa vaihtoehto on laitoshoitomainen koti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      426
      2981
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      101
      2324
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      351
      2036
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1913
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1777
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1217
    7. 158
      1212
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      937
    Aihe