Yksinkertainen ukkossuojaus

sähkäri-2

Taas on se aika vuodesta kun ihmiset tuskailee vakuutus yhtiöiden kanssa rikkoontuneista vempeleistä. Ja minkä vuoksi? Sen vuoksi että sahkö- ja puhelinlaitokset eivät suojaa verkkojaan ylijännitteitä vastaan.

Helpoin tapa välttää ukkosen vauriot on laittaa sähkökiuas tai lieden uuni päälle. Molemmat ovat puhdasta resistiivistä kuormaa ja verkon ylijännitteet pääsevät niiden kautta purkautumaan hallitusti. Lämpöä saattaa tulla hetkellisesti paljonkin, mutta sähkölle on osoitettu reitti, jolloin se ei hypi poistokkeista ja kojeista ulos.

Ja miksi sähkölaitokset sitten eivät kerro tästä? No siksi, että jos verkkoa kuormitetaan samalla kun siihen tulee ylijännitettä, se usein kuorii johdoista eristeet ja rikkoo muuntajat. Tämän he voisivat estää laittamalla jokaiselle muuntajalle kipinäväli ja suntti suojauksen, mutta nuukuuksissaan eivät halua.

Meilläkin pitkän linjan päähän ilmeistyi suojauset kun vuoden sisällä vaihtoivat viidennen muuntajan. Pientä yhteistyötä niin kyllä se siitä lähtee. Ja saunomassahan on aina mukava käydä

10

5212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivottavasti

      toimii kanssa ja toivottavasti eivät poista tätä jonkin yhtiön pyynnöstä.

      Laitathan uuden sitten jos huomaat että on hävinnyt. Tepsiikö tämä vinkki kerrostaloissa kanssa? Vai onko täällä sellainen suntti jossain?

      • sähkäri-2

        Kaupunki alueella suurin osa kaapeleista on kaivettu maan alle, jolloin ukkosen aiheuttamat magneetti vuon muutokset eivät indusoidu (vaikuta) kapeleihin niin suuresti. Sama on muuntajien kohdalla, koska ne pääosin ovat sijoitettu tiilirakennuksiin, ns. puistomuuntajiin.

        Mutta tosiasia on että kaupungeissakin ylijännitteitä esiintyy. Kuluttajia on vain niin paljon enemmän että todennäköisyys jonkun laitteen rikkoontumiselle on pienempi. Siksi tuntuu että kaupungeissa ukkonen vaikuttaa vähemmän.

        Maaseudulla, pitkien siirtolinjojen päissä, järven rannalla kallioisella maaperällä, ylijänniteet ovat todellinen ongelma. Sielä pistorasiat sylkevät viiden sentin lieskoja ja sähkötaulut rätisevät. Mutta jo muutaman talon muodostama "peruskuorma" antaa ylijännitteelle sopivan purkautumistien ja ongelma vähenee huomattavasti.


    • KOKENUT.

      Mistä ihmeestä sinä keksit tällästä skeidaa??
      Meillä meni telkkarit pimeeksi kerralla keskellä kaupunkia kun ukkonen iski kilometrin päässä maahan!! Nyt ole jo hiljaa äläkä näitä hurjia yllytä enempää!!
      Jos esim. kiuas tai uuni on päällä ja salama iskee lähelle maahan niin uunin tai kiukaan eristeet palaa kerralla pilalle ja tulee oikosulku!!!!!!!!!!!

    • uunin vastus on

      hillitön, niin sitten toimii. Todellisuudessa jos ukkosen jännitepiikki tulee uuniisi asti se menee eristeistä läpi että paukkuu. Pieni ylijännite ei haittaa mutta...mutta salaman aikaan saamat ylijännitteet voivat olla kymmeniä tai jopa kilovoltteja, eikä se pelkkä jännite mitään tee mutta kun hetkellinen teho on niin suuri, että piuhat saattavat palaa, varsinkin jos niissä on suuri vastus.

      • inssi72

        kun turvatekniikan normit sanoo ettei sähkö yms verkot saa aiheuttaa vaaraa esimylijänniitteen muodossa ja tuo heittää korvausvastuun sähköyhtiölle. on vain näytettävä toteen että ylijännite tullut verkosta sisään.


      • Nehän ei krovaa mitään
        inssi72 kirjoitti:

        kun turvatekniikan normit sanoo ettei sähkö yms verkot saa aiheuttaa vaaraa esimylijänniitteen muodossa ja tuo heittää korvausvastuun sähköyhtiölle. on vain näytettävä toteen että ylijännite tullut verkosta sisään.

        Meillä oli verkossa häiriöitä eristevian takia ja minulta hajosi sekä videot että telkkari. Sähköyhtiö ei myöntänyt vastuutaan vaan sitä olisi pitänyt hakea käräjöinnin kautta, eipä kiinnosta yli viisivuotta vanhan elektroniikan kanssa, kun niiden korvausarvo on lähes nolla.


    • paljon ukkosvikoja korjannut

      Osa totta osa ihan puppua. Kipinäväli vaan aiheuttaa toimiessaan pikajälleenkytkennän josta taas jotkut tykkää huonoa.....

    • kipinätön

      Olin aikoinani ostanut ja asentanut puhelin
      johtimiin, sekä sähkökytkentöihin sulaketauluun sellaiset ylijännitesuojat, ainakin se puhelinjohdossa ollut suoja oli toiminut, kun ukkonen oli sulattanut sitä tolpasta tolppaan menevää piuhaa vaikka kuinka, kuitenkaan puhelimeen ja tietokoneesen ei ollut tullut mitään vikaa, tietsikassa on erikseen vielä se suoja, joka kytketään pistokkeeseen ja jossa käy myöskin tämä tietokoneen johto. Kyllä kannattee jotenkin suojata laitteitansa, nämä jotimiin kytkettävät suojat ostin muistaakseni sellaisesta paikasta kuin Bebnek? onkohan tätä erikoisliikettä enään olemassa?

    • Anonyymi

      Ei pidä kyllä paikkaansa. Meidän uuni hajosi kun se oli päällä ja salama iski. Ei kannata kokeilla.

    • Anonyymi

      Olennaisin tieto puuttuu: mitä materiaalia tuote on?
      Itse en osta muovia vaatteissa, jos voin sen välttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1595
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1263
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1090
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1037
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      930
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      861
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      858
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      61
      779
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      748
    Aihe