Mali minulle?!?

Hakuhurtta

...en mahda mitään mutta jotenkin sydämeeni mahtuu vain kaksi koirarotua, saku ja mali.
Saku uros kotona jo on, mut nyt on tainnut isäntää purra suojelukärpänen ja maleista hänkin kiinnostui...itse olen ollut kiinnostunut jo pidemmän aikaa.(sakustamme ei suojeluun ole)

Mietinkin tuossa et koska kiire koiran hankkimisessa ei ole...niin jos kaikki malien omistajat voisivat kertoilla omistaan...harrastuksista jne.Tässä viellä ollaan harkinta asteella ja mietiskellään oisko malin vuoro nytten...niillä kun tuntuu tuo terveys viellä olevan kunnossa.

Eroaako miten paljon sakumaanikoista?
Sen tiedät et ovat TODELLA energisiä, mut sehän on vain hyväpuoli kun mietitään harrastuskoiraa.

Ja sitten...lajeina olisi nyt se suojelu...en tiedä sitten onko meistä kummastakaan ohjaamaan suojelukoiraa...?!?Mut sakun kans harrastetaan hakua, raunioita, tokoa, vetoa(vedetään ahkiota) ja sillon tällön hyvin vähäisessä määrin jälkeä(ja näitä sitten myös malin kans olis tarkoitus harrastaa, jos ei sitten suojelusta tulisi "päälajia").
Agility kiinnostaisi kans kovasti, mut sakumaanikosta ei siihen lajiin ole kun on tuomonen hongankolistaja.

Treenataan 4-6 kertaa viikossa ja muina päivinä sitten vain käydään höyryjä laskemassa vapaan liikunnan merkeissä(koirat saavat tykitellä irti)
Tätä mietittiin isännän kans et riittääköhän se sitten semmoselle energia paikulle...kun sitten jos päästään treeneihin(sairauden, jne. takia) vain 4 kertaa vko:ssa niin siinä tulee monta kotipäivää...ja sillon pitäs osata ottaa ihan luukisti...

Sakulle ei ole ongelma viettää muutamia välipäiviä...sekun tuntuu olevan semmonen et kun tehdään töitä niin tehdään todella töitä ja kun otetaan rennosti niin otetaan oikein rennosti ;)

Minua itseäni eritoten malissa kiinnostaa, kun on pieni ja ketterä ja valmis lajiin kuin lajiin...niin ja narttua olemme miettineet...ihan sen koon(kin) takia...

Kiitos asiallisista vastauksista!

8

1279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kasvattajille

      Ota yhteys työlinaisten malikoiden kasvattajiin, esim. Aktivistin, Harmaahursti, Mechberger tai Nekaros, Tämä On etc. Ruutipussi on nyt kova sana, kun voittivat suojelussa maailmanmestaruudenkin. Muitakin on. Ne tietävät asioista kaiken tarvittavan. Sen verran minullakin asiasta kokemusta, että perusterveellä malilla voi harrastaa ihan mitä vain, kansallisia ja suojeluja. Mutta työmali on otettava heti pentuna hyvin haltuun. Se tykkää koulutuksesta, mutta osaa olla aika pirukin jos sille päälle äityy. Koulutus on paras tehdä tasokkaassa porukassa. Parhaat kasvattajat osaavat kertoa hyvistä ryhmistä. Huonoihin jengeihin ei kannata edes mennä.

      • Fisku

        Malinois on liian saalisviettinen koira hakuun (kokemusta on) ja käy herkästi kiinni maalimieheen. Suosittelen näyttelylinjaista muunnosta jotka ovat tervehermoisempia ja eivät niin enerkisiä.


      • asian laitaa
        Fisku kirjoitti:

        Malinois on liian saalisviettinen koira hakuun (kokemusta on) ja käy herkästi kiinni maalimieheen. Suosittelen näyttelylinjaista muunnosta jotka ovat tervehermoisempia ja eivät niin enerkisiä.

        Työlinjaisilla voi harrastaa erinomiasesti hakua. Ei näyki molaria herkemmin kuin muutkaan, jos oikein koulutettu.


    • säkä 72

      Vai pieni. No kaikki on suhteellista, mutta onko semmonen pieni, jonka säkä yli 72 cm ja paino 40 kg kisakunnossa. Ja elukka näyttää suunnilleen paskanruskealta luuviululta. Läskiä ei missään, mutta lihakset räjähtävää terästä. Luonne loistava. Puree vain tarvittaessa. Muutoin täysi lellukka, lasten pehmolelu. Osaa lukea asioita todella hyvin ja nauttii huomiosta, rapsuttelusta yli kaiken ja makupaloista. Ei rähjää koskaan turhaan. Eikä juoksentele keppien perässä. Himassa tasuttelee kuin vanha emeritusprofessori, hiljaa ja sivistyneesti. Tykkää vieraista. Päästää ne sisälle mutta ei ulos.

      • On.

        Jo köntys..

        Eikä enää voi näyttää luuviululta

        35 kg voi olla jo ylä kantissa, että puntaroippa uudestaan.

        Mulla 68 cm Tervu ja 30 kg ja timangissa kunnossa.. Pysäyttää kyllä äijän helposti jos on tarvis ..


      • Vielä.
        On. kirjoitti:

        Jo köntys..

        Eikä enää voi näyttää luuviululta

        35 kg voi olla jo ylä kantissa, että puntaroippa uudestaan.

        Mulla 68 cm Tervu ja 30 kg ja timangissa kunnossa.. Pysäyttää kyllä äijän helposti jos on tarvis ..

        Edellinen oli narttu belgi.. Säkä 66 ja paino 30kg ..

        Nämäkin ovat jo vähän isoja Belgiksi varsinkin jos ne tietävät kokonsa...


    • --siri--

      Mulla on täällä kans sakumanni ja pohdintojen jälkeen päädyin sille kaveriksi ottamaan malin. Koirani ei ole täysin käyttöpuolen kasvatti, vaan sukutaulusta löytyy kumpaakin. Sanoisinko sekalinjainen(?). Agility ja jälki ovat päälajimme, mutta kaikkea olemme myös pintapuolisesti kokeilleet, ja voisinkin sanoa että kaikkeen koira kyllä kelpaa!

      Eroja sakemanniin löytyy. Tempperamentti on aivan omaa luokkaansa, samoin saalisvietti. Tosin minulla on vertailukohteena ylirauhallinen ja melkeimpä vietitön saku... Eniten kyllä yllätyin reagointikyvystä. KAIKKEEN reagoidaan, ehtipä äiti sitten mukaan tai ei. Toisaalta tuonut myös ongelmia, mutta mielestäni on paljon mielekkäämpää kouluttaa koiraa, jota ei tarvitse sytytellä puolta päivää:)

      Stressinsietokyky on ainakin meillä erilainen. Saku kestää oikeastaan mitä vaan, mutta mali voi reagoida uusiin juttuihin hetkellisellä rauhattomuudella. Ja jos mennään vaikka uuteen paikkaan yöksi, niin saku nukkuu täysillä, mutta toinen neiti ei malta, vaan vahtii jokaista ääntä. saku päästäisi varmasti kaikki rosvot sisään, mutta mali ei.

      Yllätyksenä minulle tuli myös se, miten mali ottaa uudet asiat vastaan. Kärjistetysti sakulle tarvitsi pentuna vain kertoa että "tässä on rullaportaat, lenkkeilijä, postinkantaja" jne. Malille kun piti kädestäpitäen näyttää ja opastaa miten missäkin tilanteessa toimitaan. Jotenkin tuntui että sakulla oli päässä jo jotain käyttäytymismalleja, mutta malin pää oli aivan tyhjä. Tietty tämä on pentukohtaista, mutta muilta mali-ihmisiltä olen kuullut samaa. Eli uhraa aikaa sosiaalistamiseen ja tapakasvatukseen, niin maailma on belgille paljon helpompi paikka käsittää:) Erilaisia koiria sakut ja malit ovat, mutta on kyllä ihan mielenkiintoista opetella kaksi täysin eri koulutustyyliä. Oma malini toimii paremmin kun en suorituksissa ääntäni paljoakaan käytä(rupeaa muuten käymään liian kuumana), kuiskaan lähinnä. Lopuksi riehutaan ja piiiitkä rauhoittuminen jos aiotaan jatkaa. Saku tarvitsee 10min riehumisen ja palkkaa aika usein. Mitään rauhoittumisia en sen kanssa harrasta, muuten vietti laskee ja harjoitus tyssää siihen.

      Sakemanni on minun rotuni, mutta juuri tuo terveys sai vaihtamaan maliin. Niin ja että agilityyn päästään.Mielipiteeni on, että malin vilkkaus ja reagointikyky tekevät siitä haastavan kaverin, joka ei sohvakoiraksi sovellu.

      Itse opiskelen ja käyn töissä, eli joskus on todellakin aikoja, ettei lenkille ehdi. Sakemanni pärjää sohvalla, ja mali jaksaa olla rauhassa n.3-4pvä stressaantumatta. Senjälkeen huomaan että paikkoja alkaa kotona hajota ja koira käy ihan yli esim.ulos lähtiessään tai ruokaa saadessaan.


      Varmaankin samat ohjeet olet saanut, mutta soittele kasvattajille ja käy kentillä katselemassa miten mali toimii. Itse en välttämättä jättäisi täysin ns.näyttelylinjaisia pois laskuista, myös niillä tehdään tuloksia! Suojeluun en kyllä osaa kantaa ottaa, olen harkinnut aloittavani, mutta aika ei tunnu riittävän...

      Onnea vaan oikean pennun metsästykseen!

      • --riisi--

        Sulla on kirjoituksestasi päätellen itselläsi aika pahasti koulutusasiat hakusessaan. Kuvaat sakemannisi kanssa niin oleellisia koulutusvirheitä, että ei ihme, jos et koe sakemannia niin yksinkertaiseksi harrastuskaveriksi. Tavallasi älyttömistä sytyttelysessioista voi päätellä, että tyylillesi sopiikin koira, joka on hektinen eikä tarvitse ohjaajalta mitään tukea ilmentääkseen viettiä. Esim. koiran saalisvietin määrää ei mitata sillä, kuinka ohjaaja saa tai ei saa koiraa syttymään.Älä siis yleistä, mitään, sillä kokemattomuus paistaa läpi kirjoituksestasi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2515
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1595
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1548
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      105
      1368
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe